ajankohtaista

 AJANKOHTAISTA

(30.12.2014) Roskaliike ehdottaa perhekeskusteluja rakettien mielekkyydestä- Uutisten mukaan uudenvuoden raketteja ostavat lähinnä miehet, toteaa Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen.

- Eletäänkö perheissä uuden vuoden alkaesssa liikaakin miehen arvojen mukaisesti? Erilaisissa yhteyksissä on todettu, että naisten arvot ovat elämää suojelevampia kuin miesten. Koska heikkous sallitaan perinteisesti enemmän naiselle kuin miehelle, naisen on helpompi olla empaattinen rakettien aiheuttamalle koti- ja luonnoneläinten kärsimykselle. Naiset monesti myös itse kärsivät raketeista, eivätkä uskalla liikkua ulkona uudenvuoden aattona.

Roska päivässä -liike rohkaisee käymään perhekeskusteluja. Nainen voi ehkä pelätä aloittaa keskustelua, mutta todellisuus voikin yllättää positiivisesti. Mies voi ostaa raketteja perinteen ja "pakon" vuoksi, vaikka ei edes itse haluaisi. Perhe voi päätyä erilaiseen ja luovaan ratkaisuun, luomaan omia uusia perinteitä, varsinkin, jos kuunnellaan lapsia.

- Eräässä perheessä lapsi toivoi rakettien sijaan sitä, että perhe leipoo yhdessä suklaakakun. Lapsen toive toteutettiin, Tuula-Maria kertoo.

Perhekeskustelut voivat johtaa myös uusiin ratkaisuihin viiveellä, joihin tämän vuoden keskustelut luovat hyvän pohjan. Tällä hetkellä facebookissa on jaossa Anne Anttilan päivitys: "En aio ostaa yhtään rakettia tänäKÄÄN vuonna. Toivottavasti et sinäkään. Toivon, näin toimiessani, säästäväni omalta vähäiseltä osaltani rakettien pauketta pelkäävien eläinten kärsimystä uudenvuodeniltana ja -yönä. Savuna ilmaan haihtuville rahoille olisi paljon parempaakin käyttöä".

- Odotan, että joku mieskin rohkaistuu tekemään vastaavan päivityksen, Tuula-Maria toivoo.

- Inhimillisyys ja muista välittäminen kuuluvat myös miehelle.

(29.12.2014) Roska päivässä -liike on uudenvuoden vieton edelläkävijä- Pyydän kavereiltani, että he antavat minulle syntymäpäivälahjaksi sen, etteivät räjäytä raketteja, sanoo jo ala-asteelta Roskaliikkeeseen kuulunut yliopisto-opiskelija Diego Salvador Helsingistä

- Olen esittänyt tämän pyynnön jo vuosien ajan ja saanut myös kiittää kavereita tärkeästä lahjasta, uudenvuoden päivänä 22 vuotta täyttävä Diego kertoo.

Uudenvuoden raketit syntyivät Kiinassa ja niiden metelin tarkoituksena oli karkottaa pahoja henkiä. Nykyisin tiedetään, että raketit karkottavat lintuja pois pesistään ja ovat tuottaneet lintujen joukkokuolemia Amerikassa ja Ruotsissa. Ne karkottavat myös pakokauhuisia koiria ja hevosia, ja tuottavat voimakasta pelkoa lukemattomille kotieläimille.

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen johtava tutkija Timo Langin mukaan rakettien pienhiukkaset lisäävät rintakipua, sydänkohtauksia ja -kuolemia. Pienhiukkaset ovat vahingollisia myös hengityselinpotilaille. Reilu puolet hiukkasista tunkeutuu sisätiloihin.

Raketeista kärsivien on pidettävä ikkunat kiinni ja vähennettävä ilmanvaihtoa. Lukuisat ihmiset pelkäävät liikkua aattoiltana ulkona, rakettihan voi osua myös ulkopuoliseen. Joka vuosi raketit tuottavat silmävammoja ja useita tulipaloja.

- Onko tälläinen juhlinta nykyaikaista, toisia ihmisiä ja eläimiä kunnioittavaa, kysyy Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen.

- Perinteenkin kohdalla on syytä kysyä, onko perinne mielekäs ja enemmistön kannalta hyvä. Sokea seuraaminen ei kerro omasta ajattelu- ja uudistumiskyvystä.

Roska päivässä -liikkeen jäsenet tuottavat muutosta omissa perheissään ja lähipiireissään.

- Ehdotin perheelleni uutta vuotta ilman raketteja. Odotin, että tilanteesta tulisi haasteellinen, mutta sainkin yllättyä myönteisesti, kertoo espoolainen Roskaliikkeen jäsen Susanna Kolunkulma. Vastaanotamme uuden vuoden 2015 kestävän kehityksen merkeissä.

Roska päivässä -liike toivottaa kaikille Hyvää ja Onnellista Uutta Vuotta!

(23.12.2014) Arkkipiispa Kari Mäkinen vastaanotti Roska päivässä -liikkeen kutsun

Arkkipiispa Kari Mäkinen on vastaanottanut Tuula-Maria Ahosen esittämän Roska päivässä -liikkeen kutsun. Myös muslimien imaami Anas Hajjar ja presidentit Niinistö ja Halonen ovat mukana.

- Jos tulee joulun ja uudenvuoden aikaan sukulaisten tai kavereiden kanssa puhetta Roskaliikkeestä, niin voi nyt sanoa, että liikkeellämme on korkein valtiollinen ja kirkollinen tuki, kelpaa tulla mukaan, Tuula-Maria kertoo hymyillen.(21.12.2014) Rovaniemen Joulupukki on ollut jo vuosikausia mukana Roska päivässä -liikkeessä
Joulupukki kiittää kaikkia kilttejä roskien kerääjiä: aikuisia, nuoria, lapsia, vanhuksia, koiria, varista ja norsua. Tervetuloa kilttien kaveritkin mukaan, niin on porolla ja kaikilla muillakin eläimillä turvallisempaa!

Ja myös ihmisillä: liukkaat karkkipussit ja suklaiden kiiltävät käärepaperit ovat vaarallisia liukkailla keleillä. Vanhoille ihmisille kaatumiset ovat usein kohtalokkaita. Joulupukkikin arvostaa turvallista ympäristöä!

Hyvää Joulua kaikille!

(15.12.2014) Kutsutaan kauneuden ihailijoita kauneustekoihin!- Kävelimme eilen ystävien kanssa Helsingin Lauttasaaren upean kauniilla meren rannalla. Keräsin sieltä muutaman roskan pois. Tuli mieleen, että moni ihminen ihailee luonnon kauneutta sanoin, mutta ei ole oppinut kunnioittamaan kauneutta käytännön teoin. Kun tapaamme kauneuden ihailijoita, kutsutaan heitä konkreettisiin kauneustekoihin, mukaan Roska päivässä -liikkeeseen, ehdottaa Tuula-Maria Ahonen.

(7.12.2014) Pia Viitanen liittyi kolmantena kulttuuriministerinä Roska päivässä -liikkeeseen

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen ja hänen avustajansa Tanja Sippola-Alho ovat vastaanottaneet Tuula-Maria Ahosen Roskaliikekutsun.

Pia Viitanen on toiminut neljä kesää puistotyöntekijänä Tampereen Hervannassa,tästäkin kokemuksesta käsin hän sanoo : "On hienoa ja tärkeää, että ihmisten lähiympäristö on siisti. Roskattomuus on tärkeä asia. Yhteinen pyyntö on saada lisää roskiksia! "

Aikaisemmista kulttuuriministereistä mukana ovat olleet Paavo Arhinmäki ja Stefan Wallin.

- Roska päivässä -liike on kulttuuria. Roskien keräämisen ohella myös ennaltaehkäisemme roskaamista erilaisin luovin ja uusin kulttuurin keinoin , tavoitteena tuottaa lisääntyvää kunnioitusta ja huolenpitoa ympäristöä, ihmisiä ja eläimiä kohtaan, toteaa Tuula-Maria.

(4.12.2014) Roska päivässä -liike kutsuu arvostavaan tekoon itsenäisyyspäivänä

- Veteraanit, heidän joukossaan myös isäni, taistelivat meille itsenäisen maan. Pidämme huolta kodeistamme. Miksi emme pitäisi huolta myös yhteisestä kotimaastamme oma-aloitteisen vastuullisesti, kysyy Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.

- Hyvin pieni teko, roskan kerääminen on mahdollista lähes kaikille.

Roskaliikkeessä on mukana myös vanhuksia, lapsia, kehitysvammaisia ja koiria, nuoria ja aikuisia kansalaisia. Heidän lisäkseen lukuisia julkisuuden henkilöitä, myös ulkomaisia.

Valtakunnallinen Roska päivässä -liike on pian 15 vuoden ajan kerännyt roskia ja myös erilaisin luovin tavoin ennaltaehkäissyt roskaamista. Liikkeeseen liitytään keräämällä roska. Facebook-ryhmän jäsenmäärä kasvaa lähes päivittäin. Presidentit Tarja Halonen ja Sauli Niinistö ovat mukana liikkeessä, ja osoittaneet myös arvostuksensa roskien keräämistä kohtaan aikaisempina vuosina Linnanjuhlakutsuilla.

- Kutsun suomalaiset itsenäisyyspäivän kunniaksi hyvin pieneen arvostavaan tekoon, keräämään ainakin yhden roskan. Arvostava teko on myös panna oma roska roskapönttöön tai mieluiten oikeaan kierrätysastiaan. Roskaton ympäristö tuottaa levollisuuden, rauhan ja turvallisuuden tunnetta. Eläimille turvallisuus on konkreettista, ja ihmisille siinä mielessä, että roskattomilla alueilla tapahtuu vähemmän arkipäivän rikollisuutta, Tuula-Maria toteaa.

(29.11.2014) "Tämähän on hyödyllinen!"
- Vantaan Martinlaakson koulussa Miniroskistyöpaja
- Kun esittelin miniroskista tulevan insinöörin näköiselle pojalle, hän välittömästi huudahti: "Tämähän on hyödyllinen!", kertoo Tuula-Maria Ahonen.

- Koulun pihalla oli paljon maahan tallautuneita purukumeja. Miniroskiksia todellakin tarvitaan niin tässä kuin kaikissa muissakin kouluissa.

Martinlaakson Miniroskistyöpajan osallistujat innostuivat tuunaamaan miniroskiksia lahjoiksi myös perheensä jäsenille.

- Olen huomannut, että kaikenikäiset ihmiset innostuvat miniroskistuunauksesta, Tuula-Maria iloitsee.

- Pojathan innostuivat miniroskisten teosta kunnolla, sanoo opettaja Kristiina Kapanen.

(25.11.2014) Ilona-lehden Roskaliikejuttua jaettu jo satoja kertoja

Iltalehti Ilona julkaisi eilen iltapäivällä Roskaliikejutun

Juttua on parin vuorokauden kuluessa jaettu jo yli 900 kertaa!

(21.11.2014) "Tuletko minuutiksi auttamaan?" -tempauksella bussipysäkki siistiksi!

Lähibussipysäkki oli täpötäynnä tumppeja, Helsingin kaupunkihan ei niitä siivoa.Teimme pienen siivoustempauksen, ja nyt taas siisteys vallitsee.


Kuvan osallistuja kertoi itse tupakoivansa, mutta inhoaa hänkin tumppeja,eikä itse heitä maahan. Teemme ajoittain "Tuletko minuutiksi auttamaan?"- tempauksia lähipysäkeillä.


Aina tapahtuu sama ilmiö:vaikka normaalisti bussia odotetaan yksin ja hiljaa, yhdessä kerätessä juttu alkaa heti luistaa! Jää hyvä mieli ja siisti ympäristö.(17.11.2014 Lapsemme-lehti kertoo Miniroskistyöpajasta

Tuula-Maria Ahonen piti Mannerheimin lastensuojeluliiton Konalan osaston syystapahtumassa Miniroskistyöpajan, mihin osallistui lähemmäs 200 lasta ja vanhempaa. MLL:n Lapsemme-lehti kertoo työpajasta


Vanhemmat kiittelivät miniroskista, joka kasvattaa lapset pienestä pitäen pitämään huolta ympäristöstä.(14.11.2014) Kiitoksia diabeetikoille! Miniroskis-tuunausiloa kaikille!

Tänään on maailman Diabetes-päivä. Kiitoksia kaikille diabeetikoille, jotka annatte Roskaliikkeelle koeliuskapurkkejanne! Me annamme niitä kaunistamisen jälkeen eteenpäin, ja ympäristö puhdistuu.

Kannattaa kysellä, onko omissa tai kavereiden kavereissa diabeetikkoja ja pyytää heiltä koeliuskapurkkeja miniroskis-tuunaukseen! Miniinhän voi panna maailman yleisimmän roskan, myrkyllisen tumpin palavana,samoin purkat, vaarallisen liukkaat makeispaperit ym.

Katso miniroskisohje

(13.11.2014) Rikka päivässä
- Ensimmäinen kveeninkielinen juttu Ruijan Kaiku
-lehdessä Norjassa


Ensimmäinen kveeninkielinen juttu Roskaliikkeestä on ilmestynyt Ruijan Kaiku-lehdessä Pohjois-Norjassa.

Kuten huomaatte, kieltä ymmärtää aika hyvin, vaikka olisikin uusi tuttavuus. Roska=rikka, vrt. rikkalapio!

(11.11.2014) Ilona-lehden päätoimittaja haastoi itsensä ja lukijat mukaan

"Tässä Ilonassa tutustumme naisiin, jotka eivät ole tyytyneet vain päivittelemään, vaan ryhtyneet sanoista tekoihin.

Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen on yksi heistä. Hän uskoo, että maailmasta tulisi siistimpi paikka, jos jokainen vaivautusi noukkimaan edes yhden roskan maasta.

Haastankin itseni kokeilemaan. Ei esimerkiksi yhden tyhjän karkkipussin nostaminen roskikseen vaikuta liian ylivoimaiselta tai hengenvaaralliselta tehtävältä" kirjoittaa Ilonan päätoimittaja Katja Alinen.


(7.11.2014) Hyvää tulevaa isänpäivää, tärkeä lahja on ilmainen ja itsetuunattu!

Monet ovat syksyn Miniroskistyöpajoissa tehneet isille ja isoisille miniroskiksia lahjoiksi. Miniroskis kestää käytössä vuosia ja sinne voi panna tumpit palavinakin tai purkat.

Diabeetikkotutulta/tutun tutulta saa koeliuskapurkin. Purkki on diabeetikolle roska käytön jälkeen. Myös valokuvausliikkeistä löytyy vielä ilmaisia filmipurkkeja vastoin kaikkia ennakkoluuloja .

Isän tai isoisän harrastus voisi olla hyvä tuunausaihe? Tämän purkin omistaja harrastaa mieskuorolaulua.

(31.10.2014) Upeita mainosvideoita Roskaliikkeelle

Stadin ammattiopiston opiskelijat tekivät upeita mainosvideoita Roskaliikkeelle, tässä ensimmäinen: Koditon roska

(26.10.2014) Lähes 200 osallistujaa Konalan Miniroskistyöpajassa

0lipa taas vilinää ja vilskettä Miniroskis-työpajassamme Mannerheimin Lastensuojeluliiton tilaisuudessa, kävijöitä oli lähemmäs 200!

- Näin, miten miniroskiksen tuunannut 4-vuotias tyttö otti sen heti käyttöön, kertoi minut tilaisuuteen kutsunut Anne Kallio. Lapset todellakin oppivat pienestä pitäen miniroskiksen käytön. Jotkut tytöt ottavat miniroskiksen nukkekotiinsa, sielläkin se kertoo,että roskis on tärkeä esine! Anne tekee heti tänä iltana juttua MLL:n lehteen Miniroskis-työpajasta,Tuula-Maria Ahonen kertoo.

Kolmevuotian Malla-tytön mekossa oli valmiiksi kaksikin taskua miniroskista varten. Miniroskis mahtui näppärästi taskuun ja sinne jäi vielä tilaakin.


(24.10.2014) Ensimmäinen kveeninkielinen juttu Roskaliikkeestä ilmestyy Norjassa

Päätoimittaja Liisa Koivulehto on kirjoittanut ensimmäisen kveenin- eli kainunkielisen jutun Roskaliikkeestä, juttu ilmestyy Ruija Kaiku-lehdessä Norjassa. Kieli kuulostaa hauskan puhekieliseltä, tässä näyte:

"Eikö se ole komuunin tahi jonkun muun tehtäävä kerätä rikkoi? Tuula-Maria Ahonen oon kuulu tämän ennenki. Hän oon nähny ette ihmiset ei tääpänä halluu jäädä passiivisena kattomhaan ja odottamhaan ette joku toinen tekis jotaki.

"Tämmöinen vahvistaa ihmisen ommaa initiatiivikykkyy ja ette hän ottaa vasthuun omasta likimiljööstä. Sinun ei tarvitte jäädä odottamhaan, sie saatat toimiit itte. Sie saatat itte muuttaat sinun likimiljöötä".

(18.10.2014) Ensimmäiset kirkon roskikset tuunattu

- Tuunasimme Haagan kirkkoherra Marja Heltelän luvalla kaksi kirkon roskista, kertoo Tuula-Maria Ahonen.

Monivuotisen kokemuksemme mukaan viehättäviksi tuunattuja roskiksia käytetään mieluummin ja enemmän, eikä niitä töhritä.

- Kun omalla kotiseudullamme kuvataiteilijan maalaama roskis oli täynnä, ihmiset eivät jättäneet roskia roskiksen ulkopuolelle, kuten yleensä on tapana. Roskat tungettiin huolella roskiksen sisään, Tuula-Maria toteaa tyytyväisenä.

(10.10.2014) Asukastalo Ankkurissa taiteiltiin paljon upeita miniroskiksiaHelsinkiläisen asukastalo Ankkurin perhekahvilan väki sekä nuoriso tuunasivat eilen toinen toistaan upeampia miniroskiksia sekä itselle että lahjoiksi tupakoiville ja purkkaa syöville äideille, isille, isoisille ja myös kavereille.

- Varsinkin nuoriso innostui todella miniroskisten tekemisestä. Ylipäätään olen huomannut, että miniroskistaiteilu innostaa kaikenikäisiä, kertoo miniroskistyöpajaa vetänyt Tuula-Maria Ahonen.

(6.10.2014) Norjassa ilmestyvä Ruijan Kaiku kertoo Roskaliikkeestä

- Sivulla 23 on norjaa ja suomea ja yksi tiedote tanskaksikin. Kveenin kieltä on pari sanaa puhekuplissa, toimittaja Liisa Koivulehto kertoo.(3.10.2014) Miniroskistyöpaja Hämeenlinnassa tänään 3.10.


Tuula-Maria Ahonen pitää Hämeenlinnan kaupungin kutsusta Miniroskistyöpajan Pimeän kaupan illassa klo 18-20. Raatihuoneenkatu 11, Kastelli. Tervetuloa mukaan paikkakuntalaiset!

(25.9.2014) Kulttuurilehti Kajastus nostaa esille:
" Enkelikirjailija Lorna Byrne liittyi Roska päivässä -liikkeeseen"- Enkelikirjailija Lorna Byrne pyytää meitä vakavasti suojelemaan planeettamme. Hän itse liittyi äskettäin Roska päivässä
-liikkeeseen!, kertoo näkevien ja näkövammaisten kulttuurilehti Kajastus Byrnen "Taivaallinen rakkaus" -kirjan arvostelussa.


(19.9.2014) Senioriopettaja-lehti kutsuu opettajia Roska päivässä -liikkeeseen

Omalla esimerkillä opettaminen on opettamisen paras ja toimivin muoto. Monet opettajat ja rehtorit ovatkin jo mukana Roskaliikkeessä.

Ihminen on rakentunut niin, että hyvästä teosta tulee hyvä mieli.

- Olen liikkeessä kahden lapseni kanssa nimenomaan siksi, että tästä tulee hyvä mieli, sanoo eräs opettaja-äiti Senioriopettajan jutussa.

(14.9.2014) Tuunatuille roskapöntöillemme Siisti Riksu -palkinto

Tuunasimme keväällä kolme roskapönttöä kauniilla luontokuvilla riihimäkeläisessä puistossa. Pönttöjen tuunaus palkittiin Siisti Riksu -kampanjassa Riihimäki-päivänä Kierrätyskapula Oy:n sadan euron palkinnolla.

Kampanjan tavoitteena on vähentää ympäristön roskaantumista ja epäsiisteyttä sekä lisätä yhteistä vastuuta lähiympäristöstä.

"Siisti Riksu on viihtyisä, turvallinen ja roskaton elinympäristö. Siisti riksulainen ei roskaa, ei tuota ylimääräistä jätettä, kierrättää ja lajittelee. Siistin Riksun tekevät kaikki kaupunkilaiset", todetaan kampanjasivuilla.


(5.9.2014) Kansainvälisen SIC! 2014 -konferenssin Miniroskistyöpajasta miniroskiksia eri puolille Eurooppaa

SIC! 2014 -konferenssi Helsingissä kokoaa sosiaalisten innovaatioiden kehittäjiä. Tuula-Maria Ahonen osallistui konferenssiin kutsuvieraana ja piti Miniroskistyöpajan.-Työpajoissa syntyy aina mukava ja keskittynyt tunnelma. Miniroskiksia lähti mm. Roomaan, Turkuun, Ouluun, Saksaan, Tsekkeihin, Ruotsiin,Helsinkiin ja Venäjälle, Tuula-Maria kertoo.


(2.9.2014) Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä liittyi Roskaliikkeeseen ja haastaa muita kuntajohtajia"Aktiiviset asukkaat ovat Espoon voimavara. Roska päivässä -liike on hyvällä asialla. Haastan mukaan Kauniaisten kaupunginjohtaja Torsten Widenin, Kirkkonummen kunnanjohtaja Tarmo Aarnion ja Vihdin kunnanjohtaja Sami Miettisen", Jukka Mäkelä panee eteenpäin tärkeät haasteet.

(1.9.2014) Kollektiivinen rakkaudentunnustus Roskaliikkeen jäsenille" Rakastan teitä ihmisiä, jotka jaksatte kerätä muiden ihmisten roskaamia roskia. Siitä näkyy että välitetään luonnosta!", kirjoittaa Magnus Taxell Roskaliikkeen facebook-sivulla.
(26.8.2014) "Upea idea!" - Kansainvälisesti tunnettu kirjailija Lorna Byrne liittyi Roska päivässä -liikkeeseen

Irlantilainen kirjailija Lorna Byrne ottaa uusimmassa kirjassaan "Taivaallinen rakkaus" (Otava, 2014) voimakkaasti kantaa planeettamme suojelun puolesta.

- Lähetin hänelle Roskaliikekutsun eilen ja sain heti tänään vastauksen, kertoo Tuula-Maria Ahonen.

" Upea idea! Rakastan tätä aloitetta. Hieno ajatus ja teko kerätä päivittäin roska. Pienin askelin voimme tehdä maailman paremmaksi paikaksi.

Pidämme planeettamme tulevaisuutta käsissämme. Maapallo on lahja Jumalalta ja annettu meille kaikille. Maapallo ei kuulu öljy-yhtiöille, kansainvälisille yrityksille tai hallituksille. Se kuuluu meille. Meille on myös annettu pyhä tehtävä antaa maailma tuleville sukupolville", Byrne vastaa.

Lorna Byrne on tviitannut Roska päivässä -liikkeestä ja omasta tuestaan liikkeelle. Lorna Byrnen tilaisuudet Euroopassa ja Amerikassa ovat erittäin suosittuja, hänen antamansa tuki liikkeelle on hyvin tärkeä.

(19.8.2014) Tervetuloa Taiteiden yönä Miniroskistyöpajaan!Tulevana torstaina eli Taiteiden yönä 21.8. Malmitalon aulassa Helsingissä on ilmainen Miniroskistyöpaja kello 17-19. Tervetuloa mukaan, osoite on Ala-Malmin tori 1.

Tarvikkeet löytyvät kaikki paikan päältä, mutta mukaan voi ottaa jotain haluamaansa, esimerkiksi lemmikin kuvan.

Miniroskikseen voi panna tumpin palavanakin, ja purkki kestää vuosikausia. Samoin purkat, karkki- ja suklaapaperit jne. - Miniroskis on myös erittäin hyvä lahja!

(9.8.2014) Duudson-Jarppi vastaanotti Roskaliikekutsun ja kutsuu muutkin Duudsonit mukaan- Kyllä tuo "roska päivässä" on hieno idea. Varmasti tulee haastettua ihmisiä mukaan jatkossakin. Pienistä puroista kasvaa suunnattoman valtava, kuohuva, virta , Jarppi Leppälä rohkaisee ja visioi.

(1.8.2014) Tuula-Maria Ahonen Ylen aamu-tv:ssä tänäänTuula-Maria Ahonen on tänään haastateltavana Ylen aamu-tv:ssä roskaamisasioiden tiimoilta noin klo 7.45. Ylen Areenassa suorana ja tallenteena, katso täältä.

(20.7.2014) Nya Åland -sanomalehti ja Ålands Radio kertoivat Tuula-Maria Ahosen vierailusta Maarianhaminassa


Tuula-Maria kutsuttiin Ahvenanmaan Meripäiville kertomaan Roska päivässä -liikkeestä. Ohjelmaan sisältyi myös kaksi Miniroskis-työpajaa. Sekä aikuiset että lapset tuunasivat miniroskiksia, päiväkodin opettaja otti purkkeja esikouluikäisten tuunausta varten.

Lahjoitimme myös kadulla liikkuessamme miniroskiksia ja huomasimme, että sanomalehtijuttu oli jo tutustuttanut monet ilahtuneet vastaanottajat asiaan.

(9.7.2014) Helsingin poliisilaitos kutsuu näyttävästi henkilökuntaansa Roska päivässä -liikkeeseen

- Lähdimme mukaan kampanjoimaan Roska päivässä -liikkeen sanomaa. Nostimme tätä kampanjaa näyttävästi sisäisesti omalle henkilökunnallemme. Vetosimme siihen, että jos jokainen työntekijämme keräisi yhden roskan päivässä, tekisi se vuositasolla reippaasti yli puoli miljoonaa roskaa. On tietysti mahdotonta olettaa, että kaikki lähtisivät mukaan liikkeeseen, mutta pienenkin joukon asennemuutos olisi muutos, kirjoittaa Helsingin poliisilaitoksen viestintäasiantunija Jukka Matilainen.

- Kampanjoitte hyvän asian puolesta - kiitos siitä. Toivotan Helsingin poliisilaitoksen puolesta mukavaa ja lämmintä kesää!

(5.7.2014) Hirveä roskis muuttui hirveksi


Kuva: Juha Perämäki

Kävimme Porvoossa tuunaamassa kolme torin roskista. Sekä Uusimaa-lehti että Borgåbladet uutisoivat tempauksen. Kuvan roskis sai kaunistuksekseen hirven kuvan.

Lue nettijuttu

(3.7.2014) Kotipihan roskapönttö on helppo tuunata, tässä viisi askelta:

1) Kysy lupa isännöitsijältä.

2) Laminoi pari kolme luonto- tai taidekuvaa, joissa ei ole punaista tai oranssia väriä. Muut värit kestävät sadetta, pakkasta ja aurinkoa.

3) Pyyhi roskapönttö pölystä, mielellään ensin kostealla rätillä.

4) Tarkista, mikä kuvista sopii parhaiten roskapöntön kokonaisympäristöön ja kiinnitä kuva kuivaan pintaan huolellisesti leveällä teipillä.

5) Jos kuva ajan mittaan ränsistyisi, päälle voi kiinnittää uuden.

(2.7.2014) Maailman yleisimpiä roskia taltuttamassa SalossaSalon Seudun Sanomat kertoo Roskaliikevierailustamme ja miniroskistempauksesta Salossa: "Miniroskikset yrittävät taltuttaa maailman yleisimmän roskan".

Pyörätuolissa istuva Ari Kallio sai henkilökohtaisen miniroskiksen käyttöönsä torikahvilan tempauksessa (kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo)

(26.6.2014) Miniroskiksia tupakoiville mm. leirintäalueilla ja sunnuntaina SalossaRoskaliikkeen jäsenet lahjoittavat tupakoiville miniroskiksia, toivomuksena että maailman yleisin ja myrkyllinen roska saadaan pois maasta ja vesistä.

Raimo Heikman on tuunaillut paljon miniroskiksia ja vie niitä leirintäalueille jakoon (kuva).

Roskaliikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen ja Jari Peltoranta lahjoittavat miniroskiksia sunnuntaina 29.6. Salossa, torin R-kioskin vieressä, kello 16.30. Salon Seudun Sanomat tekee tästä juttua.(20.6.2014) Juhannustaika

Kun kerää juhannuksena omien roskiensa lisäksi ainakin yhden roskan, tulee kokemaan kesän mittaan monia kivoja yllätyksiä, varsinkin, kun jatkaa roskan keräämistään!

    Hyvää juhannusta!
(18.6.2014) Kansanedustaja Kari Tolvanen haastaa Roskaliikkeeseen mukaan koko poliisikunnan

- Haastattelin tänään poliisi-kansanedustaja Kari Tolvasta, joka on ollut jo pidempään mukana Roskaliikkeessä, kertoo Tuula-Maria Ahonen.

Tolvanen haastaa Roskaliikkeeseen mukaan Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapion ja koko poliisikunnan.


Tuula-Maria Ahonen lahjoitti Tolvaselle miniroskiksen.


(16.6.2014) Roskaliike on etusivun uutinen

Itä-Häme-lehti kertoo Tuula-Maria Ahosen vierailusta etusivun juttuna!Ottakaa muut lehdet mallia...

(12.6.2014) Laavuvierailulla Heinolan kansalaisfoorumia tapaamassaTänään sataa vettä, mutta eilen Tähtiniemen laavulla Heinolassa paistoi aurinko. Luontoäiti tuntuu usein suosivan Roskaliikkeen toimintaa.

- Heinolassa voi alkaa tapahtua paljonkin, kiitoksia aktiiviselle kansalaisfoorumille. Itä-Hämeen toimittaja kirjoitti myös hyvän jutun laavutapahtumasta, kertoo Tuula-Maria Ahonen.

- Onnittelut myös tänään 23 vuotta täyttävälle Iisa Ruusu Ahoselle, joka 9-vuotiaana sanoi:" Roskaliikkeestä pitää tehdä maailmanlaajuinen!" Kiitos Iisan näkemyksen, kotisivumme on käännetty 22 kielelle, ja jäseniä on kaikilla mantereilla.

(9.6.2014) Roskaliikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen Ylen haastattelussa

Maanantaina 9.6. Ylen radio 1, klo 17.40, Alistumattomuuden aikalaishistoriaa -sarja, haastateltavana Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen.

”Kun ihminen keksii jotain uutta, hän yleensä joutuu käymään läpi monista porteista”, sanoo sarjan toimittaja Tiina Harpf.

Sarjassa esitellään kaksitoista erilaista uudistajaa tai innostajaa. Heitä yhdistää alistumattomuus: He ovat sitkeästi puurtaneet jonkin idean eteen, ja kaikki ovat tuottaneet yhteisölleen jotain hyvää".

Ohjelma on kuultavissa Ylen Areenassa, ja sarja jatkuu.


(5.6.2014) Maailman ympäristöpäivänä miniroskis lukemattomille tutuksi!

Lahjoitimme Helsingin Narinkkatorin tempauksessamme miniroskiksia eri puolelta Suomea tuleville naisille ja miehille, ulkomaalaisille, perheellisille ja sinkuille. Vanhemmat ottivat miniroskiksia lapsilleen purkkaroskiksiksi.

Helsingin Uutiset kertoi tempauksestamme, Suomen kolmanneksi suurin sanomalehti Maaseudun Tulevaisuus ottaa huomisessa lehdessään miniroskiksen esille. Myös Kouvolan Sanomat kirjoitti asiasta.

- Omalla kotiseudullamme laitamme miniroskiksia informaatiokyltin kanssa kahdelle lähi puistonpenkille. Kävin äsken viemässä lisää minejä tyhjentyneille penkeille, kertoo Tuula-Maria Ahonen.


(4.6.2014) Roska päivässä- liike lahjoittaa miniroskiksia Maailman ympistöpäivänä 5.6. Helsingin Narinkkatorilla, Yrittäjäveistoksen luona, kello 12.

Tupakantumppi on maailman yleisin roska. Tupakoiville tumppi on "pieni vaaraton roska", joka lentää sujuvasti palavanakin kadulle. Tupakantumppeja heitellään maailmanlaajuisesti 450 biljoonaa yhteiseen ympäristöömme. Tumppi myrkyttää maata raskasmetalleilla vielä hitaan maatumisensa jälkeenkin.Suomalaisten kalojen vatsasta löytyy tupakantumppeja.

Miniroskis palvelee sekä tupakoivaa että purukumia/makeisia syöviä vuosikausia. Miniroskis on helppo tuunata myös itse, katso ohje!

Mini on erittäin tärkeä ympäristölahja, itselle ja kavereille. Kiitoksia sinulle, joka tulet mukaan nostamaan suomalaisten ympäristösuhdetta korkeammalle tasolle.

(1.6.2014) Roskaliikkeen kesähaaste: Kiitä sinäkin kesää!


Kesä antaa lahjaksi kauneutta, ja lahjastahan on kaunista kiittää.


Roska päivässä -liike haastaa kaikki suomalaiset kiittämään kesää keräämällä maasta ainakin yhden roskan, vaikka laittaisitkin aina omat roskat roskikseen.

Samalla luonto muuttuu turvallisemmaksi ja entistäkin kauniimmaksi ja roskan kerääjä saa hyvän mielen.(24.5.2014) Lapsille ja aikuisille tärkeitä ympäristönsuojeluesineitä!Aikuisten lisäksi moni lapsi tuunasi itselleen uuden ja tärkeän ympäristösuojeluesineen, miniroskiksen tämän päivä Kanneltalon työpajassa.

- Ympäristötietoinen ihminen osaa toimia ympäristöä mahdollisimman vähän haittaavasti, sanoo "Iloa ja ihmettelyä - Ympäristökasvatus varhaislapsuudessa" -kirja.

Miniroskis mahdollistaa lapselle mahdollisimman vähäisen haitan.

(22.5.2014) Miniroskis-työpaja la 24.5 klo 11-12.30
Kanneltalon kahviossa
Tule tuunaamaan ilmaiseksi miniroskis, itselle tai lahjaksi. Voit panna miniroskikseen tupakantumpin palavana, purkan, karkkipaperit ja vastaavat. Purkki kestää käytössä vuosikausia. Saat välineet paikan päältä.

Maailman ympäristöpäivä on 5.6. Miniroskis on erittäin hyvä lahja tarvitsevalle, joita Suomessa onkin paljon. Työpajaa vetää Tuula-Maria Ahonen. Kanneltalo löytyy osoitteesta Klaneettitie 5, Helsinki.


(19.5.2014) Riihimäen Kalapoika-puistoon kolme tuunattua roskapönttöä


- Kävimme tänään Riihimäellä aviomiehen kanssa ja tuunasimme ympäristöviranomaisten luvalla kolme roskapönttöä kauniimmiksi Kalapoika-puistossa, kertoo Tuula-Maria Ahonen.

- Aamuposti-lehden toimittaja kävi tekemässä juttua ja ihastui itsekin tuunausideaan ja toteutukseen. Lahjoitin hänelle pari miniroskista, jotka menevät eteenpäin tupakoiville. Juttu ilmestyy tiistaina.

- Kyllä pöntöt nyt näyttävät paremmilta, tuumasivat puistonpenkillä istuvat.


(16.5.2014) Opettaja-lehdessä Roskaliikkeestä
Uusi Opettaja-lehti (numero 20) kertoo Roska päivässä -liikkeestä opettaja Anneli Paavolan kautta."Pienistä puroista kasvaa iso virta. Optimisti luottaa, että hyvä ajatus kantaa ja vaikuttaa. Jos lopetan oman roskien keräämiseni sen takia, että joku toinen saastuttaa, mitä siinä voitan? En pysty vaikuttamaan koko maailman asioihin mutta voin vaikuttaa omaan ja läheisteni ympäristöön positiivisesti ja parantaa sitä kautta hyvinvointia. Se riittää pienelle ihmiselle suuressa maailmassa", Anneli Paavola kertoo jutussa.

Lue juttu.

(14.5.2014) Roskapönttökauneutta Hyvinkään HyriassaRoskaliikkeen ensimmäinen työharjoittelija Noora Ekström on maalannut koulunsa,Hyvinkään ammatillinen oppilaitos Hyrian roskapöntöt.- Nooralle kyllä kuuluisi ympäristötaiteilijan virka. Alkaisivat roskapöntöt kutsua huomattavasti enemmän, toteaa tyytyväinen Nooran työnohjaaja Tuula-Maria Ahonen.

(9.5.2014) Maailmankuulu Äiti Amma:"Olen todella onnellinen Roskaliikkeestä"

- Lähetin jokin aika sitten Roskaliike-kutsun intialaiselle maailmankuululle hyväntekijälle ja rakkauden lähettiläälle Äiti Ammalle, kertoo Tuula-Maria Ahonen.

Suomalainen Rebekka Roininen on esittänyt kutsun Äiti Ammalle ja kertoo: "Amma osallistuu ilomielin Roska päivässä -liikkeeseen. Hän sanoo ilman muuta tukevansa liikettä ja olevansa siitä todella onnellinen. Esitin kysymyksen hänelle henkilökohtaisesti".

Äiti Ammallahan on paljon seuraajia. Amma-keskuksia ja ryhmiä on noin 200 eri puolilla maailmaa, joten toivoa on, että maailma alkaa enemmänkin siistiytyä.


(6.5.2014) Kulttuurikeskus Stoan Miniroskistyöpaja tuotti paljon kauniita ympäristönsuojeluesineitä


Tuula-Maria Ahonen piti Miniroskistyöpajan Kulttuurikeskus Stoassa Helsingissä.

Eri ikäiset suomalaiset ja ulkomaalaiset taiteilivat kauniita miniroskiksia, monet myös lahjoiksi tupakoiville tutuilleen. Yhteisessä taiteilussa syntyy iloisen hyvä henki.Kuvassa ensimmäinen Roskaliikkestä tehty juliste.(2.5.2014) Helsingin Sanomien Nyt-liitekin kutsuu Miniroskistyöpajaan StoaanTuula-Maria Ahonen pitää Miniroskis-työpajan Kulttuurikeskus Stoassa, Helsingissä 5.5. klo 12. Tervetuloa mukaan, jos mahdollista. Miniroskis on ilmainen ja helppo tehdä itsekin, katso ohje. Helsingin Sanomien Nyt-liite kertoo etusivullaan työpajasta.


(30.4.2014) Kevään juhlan pieni tärkeä pyyntö juhlapuhujille ja juhlijoille!

Kaipaako luonto ja ympäristömme lisää roskia? Kaipaavatko ihmiset? Tutkimusten mukaan roskat masentavat ja ärsyttävät ihmisiä, puhdas luonto sitä vastoin voimauttaa.

Tuula-Maria Ahonen on esittänyt eri puolueiden vappupuhujille pyynnön, että he kutsuisivat kuuntelijoita keräämään ainakin yhden roskan kevään juhlan kunniaksi.

- Tulethan Sinäkin mukaan pienellä teolla luomaan uutta kevään juhlan juhlimiskulttuuria. Veisitkö pyyntöä myös eteenpäin, Tuula-Maria pyytää.

Yksi ihminen tekee hyvin vähän, mutta suuri joukko voi tuottaa nopeasti suuren muutoksen. On korkea aika jättää vanhanaikainen roskaaminen historiaan, kaikkien yhteiseksi hyväksi.

(25.4.2014) Roskaliike innoitti Suomen Puolan suurlähettilään järjestämään puistonsiivoustalkoot- Aurinkoisena huhtikuun 25. päivänä Suomen ja muiden lähialueen suurlähetystöjen henkilökunnat kokoontuivat perinteisiin yhteisiin siivoustalkoisiin Suomen lähetystöä vastapäätä olevaan niin sanottuun "Sveitsin laaksoon". Mukana oli Suomen edustuston lisäksi henkilökuntaa niin Sveitsin, Romanian, Unkarin, Norjan, Yhdysvaltojen ja Tshekin tasavallan edustustoista, kertoo suurlähettiläämme Jari Vilén. Esimerkillistä toimintaa! Kukaan ei ole "liian hieno tai tärkeä" pitämään huolta yhteisestä ympäristöstä.

(24.4.2014) Roska päivässä -liike kasvaa ja täyttää 14 vuotta!
Tervetuloa mukaan!

Kevät etenee, roskat paljastuvat, mutta onneksi myös Roska päivässä -liike kasvaa päivittäin. Tervetuloa mukaan facebook-sivullemme, jos haluat saada rohkaisua ja vaihtaa ajatuksia valtakunnallisesti!

Kaikki eivät ole mukana naamakirjassa, mutta ajatuksiahan voi vaihtaa ihan naamatustenkin, jos niin haluaa.

Muiden ympäristössä liikkuvien kanssa voi syntyä iloisia pieniä tai pidempiä keskustelunhetkiä!

(18.4.2014) Virkistä omaa ja muiden luontosuhdetta pääsiäisenä!

Pääsiäismunat ovat uuden elämän vertauskuva.

- Näin tänään pitkänäperjantaina kauniina loistavan keltaisen kevään kukan. Sen ympärillä oli monenlaista rumaa roskaa, jotka keräsin pois, kertoo Tuula-Maria Ahonen.

- Moni nukkuu välinpitämättömyyden unta, josta on aika herätä!

- Luonto antaa meille kauneutta ja virkistystä. Ihastelemme luontoa sanoilla. Toivon, että kiittäisimme luontoa myös teoilla: Lopettamalla roskaamisen, keräämällä roskia pois ja kutsumalla muita mukaan Roskaliikkeeseen! Kutsu kaverisi vaikka kokeilemaan roskien keräämistä ja kuulostelemaan, miltä tuntuu. Hyvin monet sanovat, että roskien keräämisestä tulee hyvä mieli. Luonto on kauniimpi ilman rumia, myrkyllisiä ja eläimille vaarallisia roskia.

Hyvän mielen ja omantunnon pääsiäistä!

(17.4.2014) Tärkeä kysymys ajatteleville ihmisille

- Kerätessäni roskia puistometsästä taas tänään pohdin sitä, että hyvin suuren ihmisjoukon luontosuhde on täysin vääristynyt. Luonto on heille kaatopaikka, joka on valmis vastaanottamaan loputtomasti muovia, rikottua lasia, myrkyllisiä tumppeja yms, ilman minkäänlaisia seurauksia.

Yksi tapa muuttaa tilannetta on kutsua ihmisiä mukaan Roska päivässä -liikkeeseen. Roskaajat lopettavat roskaamisensa tultuaan mukaan. Jos keksitte muita toimivia tapoja, kertokaa, pyytää Tuula-Maria Ahonen.

Vastauksia voi lähettää kotisivun Ystäväkirjaan tai facebook-ryhmään, minne pääsee kotisivumme kautta.


(9.4.2014) Roskaliikkeen työharjoittelijan upea julisteRoskaliikkeen työharjoittelija Noora Ekström on tehnyt upean julisteen. Hän vie julisteita etukäteen kahteen turkulaisen kouluun, joissa vierailee kevään aikana.(31.3.2014) Kirjastosta roskapihdit lainaksi, Helsingissä myös omaksiPääkaupunkiseudun kirjastoissa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on nyt viikoksi lainattavia roskapihtejä 20 kirjastossa. Kannattaa tehdä aloite omaan kirjastoon muuallakin Suomessa, että hankkivat roskapihtejä lainattaviksi.


Roska päivässä -liikkeen jäsen saa Helsingin Rakennusvirastosta roskapihdit omaksi. Ota mukaan henkilötodistus ja kerro jäsenyytesi. Sama voi toteutua muuallakin, aloitteellisuus kannattaa!

(27.3.2014) Reppuli-blogissa julistettiin Roskakilpailu - Kaikki voittavat!

Uusi Roskaliikkeen jäsen Samu Tuomisto julkisti tänään Reppuli-Blogissa Roskakilpailun, johon voi osallistua kahdessa sarjassa:

1. Satunnaisten roskien poiminta yleisiltä paikoilta – ohimennessään omaksi ja muiden iloksi.

2. Roskateos – tee yhteiskuva löytämistäsi roskista ja voita pääpalkinto! Lähetä kuva roskateoksestasi osoitteella: roskakilpailu@reppuli.com tai kerro samaan osoitteeseen, mistä sen voi löytää. Kerro myös mistä roskat on löydetty.
Upeat palkinnot kaikille

Voittaminen saa hyvälle mielelle ja tässä kilpailussa kaikki osallistujat voittavat! Kilpailun voitot on lunastettavissa heti – oma ja lastesi ympäristö on kauniimpi, virkistävämpi ja turvallisempi ilman maassa lojuvia paperi-, muovi-, metalli- ja lasiroskia. Roskien poimiminen palkitsee myös huomenna. Siistiin ympäristöön ei tiputeta roskia yhtä helposti kuin jo ennestään roskaiseen

Molemmissa sarjoissa kerätyt roskat lajitellaan lopuksi lähimpiin roskalaatikoihin. Pantilliset pullot voi palauttaa kauppaan. Roskana hylättyjä käyttötarvikkeita voi halutessaan kierrättää omassa käytössään.

Lue tarkemmin kilpailusta.

(25.3.2014) "Aktivoi oppilaasi"- kirja ottaa esiin Roska päivässä
-liikkeen


Aina silloin tällöin oppi- ja muut kirjat kirjoittavat Roska päivässä
-liikkeestä.

Jarno Paalasmaa kirjoittaa uutuuskirjassaan "Aktivoi oppilaasi": "Yksinkertaisuudessaan pieniäkin lapsia puhutteleva esimerkki kestävän kehityksen mukaisesta elämästä on Roska päivässä -liike. Se osoittaa, miten jokaiselle mahdolliset pienetkin teot vaikuttavat kokonaisuuteen".


(12.3.2014) Ympäristö kiittää - Toimi-lehti kertoo Roskaliikkeestä- Silmää häiritsevä roska maassa. Käveletkö ohi, vai nostatko roskan roskikseen? Yhä useampi valitsee jälkimmäisen vaihtoehdon, alkaa Tuula-Maria Ahosen "Nosta roska maasta" -juttu.

Juttu kertoo myös miniroskiksista, joiden avulla maasta ja vesistöistä voitaisiin kokonaan poistaa maailman yleisimpiä roskia.

Miniroskis on ilmainen ja helppo tuunata itse.

(8.3.2014) Hyvää Naistenpäivää kaikille Roskaliikkeen naisille!Aikaisemmin naiset pitivät huolta kodin puhtaudesta ja siisteydestä, me olemme ryhtyneet pitämään huolta myös ympäristöstä.

Tämä on terve suunta. Ja miehet ovat tulleet mukaan, kiitoksia teille tästä!

(6.3.2014) Miniroskikset ovat vaikuttavaa ympäristönykytaidettaRoska päivässä -liikkeen innovaatioita eli miniroskiksia taiteillaan, tuunataan ja lahjoitetaan erityisesti tupakoiville. Tupakkahan on maailman yleisin ja myrkyllinen roska, joka myrkyttää ympäristöä vielä maatumisensa jälkeenkin. Miniroskis suojaa ympäristön myös purukumilta, karkkipapereilta ym.

Turun Ammattikorkeakoulun kuvataiteen linja kutsui Tuula-Maria Ahosen Miniroskis-vierailulle toukokuussa, kun teemana on nykytaide. Miniroskiksia tullaan taiteilemaan myös mm. Helsingin kulttuurikeskuksissa, kouluissa ja muissa tilaisuuksissa. Kuvan miniroskisten taiteilijoita ovat Pohjois-Haagan lukion oppilaat.

(2.3.2014)"On ilo olla mukana Roska päivässä -liikkeessä"

Radiotoimittaja, yrittäjä, tulkki ja taksikuski Abdirahim "Husu" Hussein vastaanotti tänään Tuula-Maria Ahosen kutsun Roska päivässä -liikkeeseen. Husu on aiemminkin jo kerännyt lastensa kanssa roskia.

- Kun Husu 20 vuotta sitten saapui "kuoleman, romahtaneen valtion, klaanisotien, jengisotien ja kaaoksen" keskeltä Suomeen, ensimmäiseksi häntä ihmetytti kaiken toimiminen, Helsingin Sanomat( 2.3 ) kertoo jutussa "Olen suomalainen".

"Kaduilla oli liikennevalot, ne toimivat ja niitä noudatettiin. Ensimmäinen puoli vuotta oli positiivista sokkia, kuin häämatkaa".

- On ilo olla mukana Roska päivässä -liikkeessä, sanoo suomalaiselle yhteiskunnalle kiitollinen Husu.

(16.2.2014) Onnea naisten olympiahopeajoukkueelle!

Naisten voitokkaassa joukkueessa hiihtänyt moninkertainen olympiamitalisti Aino-Kaisa Saarinen on mukana Roskaliikkeessä.

"Luonto on aina ollut minulle tärkeä ja rakas asia. Olen myös aina uskonut, että omilla pienillä teoilla ja valinnoilla on merkitystä", Aino-Kaisa kertoi jo keväällä 2011.

(14.2.2014) Iloista ystävänpäivää!

- Olen kuullut naisesta, joka roskia kerätessään tapasi toisen kerääjän. Naiset ystävystyivät, ja toisesta tuli myöhemmin toisen lapsen kummitäti. Toivottavasti tälläistä tapahtuisi enemmänkin Roskaliikkeen piirissä, toivoo Tuula-Maria Ahonen.


Yllättäviä ja iloisia kohtaamisia voi tapahtua, varsinkin, jos pyytää roskankeräyskaveria! Jos et vielä itse kerää roskia, kiitä kerääjää ja tule mukaan!


(6.2.2014) Onnittelut saamelaisille! Kotisivumme on myös saameksiTänään on saamelaisten kansallispäivä, parhaat onnittelut!

Roskaliikkeen saamenkielinen kotisivu löytyy täältä

(29.1.2014) Miniroskistapahtuma ammatillinen oppilaitos Hyriassa Hyvinkäällä

- Olen Noora Ekström, Hyriassa ympäristönhoitajasi opiskeleva ja keväällä valmistuva. Työssäoppimisjaksoni olen nyt tehnyt Roska päivässä -liikkeessä, ja sen kautta olen järjestämässä omassa opiskeluyksikössäni miniroskistapahtumaa torstaina 30.1.2014, kertoo Noora.

- Tapahtumassa valmistetaan omannäköinen miniroskis, sekä kerrotaan roskista ja roskaamisen aiheuttamista haitoista.Taiteellinen Noora on tehnyt tapahtumaan useita upeita julisteita. Vieressä yksi Nooran julisteista.


(20.1.2014) Etsijä-lehti kutsuu mukaan Roska päivässä -liikkeeseen"Lukuisat kristityt ruokkivat henkeään papin puheella. Luonnon varjeleminen kuulostaa kauniilta ja luo turvallisuuden tunnetta. Entäpä, jos siirrämme sanan elävään elämään?

Kun nostat pois esimerkiksi liukkaan käärepaperin, varjelet paitsi ympäristön siisteyttä ja viihtyisyyttä, myös takanasi tulevan ihmisen elämää ja terveyttä. Kun keli on liukas ja maassa on liukas roska, ihminen kaatuu väistämättä", kirjoittaa Tuula-Maria Ahonen.

(12.1.2014) Miniroskis on yhtä tärkeä kuin hammasharja ja saippua!

Hammasharja tuli Suomeen 1800-luvulla, pitkään sitä vieroksuttiin, nyt se on kaikille tuttu itsestäänselvyys. Nykyisin jokainen itseään kunnioittava ihminen pitää huolta siisteydestään.

Meillä on uusi tärkeä haaste: huolenpito ympäristön siisteydestä! Roskaliikkeessä syntynyt keksintö, miniroskis mahtuu pieneenkin taskuun. Sinne voi panna myrkyllisen tumpin palavanakin, purkat, karkkipaperit ym. Mini kestää käytössä vuosikausia, ja voit itse tuunata sen ilmaisesta kierrätyspurkista. Katso tarkemmin linkki!

Monet Roskaliikkeen jäsenet lahjoittavat minejä ilahtuneille vastaanottajille, tutuille ja tuntemattomille. Tehdään Suomesta ensimmäinen maa, jossa miniroskis on kaikkien sitä tarvitsevien fiksujen ihmisten käyttöesine!

(5.1.2014) Onnellistavaa vuotta 2014!-Uusi vuosi tarjosi toivoa antavan kokemuksen. Kohtasin roskia kerätessäni 6-vuotiaan Lumi-tytön isoäitinsä kanssa ja annoin Lumin kokeilla roskapihtejäni, kertoo Tuula-Maria Ahonen.

- Lumi oppi uskomattoman nopeasti pihtien käytön ja innostui keräämään. Illalla sain Lumin äidiltä viestin: Kysyin päivällispöydässä Lumilta, mikä tässä päivässä oli parasta. "Ne roskapihdit! Se oli mahtavan kivaa!" iloitsi Lumi kohtaamisestanne.

Lumi sai konkreettisen kokemuksen siitä, että itse voi vaikuttaa ympäristöönsä. Tämä mahdollisuus on meillä jokaisella. Hyvä uudenvuodenpäätös on liittyä Roska päivässä-liikkeeseen, sydämellisesti tervetuloa kaikille!

(29.12.2013) Ilotulitteet ovat ympäristölle surutulitteita

- Uudenvuoden juhlinnan perinteemme panevat miljoonan suomalaisen aloittamaan uuden vuoden aina samalla tavalla, myrkyttäen ympäristöä ja roskaten maata raketeilla kuukausiksi eteenpäin, Tuula-Maria Ahonen toteaa.

Roska päivässä -liikkeessä puhutaan surutulitteista.

- Surutulitteiden tuottama ilo on hyvin lyhytaikaista ja itsekeskeistä.Tämän ilon hintana on kymmeniä silmävammoja ja tulipaloja, eläinten kauhua, karkaamisia ja kuolemia. Myös monet ihmiset pelkäävät surutulitusta ja karttavat ulkona liikkumista. Sodan kokeneille ihmisille surutulitteet aktivoivat sotamuistot kaikessa järkyttävyydessään.

Maailman ympäristön tila vaatii meiltä suuria muutoksia. Vastuullinen yksilö ja yhteiskunta uudistaa uudenvuoden juhlimisensa vastaamaan nykytodellisuutta. Suomi voi olla edelläkävijä uudenvuoden vastaanoton uudistamisessa.

- Surutulitteista 70 % tuotetaan Kiinassa, todennäköisesti lapsityövoimalla vaarallisissa oloissa. Lamasta kärsivässä Suomessa lennätetään 10 miljoona euroa taivaan tuuliin. Vaikka surutulitteet näyttävät hetken kauniilta ja tuntuvat ainoalta mahdolliselta juhlimistavalta, niille on mahdollista keksiä paljon parempia vaihtoehtoja, Tuula-Maria sanoo.

- Uusi vuosi ilman raketteja tuntuu vapauttavalta, sanoo entinen suur-surutulittaja Kari Luukkanen.

(21.12.2013) Joulupukki toivoo yhteistä lahjaa

- Vierailin äskettäin Japanissa Sapparon kaupungissa. Siellä näin hyvin harvinaisen näyn, roskattoman kaupungin. Roskaton kaupunki tai kunta on mahdollista myös meille suomalaisille. Siihen tarvitaan hyvä tahto ja pieni teko, kertoo Joulupukki Napapiirin Pajakylän kammaristaan.

Joulupukki liittyi muutama vuosi sitten suomalaissyntyiseen, kaikille mantereille levinneeseen Roska päivässä -liikkeeseen. Liikkeen jäsenet keräävät päivittäin ainakin yhden roskan ja kutsuvat ainakin yhden ihmisen mukaan.

- Lähetän Roskaliikkeen jäsenille oikein paljon lämpimiä terveisiä, jatketaan hyvää työtä! Siisti ympäristö on kaikkien ilo. Toivon, että kaikki antaisivat ympäristölle huolenpidon lahjan, Joulupukki kerrankin toivoo lahjaa, joka palvelee sekä ihmisiä että eläimiä. Rikottu lasi maassa tuottaa myös talvella tassuhaavoja.

Kun keli on liukas, monet liukkaat roskat, kuten karkkipussit, suklaapötkyjen käärepaperit ja metalliset juomatölkit ovat vaarallisia.

- Ajattele, että ihminen, josta sinä tykkäisit, saattaa kaatua liukkaaseen roskaan. Ethän heitä, kerääthän pois, Joulupukki pyytää.

(20.12.2013) Imaami Anas Hajjaar vastaanotti Roskaliikekutsun

- Puhtaus on puoli uskontoa, reagoi Imaami Anas Hajjaar hyvin innostuneesti Tuula-Maria Ahosen Roskaliikekutsuun.

- Islamin uskoon kuuluu se, että ennaltaehkäisee toista uhkaavaa vahinkoa. Kerromme lapsillekin Roskaliikkeestä, Hajjar sanoi.

Myös häntä edeltävä Imaami suositteli muslimeille Roskaliikettä. Roska päivässä -liike yhdistää eri ikäisiä eri uskontojen, kulttuurien, poliittisten ryhmien ym. ihmisiä. Meillä on kaikilla sama yhteinen maapallo ja luonto. Olemme kiitollisuudenvelassa ja huolenpitovastuussa.

(14.12.2013) Orimattilassa nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajien Roskaliiketempaus

Ryhmä nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajia haastoi tempauksellaan Orimattilan kaupunkilaiset mukaan Roska päivässä -liikkeeseen.

- Vastaanotto oli lempeä ja meistä tehtiin jutun tynkääkin Orimattilan Sanomiin. Päivä oli kaikinpuolin antoisa ja toivon mukaan asenteita muuttava, kertoo yksi tapahtuman järjestäjistä, Riikka Hartikainen Orimattilasta. Tapahtumasta on lisää asiaa ja kuvia Roskaliikkeen facebook-sivuilla.

(11.12.2013) Liukkaat roskat aiheuttavat kaatumisia
- Kerääthän pois, ethän heitä?


Trendikäs juomatölkki muuttuu vaaralliseksi ansaksi, jos sen heittää muutenkin jo liukkaaseen ympäristöön. Tutkimusten mukaan nuoret kaatuvat eniten, vanhempien kaatumiset tuottavat vakavampia vammoja.

Liukkaita roskia on yllättävän paljon: suklaapötkyn käärepaperi, tupakka-aski, jota päällystää ohut muovi, karamellipussit ym.


(9.12.2013) "Sitkeyshaasteita: roskat ja reuma"

Reuma-lehti kertoo bioanalyytikko Miia Taimiosta, 37, joka on sairastanut reumaa kahdeksanvuotiaasta asti ja pystyy kävelemään vain noin sata metriä ilman pyörätuolia.

"Huonompina päivinä käytän kahta keppiä enkä voi kerätä roskia. Mutta parempina päivinä, kun käytän vain yhtä keppiä, roskienkeruu onnistuu", Mia kertoo. Luonto ja eläimet ovat Mialle tärkeitä.

"Osa roskista on eläimille vaarallisia. Olen kerännyt roskia koko elämäni. On palkitseva tunne, kun näkee että ympäristö siistiytyy".

(4.12.2013) Roska päivässä -liike kutsuu suomalaiset itsenäisyyttä kunnioittavaan tekoon

- Veteraanit taistelivat suurin uhrauksin meille itsenäisen maan. Maamme roskaaminen kertoo kyllä vapaudesta, mutta ei kunnioituksesta eikä kiitollisuudesta, toteaa Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.

- Itsenäisyyspäivä on oikea hetki tehdä tärkeä korjausliike. Roska päivässä -liike kutsuu kaikki kynnelle kykenevät suomalaiset pieneen kunnioittavaan tekoon, keräämään ainakin yhden roskan kunnioittaen veteraanien uhrauksia. Roskien kerääminen on myös ihmisten ja eläinten suojelua. Liukkaat roskat, kuten suklaapötkyn käärepaperi, aiheuttavat liukkaalla kelillä kaatumisia. Rikottu lasi tuottaa tassuhaavoja myös talvella.

Sekä presidentti Tarja Halonen että presidentti Sauli Niinistö ovat molemmat Roska päivässä -liikkeen kannattajia. Myös monet Suomen suurlähettiläät eri puolilla maailmaa ovat mukana liikkeessä.

- Roska päivässä -liike on suomalainen teko. On puhtaasti fiksua vastaanottaa Roskaliikkeen haaste, presidentti Niinistö sanoo.

(27.11.2013) Tuula-Maria Ahoselle myönnettiin voittaja-tunnustuspalkinto "Ympäristöjohtajuuspalkinto 2013""Ympäristöjohtamisen yhdistys toivoo, että Roska päivässä –liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen jatkaa edelleen esimerkillistä ympäristövaikuttamista liikkeen parissa ja että liikkeen perusajatus ”kerää vähintään yksi roska päivässä ja haasta joku muukin keräämään - pieni vaiva yhdelle, mutta suuri lopputulos, kun kerääjiä on paljon” laajentuu edelleen myös muihinkin ekotekoihin, ympäristön kunnioittamiseen sekä henkilökohtaisen ympäristövaikutusvallan huomaamiseen", Ympäristöjohtamisen yhdistyksen puheenjohtaja Mikko Koskensyrjä totesi palkinnon luovutustilaisuudessa torstaina.(25.11.2013) Tuula-Maria Ahoselle ympäristöjohtajuuspalkinto

Ympäristöjohtamisen yhdistys ry:n (YJY) hallitus on valinnut Roska päivässä – liikkeen perustajan Tuula-Maria Ahosen vuoden 2013 YJY:n ympäristöjohtajuuspalkinnonsaajaksi.

"Tuula-Maria Ahonen on esimerkillisellä ympäristöjohtajuutta edistävällä tavalla osoittanut käytännönläheisen ruohonjuuritason ympäristöjohtajuutta levittäessään Roska päivässä -liikkeen toimintaa ympäri Suomea ja maailmaa."

"Tuula-Maria Ahosen perustamaa Roska päivässä –liikettä on kuvattu systeemiälykkääksi liikkeeksi, koska päivittäinen teko yhteisen ympäristön hyväksi laajentuu muihinkin ekotekoihin, ympäristön kunnioittamiseen sekä henkilökohtaisen ympäristövaikutusvallan huomaamiseen. Paitsi, että Roska päivässä –liikkeen suorien ympäristövaikutusten potentiaali on suuri, niin systeemiälykkäänä liikkeenä sen välillisten ympäristövaikutusten potentiaali on myös erittäin suuri", päätöksessä perustellaan.

Asian on uutisoinut mm. Länsiväylä.

Kuva: Jussi Sippola

(19.11.2013) Sydän-lehdessä "Laulava Tonttu-roskakävely on uusi jouluperinne"

Jouluna siivotaan koteja tavallista huolellisemmin. Ympäristö unhoon jää?

- Kun huolenpito ympäristöstä sisällytetään juhlaan iloisessa hengessä, lapset kasvavat ottamaan ympäristön huomioon itsestäänselvyydellä, kirjoittaa Tuula-Maria Ahonen uusimmassa Sydän-lehdessä.

Vuonna 2012 Laulavan Tonttu-roskakävelyn tekivät Rudolf Steiner -koulun viides luokka, vuonna 2011 Keravan keskuskoulun ekaluokkalaisten musiikkiluokka.

- Laulavan Tonttu-roskakävelyn voisi tehdä myös yhdessä vanhempien kanssa. Matkalla voisi olla lämmintä juotavaa, miettii opettaja Carita Salonen.

(12.11.2013) Paula Koivuniemi mukana Roskaliikkeessä

- Kiitos kutsusta Roskaliikkeeseen! Meidän kaikkien tulee yhdessä huolehtia ympäristön ja varsinkin oman asuinalueemme siisteydestä. Täällä Helsingin keskustassa roskattomuus parantaa sekä asukkaiden että eri puolilta maailmaa tulevien turistien viihtyvyyttä. Toivottavasti mahdollisimman moni lähtee hyvillä mielin mukaan! vastaa Paula Koivuniemi Tuula-Maria Ahosen kutsuun.

" On vielä toiveilla ja unelmilla työ", laulaa Paula paljon toivotussa kappaleessaan "Kuuleeko yö"

(11.11.2013) Ympäristö ja terveys -lehdessä kalojen tumpinsyönnistä


Kirjolohen paksusuoli voi olla tupakantumppien tukkima.


Uusimmassa Ympäristö ja terveys -lehdessä on juttu "Myrkyllistä roskaa löytyy kalojen sisältä".

"Tupakantumpit ovat vakava ympäristöuhka. Vuosittain ympäristöön jää maailmanlaajuisesti noin 4,5 biljoonaa kappaletta tupakantumppeja, kansanterveysjärjestö Finland`s ASH nostaa esille tärkeän tiedon."

"Suomalaiset kalastajat kertovat, että kalojen sisälmyksistä löytyy tupakantumppeja", toteaa Tuula-Maria Ahonen jutussaan.

(7.11.2013) Tamperelaisille roskien kerääjille kutsu Linnan juhliin

Tamperelaiset roskien kerääjät Ilkka ja Kaija Erkkilä (jotka ovat keränneet mm. 236 500 tupakantumppia tähän päivään mennessä) saivat kutsun Linnan juhliin. Onnittelut heille!

"Roska päivässä -liike on suomalainen teko, on puhtaasti fiksua vastaanottaa Roskaliikkeen haaste", sanoi presidentti Sauli Niinistö vaalijuhlailmoituksessaan ja kutsui Tuula-Maria Ahosen vaalijuhlaansa kertomaan Roskaliikkeestä.

Presidentti Tarja Halonen kutsui Tuula-Maria Ahosen ja aviopuoliso Jari Peltorannan Linnan juhliin vuonna 2009, ja presidentti kertoi silloin itsekin keräävänsä roskia. Hienoa, että presidentit haluavat tukea tärkeätä sivistysliikettämme!

(28.10.2013) Räppäri Paleface ja Rap-Mummo Eila mukana Roskaliikkeessä

"Mikä siinä mättää, että ne roskat pitää jättää", kysyy Rap-Mummo Eila Roska Rapissaan Rap-Mummo Eila haastaa räppäri Elastisen mukaan Roskaliikkeeseen, toivottavasti kolmaskin räppäri ottaa haasteen vastaan!

(18.10.2013) Reippauden henkeä ja vaarallisia roskia!


Tänäänkin - vaikka sataa vettä, räntää ja lunta - Roska päivässä -liikkeen facebook-sivulle on liittynyt jo kuusi uutta ihmistä eri puolilta Suomea.


Liukkaalla kelillä liukkaat roskat (esimerkiksi suklaapötkyjen liukkaat käärepaperit ja koiranjätökset) tuottavat kaatumisia.

Ennaltaehkäise kertomalla liukkaista roskista, kerää pois!


(8.10.2013) Kutsu Kauneus- & Roskakävelylle!Syysluonto kutsuu Kauneus- & Roskakävelylle!

Kerää ruma/myrkyllinen/vaarallinen roska maasta, kohota katseesi luonnon kauneuteen. Hyvä mieli ja kiitollisuus kaunistavat kokonaisvaltaisesti.


Illan vaihtoehto voisi olla piristävä ja virkistävä Taskulamppu-roskakävely!

(4.10.2013) "Tumpit ovat myrkyllistä ruokaa kaloille"


Urheilukalastus-lehti kertoo aukeaman jutussa Roskaliikkeestä ja kalojen tumpinsyönnistä sekä tumppiongelman ratkaisusta miniroskisten avulla. Lue juttu.(27.9.2013) Rap-artisti Sana mukana liikkeessä

Rap-artisti Sana eli Sanna Rönnberg on liittynyt Roskaliikkeeseen. Häneltä on tulossa räppi aiheesta.

" Tyhjä kaljapullo särkyy kadulle. Jäätelöpaperit maleksivat jossakin roskiksen lähistöllä. Roskiksiahan kaupungeissamme riittää, mutta jokin käsittämätön typeryys ihmisessä ei saa tätä laittamaan roskaa roskikseen. Esimerkki siirtyy isältä pojalle ja sitten katujen siivoukseen varataan lisää rahaa, jolla olisi käyttöä muuallakin. Näinkö me tahdomme elää? Laittamalla omat roskasi roskikseen edesautat paitsi ympäristömme säilymistä ja suojelet eläinten tassuja, vaikutat myös siihen, ettei raha päädy roskiin. Mitä, jos vielä keräisit maasta yhden roskan päivässä!", Sana.

(25.9.2013) Katri Helena mukana Roskaliikkeessä!

"Olen tietämättäni ollut Roska päivässä-liikkeen jäsen jo kauan, tehdään siitä nyt julkinen. KIITOS KUTSUSTA!", Katri Helena vastasi Roskaliikekutsuun.

(20.9.2013) Lahden Viihdekuoron Roskakävely inspiroi iloiseen ympäristöstä huolenpitoon!

Lahden Viihdekuoro yhdisti luontevan ammattitaitoisesti laulamisen ja roskien keräämisen ensimmäisellä Roskaliike-kävelyllään torstaina 19.9.

Näet ja kuulet videon täältä.
Kuva: Vesa Tapiola


Perjantain Etelä-Suomen Sanomat kertoo tapahtumasta näkyvästi kaikissa omistamissaan medioissa.

Roskaliikkeen piirissä on tehty jo useita aikuisten ja lasten Laulavia Roskakävelyjä, joiden energia inspiroi iloiseen huolenpitoon yhteisestä ympäristöstä.

(18.9.2013) Roskaliikkeen facebook-ryhmän jäsenmäärä kasvaa päivittäin

Roskaliikkeen facebook-ryhmässä on tällä hetkellä 3500 jäsentä.

Tämä on vain murto-osa liikkeen kokonaisjäsenmäärästä, joten Suomi ja maailma ovat kaiken aikaa siistiytymässä, kiitoksia kaikille!

Liity facebook-ryhmään täällä. Ryhmässä käydään aktiivista ajatustenvaihtoa.(17.9.2013) Lahdessa "Laulava Roskaliike" torstaina 19.9.


"Nosta roska maasta" on tempaus, jolla Lahden Viihdekuoro tuo osuutensa Lahden Ympäristöviikon tapahtumiin.

"Laulava Roskaliike" lähtee torstaina 19.9. klo 16.30 Aleksanterinkadun Mediakulmasta liikkeelle, ja jatkuu laulaen ja roskia kadulta poimien Trion edustalle. Paluu Aleksin toista puolta Mediakulmaan.


(11.9.2013) "Minä keräsin roskia!"


Kuvassa Nina Savander kerää elämänsä ensimmäisen roskan Karita Neibergin roskapönttöön.

Uusin Super-lehden numero 3/2013 kertoo Roskaliikkeestä perushoitaja Karita Neibergin kautta. Karita on pitkäaikainen Roskaliikkeen jäsen, joka vetää kehitysvammaisille ympäristöryhmää nimeltä Äiti maan ystävät. Karita vie ryhmäänsä myös Roskakävelylle.

- Yllätyin, kuinka näppärästi kehitysvammaiset käyttävät pihtejä. Roskia kerätessä näkee heti kättensä jäljen. Minkään ryhmän ei tarvitse jäädä luonnosta huolenpidon ulkopuolelle. Kehitysvammainen voi myös tuntea olevansa hyödyksi, kun toimii kaikkien hyväksi, Karita pohtii jutussa.

(2013) "VVO:n lehdessä miniroskiksista"VVO:n Asukas-lehti esittelee Roskaliikettä ja opastaa miniroskistuunausta uusimmassa numerossaan 3/2013. Juttu on otsikoitu Tumpit pois luonnosta!

(3.9.2013) Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen: "Roskan poimiminen parantaa maailmaa heti"
- Suuret ongelmat voivat myös lamaannuttaa. Jos kaiken on muututtava ennen kuin mikään voi muuttua, olemme umpikujassa, sanoo Teivo Teivainen.

- Roska päivässä -liike on erinomainen esimerkki siitä, miten pienillä teoilla voi vaikuttaa. Roskan poimiminen parantaa maailmaa heti. Teko voi myös auttaa pohtimaan, miten ja miksi roskia tulee. Se voi pysäyttää miettimään, miten muutakin järkevää toimintaa saisi motivoitua. Lopputuloksena voi olla monenlaisia visioita maailman muuttamisesta.

-Roska päivässä toteuttaa monissa radikaaleissa liikkeissä vahvistunutta ajattelua, että maailman muuttamisen käytäntöjen on syytä vastata päämääriemme ihanteita. Silti siihen osallistuminen sallii hyvinkin laajan päämäärien kirjon. Osallistua voi myös ilman suuria visioita tulevaisuudesta. Menetelmän radikaalisuus yhdistyy viehkeästi toiminnan arkipäiväisyyteen. En keksi yhtäkään hyvää syytä olla osallistumatta Roskaliikkeeseen.

- Haastan Roska päivässä -liikkeeseen mukaan tällä viikolla nelikymppisyyttään juhlivan Merihaan asukkaat ja ystävät. Jälleen yksi tapa tehdä merellisestä kotikylästämme entistäkin mahtavampi paikka asua, Teivainen innostaa.

(24.8.2013) Yuri-koira kerää myös roskia!Suomessa on useita, eri kokoisia ja rotuisia roskia kerääviä koiria. - 8-vuotias hovawart Yuri opetettiin palveluskoirakokeita varten etsimään esineitä, joissa on ihmisen hajua, kertoo omistaja Minna Toivonen.

- Lenkkeillessä aloimme kerätä yhdessä roskia. Kehut riittävät palkaksi, mutta välillä pitää olla myös herkkuja vahvisteeksi.Tietysti täytyy pitää huoli, ettei Yuri yritä ottaa suuhunsa mitään vaarallisia roskia.

Jos koirat osaisivat puhua, ne varmaan sanoisivat:"Tulethan sinäkin keräämään roskat pois? Luonto on metsän eläinten koti. Roskat eivät kuulu luontoon!"


(14.8.2013) Good News from Finland kertoo Roskaliikkeestä

Finnfactsin kansainvälinen uutispalvelu Good News from Finland kertoo Roskaliikkeestä otsikolla "Suomalainen omantunnon liike leviää maailmalla".

Lue juttu.

Täällä myös englanniksi.

Kuvataiteilija Auli Suvanto-Salokanteleen kukkapönttömaalaus kuvittaa juttua.

(11.8.2013) Voima piilee pienissä teoissaHämeenlinnan Kaupunkiuutisissa (10.8.2013, sivulla 3) kerrotaan Roskaliikkeen miniroskiksista ja tupakantumppien haitoista. Toimittaja Toni Rasinkangas siteeraa jutussaan ASHin (Action on Smoking and Health) tiedotetta:

"Ympäristöön jää maailmanlaajuisesti vuosittain 4,5 biljoonaa kappaletta savukkeiden filttereitä. Samalla maaperään kulkeutuu filtteriin jääneitä myrkyllisiä aineita, kuten lyijyä ja kadmiumia. Savukkeiden suodatinosat on tehty selluloosa-asetaatista, jonka maatuminen voi kestää jopa 12 vuotta".

Roska päivässä -liikkeen innovaatio, miniroskis, ehkäisee tumppien heittelyä maahan. Miniroskis on ilmainen ja tuunaajan tai lahjan saajan silmää miellyttävä. Miniroskikseen voi panna tumpin palavanakin. Miniroskis kestää käytössä vuosikausia

. (5.8.2013) Roskia pyörätuolista käsin


- Myös pyörätuolista käsin voi kerätä roskia ja roskien keruu sopii hyvin myös kehitysvammaisille. Nina Savander keräsi ensimmäistä kertaa elämässään roskia, kun tein juttua Roskaliikkeen jäsen, ohjaaja Karita Neibergin kehitysvammaisryhmän roskakävelystä Super-lehteen. Kun lähdin pois, Nina hihkaisi riemuissaan:"Minä keräsin roskia!", kertoo Tuula-Maria Ahonen.

(25.7.2013) Koulu-, koirapuisto- ja kirkkotie kauniiksi!

Kaunistimme Pohjois-Haagan kolmen koon tien, eli koulu-, koirapuisto- ja kirkkotien kolme roskapönttöä kauniilla luontokuvilla. Kaikkien on tärkeätä muistaa luontoyhteytemme ja pitää huolta yhteisestä ympäristöstä. Keräsimme maasta paljon myrkyllisiä tupakantumppeja, joiden paikka ei todellakaan ole lasten ja koirien käyttämällä tiellä.

- Haastoin koirapuiston ja kirkon ihmiset mukaan keräämään ainakin yhden tumpin yhteiseltä tieltä.Tein koululle aloitteen , että koulun oppilaat saisivat kaunistaa koulun pihan roskapöntöt, Tuula-Maria Ahonen kertoo.

Roskapönttöjen tuunauksen uutisoivat STT, Aamulehti, Turun Sanomat, Kaleva, Kansan Uutiset ja Satakunnan Kansa.


(17.7.2013) Tuunasimme leikkipuiston neljä roskapönttöä kauniilla luontokuvilla

Saimme luvan tuunata Pohjois-Haagan leikkipuiston neljä roskapönttöä kauniilla laminoiduilla luontokuvilla.Roskaliikkeen kokemuksen mukaan viehättävät roskapöntöt kutsuvat käyttäjiä enemmän kuin töhrityt ja mitäänsanomattomat pöntöt. Kauneus ilahduttaa mieltä ja kasvattaa arvostamaan luontoa.


(17.7.2013) Ensimmäiselle laavulle miniroskiksia

- Keräsin Espoossa sijaitsevan laavun vierestä tumppeja ja karkkipapereita. Tupakoivalla voi olla kiusaus heittää tumppinsa laavun edessä olevaan kauniiseen pieneen lampeen. Jätimme seinälle pussillisen miniroskiksia kyltin kanssa, Tuula-Maria Ahonen kertoo.(15.7.2013) Luontokuvat roskapönttöjen päällä kutsuvat!

Suomen Luonto -lehden verkkosivuilla on lyhyt juttu Kannelmäen Sitratorin roskapönttötempauksestamme.

Jutulla on jo yli sata suosittelijaa 15.7.
(14.7.2013) Helsingin Pohjois-Haagassa käteviä miniroskiksia löytyy myös koirapuistosta


Kuvassa Anne Toropainen koirineen. Anne huolehtii miniroskisten riittävyydestä koirapuistossa.

"Kätevä! Fiksu keksintö!", sanovat lukemattomat miniroskista käyttävät tupakoivat. "Olen käyttänyt miniroskistani nyt vuoden ja se on yhtä siisti kuin alussa", kertoi eilen eräs tupakoitsija.

Helsingin Pohjois-Haagassa miniroskiksia löytyy ostoskeskuksen, kahden bussipysäkin ja uusimpana koirapuiston kahden roskapöntön päältä. Roskaliikkeen jäsenet lahjoittavat miniroskiksia myös mm. Turussa ja Oulussa. Miniroskis on erittäin helppo tuunata itsekin, katso ohje!

(6.7.2013) Kotkalainen uimarantajäätelökioski on ensimmäinen miniroskiksia lahjoittava kioski!

Miniroskis pelastaa tupakoijan ja purkkaa syövän itseensä tyytyväiseksi ympäristönsuojelijaksi. Tumpin voi panna miniroskikseen palavanakin. Purkki kestää käytössä vuosikausia.

Tumppi on maailman yleisin roska ja myrkyttää ympäristöä vielä maatumisensa jälkeen. Muovia sisältävä purkka on mereen kulkeutuessaan meren eläimille vaaraksi.

Roskaliike lahjoitti Kotkan Mansikkalahden uimarannan jäätelökioskille tukun miniroskiksia eteenpäin lahjoitettavaksi. Kotkalainen Roskaliike-aktiivi Kari Luukkanen pitää jatkossa huolta, että miniroskiksia riittää kioskilla. Kotkan Iskelmäradio kertoi asiasta, Kymen Sanomat uutisoi tapahtuman tänään, Ankkuri-lehti kertoo ensi keskiviikkona.

(28.6.2012) Yhteiset tilat vapaaksi tumpeista! -projekti osallistaa bussin odottajia ja ostoskeskuksen kävijöitä
Roska päivässä -liikkeellä on menossa Helsingin Pohjois-Haagan kahdella bussipysäkillä ja ostoskeskuksen edessä Yhteiset tilat vapaaksi tumpeista! -projekti. Tumpithan ovat maailman yleisin, lukuisia myrkyllisiä kemikaaleja sisältävä roska, joka maaduttuaankin myrkyttää ympäristöä.

Viemme roskapönttöjen päälle miniroskiksia, joita tupakoivat voivat ottaa omikseen. Miniroskikseen voi panna tumpin palavanakin ja se kestää käytössä vuosikausia. Kerromme laminoidulla tekstillä miniroskiksen tarkoituksen, suomeksi ja englanniksi.

Pyydämme bussin odottajia ja ostoskeskuksen kävijöitä auttamaan minuutiksi tumppien keräämisessä. Ulkomaiset opiskelijat ovat erityisen halukkaista osallistujia, kuvassa intialainen opiskelijatyttö. Lahjoitimme hänen tupakoivalle isälleen tuliaisiksi miniroskiksen.

(19.6.2013) Kotitalous-lehdessä Roskaliikkeestä

"Roska päivässä -liike yhdistää kodin ja yhteiskunnan", otsikoi Kotitalous-lehdessä 3-2013- julkaistu artikkeli.

Artikkelissa Tuula-Maria Ahonen hahmottaa, kuinka Roska päivässä -liike luo sillan kodin ja ympäristön välille.(13.6.2013) Helsinki-päivänä taiteiltiin kymmenittäin miniroskiksia

Kulttuurikeskus Annantalossa taiteiltiin Helsinki-päivänä kymmenittäin toinen toistaan upeampia miniroskiksia. Taiteilijat olivat lapsia, vanhempia ja isovanhempia.

-Miniroskis on hieno idea, hyvin monet totesivat.

Enemmän mineistä kotisivumme yläosassa.
(10.6.2013) Stadin ammattiopistolta Roskaliike/Littermovement-videoita

Stadin ammattiopisto on tehnyt opiskelijatyönä kaksi hienoa Roskaliike-mainosvideota. Katso WASTELAND HERO ja PURUKUMI.

(7.6.2013) Vuoden pakolaisnainen mukana Roskaliikkeessä

Vuoden pakolaisnainen, lastentarhanhoitaja Mi Mi Po Hti on liittynyt Roskaliikkeeseen. Pakolainen 1/ 2013 - lehti kertoo hänen uskomattoman tarinansa. Mi Mi Po on joututunut kärsimään paljon, mutta kaiken jälkeen hän on hämmästyttävän myönteinen. "Haluaisin tulla mukaan koska teidän sivu on mielestäni tosi kiinnostava ja inspiroiva. Teemana on hyvä asia, eli roskien vähentäminen ja se on hyvä asia, että ihmisille annetaan hyviä ja hauskoja neuvoja roskien vähentämiseen", Mi Mi Po Hti sanoo. Myös Vuoden 2012 pakolaisnainen, lääkäri Malalai Rahim vastaanotti Roskaliikekutsun erittäin myönteisesti.

(4.6.2013) Roska päivässä -liike antaa Maailman ympäristöpäivänä ympäristölahjoja ja innostaa samaan koko kesänRatkaisu on Roskaliikkeen innovaatio, miniroskis. Miniroskis tuunataan ilmatiiviistä kierrätyspurkista,josta tehdään itsevalitun tarran avulla kaunis tai hauska. Tumpin voi panna purkkiin palavana. Miniroskis kestää käytössä vuosikausia.

- Innostamme koko kesän ajan ihmisiä antamaan itselleen tai muille erittäin tarpeellisia ympäristölahjoja juuri avatun "Rikottu lasi ja tumpit pois luonnosta! Kaikille oma miniroskis!" - facebook-tapahtuman merkeissä, Ahonen kertoo.

- Tumppi myrkyttää ympäristöä vielä maatumisensa jälkeenkin. Miniroskikseen mahtuu myös yllättävän paljon jaloille ja tassuille vaarallisia lasinsiruja.

Tapahtuma alla.

(2.6.2013) Rikottu lasi, tumpit ja purkat pois luonnosta! Kaikille miniroskis!

Sano "Ei!" hänelle, joka aikoo rikkoa lasipullon. Toukokuussa rikottuun lasiin astunut kotkalainen eskarityttö Siiri Reinikainen tuntee kivun vieläkin jalassaan. Samoin naantalilainen Jessi-koira tassussaan. Lukemattomille muillekin tuttu ja hyvin ikävä yllätys. Lasi ei maadu koskaan luonnossa. Kerätään ehyt pullo ja rikottu lasi oma käsi suojaten pois, aiheuttamasta turhaa ja kallista kipua!

Tupakantumppi on maailman yleisin roska. Se sisältää tuhansia kemikaaleja, joista lukuisat ovat myrkyllisiä. Tumppi myrkyttää luontoa vielä pitkän maatumisensa jälkeenkin. Pikkulapset ja koirat voivat panna tumppeja suuhunsa.

Tupakoiva, tuunaa itsellesi ilmainen,hauska tai kaunis miniroskis! Miniroskikseen voi panna tumpin palavana. Purkki kestää käytössä vuosikausia. Katso ohje www.roskapaivassa.net

Tupakoivan kaveri/ ympäristön ystävä, anna miniroskis lahjaksi! Kerätään tumpit maasta suojaten oma käsi esimerkiksi leipäpussilla tai maasta löytyvillä parilla pienellä tikulla.

Miniroskis pelastaa luonnon ja kadut myös purkalta. Jos purkka tarttuu helteellä kiinni purkin laitaan, jääkaappi- tai pakastinvierailu irrottaa purkan ihanasti. Hyvää huolenpidon kesää kaikille!

Tapahtuman facebook-sivut täällä

(30.5.3013) Keksintöuutiset kertoo Roska päivässä -liikkeestä sosiaalisena innovaationa

- Ihmiskunta on vajonnut syvälle kestämättömään kehitykseen. Kaikki ympäristömittarit näyttävät punaista. Kurssin muutos pitäisi tehdä pikaisesti, toteaa ”Maailmantila 2013” - kirjan päätoimittaja Robert Engelman. Ensimmäinen askel on havahduttaa ihmisiä ympäristövastuuttomuuden unesta kohti oman voiman tuntoa, alkaa Tuula-Maria Ahosen juttu.

(28.5.2013) Asokotien lehdessä Roskaliikkeestä
Asokotien lehti kertoo uusimmassa numerossa Roskaliikkeestä otsikolla: Roska päivässä -liike kutsuu iloiseen luovaan yhteiseen huolenpitoon.

Lehti on kehittänyt kaksi uudenlaista Roska päivässä -tempausta, toinen on suunnattu perheille ja toinen asukastoimikunnille. Asukastoiminnan tempauksessa talon asukkaille järjestetään viikon mittainen haastekampanja ja sitä varten erillinen roskakori, johon päivittäiset roskat kerätään. Korista jokainen voi seurata saaliin kertymistä. Palkinnoksi järjestetään pihajuhla. Perhehaasteessa perhe kerää viikon ajan roskan päivässä ja kertoo iltapalalla, mitä kukin on kerännyt. Toisella viikolla voidaan haastaa ystäväperhe ja isovanhemmat mukaan.

(22.5.2013) Ympäristöministeri Ville Niinistölle miniroskiksia

Roska päivässä -liike lahjoitti ympäristöministeri Ville Niinistölle kolme miniroskista. Niinistö valitsi itselleen saimaannorpan ja lapsilleen lumileopardin ja leijonan kuvalla kuvitetut miniroskikset.

- Teette tärkeätä työtä roskien ja ongelmajätteidenkin keräämiseksi. Tupakantumpitkin ovat ongelmajätteitä, kun ajatellaan, miten paljon niistä kertyy haittoja ympäristölle ja eläimille. Haitta on mittava. Miniroskiksesta voi todeta, että parhaat keksinnöt ovat yksinkertaisia, kunhan ne vain otetaan käyttöön, Niinistö sanoi.


(4.5.2013) Roska päivässä -liike etenee kulovalkean lailla SuomessaTampereen, Kuopion ja Iisalmen kaupungit sekä Vainikkalan kylä ja Koivukylä haastavat asukkaitaan mukaan Roskaliikkeeseen.

Tampereella Liikuntakeskus Go Go on järjestänyt Roska päivässä -kävelyn. Oulaisten Martat ovat tehneet muita mukaan haastavan Roska päivässä -kävelyn. Tammisaaren Martoilla on vuoden kestävä kampanja asian merkeissä. Twitterissä keskustellaan aiheesta, "koska viimeksi keräsit roskan luonnosta"- hengessä.

Tällä viikolla ilmestyneen "Maailmantila 2013" -kirjan mukaan maailman kurssin vaihtamisella alkaa olla kiire. Roskaliike on tärkeä ensimmäinen askel kaikille ihmisille, ja ympäristötutkija Jari Lyytimäen mukaan Roskaliike on systeemiälykäs liike: päivittäinen teko johtaa muihinkin tekoihin ympäristömme puolesta.

(29.4.2013) Roska päivässä -liike kutsuu keräämään iloisesti vappuroskan

Vapputiedotteemme:

- Miksi meillä on tapana roskata vappuna? Tuottaako tapa hyvää mieltä? kysyy Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.

Vappu on Helsingissä ja hyvin todennäköisesti muissakin kaupungeissa vuoden roskaisin juhla. Pääkaupunkimme keskustan siivouskulut ovat nousseet vuosi vuodelta. Viime vapun aiheuttamat lisäkustannukset olivat 140 000 euroa.

- Suuri joukko ihmisiä voi olla ongelman tuottaja tai ongelman ratkaisija. Ongelman ratkaisijaksi siirrytään keräämällä ainakin yksi vappuroska, omien roskien lisäksi.

- Roskan voi kerätä hilpeyden hengessä, iloisesti, juostessa, jutellessa, isossa porukassa, pienessä porukassa tai yksin. Tanssien tai meditatiivisesti. Roskan keräämisestä tulee hyvä mieli, Ahonen tietää.

Äskettäin Suomen Varsovan suurlähetystö kutsui iloisessa Roska päivässä -hengessä seitsemän naapurisuurlähetystön väen mukaan siivoamaan lähipuiston.

- Suomen, Romanian, Norjan, Unkarin, Sveitsin, Tsekin ja Yhdysvaltain suurlähetystöjen edustajat siivosivat suurlähetystöjen naapurissa olevan Sveitsinlaakson puiston. Paikalla hääri runsaan kahden tunnin ajan yli 60 vapaaehtoista eri lähetystöistä. Mukana olivat Yhdysvaltain, Sveitsin ja Suomen suurlähettiläät sekä kaupunginosan pormestari avustajineen. Tapahtumaa ihmettelemään oli saapunut myös yli 20 puolalaisten tiedostusvälineiden edustajaa, kertoo Suomen Varsovan suurlähettiläs Jari Vilén uudesta hengestä, jolla Roska päivässä -liike innostaa kaikkia ihmisiä kaikkialla olemaan osa yhteisen ongelman ratkaisua.

(25.4.2013) Puolassa Roska päivässä -tapahtuma seitsemän suurlähetystön voimin!Suomen suurlähetystön aloitteesta Varsovassa vietettiin 24.4. Roska päivässä -tapahtumaa, johon osallistuivat Suomen, Romanian, Norjan, Unkarin, Tsekin, Sveitsin ja Yhdysvaltain suurlähetystöjen edustajat. He siivosivat suurlähetystöjen naapurissa olevan Sveitsinlaakson puiston ja mainostivat samalla Roska päivässä -liikkeen toimintamallia!

Paikalla hääri runsaan kahden tunnin ajan yli 60 vapaaehtoista eri lähetystöistä. Myös Varsovan pormestari Wojciech Bartelski osallistui talkoisiin. Tapahtumaa uutisoimaan saapui yli 20 puolalaisten tiedostusvälineiden edustajaa! Tapahtuma näkyikin hyvin laajasti sikäläisessä mediassa.

Tapahtumatieto levisi myös twitterin kautta. Yhdysvaltojen Puolan suurlähettiläs Stephen Mull oli pistänyt tempauksesta viestiä twitteriin suunnilleen näin:" Hieno homma! Työn tulokset näkyivät heti (mitä ei aina tapahdu) :))"

Täällä yksi videoleike ja puolalainen nettiuutinen tapahtumasta.

(25.4.2013) "Roskan kerääminen maasta johti aika uskomattomaan onnenpotkuun"

Toimittaja, Roska päivässä -liikkeen jäsen Sonja Riihinkangas kertoo Viiskulma-lehden kolumnissaan, mitä seurasi, kun hän poimi nuhjuisen näköisen paperilapun Australiassa viedäkseen sen roskiin.

(18.4.2013) Seminaarissa kerättiin myös roskia Turussa

Pidä Saaristo Siistinä ry:n järjestämässä Roskaantuminen Itämeren ongelmana
-seminaarissa Turussa oli osana ohjelmaa roskien kerääminen meren rannalta. Löytyneet roskat luokiteltiin tutkijoiden käyttämän luokituksen mukaisesti.

- Vedin oman seminaarialustukseni poikkeavalla tavalla. Muut puhujat pitivät tietotäyteisiä power point-esityksiä hämärässä salissa. Ulkona paistoi aurinko. Pyysin, että tietokone pannaan kiinni ja ikkunaverhot avataan, kertoo Tuula-Maria Ahonen.

- Tiedon jakamisen sijaan esitin ensimmäiseksi kysymyksen:"Kuinka moni teistä kuuluu Roskaliikkeeseen?" Yksikään käsi ei noussut. Vastasin kysymyksiin, kerroin Roskaliikkeestä. Puheeni välissä sain spontaanit aplodit. Lopussa kysyin, kuinka moni aikoo liittyä Roskaliikkeeseen. Melkein kaikkien kädet nousivat. Lopuksi seminaarin puheenjohtaja halasi minua, Tuula-Maria jatkaa. Hän kirjoittaa seminaarista myös jutun Ympäristöasiantuntija-lehteen.

(11.4.2013) Todella reipas ja energinen henki Pakilan Musiikkiopiston ja Pohjois-Helsingin Kuvataidekoulun Laulavalla Roskakävelyllä!

Tätä energiaa tarvitaan roskaamisen lopettamiseen!

Opettajien kanssa oli puhe, että Laulavasta Roskakävelystä voisi tehdä perinteen ja viedä sen Helsingin keskustaan.Ruotsin tv:n kuvaama tapahtumauutinen on nähtävissä täällä.


(4.4.2013) 13-vuotta täyttävä Roska päivässä -liike saa oman logon ja kansainvälistyy entisestään  - Kiitoksia Kaikille!Roska päivässä- liike syntyi huhtikuussa vuonna 2000. Alussa oli äiti ja kaksi koululaistytärtä, nyt kaikenikäisiä jäseniä on kaikilla mantereilla.

Graafinen suunnittelija Tero Pajunen on toteuttanut Roskaliikkeelle suomen- ja englanninkieliset logot, joita voi käyttää esimerkiksi t-paidoissa. Tero Pajunen ja Tuula-Maria Ahonen ideoivat yhdessä logoja.

Stadin ammattiopiston digimedian linjan opiskelijat tekevät audiovisuaalisen viestinnän tuntiopettaja Jorma Harjamäen opastuksella englanninkielisiä mainoksia Roskaliikkeelle. Upeita mainoksia tullaan näkemään You Tubessa. Roskaliikkeellä on ollut puoli vuotta englanninkielinen Facebook-sivu, minne tulee uusia jäseniä eri puolilta maailmaa.

(3.4.2013) Minä Olen -lehdessä juttu Roskaliikkeestä
"Roska päivässä -liikkeessä pidetään maailmanlaajuisesti huolta yhteisestä pallostamme", otsikoi Minä Olen -lehti 2/2013 Roskaliikejuttunsa.


Aukeaman jutussa on kuvituksena mm. oheinen koiraroskis. Kuvatekstinä: -Roskaliikkeessä on huomattu, että ystävällinen ja kiittävä roskapönttö kutsuu enemmän käyttäjiä kuin persoonaton roskapönttö.


(26.3.2013) Myllypuron yläasteen oppilaat innostuivat miniroskiksista

- Kiitos vierailustasi Myllypuron yläasteelle! Meidän oppilaamme olivat tosi innostuneita ja alkoivat heti kysellä, koska tehdään miniroskikset. Nyt ollaan vihdoin päästy alkuun, pari ryhmää on jo tuunannut omansa ja lisää tulee. Käyn kysymässä, haluaako ostarin Mediakirjasto ne näytille vai laitammeko ne koulun vitriiniin.

Saimme myös luvan maalata kiitos-tekstit ulkoroskiksiin. Kiitos inspiroivista ideoista ja hyvästä työstäsi! Onnea jatkoon!", Inka Ritvanen, Myllypuron yläasteen oppilaiden ja henkilökunnan puolesta

(19.3.2013) Maailman kolmanneksi kaunein luonto kaipaa omaakin arvostustammeSuomen luonto on arvotettu maailman kolmanneksi kauneimmaksi, arvottajana Country Brand Index 2012- 2013.


Roskaajille voisi muistuttaa, että miksi rumentaa kansainvälisestikin arvostettua luontoa?(8.3.2013) Onnea ja tsemppiä kaikille naisille!

Kolme naista - Tuula-Maria Ahonen ja koululaistyttäret Ilona ja Iisa aloittivat Roskaliikkeen. Nyt jäseniä on kaikilla mantereilla. Mukana on paljon naisia ja myös miehiä.


"Tuleva sivistys on käyvä naisen merkeissä", sanoi filosofi Pekka Ervast kaukokatseisesti jo 1930-luvulla. Naisille ominaiset huolenpido halu ja tunneälykkyys suojelevat ja pelastavat maailmaa.(21.2.2013) Viisivuotias Wilhelmiina-koira mukana Roskaliikkeessä!
- Roska päivässä liikkeeseen on tämän talven aikana osallistunut aktiivisesti myös kohta 5-vuotias chowimme Wilhelmiina. Wilhelmiina poimii suuhunsa kaikki vähänkin isommat roskat. Kävelee pää ylväästi pystyssä ja roska suussansa noin kilometrin matkan, kertoo omistaja Anna-Liisa Huhtala Kauhavalta.

Tiellä ei valitettavasti ole roskapönttöä. Odottelemme innokkaasti, että kaupunki antaa Anna-Liisan pyytämän erittäin tarpeellisen roskapöntön

(2.2.2013) Tunisian ja Meksikon suurlähettiläät mukaan

"Kutsu roskapäivässä -liikkeeseen sai täällä Suomen Tunisin suurlähetystössä innostuneen vastaanoton ja olemme valmiita tarttumaan haasteeseen. Koko Tunisian roskaongelmaa emme tällä ratkaise mutta esimerkin voimalla voi olla mahdollista muuttaa asenteita. Ensimmäinen tavoitteemme on, että järjestäydymme itse ja saamme muutkin EU -maat mukaan", kirjoittaa Tunisian suurlähettiläs Tiina Jortikka-Laitinen.


Myös Meksikon suurlähettiläs Anne Lammila vastaanotti Roskaliikekutsun:
"Tulen mielelläni mukaan Roska päivässä –liikkeeseen. Kuulun siihen sukupolveen, joka koulussa saatujen oppien mukaisesti valisti omia vanhempiaan olemaan heittämättä roskia luontoon tai auton ikkunasta ulos. Osallistuin myös koululaisena talkoisiin, joissa puhdistettiin mm. Turun Katariinanlaakson metsää roskista. Tilanne Suomessa on nyt parantunut, joskin lipsahduksia sattuu vielä. Varsinkin nuorilla tuntuu olevan se asenne, että kyllä kaupunki hoitaa roskat. Haasteita riittää Meksikossakin. Kirjoitamme mielellään tempauksesta kotisivuillemme ja vaikka facebookiinkin", Lammila kirjoittaa

(16.1.2013) Suomen suurlähettiläät aktiivisen myönteisiä

Suomen Washingtonin suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde kirjoittaa: ”Otan mielelläni vastaan Roska päivässä –haasteen. Olin ilahtunut huomatessani, että hyvät ystäväni, Yhdysvaltojen Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck Cody-puolisoineen ovat myös liittyneet tähän liikkeeseen. On hauskaa ajatella, että maidemme lähettiläät pitävät hyvää huolta toistensa ympäristöistä. Toivotan onnea liikkeen leviämiselle joka maahan!”

Suurlähettiläät Etiopiassa, Indonesiassa, Puolassa, Liettuassa ja Isossa-Britanniassa ovat niinikään ehtineet jo vastata myönteisessä hengessä. Aktiivista toimintaakin on suunnitteilla.

(8.1.2013) Miniroskikset Helsingin sivistysjohtajalle

Helsingin sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen sai tiimeineen henkilökohtaiset kierrätysminiroskikset Tuula-Maria Ahoselta.

- On todella ilo ottaa vastaan oma miniroskis, saanko ottaa toisenkin. Täytyy vain ihailla tällaista tarmoa, aktiivisuutta ja rohkeutta, jota osoitatte, Viljanen sanoi.

Samalla hän esitti toivomuksen Tuula-Maria Ahoselle, että tämä tulisi esittelemään miniroskisidean myös lautakunnille ja virastopäälliköille.

Siisteys ja sivistys kulkevat käsi kädessä, Viljanen sanoi.

Tapahtuman uutisoivat ainakin Yle, Kansan Uutiset ja Metro(6.1.2013) Pyydämme ystävällisissä kylteissä koiranomistajien oman vastuun ottoa

Keräsimme muovipussillisen ruman näkyviä koirien jätöksiä ja peräänkuulutamme kahdessa kyltissä koiranomistajien omaa vastuuta jatkossa. Kylttien päällä on kontaktimuovi, ne on rei`itetty ja kiinnitty narulla puihin, puu ei vahingoitu. Tekstiä saa lainata.

Kyltit ovat aiemminkin havahduttaneet koiranomistajat selvästi parempaan siisteyteen.


(14.12.2012) Päivitä rakettitietoisuutesi, vastaanota vuosi 2013 nauttien vapaudesta!
 Hyvin monille aikuisillekin raketit merkitsevät vain kauniita värejä ja jännittävää räiskettä. Mutta mitkä ovat rakettien ympäristövaikutukset?

"Olen ihan hulluna raketteihin, sisäinen pikkupoikani innostuu niistä aina. Mutta perustelunne ovat hyvät, siispä lupaan olla hankkimatta ilotulitteita, ja vastaanotan vuoden 2013 vaikka tunnelmallisen nuotion äärellä metsän rauhassa, Tommy Boström kirjoittaa tapahtumassamme.

Tervetuloa mukaan, viethän kutsua myös eteenpäin? Tapahtuman facebook-sivulle pääset tästä.


(24.12.2012) Joulurauhaa
ja kiitoksia kaikille
,
jotka pidätte huolta luonnosta, eläinten kodista ja yhteisestä ympäristöstämme!(14.12.2012) Päivitä rakettitietoisuutesi, vastaanota vuosi 2013 nauttien vapaudesta!
Hyvin monille aikuisillekin raketit merkitsevät vain kauniita värejä ja jännittävää räiskettä. Mutta mitkä ovat rakettien ympäristövaikutukset?

(4.12.2012)Kunnioitamme itsenäistä maatamme jokapäiväisesti, kiitoksia kaikille!

Sotaveteraanit (heidän joukossaan Roska päivässä -liikkeen perustajan isä) taistelivat meille itsenäisen maan. Roskaliike kunnioittaa konkreettisesti maatamme pitämällä siitä päivittäin huolta. Kiitoksia kaikille!

Tärkeä itsenäisyyspäivän lahja kaikille tupakoiville, purkkaa, karkkia ja suklaata syöville on miniroskis, mikä kestää käytössä vuosikausia. Miniroskikseen voi panna tumpin palavanakin. Valokuvausliikkeestä löytyy ilmaiseksi filmipurkki, diabeetikkotuttu voi lahjoittaa koeliuskapurkkinsa. Suomen lippu minissä viestittää kunnioitusta ja kiitosta itsenäisestä maasta.

(30.11.2012) Roskaliike saapui Pelastuskouluun
Tuula-Maria Ahonen oli kertomassa Roskaliikkeen toiminnasta Helsingin pelastuslaitoksen Pelastuskoulussa.

Leppoisassa tilaisuudessa käytiin hyviä keskusteluja ja opiskelijat saivat tuunata miniroskikset itselleen ja lahjaksi vietäväksi.

Pelastuskoulu otti samalla Roska päivässä -liikkeen merkeissä vastaan Kuopion Pelastusopiston haasteen yleishyödyllisen työn tekemisestä. Rehtorin kanssa sovittiin vierailun uusimisesta tulevilla kursseilla.

(27.11.2012) Roskaliike ylpeänä esittää: Ensimmäinen Roskaliikelaulu

Ensimmäinen varsinainen Roskaliikelaulu on syntynyt. Vapautetaan maapallo -kappaleen ensimmäinen versio on kuultavissa täällä. Kappaletta muokataan ja viimeistellään vielä hieman eteenpäin.

Sanat: Tuula-Maria Ahonen, Sävellys: Paula Aliina Präktig

Kuunnelkaa!

(15.11.2012) Kauniita kiitoksia arvostavaa tilaa luoville!

-Tarvitsemme uuden sivistysliikkeen, että ihmiset oppivat arvostamaan toisiaan, sanoi eilen Valo-klubin puhuja, Roskaliikkeen pitkäaikainen jäsen Jari Sarasvuo. Roskaliike toimii arvostuksen hengessä, luoden arvostusta osoittavaa tilaa.

"Sen minkä ihminen tekee maalle, hän tekee ennenpitkää myös itselleen ja toisilleen", sanoivat vanhat intiaanit. Sarasvuo pitää Roskaliikettä ylevöittävänä liikkeenä. Kauniita kiitoksia kaikille mukana oleville ja mukaan tuleville!

(7.11.2012) Yhdysvaltain suurlähettiläs on mukana
Barack Obaman jatkokauden kunniaksi nostamme kahden vuoden takaisen uutisen:Obaman lähipiiriin kuuluva Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce J. Oreck ja hänen puolisonsa Cody Douglas Oreck ovat ottaneet vastaan kutsun Roska päivässä -liikkeeseen.
- Poimin roskia ylpeänä, koska rakastan suomalaisia puistoja niin paljon. Olen onnellinen voidessani jättää puistot hieman siistimpänä ja entistäkin ihanampina jälkeeni. Koska mieheni ja minä olemmme aina poimineet roskia kävelyillämme, liitymme mielihyvin mukaan Roska päivässä -liikkeeseen. Cody Douglas Oreck kommentoi.

(27.10.2012) Roskaliike teemana nuorten ympäristötyöpajassa KööpenhaminassaTuula-Maria Ahonen oli alustamassa Roskaliikkeestä kansainvälisessä Young Reporters for Environment -tapahtumassa Kööpenhaminassa. Tapahtuma oli osa kansainvälistä Litter Less -kampanjaa.

Tuula-Maria kertoo englanniksi Roskaliikkeestä ja tulkit kääntävät ranskaksi ja romaniaksi.

(23.10.2012) Kansainvälinen englanninkielinen facebook-ryhmä perustettu

Perustimme 22.10. World Wide Littermovement -facebook-ryhmän, joka on tarkoitettu kansainväliseen englanninkieliseen ajatustenvaihtoon.

(16.10.2012) Radio Deissä Roskaliikkeestä
Radio Dein toimittaja Anu Lehtipuu teki Roskakävelyn Tuula-Maria Ahosen kanssa kahdelle Pohjois-Haagan bussipysäkille. Tulokset kuullaan Radio Dein Päivän valinnassa tiistaina 16.10. klo 14.40. ohjelman voi kuunnella myöhemmin netissä.

(14.10.2012) Kaarina kaupunginjohtaja sai miniroskiksen
Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta sai henkilökohtaisen miniroskiksen, kun Tuula-Maria Ahonen vieraili Kaarinassa ja haastoi kaupunginjohtajan mukaan liikkeeseen.

Virta otti haasteen vastaan ja tuunasi samalla miniroskikset itselleen ja lapsilleen. Hän lupasi haastaa Roskaliikkeeseen Raision kaupunginjohtajan Ari Korhosen. Virta lupasi myös selvitellä mahdollisuuksia roskapihtien jakamisesta innokkaille roskankerääjäkaarinalaisille.

(9.10.2012) Roska päivässä -laulu
Pakilan ala-asteen rehtori Riitta Honkanen on sanoittanut Roskaliikkeelle Roska päivässä -laulun (sävel: Saku Sammakko).1. Roskanko heittelet pihalle? Kysyn vaan, kysyn vaan
Roskanko heittelet kadulle? Kysyn taas, kysyn taas
Nurmelle heitätkö roskasi,
vaikka roskis on ihan vieressäsi?
Kysyn vaan, kysyn taas, aina vaan.

2. Jos jokainen roskansa korjais pois. Aina vaan, aina vaan
Jos jokainen jälkensä siivoais. Aina vaan, aina vaan
Jos jokainen älliä käyttäisi
niin puhtaampi olisi luontosi
Tosi on, tosi on, tosi on.

3. Roskitta luonto kaunis on. Jep jep, jep jep
Puhtaana luonto kaunis on. Tosiaan, tosiaan
Siistinä maailma kaunis on
Siitä vastuu on kaikilla suunnaton
Aina vaan, aina vaan, AINIAAN!


(1.10.2012) Porin kaupunginjohtaja sai oman miniroskiksen
Tuula-Maria Ahonen oli Porissa vierailulla Porin Yrittäjät ry:n kutsusta Porin Päivillä 27.-28.9. Vierailun aikana Tuula-Maria muun muassa kutsui porilaisia mukaan Roskaliikkeeseen ja antoi Porin kaupunginjohtajalle Aino-Maija Luukkoselle oman henkilökohtaisen miniroskiksen. Myös Porin Lyseon yrittäjäluokan oppilaat saivat tuunata omat miniroskiksensa vierailun aikana. Yle Satakunta teki vierailusta radiohaastattelun.


Vierailun isäntänä toimineen Porin Yrittäjien varapuheenjohtajan Timo Wallinin M/S Charlotta -jokilaivalla järjestettiin myös miniroskistuunaustilaisuus pullakahvien kera.

(26.9.2012) Tuula-Maria Ahonen vierailee Porissa "Eetun Aukion" -lavalla torstaina 27.9. n.klo 14.00


Lisäksi perjantaina 28.9. klo 13-14.30 on Ms Charlotalla Porin Etelärannassa miniroskisten tekotilaisuus, jossa Porin Yrittäjät tarjoavat pullakahvit osallistujille.

(22.9.2012) Tuula-Maria Ahonen Studio55.fi:n haastateltavana tiistaina 25.9Tuula-Maria Ahonen on keskustelemassa MTV3-kanavalla tiistaina 25.9. klo 9.25–10.00 Studio55.fi-keskusteluohjelmassa. Aiheena on "Pienillä teoilla on merkitystä".

(13.9.2012) Iranilaiset toimittajat kirjoittavat Roskaliikkeestä
Kaksi iranilaista toimittajaa on kirjoittamassa juttua Roskaliikkeestä iranilaisiin lehtiin.

Toinen toimittajista oli törmännyt Roskaliikkeeseen iranilaisen facebook-sivun kautta!.

(12.9.2012) Lions-haaste etenee Suomen laajuisesti
Lions Pohjois-Haagan Suomen laajuinen haaste Lions-klubeille on hyväksytty eteenpäin vietäväksi ja julkaistu elokuun lopulla ilmestyneessä Lion-lehdessä. LC Helsinki/Soihdut Vuosaaresta on jo suunnitellut asian suhteen omia tempauksia ja muiltakin paikalliskubeilta on tulossa tapahtumia alkaneella toimintakaudella.

(3.9.2012) Roska päivässä -liike Radio Vegan aamussa 4.9.
Radio Vegan aamuohjelmassa tiistaina käsitellään Helsingin roskaisuutta ja myös Roska päivässä -liikettä.

(25.8.2012) Tuunaa miniroskis Toisilta oppimisen festareilla Lapinlahden sairaalassa lauantaina

Toisilta oppimisen festarit valtaavat Lapinlahden sairaalan viikonloppuna 24.-25.8.
2012.

Tuula-Maria Ahonen on mukana opettajana otsikolla: "Askarrellaan miniroskis eli miten kauneus pelastaa maailman".

Otsikko on vähän harhaanjohtava, koska tosiasiassa koulussa tuunataan helpolla tavalla valmiita diabeetikoilta saatuja kierrätyspurkkeja.

Lauantain kellonajat ovat: I) 13.00-13.15 II) 13.15-13.30 III) 13.30-13.45, huone 123

Katso linkki. Tervetuloa!

(16.8.2012) Lauantaina 18.8. Roskaliike mukana Kesäillään -tapahtumassa

Kesäillään -tapahtuma
pidetään Kansalliskirjaston sisäpihalla,Yliopistonkatu 1.

Tilaisuudessa saa tuunata ekologisia, eettisiä ja esteettisiä luksustuotteita - miniroskiksia!

Tervetuloa!

(5.8.2012) Kaupungit ovat myös ympäristökasvattajia - "Haluatko, että verojamme käytetään terveiden nuorten ja aikuisten sotkujen siivoamiseen?"

Hyvin moni antaisi mieluummin veronsa lasten ja vanhusten hoitoon, kuin hyväkuntoisten roskaajien sotkujen siivoamiseen. Roska päivässä -liike toivoo kaupunkien jämäköityvän ja asettavan selkeitä rajoja.

Helsingin Sanomat julkaisi 4.8. Tuula-Maria Ahosen mielipidekirjoituksen:

"Äskettäin tuhannet ihmiset kaljakelluivat Vantaalla. Veronmaksajille tuli suuri siivouslasku. Muutamat vapaaehtoiset yrittivät auttaa, mutta joutuivat luovuttamaan, koska sotkua oli ylivoimaisen paljon.

Kaljakellujat ovat aikuisia ihmisiä. Eikö aikuisille ihmisille kuulu vastuu omista toimistaan? "Kun olin neljä vuotias, silloin vielä roskasin. Mutta nyt kun olen täyttänyt viisi vuotta, lopetan roskaamisen", sanoo ikääntymisestään ylpeä Miika-poika.

Suuri osa aikuisista ei ole saavuttanut vielä Miikan kehitystasoa ympäristösuhteessaan. Kodit ja koulut ovat epäonnistuneet, mutta kaupungit ja yhteiskunta voisivat jatkaa aikuiskasvatusta.Suuret tapahtumat, joissa tapahtuu kallista suurroskaamista, tarjoavat tähän hyvän tilaisuuden.

Tähän asti kaupunkien viesti on ollut ylikiltin vanhemman viesti:"Olisitko kiltti ja keräisit omat roskasi? Mutta jos et viitsi, kyllä me hoidamme asian sinun puolestasi!

Ylikiltin vanhemman kanssa lukuisat henkiset teinit valitsevat laiskuuden ja välinpitämättömyyden.

Mutta entä jos kaupungit ottaisivatkin ystävällisen, mutta selkeästi jämäkän vanhemman roolin? Jämäkkä vanhempi voisi sanoa:" Juhlien osallistujat siivoavat itse omat jälkensä, verorahoille on tärkeämpää käyttöä esimerkiksi lasten ja vanhusten hoidossa. Odotamme kaksi päivää, että osallistujat tulevat siivoamaan jälkensä. Mikäli vastuu omasta ympäristöjäljistä ei kiinnosta, ensi vuonna näitä juhlia ei järjestetä".

Kuten kaikki vanhemmat tietävät, lapset voivat alkuun kovastikin vastustaa, kun heitä kasvatetaan aikuiseenvastuullisuuteen. Mutta kun vanhempi pysyy jämäkkänä, tulosta alkaa syntyä. Kun ihmiset oppivat ympäristövastuullisuuteen, kaupunkien siivouskuluja alkaa säästyä myös arjessa.

Kaupungeissa ihmisten valtaosalla on mahdollisuus päästä netin ääreen. Kaupunkilaisilta voitaisiin kysyä, haluammeko, että verorahojamme käytetään terveiden aikuisten ja nuorten sotkujen siivoamiseen? Vai antaisimmeko mieluummin verorahojamme heikkojen ja apua tarvitsevien ihmisten auttamiseen?"

(1.8.2012) "Bussipysäkit siisteiksi matkustajien avulla"
Helsingin Uutiset kertoo Bussipysäkki-tempauksestamme 1.8.-numerossaan otsikolla:

"Bussipysäkit siisteiksi matkustajien avulla".
Kuvassa Niko,4v. ja Joona 5v. poimimassa pihtien avulla tumppeja roskikseen. Ystävällinen vanhempi mies tarjosi spontaanisti pojille 5 euron setelin hyvästä työstä.

Lue Juttu sivu 4.


(26.7.2012) Bussipysäkki-tempauksemme uutisoidaan mediassa
Menemme ylimääräisten roskapihtien kanssa bussipysäkille ja pyydämme bussin odottajia osallistumaan minuutiksi pysäkin siistimiseen.

Vastaanotto on ollut yllättävän positiivinen.Suurin osa bussin odottajista tulee innokkaasti mukaan keräämään tupakantumppeja, jotka ovat yleisin roska pysäkeillä.
Nuorimmat osallistujat ovat olleet nelivuotiaita ja vanhimmat yli 80-vuotiaita.

Kuvassa Niko,4v. ja Joona 5v. poimimassa pihtien avulla tumppeja roskikseen. Ystävällinen vanhempi mies tarjosi spontaanisti pojille 5 euron setelin hyvästä työstä.


Olemme myös vieneet Pohjois-Haagan kahdelle pysäkille myös miniroskiksia, joihin tupakoijat voivat laittaa tumppinsa palavinakin.

Tempauksen ovat tuoreeltaan uutisoineet Helsingin Uutiset, HS.fi Omakaupunki sekä Kansan Uutiset.

(20.7.2012) Rikottu lasi haavoittaa -tapahtuma leviää!
Joka ainoa päivä, aamusta iltaan Rikottu lasi haavoittaa -tapahtumaamme tulee uusia ihmisiä mukaan.

Turvallisuuden jatkuvaa vahvistumista, jonka toivoisi siirtyvän muillekin elämänalueille!

(18.7.2012)"Tuletko minuutiksi keräämään roskia?"
Järjestimme "Tuletko minuutiksi keräämään roskia" -tempauksen kotiseutumme kahdella bussipysäkillä Pohjois-Haagassa. Meillä oli kahdet ylimääräiset roskapihdit, joita tarjosimme käyttöön. Erittäin positiivisia kokemuksia!

Suomalais-englantilaisella pariskunnalla oli montakin laukkua, mutta heti olivat valmiit mukaan.Innostuivat niin, että jouduin sanomaan heille, että heidän bussinsa on tulossa:)

Tapasimme tempauksessamme kaksi aivan erilaista 80-kymppistä. Toinen oli erittäin negatiivinen "En minä nyt tässä iässä ala kerätä nuorempien roskia!" Toiinen samanikäinen tuli välittömästi mukaan. "Ei se ole iästä kiinni!". Lahjoitin hänen lapsenlapselleen miniroskiksen:) Ihmettelin positiivisesti myös toista naista bussipysäkillä, joka hetkeäkään epäröimättä tuli mukaan. Aloitimme kertomalla, että tämä on Roska päivässä-liikkeen tempaus, niin että ihmiset voivat kertoa eteenpäin, missä olivat mukana:)

(17.7.2012) Kesän, sateen ja luonnon kunniaksi Roskakävelylle -tapahtuma!

Luvassa sadepäiviä. Voiko silloin muuta kuin masentua tai lähteä Kreikkaan "kärvistelemään kuumuuteen", kuten paikallinen asukas asian ilmaisee? Kolmas vaihtoehto tarjoaa iloista reippautta ja hyvää mieltä! Myös helteiden koittaessa!

Olemme jo liian pitkään kohdelleet luontoa epäarvostavasti, mikä näkyy ilmastossa ja rumina roskina maassa. Kesä ja loma ovat hyvä hetki muuttaa kurssia? Syöksy siis sateiden välissä ulos Roskakävelylle! Tai jos kaipaat extreme-elämyksiä, valitse rankkasateen hetki. Jotkut nauttivat sateessa juoksemisesta, roskiahan voi kerätä myös juosten.

Tervetuloa mukaan! Lyhyessä hetkessäkin saat paljon näkyvää aikaan, ja itselle tulee hyvä mieli! Varsinkin, kun kutsut kaverit mukaan! Helsingin kaupungin Rakennusvirasto antaa kerääjille ilmaiseksi roskapihtejä,muualla voit tehdä aloitteen kunnalle.Jotkut ovat saaneet lahjoiksi roskapihtejä tai hankkineet niitä itselleen.

(10.7.2012) Itä-Suomen lehdet uutisoivat laajasti Roskaliikkeestä ja miniroskiksista
Roskaliikkeen Itä-Suomen kiertue uutisoitiin kuudessa alueen lehdessä.


Kouvolan Sanomat otsikoi lehtijuttunsa "Miniroskis kulkee mukana". Lue lyhempi nettiversio täältä.

Savon Sanomat kertoo, että "Purkki on kätevä miniroskis".

Etelä-Saimaan juttu on otsikoitu "Miniroskis säilöö hankalat pikkuroskat". Lieksan Lehdessä otsikkona on "Tumppaa purkkiin!", Itä-Savossa "Roskis aina mukana". Warkauden Lehti teki myös juttua aiheesta.

(4.7.2012) Ett skräp om dagen växte globalt


Länsi-Uudellamaalla ilmestyvä ruotsinkielinen valtalehti Västra Nyland kirjoittaa Roskaliikkeen tiistain miniroskistempauksesta Raaseporissa otsikolla Ett skräp om dagen växte globalt.


(29.6.2012) Roskaliike mukana Sissipuutarhurit-sarjassa


Sarjan agitaattorina toimiva näyttelijä Minna Kivelä vastaanotti Roskaliikekutsun ja sai samalla Tuula-Maria Ahoselta oman miniroskiksen. Minna vei miniroskiksen lahjaksi kymmenvuotiaalle purkkaa syövälle lapselleen.

Sissipuutarhurien tämän kesän viimeistä jaksoa kuvattiin Itä-Pasilassa asukastalon ympäristössä, jakso esitetään elokuun 23. päivänä ja siinä on myös Roskaliike mukana.

(28.6.2012) Kreikansuomalaisten Sinivalkopurjeet-lehti haastaa lukijansa mukaan

Kreikassa asuva Roskaliikkeen jäsen Jaana Karhunen on kirjoittanut hienon jutun Roskaliikkeestä kreikansuomalaisten Sinivalkopurjeet- lehteen ja haastaa kaikki lukijat mukaan liikkeeseen.

Jaana asuu Thessalonikissa ja toimitus täydentää juttua:"Thessaloniki tavoittelle Euroopan vihreän pääkaupungin titteliä 2014. Roska päivässä liikkeelle on tilausta!"

(21.6.2012) Rikottu lasi haavoittaa! -facebook tapahtuman osallistujat tuottavat turvallisempaa juhannusta ja kesää
Roska päivässä -liike on aloittanut koko kesän kestävän facebook-tapahtuman "Rikottu lasi haavoittaa! -kesä 2012"

Rikottu lasi on vaarallinen paljaille ihmisjaloille, eläimille, pyörille, lastenvaunuille,moottoripyörille ja autoille. Juhannuksen ja lomien aikaan päivystävä lääkäri voi olla kaukana. Jos lasi osuu valtimoon, tilanteesta voi tulla hengenvaarallinen.

Rikottu lasi haavoittaa! -tapahtuman osallistujat keräävät pois lasia kaikkialla Suomessa ja myös Norjassa. Mukana on paljon koiranomistajia. Monilla on omakohtaista kipeätä kokemusta lasiin astumisesta.Jotkut ovat hankkineet pieniä harjoja ja rikkalapioita, joilla saa tassuihin tunkeutuvat sirutkin pois kaduilta.

Hyvää ja turvallisempaa juhannusta! Tervetuloa mukaan tapahtumaan, vaikka et olisikaan mukana facebookissa!

Rikkalapio ja harja ovat hyviä polkupyöräilijän apuvälineitä lasinsirpaleiden lakaisemiseen, jos pyörätiellä on rikottua lasia.

(17.6.2012) Hyvinkään kulttuurijohtajalle ja kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajalle taideminiroskikset ja laatikko koeliuskapurkkeja
- Todellista turvallisuutta lisätään välittävällä asenteella, sanoo sisäasianministeriön pääsihteeri Tarja Mankkinen. Välittävä asenne lähtee pienistä teoista, mm. siitä, että pidetään huolta yhteisestä ympäristöstä.
Tuula-Maria Ahonen lahjoitti Hyvinkään kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Simo Varjoselle ja kulttuuri ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Sinikka Ala-Paavolalle taideminiroskikset ja laatikollisen koeliuskapurkkeja pesämunaksi.


Roskaliikkeen aloitteesta diabeetikkojen koeliuskapurkkien kierrätys alkaa syksymmällä myös Hyvinkäällä. Purkeista taiteillaan kauniita, maailman yleisempiä roskia ennaltaehkäiseviä miniroskiksia. Miniroskikseen voi panna mm. lukuisia myrkyllisiä kemikaaleja sisältävän tupakantumpin palavanakin. Aamuposti teki asiasta juttua.

(13.6.2012) Opiskelijat haastavat keräämään roskia
Suomenmaa-lehti kertoo että Keskustan opiskelijaliiitto KOL on lähtenyt mukaan Roskaliikkeeseen. Haasteen vastaanottaminen on saanut opiskelija-aktiivit kiinnittämään roskiin aiempaa enemmän huomiota, lehti kertoo.

Lue juttu

(4.6.2012) Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki sai oman miniroskiksen

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki vastaanotti tänään Roska päivässä -liikkeen ideoimassa tapahtumassa henkilökohtaisen miniroskiksen, jonka oli tuunannut jalkapalloseura Chelsean väreissä Pohjois-Haagan urheilulukion tämän kevään ylioppilas Aleksi Ekman. Chelsea on Arhinmäen suosikkiseura.

Arhinmäki sai rennossa tilaisuudessa lisäksi kangaskassillisen miniroskiksia jaettavaksi ministeriön henkilökunnalle. Arhinmäki lupasi jakaa miniroskikset illalla ministeriön kesäjuhlassa.

- Haluamme rohkaista kansalaisia tuunaamaan kauniita, hauskoja, ilmaisia ja vuosikausia kestäviä miniroskiksia. Roskaliíkkeessä syntynyt innovaatio poistaa kaduilta, rannoilta ja vesistä tumpit. Samoin purukumit, vaarallisen liukkaat suklaan käärepaperit ja vastaavat. Ilmatiiviiseen purkkiin voi panna tumpin palavanakin, Tuula-Maria Ahonen totesi tilaisuudessa.

(4.6.2012) Tuunaa itsellesi/kaverille miniroskis Maailman ympäristöpäivälahjaksi!
Maailman yleisin roska on tupakantumppi. Se sisältää lukuisia myrkyllisiä kemikaaleja, joista osa jää maahan ja kulkeutuu edelleen vesistöihin.

Roskaliikkeen innovaatio, miniroskis, poistaa tumpit, purkat ym. kokonaan maasta Miniroskiksen saa helposti ilmaisesta valokuvausliikkeen filmipurkista tai diabeetikon koeliuskapurkista. Maailman ympäristöpäivänä 5.6 lahjoitamme kulttuuri- ja urheiluministeri Arhinmäelle PHYKin urheilulukiosta valmistuneen ylioppilas Aleksi Ekmanin taiteileman taideminiroskiksen.

Roska päivässä -liike ja Helsingin Luonnonsuojeluyhdistys järjestävät miniroskistaiteilua Helsingissä Suomen Luonnonsuojeluliiton toimistossa 5.6. klo 11-13 ja 16-18 (Kotkank. 9, toinen kerros, summeri numero 5) Tervetuloa!

(29.5.2012) Rikottu lasi haavoittaa! - kesä 2012 -tapahtuma on alkanut Iines-koiran kunniaksi
"Tänä kesänä aloitan Rikottu lasi haavoittaa! -facebook tapahtuman helatorstaina pois nukkuneen Iines -koiramme elämän ja muiston kunniaksi. Vaikka Iineksellä oli sairaus, se ei joutunut koskaan astumaan rikottuun lasiin. Iinestä ympäröi Roska päivässä -liikkeemme ihmisten huolenpito.Toivon tätä huolenpitoa myös kaikille muille eläimille ja ihmisille.

Estetään yhdessä turha ja kallis kärsimys, tulethan Sinäkin mukaan? Kutsuthan kavereitasikin? Tapahtumaan voi tietenkin osallistua myös facebookin ulkopuolella.

Rikottu lasi haavoittaa, kerään sen pois! -tapahtumaan osallistui viime kesänä noin 79 000 ihmistä. Lukemattomat ihmiset ja eläimet ovat astuneet/astuvat rikottuun lasiin. Kärsimyksen ja sen kalliin hinnan kokeneet haluavat ennaltaehkäistä muiden kärsimystä.

Lasi rikkoo myös pyörien, lastenvaunujen, moottoripyörien ja autojenkin renkaita. Olen tehnyt aloitteen ympäristöministeriölle, että lasipullon panttihintaa nostetaan. Aloitettani käsitellään syksyllä."

Tuula-Maria Ahonen

(22.5.2012) Miniroskikset mukaan Lions-liiton Lions Quest -ohjelmaanRoska päivässä -liikkeen innovaatio, miniroskikset tulevat mukaan Lions-liiton Lions-Quest -ohjelmaan. Lions-Quest on yhdessä on kasvamisen ohjelma, jonka tavoitteena lasten ja nuorten terveen kasvun tukeminen ja riskikäyttäytymisen ennaltaehkäisy. Roska päivässä -liike on jo aiemmin ollut mukana tässä ohjelmassa

(13.5.2012) Ensimmäinen Laulava Roskakävely Helsingin keskustassa

Olimme laulukoulu LauluAvaimen kanssa Laulavalla Roskakävelyllä Helsingin Kaisaniemen puistossa. Isot ja pienet roskat nousivat kepeästi työlaulujen säestyksellä.

Nuoria apureita vanhempineen liittyi kerääjien joukkoon paikanpäällä.

Laulukoulu LauluAvaimen perustajan, musiikintohtori Ava Nummisen ja Tuula-Maria Ahosen sanoittama Roskia, paarlevuu -laulu sai samalla maailman kantaesityksensä: "Ei kaupunki ole kaatopaikka, roskat pussiin, roskat pönttöön, kerääjille hilpeä mieli..."

Pieneltäkin, päällisin puolin siivotulta puistonurmelta löytyi hämmästyttävän suuri määrä tupakantumppeja, pullonkorkkeja ja tölkkien avausrenkaita. Sade malttoi pitää taukoa tempauksen ajan, mutta jatkoi ropinaansa heti tempauksen jälkeen. Luontoäiti kiitti?

(8.5.2012) Helsingin uusi sivistystoimenjohtaja Ritva Viljanen kutsui vaikuttajia mukaan

Helsingin uusi sivistystoimenjohtaja Ritva Viljanen liittyi Roska päivässä -liikkeeseen Tuula-Maria Ahosen kutsusta ja kutsui mukaan seitsemän muuta johtavassa asemassa olevaa vaikuttajaa.

Kutsun saivat ministeri Päivi Räsänen, valtiosihteeri Paula Anttoora, kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja apulaiskaupunginjohtajat Laura Räty, Pekka Sauri ja Hannu Penttilä. Kutsutuista Pekka Sauri onkin jo ennestään mukana.

- Iloitaan kauneudesta, roskat rumentavat, Viljanen toteaa.

Ministeri Päivi Räsänen ilmoittaa ottavansa Viljaselta saamansa haasteen vastaan perusteluin: "Keräämällä roskia annamme oikean mallin lapsille ja nuorille: omaa elinympäristöä ei kannata pilata roskaamalla". Räsänen kutsuu europarlamentaarikko Sari Essayahin mukaan.
(27.4.2012) Lola Wallinkoski: Törkeää ja tärkeää...

- Ympäristön roskaaminen on aina törkeää, ja sen vähentäminen huomattavan tärkeää. Itse huolehdin usein muidenkin roskista. Jokaisen pitäisi panostaa tähän vielä enemmän!, sanoo ex-missi, juontaja ja kiinteistövälittäjä Lola Wallinkoski.


(24.4.2012) Kesän lavakuninkaat mukaan Roskaliikkeeseen

Kesän lavakuninkaat Matti ja Teppo vastaanottivat Tuula-Maria Ahosen Roskaliikekutsun. Tien päällä liikkuessaan veljekset näkevät valitettavan paljon roskaisuutta.

- Erittäin kannatettava idea, olemme valmiit tulemaan mukaan ja kannustamaan muitakin pitämään ympäristöä ja luontoa kunnossa. Olemme eläinten ystäviä, siksikin tärkeä asia, 29 kultalevyn veljekset kommentoivat.

(15.4.2012) Kauniita roskapönttöjä on ilo käyttää!

"Kauneus pelastaa maailman", sanoi Dostojevski. Ja vähintäänkin, kauniita roskiksia on ilo käyttää ja ne säilyvät siistinä. Kuvataiteilija Auli Suvanto-Salokannel maalasi Tuula-Maria Ahosen pyynnöstä - ja kauppiaan luvalla, tietenkin!- kolme K-market Kasarin roskista Pohjois-Haagassa.

Ystävällisyyttä henkivät roskikset sopivat hyvin K-kaupan henkeen. Haluaisitko antaa vinkin paikkakunnallasi:)?


(10.4.2012) Vaikuttajat vievät 12-vuotiasta Roska päivässä -liikettä eteenpäin

Roska päivässä- liike täyttää huhtikuussa 12 vuotta.
- Alussa pelkäsin, häpäisenkö itseni lopullisesti perustamalla näin omituisen liikkeen, Tuula-Maria kertoo. Nyt lukuisat vaikuttajat vievät Roskaliikettä eteenpäin.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri kerää päivittäin roskan ja kutsuen helsinkiläisiä pitämään huolta kotikaupungistaan.

Vuoden 2012 pakolaisnainen, afganistalaissyntyinen lääkäri Malalai Rahim on vastaanottanut Tuula-Marian kutsun. Suomalais-venäläinen näyttelijä Ville Haapasalo kutsuu venäläisiä mukaan Roskaliikkeeseen.

Sealife Helsinki vie Roskaliikeviestiä eteenpäin kotimaassa ja kansainvälisesti. - Maalta ja rannoilta roskat päätyvät myös mereen ja esimerkiksi merissä kelluvat muovipussit ovat suuri vaara kilpikonnille ja muille merieläimille, jotka sekä syövät muovipusseja että sotkeutuvat niihin. Kun kerää roskan päivässä, suojelee myös meriä ja merieläimiä, sanoo markkinointipäällikkö Mirka Anttila.

Lions Club Helsinki/Pohjois-Haaga on ottanut Roska päivässä toiminnan aktiviteetikseen ja lähtee haastamaan muutkin klubit mukaan aktiiviseen ympäristön siistinä pitämiseen.

Tulethan Sinäkin mukaan, kutsuthan myös ainakin yhden uuden jäsenen?

Paljon kiitoksia kaikille ja parhaita onnitteluja Roska päivässä -liikkeelle!

(3.4.2012) Vuoden 2012 pakolaisnainen Malalai Rahim mukana Roskaliikkeessä!

Vuoden 2012 pakolaisnainen, afganistalaissyntyinen lääkäri Malalai Rahim on vastaanottanut Tuula-Maria Ahosen kutsun.

-Kun asutaan yhteisessä kodissa, pidetään kodista yhdessä huolta. Kun asutaan samassa kotimaassa, pidetään yhdessä huolta kotimaasta, Rahim sanoo.

- Vien Roskaliikkeen viestiä eteenpäin maahanmuuttajien pariin.


(28.3.2012) Lionsit Roska päivässä -liikkeeseen!

Lions Club Helsinki/Pohjois-Haaga on ottanut Roska päivässä toiminnan aktiviteetikseen ja lähtee haastamaan muutkin klubit ympäri maailmaa ottamaan roskien keruun ohjelmaansa.

Lähtiessään mukaan toimintaan Suomen leijonat keräävät vuosittain lähes 9,5 miljoonaa roskaa ja maailmanlaajuisesti leijonat keräävät yli 500 miljoonaa roskaa vuodessa.

Lue linkki

(12.3.2012) Auta Roska päivässä -liikettä ilmaiseksi Sharewoodissa!

Liity Sharewoodiin ja klikkaa avustuskohteeksesi Roska päivässä -liike. Tämän jälkeen Sharewoodin sivustojen ilmoitusten klikkaaminen tuottaa rahaa Roska päivässä -liikkeen toiminnan tueksi. Roska päivässä -liike käyttää avustustuotot koulu- ym. vierailujen ja muun Roskaliiketoiminnan levittämiseen. Sinulle tämä ei maksa mitään. Levitä viestiä eteenpäin omissa verkostoissasi. Kiitos!

Sharewood.org on uusi suomalainen vastuullinen sosiaalinen media. Sharewoodin käyttäjät voivat lahjoittaa rahaa valitsemalleen avustuskohteelle ilmaiseksi ja voittaa itselleen palkintoja.

Raha avustuskohteille tulee Sharewoodissa mainostavilta yrityksiltä. Käyttäjät lahjoittavat rahaa avustuskohteilleen klikkaamalla mainoksia ja voittamalla arvonnoissa. Rekisteröitymistä Sharewoodiin on turvallista. Roskapostia ei tule, sillä Sharewood ei luovuta käyttäjien tietoja ulkopuolisille. Kaikki mainonta tulee Sharewoodin kautta. Mainoksia tulee lähinnä uutiskirjeen mukana noin kerran viikossa. Käytön voi myös lopettaa koska tahansa, jolloin kaikki tiedot poistuvat.

Sharewoodin käyttäjien avustuskohteilleen ohjaamat rahat tilitetään avustuskohteille lyhentämättöminä. Käyttäjille ja avustusjärjestöille Sharewood on täysin ilmainen. Lue uutislinkistä lisää asiasta.

(11.3.2012) Työterveyslääkäri-lehti kertoo miniroskiksista

Työterveyslääkäri-lehti 1/12 kertoo miniroskiksistamme otsikolla "Diabeetikkojen koeliuskapurkit palvelevat ympäristönsuojelua".

Helsingissä on jo toimiva kierrätysjärjestelmä koeliuskapurkeille Pääkaupunkiseudun diabetesyhdistyksen toimistossa, Kivelän ja Herttoniemen sairaalan omahoitotarvikejakelupisteissä sekä apteekki Isokanteleessa. Porvoossa ja Rovaniemellä asiaa suunnitellaan ja toivon mukaan malli saadaan toimintaan kaikkialla Suomessa.
(5.3.2012) Roska päivässä -liikkeen kevätperinne kutsuu koiranomistajia ja muita kulkijoita omavastuuseen!
Erilaiset puihin ripustamamme kyltit kertovat kevätperinteemme. Liukkaaksi muuttuessaan koiranjätökset ovat vaarallisia. Vanhuksille kaatumiset ovat kohtalokkaita, niistä alkaa usein tie alaspäin, jopa kuolemaan saakka.

Tupakantumppien lukuisista myrkyllisistä kemikaaleista osa jää maahan. Tupakoiva saa itselleen helposti ilmaisen ja kauniin miniroskiksen, katso ohje kotisivultamme!Keväästä tulee kauniimpi ilman rumia jätöksiä.

Tervetuloa mukaan näyttämään hyvää tapaa ja esimerkkiä!

Täältä voit tulostaa valmiin kyltin.

Täällä toinen versio.(28.2.2012) Suomalaisen kulttuurin päivänä taiteiltiin upeita miniroskiksia Hesotessa

Tuula-Maria Ahonen vieraili Helsingin sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksessa miniroskistaiteilun merkeissä.

- Oli ilo seurata toinen toistaan upeampien ympäristöä suojelevien kulttuuri- ja käyttöesineiden eli miniroskisten syntyä, Tuula-Maria kertoo.
- Miniroskiksia tehtiin myös lahjaksi tupakoiville kavereille ja vanhemmille.

(14.2.2012) Roskaliikkeen ystäville

Eräänä päivänä, kun lukuisat ihmiset olivat keränneet paljon roskia, maa puhkesi kiitoksiin ja kasvatti värikkäitä kukkia, jotka uhmasivat tuulta ja tuiskua..Kiitoksia kaikille ja hyvää ystävänpäivää!


Tuula-Maria

(5.2.2012) Presidentti kannustaa Roska päivässä -liikettä


Juuri valittu presidentti Sauli Niinistö kannustaa Roska päivässä -liikettä.

Hän nosti liikkeen myös vahvasti esille suomalaisia tekoja korostaneessa kampanjassaan.

"Tähän haasteeseen on puhtaasti fiksua vastata"

Onnea uudelle presidenttiparillemme!

Katso lehtileike.


(31.1.2012) Ruoka maassa voi olla koiralle vaarallista kuten lasi
Maasta löytyy silloin tällöin pizzanpalasia, leipää ym. Kiva yllätys koiralle?

- Voitto-bullterrieriemme syö lähes kaiken mitä löytää. Noin vuosi sitten hän päätyi vuorokaudeksi eläinklinikalle syötyään jotain ulkona, kertoo Roskaliikkeen facebook -sivulla Hanna Marketta Tarkkonen. Koira voi olla allerginen vehnälle tai keliaakikko, jonka ohutsuolta rikkovat vehnä, ohra ja ruis. Ruoka maassa voi merkitä kärsimystä koiralle ja suurtakin laskua omistajalle. Jäteruuan oikea paikka on biojäteastia.

Ajattelemalla muita ja toimimalla oikein saat itsellesi hyvän mielen.

(25.1.2012) Märät Säpikkäät -tv-ohjelman hauskat ja reippaat tekijät mukana Roskaliikkeessä!
Märät säpikkäät- ohjelmasta (TV 2 torstaisin klo 21) tulee hyvälle tuulelle. Ohjelman tekijät, Anne Kirste Aukio ja Suvi West ovat mukana Roskaliikkeessä.

"Kerään melkein aina roskan jos näen luonnossa. Täällä Inarissa on puhdas luonto, mutta yksikin roska pilaa koko maiseman! Oma käsitys saamelaisena Äiti maasta ja luonnosta on hyvin läheinen ja kunnioittava. Ilman sitä emme mekään ole mitään. Ja muistutukseksi sanoisin, että auton ikkunasta roskien heittely on ihan hirveätä!!!", Anne Kirste lähettää viestiä.

Suvi ja Anne Kirste arvostavat sitä, että Roskaliikkeen kotisivu löytyy myös saamen kielellä.

(20.1.2012) Mitä tapahtuu, kun koira tai lapsi löytää lääkettä maasta?
Yläasteikäinen Mikko ei ollut kouluvierailullani kiinnostunut Roskaliikkeestä. Hän kertoi myös joskus roskaavansa. Mutta koulun jälkeen Mikko oli nähnyt lääkkeitä maassa. Hän mietti, mitä tapahtuu kaverin koiralle, jos se syö lääkkeet. "Ei ainakaan mitään hyvää", Mikko tuumi ja keräsi lääkkeet pois. Ja liittyi samalla myös Roskaliikkeeseen.


Äskettäin tuli Yleltä dokumentti Miriam Makebasta.Tämän maailmankuulun laulajan tyttären 2-vuotias tyttären poika löysi myös maasta lääkkeitä ja söi ne. Hän menehtyi äidin käsivarsille, kun äiti vei häntä lääkäriin. Äiti ei tämän roskan seurausten jälkeen koskaan enää tullut entiselleen. Maasta löytynyt lääke viedään apteekkiin, samoin kuin huumeruiskukin, suljetussa rasiassa.(15.1.2012) Talvella vaarallinen roska! Haluatko tukea kouluvierailuja tukiyhdistyksen jäsenenä??
- Liukas käärepaperi on talvella vaarallinen roska. Jos jalka osuu siihen tietyssä kulmassa, ihminen väistämättä lentää selälleen, kertoi eräällä Roskaliike- kouluvierailulla fysiikan opettaja. Kouluvierailut tuottavat uusia innokkaita jäseniä, uutta tietoa ja ideoita.

Jos haluat tukea kouluvierailuja Roska päivässä -liikkeen ystävät ry:n jäsenenä tai tukijäsenenä, katso
täältä ohjeet.

Kiitokset mahdollistajille, pienikin apu on suuri apu!

(3.1.2012) Roskaliike toivoo tutkimuksia rakettikokemuksista ja ympäristövaikutuksista
Lehdistötiedote 3.1.2012:

- Tulevia uusia vuosia on syytä vastaanottaa tutkitun tiedon pohjalta, sanoo Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.

- On paljon mahdollista, että enemmistö on joutunut äänettömän kärsijän asemaan, siinä missä raketteja paukutteleva vähemmistö määrittelee "ainoan oikean" tavan vastaanottaa uusi vuosi. Kyseenalaistaminen ja tutkimuksiin perustuva keskustelu on paikallaan, ennen kuin todellisuus taas toistuu samana.

Kuva: Collie Juli, joutuu monen kohtalotoverinsa kanssa syömään rauhoittavaa lääkettä selvitäkseen uudenvuoden illan ja yön kauhuista.

Lukuisat ihmiset kärsivät raketeista eri syistä. Eläinten omistajat ja luonnonsuojelijat tuntevat myötäkärsimystä. Uuden vuoden jälkeinen uutisointi kertoo osittain tästä todellisuudesta.

Viime vuotista useammin koirat ovat säikähtäneet raketeista ja karanneet. Mutta emme tiedä, kuinka moni raketteja säikähtänyt lintu on puihin törmätessään menettänyt henkensä, emmekä ylipäätään mitään luonnoneläinten kokemasta kauhusta. Emme tiedä myöskään, minkä määrän ympäristömyrkkyjä luonto sai raketeista.

Kuva: Myös Walesin springerspanieli Ronille uusi vuosi on kauhujen paikka.

Monet ihmiset pelkäävät humalaisten ja alaikäisten holtittomasti lenteleviä raketteja, eivätkä uskaltaudu ulos aattoiltana. Mutta kotonakin sotatoimialueeksi muuttunut ympäristö luo epämiellyttävän levottoman tunnelman. Sotia kotimaissaan kokeneille ja sotiemme veteraaneille rakettien äänet herättävät tuskallisia muistoja. Vielä kuukausien kuluttua rakettiroska maassa muistuttaa uudenvuoden vastaanoton itsekkään piittaamattomasta hengestä.Hinta hyvin lyhytaikaisesta ilosta on hyvin korkea.

- On viimeinkin aika selvittää ihmisten kokemuksia ja ympäristövaikutuksia. Kuuluuko kestävän kehityksen demokratiaan, että rakettien paukuttamista jatketaan, vaikka suuri enemmistö siitä kärsii, kysyy Ahonen.

- Juhlimisen muotoja on täysin mahdollista muuttaa kestävän kehityksen hengessä. Suomea pidetään innovaatisena maana, ja voimme näyttää myös muulle maailmalle mallia uusien juhlimistapojen luojana.

(30.12.2011) Roska päivässä -liike rohkaisee uusiin uudenvuodenperinteisiin

Roska päivässä -liikkeen mediatiedote 30.12.2011, vapaa julkaistavaksi:

- Perinteet ovat hieno asia, mutta niitäkin täytyy ajoittain päivittää ja sovittaa aikaan sopiviksi. Uudenvuodenraketit eivät ole enää tämän ajan tietojen ja kokemusten valossa hyvä perinne, toteaa Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.

- Kun globaali arvo on kestävä kehitys, erityisesti uusi vuosi on syytä aloittaa kestävän kehityksen hengessä. Tähän eivät kuulu ilmakehää myrkyttävät raketit, joiden tuottamaa rakettiroskaa Roskaliikkeen jäsenet keräävät pitkälle kesään asti. Lukuisille eläimille uudenvuoden yö on kauhujen yö ja lukuisat ihmiset pelkäävät holtittomasti lenteleviä raketteja. Nämä eivät ole sivistyneen ja iloisen juhlimisen tunnusmerkkejä.

Kuva:

Husky Luna ei uskalla mennä ulos tarpeilleen uudenvuodenaattona. Miksi tuottaisimme kärsimystä ihmisen parhaille ystäville ja luonnoneläimille?- On siis hyvä aloittaa keskustelut perheissä ja kavereiden kesken. Uudenvuodenraketeille voi löytyä paljon erilaisia luovia ja hauskoja vaihtoehtoja. Raketeista säästyneet rahat tai vaikka vain osan niistä voi lahjoittaa hätää kärsiville tai muuhun hyvää tarkoitukseen, ja saada kestävästi hyvän mielen, Ahonen sanoo.
- Jalomielisyys on yksi hieno uudenvuodenperinne.

- Sähkökatkosten aikana perheissä on kaivettu esiin seurapelejä kynttilänvalossa. On myös kerrottu tarinoita. Tässäkin hyviä uusvanhoja uuden vuoden perinteitä. Parhaimmat ja luovimmat ideat voivat tulla lapsilta, tai keskusteluista, joissa kuunnellaan oikeasti muita, Ahonen rohkaisee.

Roska päivässä-liike täyttää alkavana vuonna 12 vuotta. Viimeaikaisin liikkeen innovaatio on Tonttu-roskakävely, jonka merkeissä kerätään roskia tonttulakit päässä, mielellään laulaen. Uusi vuosihan on jouluaikaa, joten tässä yksi vaihtoehto uudenvuoden irrotteluksi ilman raketinpauketta ja -roskaa.

Valkeakosken Sanomat haluaa omalta osaltaan edistää Roska päivässä -liikettä ja kutsuu ihmiset uudenvuodenpäivänä tunniksi roskatalkoisiin. Valkeakosken Sanomat kuvaa ja jututtaa talkoolaisia pitkin kaupunkia. Tuloksia nähdään niin paperilehdessä kuin netissäkin.

- Tässä on hyvä uudenvuoden perinne kaikille Suomen paikkakunnille, Ahonen toteaa.

(27.12.2011) Valkeakosken Sanomat haluaa tukea Roska päivässä -liikettä ja kutsuu roskatalkoisiin uudenvuodenpäivänä

"Valkeakosken Sanomat kutsuu kaikkia ensi sunnuntaina 1. tammikuuta tempaukseen, jossa keräämme tunnin ajan ympäristömme roskia talteen. Pirteistä on tarkoitus tulla ulos kello 14 ja siivota saa niin kauan kuin jaksaa ja huvittaa."

"Tempaus korvaa mukavasti sunnuntain päiväkävelyn. Mukaan voi ottaa koko perheen vaikka koirankin kera." Lue juttu.

Valkeakosken Sanomat kuvaa ja jututtaa talkoolaisia pitkin kaupunkia tempauksen yhteydessä. Tuloksia nähdään niin paperilehdessä kuin netissäkin. Tempauksellaan lehti haluaa tukea Roska päivässä -liikettä.

Kiitos Valkeakosken Sanomille! Roska päivässä -liike toivoo tempaukseen mahdollisimman sankkaa osanottoa! Toivottavasti muutkin sanomalehdet saavat tästä virikettä. Facebook-kaverimme ovat jo välittäneet ideaa eteenpäin.

(23.12.2011) Sydämelliset Kiitokset Kaikille ja kaikin puolin Hyvää Joulua!

Siivottiin juuri kahden hengen voimin pienoiskaatopaikka Helsingistä. Mutta yhdessä koko Roska päivässä-liike on kerännyt koko vuoden kaikkialta Suomesta ja kaikilta
maailman mantereilta roskia.


Kiitoksia Kaikille ja kaikin puolin Hyvää Joulua!
(17.12.2011) Lassi Valtoselle miniroskis
Idolsista pinnalle noussut ja jo kultalevyrajan ensilevyllään ylittänyt Lassi Valtonen sai Tuula-Maria Ahoselta tyylikkään kitaraminiroskiksen ennen Helsingin Korjaamon keikkaansa.

"Mikä ettei", Lassi vastasi Tuula-Marian kysymykseen, liittyykö hän Roskaliikkeeseen.

(9.12.2011) Ensimmäisellä Tonttu-roskakävelyllä laulettiin!

Keravan keskuskoulun musiikkiluokan ekaluokkalaiset tekivät tänään ensimmäisen Tonttu-roskakävelyn. Mitä erilaisempia roskia löytyi todella paljon, mutta yhtä kivaa oppilaiden mielestä oli laulaminen. "Missä olisi kiva paikka laulaa?", he miettivät.

Ohikulkijat katsoivat liikuttuneen ilahtuneena, kun roskia keränneet tontut lauloivat "Joulu saapuu jokaiselle, lapselle ja aikuiselle"...(29.11.2011) Kaikki presidenttiehdokkaat ovat ottaneet vastaan Roskaliikkeen itsenäisyyspäivän kutsun
Roskaliike kutsuu kansalaisia itsenäisyyspäivänä osoittamaan kunnioitusta sodan käyneiden sukupolvelle ja maallemme konkreettisen maanpuolustuksen merkeissä, keräämällä ainakin yhden roskan. Kaikki presidenttiehdokkaat ovat arvojohtajina vastaanottaneet Roskaliikkeen kutsun.

Paavo Lipponen ja Sari Essayah painottavat asian tärkeyttä ja kertovat mielellään vastaanottavansa kutsun. - Minä poimin roskia joka päivä puistossa, kun ulkoilutan koiraa ja näin tulen tekemään myös itsenäisyyspäivänä, kertoo Eva Biaudet. Sauli Niinistö vastaanotti Roskaliikekutsun edellisen presidentin vaalikampanjan aikana, samoin Timo Soini. Paavo Arhinmäki tuli mukaan Roskaliikkeeseen ollessaan Vasemmistonuorten puheenjohtaja. Pekka Haavisto aikoo viedä ympäristön kunnioituksen viestiä eteenpäin myös nuorille.

- Roskan huomaava on hereillä: hän huomaa muutakin, mihin ympäristössä ja lähipiirissä kannattaisi havahtua, sanoo kutsun vastaanottanut piispa Irja Askola, joka vie viestiä eteenpäin kirkon piirissä.

Pidä Lappi siistinä ry on liittynyt mukaan kutsun levittämiseen ja on haastanut erityisesti Rovaniemen alueen koulut mukaan sekä tehnyt alueen tiedotusvälineille mediatiedotteen kutsusta. Joulupukin virallisen koulun, Nivavaaran koulun rehtori kutsuu itsenäisyyspäivänä lipunnoston yhteydessä oppilaita keräämään päivää kunnioittaen ainakin yhden roskan. Myös tamperelainen eläinlääkäriasema Reviiri ottaa kutsumme vastaan ja haastaa asiakkaansa mukaan.

(27.11.2011) Itsenäisyyspäivän kutsu kansalaisille ja presidenttiehdokkaille

"Arkivaatteet riittävät, mutta juhlavaatteetkin käyvät. Tarvitset vain juhlamielen. Kunnioittavan mielen. Edelliset sukupolvet taistelivat meille itsenäisen maan. Kunnioittakaamme tätä maata konkreettisesti, keräämällä ainakin yksi roska. Kutsu koskee myös seuralaistasi, jonka itse kutsut. Jos hän/ he eivät asu lähellä, kutsu vaikka toisella puolen Suomea asuva/ asuvat.


Miniroskiksiin voi voi laittaa mm. tupakantumpit
palavinakin. Katso teko-ohje.


Jos innostut, ehdota lähikoulusi rehtorille, että hän itsenäisyyspäivän puheessaan kutsuisi koululaiset tähän konkreettiseen maan puolustukseen.Jotkut rehtorit ovat aikaisempina itsenäisyyspäivinä esittäneet tämän kutsun.

Sosiaalipsykologi Martti Puohiniemen tutkimuksen mukaan nuoret ovat vähemmän ympäristöystävällisiä kuin vanhemmat. Siksi kutsu varsinkin nuorille olisi mitä tärkein. Pieni teko yhdelle ihmiselle. Suuri teko yhteisesti", Tuula-Maria Ahonen.

(1.11.2011) Ruohonjuuren Mooseksen Viljan marraskuun tuotto Roskaliikkeen hyväksi
-myymälät Helsingissä, Tampereella ja Turussa lahjoittavat marraskuussa Mooseksen Viljan Isojen maatiaisohrahiutaleiden koko tuoton Roska Päivässä -liikkeen toiminnan tukemiseen.

Tonia Reinhardin "Superruokaa- maailman terveellisempä ruoka-aineita" - kirjan mukaan ohra on erinomainen kuidun, niasiinin, mangaanin, seleenin ja raudan lähde ja hyvä B6 -vitamiinin, foolihapon, tiamiinin, riboflaviinin, magnesiumin, fosforin, sinkin ja kuparin lähde. Ohra sisältää myös beetaglukaania (BG) ja antioksidantteja.

Ohrahiutaleita voisi käyttää myös makeissa leivonnaisissa, keksi heti eräs makeasta pitävä Roskaliikkeen jäsen.

(29.10.2011) Finlands Natur -lehdessä Tuula-Maria Ahosen haastattelu
Suomenruotsalaisen Natur och Miljö -yhdistyksen julkaisemassa uusimmassa Finlands Natur -lehdessä numero 5/2011 on Tuula-Marian haastattelu Roskaliikkeestä otsikolla "Hon jobbar för en skräpfriare värld".


"Små miniroskisar av den här typen är idealiska att dumpa cigarettfimpar och glasskärvor i"


(14.10.2011) Tuula-Maria Ahoselle Ruohonjuuri-palkinto!
on myöntänyt Tuula-Maria Ahoselle kaikkien aikojen ensimmäisen Ruohonjuuri-palkinnon.

"Ruohonjuuri Oy:n hallitus valitsi Ruohonjuuri-palkinnon saajaksi Tuula-Maria Ahosen, joka palkittiin perustamansa Roska Päivässä -liikkeen ansiosta. Roska Päivässä - liike haastaa toiminnallaan ihmisiä välittämään elinympäristöstään aktiivisen, jokapäiväisen toiminnan, roskan keräämisen kautta."

Paljon onnea Tuula-Marialle ja kaikille Roskaliikesankareille!

(7.10.2011) "Kertokaa lapsille rikotun lasin vaaroista"
Länsi-Suomi lehtii kertoo Rikottu lasi -kampanjastamme ja Tuula-Maria Ahosen pullopanttialoitteesta numerossaan 7.10.2011. Lue juttu

(27.9.2011) YLE Puheessa Tuula-Maria Ahosen haastattelu
YLE Puheen Iltapäivässä toimittaja Salla Vuolteenaho oli Tuula-Maria Ahosen kanssa Pohjois-Haagan puistotiellä keskustelemassa roskaamisesta, Roska päivässä -liikkeestä ja Rikottu Lasi -kampanjasta.

Kuuntele juttu Yle Areenassa.


(26.9.2011)Söpöjä roskiksia Pohjois-Haagassa
Helsingin Pohjois-Haagaan on ilmestynyt söpöillä kuvilla kaunistettuja puistoroskiksia.

Toisessa roskiksessa on kissa jatoisessa koira, jotka kiittävät roskiksen käyttäjää.

Hanke on toteutettu Roska päivässä -liikkeen ja Haagan taideseuran yhteistyönä. Kuvat maalasi kuvataiteilija Auli Suvanto-Salokannel. Maalaamiselle oli hankittu kaupungin lupa.

(15.9.2011) Rannantaikaa lehdessä Kansikuvan kera
Kaakonrantalainen kyläkulttuurilehti Rannantaikaa kertoo Rikottu lasi -tapahtumastamme kansijutussaan. Lehti aikoo huomioida tapahtumamme joka numerossaan.

" Harvoin törmää selvästi poliittiseen liikkeeseen, joka vetoaa yksinkertaisiin tosiasioihin ja johon liittyäkseen ei tarvitse liittyä mihinkään, maksaa mitään, vaan riittää kun ottaa asian omalle tunnolleen", kirjoittaa lehden vastaava toimittaja Ilkka Ahmavaara.

(13.9.2011) Koiramme-lehdessä Rikottu lasi -tapahtumasta
- Hyvin monet ihmettelevät lasien rikkojien toimintaa. Koettu kärsimys ja kalliit hoitokulut herättävät myös vihaa. Tästä huolimatta ihmiset ovat valmiita ennaltaehkäisemään muiden kärsimyksiä keräämällä itse rikotun lasin pois, Koiramme-lehti siteeraa tapahtuman vetäjää Tuula-Maria Ahosta.

(13.9.2011) Suomen Viikkolehti kertoo Rikottu lasi -tapahtumasta
Suomen Vapaakirkon äänenkannattaja Suomen Viikkolehti kertoo myös Rikottu lasi -tapahtumastamme.

(10.9.2011) Fleim.fi kertoo Rikottu lasi -tapahtumasta
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon rippikoulu- ja nuorisotyön verkkopalvelu Fleim.fi kertoo sivuillaan Rikottu lasi -tapahtumastamme. Lue juttu

(8.9.2011) ESSE-lehti kirjoittaa Rikottu lasi -tapahtumasta
Espoon seurakuntasanomat ESSE kertoo Rikottu lasi tapahtumasta mm. uskonnollisuuden näkökulmasta: ”Uskovana ihmisenä tunnistan tässä tapahtumassa Jeesuksen esittämän kultaisen säännön: rakasta lähimmäistä kuten itseäsi. Minä en halua astua rikottuun lasiin, enkä halua tätä kipua kenellekään muullekaan”, toteaa espoolainen toimittaja Heidi Rautionmaa, joka vetää yhdessä Islamilaisen yhdyskunnan toiminnanjohtajan Paula Kemellin kanssa Religions for Peace -järjestöä Suomessa.

Rautionmaa on kutsunut Paula Kemellin ja islamilaisen yhdyskunnan mukaan Rikottu lasi -tapahtumaan.

”Äitinä haluan näyttää lapsilleni mallia siitä, että elän todeksi arvojani. Walk your talk -ilmaisu on osuva. Hyvinvointi on muutakin kuin taloudellisia arvoja. Nyt kun taloutemme on murtumassa, on tärkeätä luoda välittämisen ja huolenpidon kulttuuria.”

”Kun keräämme rikottua lasia pois, luomme yhteisöömme turvallisuutta. Ajattelemme toisiamme myötätuntoisesti. Jokainen on loukannut itseään sen verran, että voi kuvitella, miten kipeältä tuntuu astua rikottuun lasiin”, Rautionmaa sanoo jutussa.

Lue nettijuttu sivulta 9

(7.9.2011) Tie&Liikenne -lehdessä Rikottu lasi -tapahtumastamme

Suomen Tieyhdistyksen ammattilehti Tie&Liikenne kertoo Rikottu lasi -tapahtumastamme numerossa 5/2011 Tuula-Maria Ahosen artikkelissa.

(2.9.2011) Lapin Kansa kirjoittaa
Lapin kansa kertoo, että Pohjolan perukoillakaan ei olla turvassa roskilta ja lasinsirpaleilta.

"Sodankylässä rikottuja pulloja on erityisesti torilla, matonpesupaikalla, uimarannalla ja tietenkin kylän raitilla. Eikä vain viikonlopun jälkeen, vaan myös viikolla", Lapin kansan perjantain lehdessä haastateltu puutarhuri Mirva Hannula sanoo.

Joka toinen päivä Hannula kerää säkillisen roskia Sodankylän keskustan kaduilta ja torilta. Aina joukossa on myös rikottua lasia.

(26.8.2011) Roskisprinssi mukana Rikottu lasi -tapahtumassa.

Elokuvateattereissa parhaillaan esitettävän Roskisprinssi-elokuvan pääosan esittäjä Jon-Jon Geitel (Jed) on ilmoittautunut Rikottu lasi -tapahtumaamme.

Elokuvan "Jesse James" -koiran roolissa oli kolme Bernin paimenkoiraa, jotka raskastekoisina koirina ovat pahimmassa vaarassa rikotun lasin suhteen.

- Ja vaikka itselläni ei ole koiraa, näin viime kesän kuvauspäivien aikana, kuinka paljon koiranomistajille nuo karvaturrit merkitsevät. Kukaan ei varmasti tahdo tarkoituksella aiheuttaa sellaista pahaa oloa ja vaivaa sekä eläimelle että tämän omistajalle, kuin mitä lasiin astumisesta seuraa, Jon-Jon sanoo

- On erittäin ärsyttävää varoa kesäpäivänä rannoilla sirpaleita, kun joku ei vain jaksanut viedä pulloja mennessään ja sai kiksit hauskasta äänestä, joka pullon rikkomisesta tulee. En usko että kyse on useinkaan sen suuremmasta pahuudesta, tai tarkoituksellisesta kiusanteosta, vaan ajattelemattomuudesta ja välinpitämättömyydestä. Näistä kahdesta Suomalaisesta piirteestä voi helposti päästä eroon ajattelemalla ja välittämällä. Ja jos kaikki eivät siihen pysty, niin voihan sitä itse ajatella ja välittää toistenkin puolesta, eli kerätä muidenkin jälkiä.

(24.8.2011) Vähemmän kauniit tumpit kauniisiin miniroskiksiin!
Tumppien määrä koulujen ympäristössä on lisääntynyt, kun yläasteikäiset ja lukiolaiset ovat palanneet kouluihinsa. Roska päivässä -liikkeen vastaus ongelmaan ovat kauniit, ilmatiiviit miniroskikset, joihin tumppi sammuu. Katso tarkemmin sivultamme Miniroskis-ohje.

Tuula-Maria Ahonen vierailee kouluissa, joissa taiteillaan miniroskiksista upeita ja hauskoja käyttötaideteoksia .

(15.8.2011) Kansan Uutiset kertoo Rikottu lasi -kampanjastamme
Kansan Uutisten jutussa kerrotaan muun muassa, että Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki on mukana tapahtumassamme. Lue juttu

(12.8.2011) Maaseudun tulevaisuuden verkkolehti kertoo Rikottu lasi -kampanjastamme
Maaseudun Tulevaisuus.fi -verkkolehti kertoo "Rikottu lasi haavoittaa, kerään sen pois” -tapahtumastamme. Lue juttu.

(8.8.2011) Jokelan koulukeskuksen oppilaiden miniroskistaideteoksia
Jokelan koulukeskuksen kuvataideoppilaat taiteilivat upeita miniroskiksia Tuula-Maria Ahosen vierailun aikana.

Koulujen alkamisen kunniaksi ohessa kuvataideopettaja Sanna Kinnin lähettämiä kuvia miniroskiksista. Kinnin mukaan oppilaat olivat erittäin innoissaan miniroskistaiteilusta.
(31.7.2011) Puhdistimme laittoman kaatopaikan

Kajastus-lehdessä piakkoin julkaistava juttu kertoo osallistumisestamme laittoman kaatopaikan puhdistamiseen sekä Pidä Lappi Siistinä ry:n ja Roska päivässä-liikkeen toiminnan yhteyksistä. Lue juttu tästä.(20.7.2011) Joulupukille miniroskislahja! - Joulupukin Nimikkokouluissa taiteillaan tulevaisuudessa miniroskiksia

Tuula-Maria Ahosta vähän jännitti aamulla. Hän antoi ensimmäistä kertaa elämässään joulupukille lahjan. Roskaliikkeeseen jo aiemmin liittynyt joulupukki pani miniroskikseensa oravan ja hillan kuvat.

- Minulla on nimikkokouluja Rovaniemellä. Niissä tullaan taiteilemaan lisää miniroskiksia, Joulupukki lupasi.

(20.7.2011) Pidä Lappi Siistinä ry:n ympäristötalkooleirillä Lapissa
Roskaliikkeen edustajat olivat mukana Pidä Lappi Siistinä ry:n ympäristötalkooleirillä, jossa muun muassa siistittiin laittomia kaatopaikkoja Rovaniemen ja Kemijärven metsistä.

(20.7.2011) Miniroskiksia Rovaniemellä

Samaisella Lapin matkalla jaettiin miniroskiksia
tupakoitsijoille Rovaniemen asemalla. Lapin Kansa uutisoi tapahtuman seuraavan päivän numerossaan.


Etelän junaan nousemassa ollut Iida valitsi itselleen possuroskiksen.


(12.7.2011) Radio Deissä Tuula-Maria Ahosen haastattelu
Tuula-Maria Ahosen haastattelu Roskaliikkeen tiimoilta tulee tänään Radio Deissä klo 14.40 ohjelmassa Päivän valinta.

(5.7.2011) Lahdessa tempaus Möysän uimarannalla

Järjestimme Lahden Möysän uimarannalla tempauksen, jonka YLE Lahti, Radio Voima ja Lahden Seudun Sanomat uutisoivat.

Lue Yle Lahden juttu tästä

Lahden Seudun Sanomien juttu näköislehdessä sivulla 4.


Kolmevuotias Peetu Mäkinen keskittyy suoritukseen.(30.6.2011) Kymen Sanomat ja Kaupunkilehti Ankkuri kertovat Kotkan tempauksestamme

Järjestimme Kotkan Mansikkalahden uimarannalla Roskaliiketempauksen, jonka molemmat paikallislehdet uutisoivat.

Lue Kymen Sanomien nettiuutinen ja Ankkurin pääkirjoitus ja artikkeli.

Kuva: Mia valitsi pikkupossulla koristetun miniroskiksen.

(22.6.2011) Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset kertoo paikallistempauksestamme
Roskaliike järjesti Hämeenlinnassa tempauksen uimarannalla, jossa kerättiin roskia ja tupakantumppeja ja jaettiin miniroskiksia.

- Roskien kerääminen on kohtuullisen kevyttä hommaa. Itselläni on niskavamma, joten teen sen verran kuin pystyn, tempauksessa mukana ollut Hämeenlinnan Vihreiden Markus Rimón kertoo.

Samalla esiteltiin Roskaliikkeen uutta ideaa, jota voi hyödyntää uimarannoilla ympäri maata:

- Ahveniston uimarannalla voisi uimavalvojan kopissa olla pihtejä, joita ihmiset saisivat lainata. Siinä olisi lapsillekin mukavaa tekemistä: leikkiä ja työtä samaan aikaan. Ehkä ihmiset eivät itse roskaisi niin paljon, jos siivoaisivat muiden jälkiä, Tuula-Maria Ahonen pohtii artikkelissa.

Ahveniston uimarannallakin kaksi kouluikäistä poikaa innostui keräämään roskia oikein urakalla.
-Jouduimme pyytämään heiltä pihdit pois, kun lähdimme. Sääli! Kokemukseni mukaan erityisesti pojat innostuvat roskapihdeistä. Se on hyvää ennaltaehkäisevää ympäristökasvatusta samalla, Tuula-Maria pohtii.

(14.6.2011) Facebook-kampanjamme leviää huikeata vauhtia!

Avasimme Facebookissa avoimen tapahtuman: Rikottu lasi haavoittaa, kerään sen pois! Parissa päivässä mukaan on ilmoittautunut jo 45 000 osallistujaa ja määrä kasvaa jyrkästi koko ajan.

Päivitys (16.6.2011) Neljässä päivässä osallistujia mukaana jo yli 70 000! Määrä kasvaa tasaisen nopeasti.

Lue Kansan Uutisten uutinen aiheesta.

Liity mukaan!

(6.6.2011) Media kertoi Maailman Ympäristöpäivän tapahtumastamme
Maailman Ympäristöpäivä -tapahtumamme levisi sekä lehtien että radion ja television kautta. Tapahtuman uutisoivat muun muassa Radio Vega, FST:n Nyheter, Helsingin uutiset, Kansan Uutiset, Kaleva, Pohjolan Sanomat, Lappeenrannan Uutiset, Imatralainen, Kotimaa24.fi ja Kymen Sanomat. Tieto levisi myös STT:n kautta medioihin ympäri Suomen.

(19.5.2011) Maailman Ympäristöpäivä -tapahtuma 5.6.
- Satoja osallistujia jo ensimmäisenä iltana, tervetuloa mukaan!

Loimme eilen "Kerään Maailman ympäristöpäivänä 5.6 maailman yleisimmän roskan" - tapahtumasivun facebookiin. Tapahtumalla on myös oma englanninkielinen fb-sivu. Liity mukaan joukkoon!

Maailman yleisin roska on tupakantumppi. Se sisältää tuhansia kemikaaleja, joista osa on myrkyllisiä. Esimerkiksi raskasmetalli kadmium jää maahan ja kulkeutuu edelleen vesistöihin. Silti lukuisat siistitkin ihmiset heittävät tumppinsa huolettomasti luontoon, kaduille ja pahimmillaan auton ikkunoista ulos. Teemme Maailman ympäristöpäivänä yhdessä tämän roskan näkyväksi. Roskaliikkeellähän on myös ratkaisu roskaamisongelmaan, miniroskis.

Heti ensimmäisen iltapäivän ja illan aikana tapahtumaan ilmoittautui yli 700 osallistujaa. Tervetuloa mukaan, välittäisitkö kutsua myös eteenpäin?


(12.5.2011)Ministereille läksiäislahjaksi miniroskikset
Ympäristöministeri Paula Lehtomäki ja asuntoministeri Jan Vapaavuori saivat hallituskautensa läksiäislahjaksi Roskaliikkeen miniroskikset.

Molemmat olivat varsin hyvillään käytännöllisistä lahjoistaan.Miniroskikset luovutti ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka.
(3.5.2011) Vappujuhlat siistiytyivät
STT:n uutisen mukaan Helsingin Kaivopuistossa juhlittiin aiempia vappuja siistimmin. Kaupungin rakennusviraston projektipäällikkö antaa uutisen mukaan helsinkiläisille siisteydestä arvosanaksi seitsemän ja puoli. Aiempien vuosien siisteyden hän luokittelee kouluarvosanoilla neloseksi. Eli parannus on huima!

Vappuhaasteellamme ja HYY:n kampanjalla on varmasti vaikutusta asiaan. Kiitos kaikille siisteyttä ylläpitäneille juhlijoille

(27.4.2011) Kevään kunniaksi, tulethan sinäkin mukaan?
- Ylioppilaskunnat tarttuivat vappuhaasteeseemme
Kevätluonto tarjoaa meille parastaan, miksi me tarjoaisimme vastalahjaksi roskia ja kalliita siivouslaskuja kaupungeille ja kunnille?

"Kerään omat roskani ja kevään kunniaksi yhden roskan maasta tai kadulta"- lupaa Roska päivässä- liikkeen Vappuhaasteen vastaanottaja. Helsingin yliopiston ylioppilaskunta on luonut "Kerään omat roskani"-sivun, ja haasteen on vastaanottanut tähän mennessä lähemmäs 30 000 ihmistä. Vastaanottajien määrä kasvaa koko ajan. Monet kertovat myös keräävänsä ylimääräisiäkin roskia.

Aalto-yliopiston opiskelijat ja henkilökunta ja ovat myös ehtineet ilmoittautua mukaan Kerään omat roskani Vappuna -tapahtumaan. Oulun yliopiston ylioppilaskunta on myös mukana Vappuhaasteessa. Jokainen roskan kerääjä luo uutta ympäristöä kunnioittavaa juhlimiskulttuuria! Tulethan Sinäkin mukaan? Veisitkö haastetta myös eteenpäin työpaikallasi/koulussasi/ kotonasi /naapureillesi?

(26.4.2011) Yhteisvastuuseen ystävällisesti
Laitoimme Pohjois-Haagassa lähikalliollemme kaksi vieressä olevaa kylttiä.

"Suomalaiset ovat auttajakansaa. Valtaosa suomalaisista kokee saavansa toisten auttamisesta ennen kaikkea iloa. Etenkin nuorilla auttaminen on paitsi ilon lähde usein myös elämäntapa". rohkaisee HS 26.4.

Kylttimme ovat alkaneet innostaa muitakin luomaan omilla kylteillään yhteisen vastuun henkeä.
(21.4.2011) Levin matkailukeskus mukana Roskaliikkeessä
Levi on yhteisönä liittynyt Roska Päivässä –liikkeeseen ja Levillä tempaistaan ympäristön puolesta pe 6.5.2011 Zero Pointin ympäristössä Eturinteillä. Levin ympäristötiimi järjestää yhteistyössä jätealantoimijoiden, oppilaitosten, Sirkan päiväkodin ja Roska Päivässä –liikkeen kanssa ympäristöaiheisen teemapäivän, jossa roskia kerätään joukolla talkoovoimin. Tuula-Maria Ahonen on paikalla innostamassa ihmisiä ympäristötekoihin.

(17.4.2011) Hiihdon maailmamestari Aino-Kaisa Saarinen mukana Roskaliikkeessä
"Luonto on aina ollut minulle tärkeä ja rakas asia. Olen myös aina uskonut, että omilla pienillä teoilla ja valinnoilla on merkitystä", hiihdon maailmanmestari ja moninkertainen olympiamitalisti Aino-Kaisa rohkaisee muitakin välittämään luonnosta omilla teoilla, eikä pelkästään vain kauniilla sanoilla.
(13.4.2011) Roska päivässä -liike on ensimmäinen askel rasismin poistamisessa "Ensimmäinen askel rasismin vastaisessa taistelussa pitäisi olla ympäristön siistiminen. Tuore hollantilaistutkimus osoittaa, että mitä kaoottisempi ja roskaisempi ympäristö on, sitä kaavamaisemmin ihmiset toisistaan ajattelevat."

"Koska kaoottinen ympäristö ruokkii stereotyyppistä ajattelua, panostaminen kaupunginosien viihtyvyyteen ja järjestykseen voi olla yksinkertainen tapa vähentää rasismia ja muuta stereotyyppiseen luokitteluun perustuvaa syrjintää", hs.fi-kertoo.
Lue koko uutinen.

(8.4.2011) Kyltti lukion tupakkapaikalle

Panimme tämän taulun lukiolaisten tupakointipaikan viereen Helsingissä.

Ilahduttavasti taulun edusta on pysynyt tumpeista vapaana.(6.4.2011)"Miniroskiksia tupakantumpeille"
Etelä-Suomen Sanomat kertoo Tuula-Maria Ahosen vierailusta Lahden Steinerkoulussa otsikolla "Miniroskiksia tupakantumpeille".

Steinerkoulun Roska päivässä -tapahtuma oli osa koulun kestävän kehityksen teemaviikkoa. "Kyse on arvoista. Kestävä kehitys nousee esiin monessa aineessa. Miniroskiksia askartelemallakin haluamme totuttaa oppilaat kierrätyksen ajatukseen", sanoo koulun rehtori Outi Vallius artikkelissa.

(1.4.2011) Roska päivässä -liike 11 vuotta - Kiitoksia ja onnitteluja!"Roskan maahan heittäminen tai sen kerääminen kuvastaa ihmisen luontosuhdetta.

Voimme ratkaista suuret ympäristöongelmat paljon todennäköisemmin silloin, kun ihmisten suuri enemmistö kunnioittaa luontoa myös tekojen tasolla. Kiitoksia ja onnitteluja kaikille Roskaliikkeen jäsenille, myös Sinulle, joka vielä harkitset mukaan tulemista!"

Tuula-Maria, Roskaliikkeen perustaja

(31.3.2011)Kiinteistölehdessä Roskaliikkeestä

Kiinteistölehti kertoo Roskaliikkeestä otsikolla:
Roska päivässä -liike tekee kotipihastasi viihtyisämmän.

Lue juttu.


(23.3.2011) PHYK:n mahtavat miniroskikset

Pohjois-Haagan lukion oppilaat tuunasivat taas näyttäviä miniroskiksia. Koulun urheilupainotteisuuskin näkyy luomuksissa.

(22.3.2011) YLE Pohjanmaan Radion haastattelu Ylen Pohjanmaan Radio haastatteli Tuula-Maria Ahosta Roskaliikkeen merkeissä. Lähetys kuuluu netin kauttakin, jos olet 10.25 kuulolla tänään.

(18.3.2011)Kaitaan lukion upeat miniroskikset
Tuula-Maria Ahonen kävi vierailulla Espoon Kaitaan kuvataidepainotteisessa lukiossa, jossa oppilaat tekivät hienoja miniroskiksia.


(17.3.2011) FC POHU mukaan Roskaliikkeeseen

Pohjoishaagalainen jalkapalloseura FC POHU on lähtenyt mukaan tukemaan Roskaliikettä. Nyt kaikkia seuran ihmisiä pyydetään entistäkin valppaammin huolehtimaan ympäristön siisteydestä.

"Seuramme tytöt ja pojat voisivat esimerkiksi treeneihin mennessään tai sieltä tullessaan kerätä roskan. Liikkeen jäsenet lopettavat sisäsyntyisesti roskaamisen, kun keräävät roskia, ja opettavat omalla esimerkillään muillekin ympäristön kunnioittamista. Kaikkia pohulaisia pyydetäänkin jatkossa pitämään myös huolta ympäristöstä", kerrotaan FC POHU:n verkkosivuilla .

(14.3.2011) Helsingin Uutisissa artikkeli kylttikampanjastamme
Helsingin Uutiset kertoo 9.3. -numerossaan kylttikampanjastamme otsikolla "Kylttitalkoot ovat tehonneet lähimaaston koirankasoihin".

(28.2.2011) Viestimme koiranomistajille toimii

Laitoimme Pohjois-Haagassa viestin koiranulkoiluttajille koiransa jätösten keräämisestä puistoväylältä.

Viikon kuluttua kyltti on vielä paikoillaan, eikä uusia jätöksiä ole enää jätetty kyltin ympäristöön.

Tämän rohkaisemina laitoimme lisääkin kylttejä niin, että niitä on nyt kaikkiaan viisi kappaletta lähiympäristössä.

Tempauksemme on uutisoitu ainakin Hesarin Omakaupunki -sivuilla ja Ylen sivuilla. Myös Ylen Aikainen teki suoran radiohaastattelun aiheesta.

Täältä voit tulostaa itsellesi kylttitekstin, jos haluat levittää ideaa kotiseudullesi. Kirjamuovi päälle ja taustapahvi taakse, niin tulee vähän säänkestävämpi kyltti.


(21.2.2011) Luonnonlapsi-lehti kertoo Roskaliikkeestä

Uusimmassa Luonnonlapsi-lehdessä kerrotaan Roska päivässä -liikkeestä. "Olisi tietenkin vielä hienompaa, jos jokainen lopettaisi roskaamisen, mutta niin kauan kuin roskaajia on, pyydänkin teitä luonnosta, ympäristöstä, muista ihmisistä ja eläimistä välittäviä keräämään sen yhden roskan päivässä", toimittaja Anna Konsin kirjoittaa.


(14.2.2011) Hyvää Ystävänpäivää!

Kansainvälinen ENO-verkkokoulu on myös Roskaliikkeen ystävä.
Kestävää kehitystä yli 130 maassa edistävä ENO-verkkokoulu toteuttaa vuosittain ENO Litter Day -päivän, jota vietetään tänä vuonna maaliskuun 22. päivänä. Silloin ENO haastaa kansainvälisiä jäseniään mukaan Roska päivässä -liikkeeseen.

(10.2.2011) Nokia kutsuu keräämään roskan päivässä
Kunta-lehti 2/2100 kertoo Nokian kaupungin ottavan Roska päivässä -liikkeen mukaan toimintaansa.

"Kaupungin viihtyvyys on tärkeä asia. Tulemme ottamaan Roska päivässä - liikkeen työohjelmaamme ja järjestämään asian merkeissä erilaisia tilaisuuksia", kertoo Nokian kaupungin prosessiasiantuntija Terttu Haataja, joka osallistui kaupungin tulevaisuusstrategian tekemiseen. Haataja on itsekin mukana Roska päivässä -liikkeessä.

(05.02.2011) Oululaisillla eskareilla Roska päivässä -kampanja
Mäntylä-Snellman päiväkodin 6-vuotiaat eskarilaiset Petra, Silja, Saana ja Linnea ovat kaikki samaa mieltä: roskaaminen on paha juttu. Tytöt ovat aloittaneet Roska päivässä-kampanjan. Lue juttu

(27.11.2011) Roskaliikkeestä englanniksi ja venäjäksi
Suomeen saapuville matkailijoille suunnattu Welcome to Finland -lehti kertoo uudessa talvinumerossaan Roska päivässä -liikkeestä Tuula-Maria Ahosen haastattelun kautta. Lehti julkaistaan englannin ja venäjän kielellä. Lue juttu.

(18.1.2011) Lenita mukana Roskaliikkeessä
Suomen kulttuurin ja viennin edistäjä, tietokirjailija Lenita Airisto on tullut mukaan Roskaliikkeeseen.

"Otan mielelläni vastaan roskankerääjä kutsun. Asia on tärkeä ja parantaa meidän kaikkien elämänlaatua", Lenita Airisto sanoo.

(16.1.2011) "Luomakunnan varjelu alkaa pienestä teosta, omassa lähiympäristössä"

Uskonnon opettajien Syngus-lehti kertoo Roska päivässä-liikkeestä. Turun Luostarivuoren koulun opettaja Pirjo Jansson luki jutun aamunavauksena koulussaan, ja palaute oli hyvin myönteistä.

Vuoden 2010 ajankohtaistiedotteet löytyvät täältä

Vuoden 2009 ajankohtaistiedotteet löytyvät täältä

Vuoden 2008 ajankohtaistiedotteet löytyvät täältä

Vuotta 2008 edeltävät ajankohtaistiedotteet löytyvät täältä

TAKAISIN ETUSIVULLE