Suomen itsenäisyyden 90-vuotispäivähaaste
Suomen itsenäisyyden 90-vuotispäivänä Roska päivässä -liike kutsuu näkyvään isänmaan kunnioitukseen

- Aikaisemmat sukupolvet ovat uhranneet hyvin paljon Suomen itsenäisyyden vuoksi. Kunnioitammeko me isänmaatamme lähinnä juhlapuheissa, kysyy Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja, sosiaalipsykologi Tuula-Maria Ahonen.

- Kunnioitus näkyy arjen teoissa. Tällä hetkellä meidän "kunnioituksemme" maatamme kohtaan näkyy roskien heittämisenä. Kunnat ja kaupungit joutuvat käyttämään satoja miljoonia euroja terveiden aikuisten, nuorten ja lasten jälkien korjaamiseen. Voimmeko me kunnioittaa itseämme itsenäisen maan vastuullisina kansalaisina, jos toimimme pikkulasten tavoin? Tai kun kävelemme välinpitämättöminä roskien ohi?

Roska päivässä -liike kutsuu Suomen 90-vuotispäivänä kaikki kansalaiset isänmaata kunnioittavaan tekoon. Kunnioita tätä maata, jonka puolesta niin monet ovat antaneet henkensä ja terveytensä, näkyvällä tavalla: kerää maasta roska, mieluiten tilanteissa, joissa ihmiset näkevät tekosi. Kutsu heitä ystävällisesti mukaan. Vie omat roskasi kierrätysastiaan tai roskapönttöön.

Viisi miljoonaa kerättyä roskaa viestii nykysuomalaisten kiitollisuutta edeltäviä sukupolvia kohtaan ja johdattaa meitä kestävän kehityksen tielle.

- Toivon, että tämä isänmaan kunnioitus jatkuu arjessa, sanoo kutsun vastaanottava eduskunnan Tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Marja Tiura.

- Roskaaminen on yksi maailmanlaajuisista ongelmista. Mielestäni Suomella on mahdollisuus toimia edelläkävijänä yhteiskuntana. Suomessa on myönteistä henkeä, jonka avulla maassamme voisi kehkeytyä uudenlaisen yhteiskunnan malli, sanoo kutsun vastaanottava professori Markku Wilenius.

Yhteisellä pienellä teolla on suuria vaikutuksia. Haluatko Sinäkin tulla mukaan?

takaisin etusivulle