KUTSU
KOIRANOMISTAJILLE !
On helppo paheksua roskaajia, mutta mitä se muuttaa?
Roska päivässä -liikkeen jäsenet ovat valinneet toisen tien.

Me keräämme päivittäin vähintään yhden roskan ja haastamme vähintään yhden tuttumme mukaan.
Kutsumme kaikki koiranomistajat mukaan Roska päivässä -liikkeeseen. Roska päivässä -liikkeen jäsenen ei tarvitse täyttää jäsenlomakkeita eikä maksaa jäsenmaksuja. Riittää, kun ulos mennessäsi nostat päivittäin roskan maasta roskapönttöön. Sitoumus on ennen kaikkea sisäinen .

Roska päivässä on suomalaissyntyinen, toimittaja Tuula-Maria Ahosen perustama kansanliike, joka on viidessä vuodessa levinnyt kaikille maailman mantereille. Eteläisimmät jäsenet asuvat Argentiinassa ja Australiassa, pohjoisimmat Lapissa. Roskaliikkeeseen kuuluu myös kaikenikäisiä ihmisiä alle kouluikäisistä yli 80-vuotiaisiin. Erityisen paljon liikkeessä on mukana juuri koiranomistajia ja muita eläinten ystäviä.

Roskaliike on hyvä keino vaikuttaa oman ympäristönsä siisteyteen ja myös ehkäistä esimerkiksi koirien tassuhaavoja. Eläinlääkärit ompelevat koirien tassuhaavoja lähes päivittäin, ja luonnon eläimiähän ei kukaan vie eläinlääkärille. Myös monet muut roskat voivat olla eläimille hengenvaarallisia.

Mitä vähemmän roskaa luonnossa on, sitä vähemmän sitä sinne myös heitetään. Myös koirankakka on kaupunkialueella luokiteltavissa roskaksi: ne rumentavat ympäristöä ja myös rehevöittävät tienpientareita paljon käytetyillä ulkoilureiteillä. Maassa lojuvat koirankakat voivat välittää esimerkiksi matoja ja taudinaiheuttajia muihin koiriin. Monet Roskaliikkeeseen kuuluvat keräävätkin myös vieraiden koirien jätöksiä. Kerääthän sinä edes oman koirasi tuotokset?

Huomaathan, että eri kaupungeilla on koirankakkojen suhteen erilaiset ohjeistukset. Pääkaupunkiseudulla YTV ohjeistaa laittamaan koiranjätökset tavallisen sekajätteen sekaan. Monessa muussa kaupungissa, kuten Tampereella ja Jyväskylässä ne ohjeistetaan laittamaan kompostiin. Eloperäinen jäte muodostaa sekajätteen seassa kaatopaikalla mädäntyessään metaania, joka on voimakkaasti ilmakehän otsonikerrosta tuhoava kasvihuonekaasu.

Koirankakat voi haudata maahan tai viedä maatuvassa pussissa biojäteastiaan.


Tervetuloa mukaan välittämään meille kaikille yhteisestä ympäristöstä !

Lisätietoja liikkeestä: http://koti.welho.com/jpeltora/roskaliike.html .
Tai hae Googlesta hakusanalla Roska päivässä -liike.