Älä heitä — ajattele meitä

ROSKAT OVAT VAARAKSI ELÄIMILLEKuvan bokserin jalasta katkesi 3 valtimoa, 1 laskimo, 1 jänne ja useita hermoja, kun se astui maassa olevan lasin päälle. Voi olla, että koiran jalka ei enää koskaan toimi kunnolla.

Lasinsirut ovat eläimille yhtä vaarallisia kuin paljasjalkaiselle ihmiselle. Luonnoneläimillä ei ole toivoa päästä lääkäriin ommeltavaksi, kun lasinsiru tai rikotun pullon pohja on viiltänyt tassun halki. Pienet neulamaiset lasinsirut voivat tunkeutua kokonaan jalan sisään.

Ehjätkin pullot voivat olla tappavia ansoja päästäisille, hiirille ja myyrille. Ne voivat ruokaa etsiessään mennä pulloon ja jäädä sinne loukkuun, kun eivät pysty kiipeämään liukasta lasipintaa pitkin.

Mm. siilit, ketut, supikoirat ja kissat voivat juuttua päästään tyhjiin säilykepurkkeihin etsiessään niistä ruokaa. Purkit ovat kaksin verroin vaarallisia, jos niihin on jätetty kansi osittain kiinni. Se voi estää eläintä vetämästä päätään tai jalkaansa ulos purkista.

Juomatölkkien muoviset pidikerenkaat voivat aiheuttaa eläimille kauhistuttavia vammoja. Eläimet voivat myös kuristua renkaisiin tai kuolla nälkään nokkaan tarttuneen renkaan takia. Sorsat saavat helposti muovisen renkaan nokkaansa ja pään ympärille rantavedessä pohjaa kaivellessaan.

Tölkin tai pullon avauslenkki on juuttunut monen linnun nokkaan, jolloin lintu on nääntynyt.Vedessä ajelehtivien juomatölkkirenkaiden hajoamisen on laskettu kestävän 450 vuotta. Kaikenlaiset veteen joutuneet muovit kuten muovipussit, pienet irtokarkkipussit, tölkkien pidikerenkaat, muovinauhat ja -narut, ilmapallot, vesipallot ym. ovat vaarallisia eläimille. Linnut, kalat ja hylkeet voivat kuolla nieltyään meressä ajelehtivia roskia, jotka tukkivat niiden ruuansulatuskanavan tai vahingoittavat sitä. Muovit voivat pakkautua mahalaukkuun täyttäen sen tai ne voivat aiheuttaa haavaumia suolistoon tai tukkia sen kokonaan. Eläin kuolee hitaasti ja tuskallisesti nälkään.

Muovipussit ovat vaarallisia myös maalla. Eläimet voivat syödä ruualta tuoksuvan pussin ja kuolla. Eläimet voivat myös vahingossa niellä niitä tai jäädä loukkuun niiden sisään ja tukehtua. Kadulle heitetty karkkipussi voi huuhtoutua sadevesikaivoon ja sieltä vesistöön.

Luontoon jätetyt ongenkoukut ja -siimat tarttuvat lintujen nokkaan tai nieluun tai jäävät kiinni lintujen jalkoihin tai siipiin. Koukkuihin ja siimoihin tarttuu sekä vesilintuja että rannalla kulkevia pikkulintuja, kahlaajia ja nisäkkäitä.

Hylätyt verkonkappaleet ja karanneet kalaverkot ovat kaikille vedessä liikkuville eläimille hyvin vaarallisia.

Langat, langanpätkät ja narut voivat takertua lintuihin ja nisäkkäisiin. Maassa liikkuvat kaupunkilinnut saavat helposti varpaiden ympärille kiristäviä langanpätkiä.

Luontoon hylätyt piikkilangat toimivat luonnoneläinten ansoina vuosikymmeniä.

Eläimille hengenvaarallisia voivat olla myös sellaiset esineet, jotka on vain jätetty väärään paikkaan tai väärällä tavalla. Tällaisia tappavia ansoja ovat kuivalla maalla tai liian matalassa vedessä olevat avoimet katiskat, miten sattuu jätetyt onget ja uistimet, kuivumaan ripustetut kalaverkot ja huolimattomasti levitetyt marjapensaiden suojaverkot.

Lähde: SUOMEN ELÄINSUOJELUYHDISTYS (SEY)

Risto Willamon väitöskirjasta: "Eräiden arvioiden mukaan maailmassa menehtyy vuosittain kymmeniä tuhansia merinisäkkäitä ja miljoona vesilintua sotkeutuessaan muoviroskiin tai niellessään niitä."

Alla olevissa linkeissä on lisää kuvia roskien vahingoittamista tai tappamista eläimistä:

Lassi Kujalan kuvia netissä: Narunpätkään hirttynyt lintu

Tölkki juuttunut joutsenen nokkaan. Joutsen kuolee hitaasi ja tuskallisesti nälkään.

Näin teet roskat vaarattomiksi

Suomessa on myös roskia kerääviä koiria, kuten kuvan Santtu-koira. Santtu ja koirakollegansa keräävät vain vaarattomia roskia.
takaisin etusivulle