Ett skräp om dagen

Arbismini_iso-2 (79K)

Själv dekorerade lufttäta miniroskisar är en praktisk lösning till fimp- och tuggummiproblemet.
Miniroskisarna är små återanvända skräpburkar, som har fått ett nytt liv.
Aktuellt
(på finska)

Ett skräp om dagen i Facebook (finska)

Bilder

Internationell Facebook (engelska)

Ett inlednings-
anförande
om skräprörelsen till ditt evenemang

Säkerhets-
anvisningar


Läs gamla gästboken

in English   auf deutsch   på svenska   in italiano   en español   en català   portugues   på norsk   på dansk   nihongo   en français   Kiswahili  
по-русски   Nederlands   á íslensku   en Esperanto   chinese   magyar   suomeksi   eesti  


"I en liten gärning kan det bo en stor ande", säger Raimo O. Kojo, författare och medlem i rörelsen. "Ett litet lyft för människan, ett stort lyft för mänskligheten" Lotta Vartola, 11 år.I Finland och nästan överallt i världen är nedskräpning en allmän sedvänja. En tänkande människa ställer sig dock den fråga från vilken all utveckling har sitt ursprung:

Måste det vara så här?

Är det klokt att öda mycket av våra skattepengar på att städa upp skräp som friska människor har slängt på marken, medan man samtidigt sparar in på vården av barn, sjuka och åldringar.

Tillåter vi att många djur skadar sig eller avlider på grund av ett skräp som en människa har slängt?, frågar redaktör Tuula-Maria Ahonen, som grundade rörelsen år 2000 tillsammans med sina döttrar Iisa och Ilona.I sin hand har Tuula-Maria glasbitar, som hon samlat på ett berg och som lätt skulle ha kunnat åstadkomma skärsår i tassen på familjens då fyra månader gamla hundvalp Iines.Här hittar du en inbjudan riktad speciellt till hundägare och djurvänner att ansluta sig till rörelsen.

Välkommen med i hjärtats och samvetets rörelse, med en mycket liten gärning.

Det är lätt att fördöma nedskräpare, men gör det någon skillnad? Medlemmarna i rörelsen Ett skräp om dagen har valt en annan väg.

- Vi samlar varje dag upp minst ett skräp och utmanar minst en av våra bekanta att komma med i rörelsen.

Ju mindre skräp det finns, desto mindre skräp uppkommer det. En prydlig miljö ökar också människors trygghetskänsla. En skräpig omgivning ökar otryggheten och problemen. Vår rörelse, som grundades för 18 år sedan, har fått många nedskräpare att ifrågasätta och ändra sina vanor.

Vi har medlemmar på alla kontinenter. De sydligaste medlemmarna bor i Argentina och Australien, de nordligaste i Lappland.

Medlemmarna i Ett skräp om dagen -rörelsen behöver inte fylla i medlemsblanketter. Det räcker att du, då du går ut, varje dag tar upp ett skräp från marken och sätter det i en sopbehållare och att du utmanar minst en ny person att ansluta sig till rörelsen. Det är framför allt fråga om ett löfte som man ger sig själv.Det är viktigt att sortera det insamlade skräpet i insamlingsbehållare, om sådana finns. Om det är för glest mellan behållarna på din hemort, kan också en privat medborgare be kommunens eller stadens ansvariga tjänstemän om fler.


Naturen tillhör oss alla. Barn, unga, vuxna, pensionärer och familjer är med i rörelsen Ett skräp om dagen. Också skolor runt om i världen deltar. En enskild människa kan inte göra så mycket, men tillsammans får vi till stånd en trivsammare miljö för oss människor och en tryggare omgivning för djuren.


Det känns bra att bry sig om och göra något som innebär omtanke. Ibland kan också människorna i din omgivning tacka för det. Läs här om de rosor, som skräprörelsens medlemmar fått. Du kan också själv dela ut egna rosor.Ett skräp om dagen -rörelsen har valts till Årets visionär 2001.

År 2009/2010 vann rörelsen också tredje pris i Terre de Femmes -tävlingen i Finland av Rocher Foundation.

Rörelsen har också godkänts till en internationell idébank, Global Ideas Bank, där man har samlat sociala innovationer.

År 2013 fick Tuula-Maria Ahonen miljöledarskapspriset av Föreningen för miljöledarskap - YJY."Nobody made a greater mistake than he who did nothing because he could only do a little", Edmund Burke, filosofi


Webmaster