Szedjük Össze A Szemetet Mozgalom


Útmutató hordozható hamutartó készítéséhez

Read guestbook!     Sign guestbook!  in English   auf deutsch   på svenska   in italiano   en español   en català   portugues   på norsk   på dansk   nihongo   en français   Kiswahili  
по-русски   Nederlands   á íslensku   en Esperanto   chinese   magyar   suomeksi   eesti  
Az emberek szemetelnek - Finnországban és szerte a világon szinte mindenhol. A gondolkodó emberekben azonban megfogalmazódik a kérdés, amely minden fejlŐdésnek a kiindulópontja:

muszáj ennek így lenni?

Mi értelme van annak, hogy az adópénzeket arra költjük, hogy eltakarítsuk az egészséges emberek által eldobott hulladékot? Mindezt úgy tesszük, hogy közben megtakarításokat eszközlünk a gyermek-, a beteg- és az idŐsápolás terén.

Miért hagyjuk, hogy az eldobott szemét miatt állatok megsebesüljenek vagy akár meg is haljanak? - kérdezi Tuula-Maria Ahonen, a mozgalmat Iisa és Ilona lányával 2000-ben közösen létrehozó újságíró.

Tuula-Maria a természetben eldobott üvegdarabokat tart a képen a kezében, amelyek könnyen felsérthették volna Iinesnek, a család akkor négyhónapos kutyakölykének tappancsát.

KönnyŐ a szemetelŐket hibáztatni, de kérdés, hogy változik-e ezáltal bármi is.


A Szedjük Össze A Szemetet Mozgalom tagjai ezért más utat választottak. Naponta legalább egyszer felszedünk valamit a földön heverŐ szemétbŐl és legalább egy ismerŐsünket bevonjuk a mozgalomba.Minél kevesebb a szemét, annál kevesebben fognak szemetelni. A tiszta környezet fokozza az emberek biztonságérzetét is, a sok szemét viszont növeli a bizonytalanságérzetet, a közömbösséget, valamint más problémákat okoz. A hét éve alapított mozgalmunk már sok szemetelŐ embert vett rá arra, hogy megkérdŐjelezze és megváltoztassa szokásait.
A természet mindannyiunké. A Szedjük Össze A Szemetet Mozgalom tagjai között vannak gyerekek, fiatalok, felnŐttek, nyugdíjasok és családok. Iskolák is részt vesznek benne szerte a világon. Egy ember egyedül keveset képes csak tenni de együtt hozzájárulhatunk egy kellemesebb és az állatok számára biztonságosabb környezet kialakításához.Jó érzést olyasvalamit tenni, ami által vigyázunk környezetünkre, és amiért a benne élŐ emberek majd hálásak lehetnek.

Ezen kívül tagja egy társadalmi újításokat összegyŐjtŐ nemzetközi ötletbanknak. Szavazzon ránk az ötletbank honlapján - 'Littermovement' néven talál meg minket.

"Senki sem követ el akkora hibát, mint az, aki azért nem tesz semmit, mert csak keveset tehet". Edmund Burke, filozófus

webmaster