AJANKOHTAISTA

ARKISTO VUOSI 2010
(28.12.2010) Uudenvuoden juhla uudenaikaisin tavoin!


Uusi vuosi on tärkeä juhla. Juhlistammeko sen alkamista vanhanaikaisin tavoin, tuottamalla ympäristöön lisää myrkkyjä ja roskia ilotulitteilla? Vai kunnioitammeko uuden alkamista uusin tavoin? Jotkut kaupungit ja ihmiset ovat jo aloittaneet uusia juhlimistapoja. Tulethan Sinäkin mukaan?

Uudenvuodenraketit ovat hyvin pienen hetken ilo, jolla on pitkäaikaiset ikävät seuraukset. Ilotulitteiden ilmaan sinkoamat pienhiukkaset ovat erittäin pieniä ja siksi terveydelle vaarallisimpia. Hiukkasten ja raskasmetallien, kuten lyijyn ja kadmiumin lisäksi raketeista leviää pieniä määriä niin sanottuja supermyrkkyjä kuten dioksiinia ja furaaneja.

Raskasmetallit eivät häviä luonnosta, vaan kertyvät ravintoketjussa ylöspäin. Raketti ammuttuna esimerkiksi järvelle aiheuttaa kaloissa nousseita raskasmetallipitoisuuksia, jotka siirtyvät kaloja syöviin ihmisiin ja lintuihin. Testeissä raketeista on löytynyt myös syöpää aiheuttavaa heksaklooribentseeniä (HCB).

Suomen Luonto -lehti valitsi raketit vuosi sitten vuoden turhakkeeksi. Lukuisat koiranomistajat tietävät, mitä kärsimystä raketit aiheuttavat lemmikeille. On epäilemättä parempiakin tapoja juhlistaa uuden vuoden alkamista!

Outokummun kaupunki tarjosi ilotuliterahoista kaupunkilaisille yhteisen suuren jouluaterian. Kotkan kaupunki ei räjäyttele raketteja, vaan tarjoaa kaupunkilaisille valoshown kerran tunnissa.

Perheissä käydään sisäisiä keskusteluja ja keksitään yhdessä uusia juhlimistapoja. Parhaat ideat tulevat usein lapsilta, heitä kannattaa kuunnella! Lapsille riittää aikuisesta pieneltäkin tuntuva ilo.

- Leivotaan suklaakakku, ja annetaan raketeista säästyneet rahat eläinten suojeluun, ehdotti eräs lapsi, ja perhe toteutti hänen toiveensa.

Olisi ilahduttavaa kuulla Ystäväkirjassamme tai Facebook-sivullamme erilaisista uusista juhlimistavoista! Hyvää ja Onnellista uutta vuotta kaikille!

(14.12.2010) Ympäristöasiantuntija-lehdessä Roskaliikejuttu
Ympäristöasiantuntija-lehti kertoo Roskaliikkeestä uudessa numerossaan 4/2010. Lue juttu.

(10.12.2010) Joulupukki levittää tonttujen kanssa Roskaliikkeen ilosanomaa


"Aivan mainio asia ja idea, mielelläni otan kutsun vastaan", kiittää Napapiirin Joulupukki kutsusta. "Toivottavasti tämä mainio aate leviää ja laajenee ja saa paljon uusia ystäviä. Minä ainakin levitän ilosanomaa edelleen ja samoin tekevät tonttuni. Joulupukki toivottaa kaikille hyvää ja mahdollisimman roskatonta joulua ja tulevaa vuotta."

"Eihän kukaan voi oikeasti olla sitä mieltä, että roskaaminen on kivaa ja että on hauska katsella roskia ympärillään.On pieni ja vaivaton asia laittaa roskat niiden oikeaan paikkaan, kierrätysastiaan tai roskapönttöön. Ja yhtä helppoa on kerätä roska päivässä", Joulupukki tuumii. Joulupukin luona vierailee vuosittain noin puoli miljoonaa ihmistä ympäri maailman. Joulupukki matkailee itsekin maailmalla erilaisissa tapahtumissa ja medioissa.(4.12.2010) Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola mukana Roskaliikkeessä. Hän rohkaisee muitakin kauniisti:
"Roskan kerääminen tekee tilaa kauneudelle ympärillämme ja ilolle mielessämme. Yhteisvastuu kannattaa aina!"

(4.12.2010) "Roskainnovaatio - Miniroskis mukana taskussa"
Jätehuoltoyritys Sita Finland kertoo Sitaatti-lehdessään Roska päivässä -liikkeestä. Lue juttu sivulta 9.

(29.11.2010) Lastentarha-lehti kertoo päiväkodin miniroskiksista


- Meillä on nyt menossa ystävyys-teema. Miniroskikset sopivat hyvin tähän teemaan, ovathan ne huolenpitoa ja välittämistä yhteisestä ympäristöstämme, kertoo lastentarhan-
opettaja Nora Jarasto-Anslin lehden 30.11. ilmestyvässä numerossa.


Alisa,5, innostuu tekemään miniroskikset äidille, isälle ja mummolle. Koska isä ajaa työkseen autoa, Alisa valitsee isän miniroskikseen autonpyörän kuvan. Kutovalle mummolle hän kietoo värikästä lankaa miniroskiksen ympärille. Alisaa auttamassa lastentarhanopettaja Taru Priha.

(26.11.2010) Galaxissä nuoren roskankerääjän haastattelu lauantai-aamuna klo 9
Galaxi-tv-ohjelmassa haastatellaan lauantaina 27.11. (klo 9) 11-vuotiasta Joelia. Joel ulkoiluttaa perheen kahta koiraa, kerää samalla roskia ja vastailee hyvin luontevasti toimittajan kysymyksiin

. (8.11.2010) Porin suomalaisen yhteislyseon koulun miniroskiksia

Porin suomalaisen yhteislyseon koulun oppilaat tuunasivat Roska päivässä -teemapäivänä innolla riemukkaita ja taidokkaita miniroskiksia, joista tehtiin myös näyttely koulun käytävällä olevaan vitriiniin.
Katso myös alla olevan kyselyn tulokset.

(7.11.2010) Roskaliikevierailun vaikutusta tutkittiin

Porin suomalaisen yhteislyseon koulussa tutkittiin kyselyllä Roskaliikevierailun vaikutusta oppilaisiin."Olen huomannut merkittävän muutoksen käytävien siisteydessä", kertoo opettaja Marko Ojala.

"Noin 50 prosenttia oppilasta kertoi luennon herättäneen positiivisia ajatuksia ympäristön hoidosta. Kaksi kolmannesta oppilaista piti miniroskisten tuunaamisesta. Koulumme oppilaista 20 prosenttia ilmoitti liittyneensä Roska päivässä -liikkeeseen. "

"Kaiken kaikkiaan päivä oli mielestäni onnistunut", Ojala toteaa.

Oppilaat tulevat kirjoittamaan myös koulun lehteen aiheesta. Ajankohtaisosioon tulee myöhemmin kuvia oppilaiden taiteilemista upeista miniroskiksista.

(20.10.2010) Meri-Lapin Helmessä Tuula-Maria Ahosen haastattelu
"Toistuvasti julkisuutta ja lukuisia palkintoja. Tuhansittain seuraajia kaikista maanosista ja kutsu linnanjuhliin. Kyseisiin saavutuksiin luulisi yltävän vain olemalla taiteellisesti, tieteellisesti tai muulla tavalla poikkeuksellisen lahjakas. Mutta torniolaissyntyinen toimittaja Tuula-Maria Ahonen ei ole tehnyt mestariteoksia. Hän on kerännyt roskia ja kannustanut siihen muitakin perustamalla Roska päivässä -liikkeen", Tuomas Kääriäinen kirjoittaa Uudessa Meri-Lapin Helmi -lehdessä. Lue juttu.

(12.10.2010) Luokanopettaja-lehti kannustaa opettajia ja oppilaita Roskaliikkeeseen
Luokanopettaja-lehden Warma Walo vaikuttajasivu pyrkii rekrytoimaan opettajat ja oppilaat mukaan arkipäivän vaikuttajiksi Roska päivässä -liikkeen jäseninä. "Koulussa etenkin huomaa, että siisti ympäristö lisää siisteyttä", Warma Walo kirjoittaa.

(4.10.2010) Päiväkoti Kanervan miniroskiksia

Päiväkoti Kanervan viisivuotiaat lapset tuunasivat uskomattoman hienoja miniroskiksia Helsingin Pohjois-Haagassa.

(2.10.2010) "Miniroskisnäyttely Töölön kirjastossa"

Etu-Töölön lukiolaisten tuunaamat miniroskikset ovat esillä Töölön kirjaston näyttelyssä Helsingissä 23.10. saakka.

(29.9.2010) "Näperrä miniroskis"


Uusi Koti-lehti 8/2010 kehottaa lukijoita tuunaamaan itselleen Roska päivässä -liikkeen ideoiman miniroskiksen (sivulla 5.) "Purukumit, karkkipaperit ja muut roskat eivät kuulu teiden varsille tai luontoon", lehti kirjoittaa.

(16.9.2010) Puhdas luonto on tahdosta kiinni
"Ympäristö pysyisi yllättävän siistinä, jos jokainen olisi valmis kantamaan kortensa kekoon." Omakotilehti kertoo Roskaliikkeestä 3/2010 -numerossaan. Lue juttu sivu 16.

(8.9.2010)Tuula-Maria Ahonen Radio Deissä
Tuula-Maria Ahosta haastatellaan tänään Radio Dein ohjelmassa Päivän vieras -tunti (klo 9.03). Helsingissä taajuudella 89 tai 101,9 MHz, muualla maassa katso Radio Dei. Ohjelma tulee uusintana ke-to välisenä yönä 9.9. klo 1.00. Kuuntele haastattelu täältä.

(30.8.2010) Otavan opiston oppilaat kaunistivat pihansa roskapöntöt- Olisipa vaaleanpunainen, yössä hohtava roskapönttö, niin menisin varmaan halaamaan sitä, sanoi eräs tyttö, kun Tuula-Maria Ahonen vieraili Otavan opistossa Mikkelissä.

Rehtori myönsi varat pönttöjen maalaamiseen, ja oppilaat maalasivat pöntöt vielä saman päivän aikana.
Kuvissa myös kaksi muuta oppilaiden maalaamaa roskapönttöä.Lisäksi oppilaat tuunasivat miniroskiksia itselleen ja Otavan kirjastossa järjestettävään näyttelyyn.

(25.8.2010) Pienin teko on tumpin kokoinen
Länsi-Savo -lehti kertoo Tuula-Maria Ahosen vierailusta Otavan Opiston perinteisellä Action-viikolla. Lue nettijuttu.

(22.8.2010) Turun Sanomissa Roskaliikkeestä Turun Sanomien ja Kalevan sunnuntailiitteessä on Roska päivässä -juttu 22.8. Jutun otsikkona on "Oma ympäristö kannattaa siistiä".

(12.8.2010) Lauttasaari-lehdessä Roskaliikkeestä
"Poimi roska päivässä, niin maapallo saa lisäaikaa", otsikoi toimittaja Irmeli Karhiaho juttunsa Roska päivässä -liikkeestä Lauttasaari-lehden12.8. ilmestyneessä numerossa.

(8.8.2010) Maahan vai roskiin?
Töölöläinen-lehti kertoo miniroskistempauksestamme 8.8.-numerossaan.

(26.7.2010) Roskaliikehaastattelu venäjäksi YLE:ssä
YLE MONDO lähetti tänään Tuula-Maria Ahosen Maailman ympäristöpäivänä tehdyn Roska päivässä -haastattelun venäjäksi käännettynä.

(17.7.2010) Uutispäivä Demari kertoo Hietsun tempauksesta

Uutispäivä Demari uutisoi Hietsun tempauksemme otsikolla "Roska päivässä -liike rohkaisee toimimaan".

"Kovin suurta vaivaa ei tarvitse välttämättä nähdä pyöräyttääkseen palloa parempaan suuntaan. Välineeksi riittää jopa käytetty filmipurkki", kirjoittaa toimittaja Elina Harju.

Ruokatunnilla rannalla pistäytynyt Jyri Raivio ei poikkeuksellisesti halunnut kuvatarraa miniroskikseensa. Itse miniroskista hän piti hyvänä ideana.

(16.7.2010) Hietsutempaus osa II

Helsingin Hietarannassa oli tumppeja niin runsaasti, että päätimme järjestää vielä toisenkin miniroskistempauksen auringonpalvojien keskuudessa.


Kuvassa Uutispäivä Demarin toimittaja Elina Harju ja valokuvaaja Roope Permanto paikan päällä haastattelemassa Tuula-Maria Ahosta lehtijuttua varten .


(15.7.2010) Pahisroska kulkee kätevästi mukana taideroskiksessa
Myös Vihreä Lanka uutisoi miniroskistempauksemme, lue juttu.

(15.7.2010)Tumpit filmipurkkiin
HBL uutisoi Hietarannan miniroskistempauksemme 15.7. -numerossaan otsikolla "Fimpa i filmburken".

(14.7.2010) Hesari uutisoi Hietarannan tempauksemme
"Roska päivässä -liike jatkaa kamppailuaan" Helsingin Sanomat uutisoi kaupunkisivullaan miniroskistempauksemme Helsingin Hietarannassa.

Rantahiekka oli kyllästetty tupakantumpeilla, jotka olisivat helposti ehkäistävissä pienillä mukana kulkevilla miniroskiksilla, joita jaoimme aurinkoa ottaville tupakoitsijoille puolilta päivin.

(13.7.2010) Jokainen roska kuormittaa
Warkauden Lehti pohtii roskaamisongelmaa ja kertoo pääkirjoituksessaan Roskaliikkeestä.

(11.7.2010) Roskien kerääjät ulos kaapeista
Itä- ja Länsi Savo -lehdet kertovat sunnuntailiitteessään 11.7. Roska päivässä -liikkeestä otsikolla "Roskien kerääjät ulos kaapeista".

(10.7.2010) Luonto pelastetaan yksi roska kerrallaan Varkaudessa
Warkauden lehti kertoo Roska päivässä -liikkeestä 7.7. -numerossaan. "Roska päivässä -liike leviää kulovalkean tavoin" -toteaa toimittaja Jaakko Kinnunen jutussaan.

Pieksämäen lehti kertoi myös liikkeestä 5.7. -numerossaan.

(1.7.2010) Roskaliikekutsu Valkoiseen taloon
Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck välittää Roska päivässä -liike -kutsun Valkoiseen taloon. Oreck on itse puolisoineen mukana Roskaliikkeessä.

"Erinomaista ruohonjuuritoimintaa, joka parantaa ympäristöämme ja elämämme laatua. Pienellä yksinkertaisella teolla, kuten julkisella roskan keräämisellä voi olla positiivinen vaikutus paikalliseen ympäristöömme ja koko elämänlaatuumme."

(29.6.2010) Miniroskiksia Karjaalla
Karjaalaiset pääsivät tutustumaan miniroskiksiin paikallisella kävelykadulla, kun kävimme maanantaina jakamassa kulkijoille henkilökohtaisia ratkaisuja tupakantumppi- ja muun pienroskan ehkäisemiseksi. Länsi-Uusimaa ja Västra Nyland -lehdet kertoivat tempauksesta. Lue Länsi-Uusimaan juttu.

(25.6.2010) Pieneen purkkiin mahtuu suuri teko
Tuula-Maria Ahonen jakoi miniroskiksia Hyvinkäällä ja paikallislehti Aamuposti uutisoi tapahtuman otsikolla "Pieneen purkkiin mahtuu hyvä teko".

(24.6.2010) Turun kaupunginjohtaja mukana
EU:n kulttuurikaupungiksi 2011 valitun Turun kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen on ottanut vastaan Roska päivässä -liikkeen haasteen.

Pukkinen haastoi puolestaan Turun kaupunginhallituksen puheenjohtajan Aleksi Randellin mukaan.


Kuva: Esko Keski-Oja

(23.6.2010) Miniroskiksia Porvoossa
Kävimme jakamassa miniroskiksia tiistaina Porvoon keskustassa. Uusimaa-lehti kertoo tempauksesta 23.6.- numerossaan, kuten myös Borgåbladet-lehti.

(19.6.2010) "Iines ei pelkää enää rikottuja lasipulloja"
Helsingin Uutiset kertoo "kissa kalliolle" -tempauksestamme 19.6. -numerossaan (sivulla 4). Kissakallioksi nimetty toivottoman lasinsirpaleinen kallio saatiin kuin saatinkin puhtaaksi paikallisten asukkaiden talkoovoimin. Mikä parasta, kallio on onnistuttu pitämään puhtaana jo neljä vuotta alkuperäisen kuukauden mittaisen siivousponnistuksen jälkeen.

(15.6.2010) Lions-liitto suosittaa Roska päivässä -periaatetta Lions klubien aktiviteetiksi
Lions-liiton vuosikokouksessa käsiteltiin Kirkkonummen Lions -klubin aloitteesta Roska päivässä –liikkeen periaatteen ottamista Lions-klubien toimintakohteeksi . Asia sai vuosikokouksessa myönteistä huomiota, ja vuosikokous päätti, että klubit voivat halutessaan osallistua Roska päivässä –liikkeeseen ja tiedottaa siihen liittyvistä tapahtumistaan. Lions-klubien jäseniä on Suomessa 26 000.

Lions-klubin tärkein kiinnostuksen kohde on oma lähialue ja asuinyhteisö. Lionsjärjestön toiminta perustuu vapaaehtoiseen työhön. Lionien palvelutoiminta kohdistuu nuorisoon, vanhusväestöön, sotien veteraaneihin ja muihin avun tarpeessa oleviin. Lionsjärjestö ei pyri korvaamaan yhteiskunnan peruspalveluja, vaan vapaaehtoistyöllä annetaan apua kohteisiin, jotka jäävät hoitamatta julkisin varoin. Tämä apu voi olla pienille ryhmille tai yksittäisille ihmisille hyvinkin merkittävää. Kaikki lionstoiminta tapahtuu "Me palvelemme" -hengessä.

Lions Clubs International -järjestön perusti amerikkalainen liikemies Melvin Jones 7.6.1917.Suomeen lionsaatteen toi kanadan-suomalainen Arne Ritari, Suomen lionstoiminnan kummi. Lionstoiminta juurtui Suomeen lopullisesti, kun ensimmäinen lionsklubi LC Helsinki-Helsingfors perustettiin 14.8.1950.

(11.6.2010) Yhdysvaltain suurlähettiläs puolisoineen mukana


Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce J. Oreck ja hänen puolisonsa Cody Douglas Oreck ovat ottaneet vastaan kutsun Roska päivässä -liikkeeseen.
- Poimin roskia ylpeänä, koska rakastan suomalaisia puistoja niin paljon. Olen onnellinen voidessani jättää puistot hieman siistimpänä ja entistäkin ihanampina jälkeeni. Koska mieheni ja minä olemmme aina poimineet roskia kävelyillämme, liitymme mielihyvin mukaan Roska päivässä -liikkeeseen. Kiitos suurenmoisesta ideastanne tämän organisoimiseksi, rouva Cody Douglas Oreck kirjoittaa sähköpostiviestissään.

(9.6.2010) Luontoportissa Tuula-Maria Ahosen haastattelu


Luontoportti-verkkolehdessä kerrotaan Roska päivässä -liikkeestä Tuula-Maria Ahosen haastattelun kautta. Lue juttu, jota voit myös kommentoida verkkosivuilla.

Luonnonystävän kannattaa muutenkin tutustua Luontoportti.fi-palveluun, jossa on mittavan tietopaketin lisäksi ilmaiset ja ainutlaatuiset tunnistustyökalut kasvien, perhosten, lintuijen ja kalojen tunnistamiseen.

(4.6.2010) Hyvää Maailman ympäristöpäivää 5.6 ja kiitoksia!
- Maailman kaikkia ihmisiä yhdistää terveen ympäristön tarve, sanoo norjalainen kirjailija Anders Krogh. Terve ympäristö syntyy ympäristön kunnioittamisesta, roskat ilmentävät aika suurta kunnioituksen puutetta ympäristöä kohtaan. Kiitoksia siis kaikille kunnioituksen hengen ja käytännön tuottamisesta!

- Miten keskustella roskaajien kanssa, esittää Katri Kaarniala mielenkiintoisen kysymyksen Roskaliikeen Facebook- sivulla. Mitä vastaisit Katrille? Tervetuloa mukaan fb-sivullemme! Kutsuisitko Maailman ympäristöpäivän kunniaksi kaverinkin? Katso täältä .

Omassa lähiympäristössämme olemme yhteisvoimin puhdistaneet rikotun lasin peittämän kallion jo muutama vuosi sitten. Voin ennaltaehkäisevästi kertoa uusille picnic-seurueille, että meillä on täällä tapana pitää yhdessä huolta kalliostamme. "Kyllä mekin korjaamme roskamme", vastaavat ihmiset yleensä sivistyneesti. Tervetuloa pääkaupunkiseudulla asuvat tutustumaan!

Ihastusta herättävä Miniroskis-näyttely Helsingissä on kesäkuun Pitäjänmäen kirjastossa, heinäkuun Kontulan kirjastossa. Torniossa Aineen Taidemuseossa on myös hieno näyttely. Taidemuseo järjesti avajaistilaisuuden,jota paikallinen media kunnioitti läsnäolollaan.

Kuvassa Tornion yhteislyseon oppilas tuunaa miniroskista maailman yleisimpien roskien eli tupakantumppien ehkäisemiseksi.

Tuula-Maria Ahonen

(3.6.2010) Miniroskikset taidemuseoon

Tornion yhteislyseon lukion oppilaiden tuunaamat miniroskikset pääsivät lehdistötilaisuuden saattelemina näytteille Aineen taidemuseoon.

Näyttely uutisoitiin Pohjolan Sanomissa ja Radio Perämeressä sekä Tornionlaakson internet-lehdessä, jonka lukijoina ovat myös Ruotsin puolella asuvat. Katso tarkemmin www.tornedal.se.
(3.6.2010) Apu-lehdessä Roskaliikkeestä
Uusin Apu-lehti esittelee kymmenen ympäristön puolesta toimivaa ihmistä. Roskaliikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen on yksi esitellyistä.


(18.5.2010) Aku Hirviniemi ja Marja Tyrni mukana Roskaliikkeessä

Suosikkinäyttelijä Aku Hirviniemi ja hänen voittoisa sketsihahmonsa "Suut makiaksi!" Marja Tyrni ovat molemmat innokkaita roskaliikkeen jäseniä ja kannattajia.

(14.5.2010) Levillä roskaliiketempaus
GREEN DAYS IN MANY WAYS! -Levin ympäristötempauspäivässä 7.5. esiteltiin Roskaliikettä ja jaettiin miniroskiksia Kittilän Luonto ry:n infopisteessä.

- Ilahduttavasti peräti 31 henkilöä halusi tulla mukaan Roska päivässä -liikkeeseen. Jokainen mukaan lupautunut sai lahjaksi käyttöönsä oman luontoaiheisen miniroskiksen pikkuroskia varten. Liikkeeseen tuli Levin tempauspäivässä mukaan sekä matkailijoita että kittiläläisiä, nuoria ja aikuisia, kertovat infopistettä pitäneet Paula Lehtonen, Sirkka Alasjärvi ja Elina Alatörmänen.

Tempauspäivän päätteeksi leviläiset vielä talkoilivat ja siivosivat roskista omaa kyläympäristöään.

(10.5.2010) Miniroskisnäyttely Pohjois-Haagan kirjastossa Kirjastonhoitaja Jouko Tikkanen ihailee taidokkaita miniroskistöitä vitriinin lasin takaa.

Pohjois-Haagan Yhteiskoulun yläastelaisten tuunaamat miniroskikset pääsivät Suomen ensimmäiseen miniroskisnäyttelyyn Pohjois-Haagan kirjaston vitriiniin Helsingissä. Näyttely on esillä kirjastossa toukokuun loppuun saakka.

Pohjois-Haagan kirjasto tulee myös lainaamaan roskapihtejä roskankerääjille.

(7.5.2010) Ympäristö ja Terveys -lehdessä Roskaliikkeestä ja miniroskiksistaTuula-Maria Ahonen kirjoittaa uusimmassa Ympäristö ja Terveys -lehdessä (4/2010) Roskaliikkeestä ja miniroskis-idean synnystä sekä leviämisestä.

-Paneutunut tuunaaminen koskettaa ihmistä syvemmällä, tunteiden tasolla. Itse tuunattu miniroskis on "oma".(5.5.2010) PHYK:n yläasteen miniroskiksia
Pohjois-Haagan Yhteiskoulun yläastelaiset tuunailivat myös hienoja miniroskiksia. Tulokset esitellään miniroskisnäyttelyssä Pohjois-Haagan kirjastossa.

(29.4.2010) Lukiolaiset tuunasivat miniroskiksia Suomalais-venäläisellä koululla


Tuula-Maria Ahonen vieraili Suomalais-venäläisellä koululla, jossa lukiolaiset tuunailivat hienoja miniroskiksia eri materiaaleja hyödyntäen.

- Miniroskiksen tuunaaminen tarjoaa pienen hetken, jolloin ajatellaan keskittyneesti ja syventyneesti roskaamista. Tällainen keskittyminen on minusta hieno asia. Itse tuunatusta miniroskiksesta tulee samalla jotenkin arvokkaampi, sanoi kuvaamataidon opettaja Leena Kauppila-Lehto

Eric Setälä pinnoitti miniroskiksensa tikkuvuorauksella.(21.4.2010) Kerran päivässä

Haagalainen-lehden pääkirjoituksessa laajennetaan roskaliikkeen kerran päivässä -ajatusta. Pääkirjoitus kannustaa laajentamaan toimintamallia muillekin alueille kuin roskankeräämiseen. Kontaktipiiriänsä voi laajentaa esimerkiksi juttelemalla kerran päivässä jonkun yksinäisen vanhuksen kanssa.

Taloyhtiön pihatalkoisiin osallistuminen antaa tilaisuuden hankkia itselleen uuden keskustelukumppanin vaikkapa roskien keräyskierroksille, lehti kirjoittaa.

(14.4.2010) Kansanedustajille miniroskiksia
Roskaliike ja Helsingin kuvataidelukion oppilaat jakoivat kansanedustajille miniroskiksia eduskunnassa. Kuvataidelukiolaisten tuunaamat miniroskikset hupenivat nopeasti esittelypöydältä. Tilaisuudessa oli eri puolueiden edustajia.


Timo Kaunisto(kesk), Pirkko Ruohonen-Lerner(perus), Johanna Karimäki(vihr.) ja Sanna Perkiö(kok.) ihastelemassa ja valitsemassa miniroskiksia itselleen tai tuttaville lahjoittettaviksi.

Vasemmistoliiton Kari Uotila on jo pari vuotta ollut erittäin aktiivinen Roskaliikkeen jäsen. Jos roskankeruu on jäänyt päivällä, hän lähtee vielä erikseen illalla keräämään päivän roskan tai roskia. Hän on haastanut myös Espoon kaupunginvaltuuston mukaan.


Kari Uotila miniroskiksen kera

Helsingin kuvataidelukion oppilaat olivat tuunanneet kassillisen ihastuttavia miniroskiksia kansanedustajille jaettavaksi. Helsingin Uutiset kertoo tempauksesta viikonvaihdenumerossaan kolmella eri sivulla. Varsinainen juttuteksti on sivulla 6.

(13.4.2010) Kuuntele Tuula-Maria Ahosen radiohaastattelu
Tuula-Maria Ahosta haastateltiin Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa 12.4. ohjelma on kuultavissa viikon ajan YLE:n Areenassa.

(9.4.2010) Lue Kalevan juttu Roskaliikkeestä
Oulun seudun valtalehden Kalevan toimittaja Pekka Rahko on kirjoittanut erinomaisen artikkelin Roskaliikkeestä lehden 9.4. ilmestyneeseen numeroon.

"Kaikki ne tuhannet ihmiset, joiden mielestä yksi roskankerääjä ei saa mitään aikaan, pitäisi koota Oulun torille. Sitten joukko, sanokaamme vaikkapa kymmenen tuhatta henkeä, huutaisi yhteen ääneen "Ei yksi ihminen roskaamiselle voi mitään tehdä", Rahko kirjoittaa.
Lue koko juttu netistä.

(6.4.2010) Roska päivässä -liike 10 vuotta
- Paljon kiitoksia ja kauniita miniroskiksia!

Roska päivässä -liike täyttää huhtikuussa 10 vuotta. Sydämen ja omantunnon liikkeessä on mukana 2-92 -vuotiaita kansalaisia ja julkisuuden henkilöitä. Paljon kiitoksia kaikille! On tärkeätä pitää huolta yhteisestä ympäristöstämme!


Juhlavuonna ennaltaehkäisemme roskia kauniilla miniroskiksilla, joita voit itsekin tehdä.

Huhtikuussa sekä Helsingin että Kirkkonummen kuvataidekouluissa aletaan tuunata miniroskiksia. Tulemme lahjoittamaan miniroskiksia mm. kansanedustajille. Lahjoita sinäkin kavereillesi ja muille tarvitseville!

Vartti uutisoi kansanedustajatempauksen nettisivuillaan.

(16.3.2010) Tuula-Maria Ahoselle Terre de Femmes -palkinto

Yves Rocher -säätiön Terre de Femmes -kilpailun voitto jaettiin Sinsibere-yhteistyöprojektille, Naturegate-verkkopalvelulle ja Roska päivässä -liikkeelle.

Vuonna 2001 Ranskassa perustettu palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Kilpailussa palkitaan naisten ainutlaatuista toimintaa luonnon ja sosiaalisen ympäristömme puolesta.

Kuvassa vasemmalta Tuuli Kaskinen Sinsibere-projektista, Tuula-Maria Ahonen Roska päivässä -liikkeestä ja Eija Lehmuskallio Luontoportti-Naturegate -verkkopalvelusta.

(1.3.2010)Suojele eläimiä, maata ja vesistöjä miniroskiksilla!
Maahan heitetty purukumi - paitsi että on ruma ja vaikeasti irroitetava - voi olla myös vaarallinen eläimille. Ksytoli on koirille ja kissoille myrkyllinen aine. Purukumi voi tarttua kiinni kohtalokkain seurauksin esim. linnun nokkaan niin, ettei lintu saa sitä pois.

Pikkulapset ja eläimet voivat panna suuhunsa tupakantumppeja. Tumppeja löytyy esimerkiksi lintujen, kalojen ja valaiden vatsasta. Tumppi sisältää tuhansia kemikaaleja, joista monet myrkyllisiä. Esimerkiksi kadmium varastoituu maaperään ja kulkeutuu edelleen vesistöihin.

Ota siis käyttöösi miniroskis ja lahjoita niitä ystävillesi. Filmipurkin saat ilmaiseksi valokuvausliikkeestä, diabeteetikko voi lahjoittaa sinulle koeliuskapurkkinsa. Tuunaa purkki kauniiksi esim. tarralla, kankaalla, maalilla tms. Tyhjennä sisältö roskapönttöön, purkki säilyy käytössä pitkään. Käyttäessäsi sitä saat hyvän mielen!

(28.2.2010)Roskaliike Masi-sarjakuvassa
Pohjolan Sanomissa julkaistussa sarjakuvassa Masi kehottaa Kessua liittymään Roskaliikkeesen.

(27.2.2010)Suomen Sydänliitto mukaan

Suomen Sydänliitto suosittaa jäsenjärjestöilleen, että ne tulevat mukaan Roskaliikkeeseen. Tärkeä ja ilahduttava suositus!


Mitä enemmän ympäristöstä huolta pitäviä on, sen helpompaa ja mukavampaa meillä on. Tuntemattoman kerääjän kanssa voi vaikka vaihtaa muutaman iloisen sanan!

(23.1.2010) Teemaminiroskiksia Helsingin Kuvataidelukiossa
"Lahjoitan tämän punk- miniroskiksen kaverilleni, joka yrittää päästä tupakoinnista eroon", sanoi Viivi Väisänen (kuvassa opettaja Pia Strangin kanssa). Toivottavasti välittävä teko auttaa, Dostojevskin mukaan kauneus pelastaa maailman.
Miniroskikset ovat nähtävillä koulun Avointen ovien päivässä 23.1.
"Opettaja sanoi, että purkka maassa voi jäädä kiinni pikkulinnun nokkaan, siksi tein tämän ankaminiroskiksen", sanoi Paula Boman.(21.1.2010) Etu-Töölön lukiolaiset tuunasivat miniroskiksia


Etu-Töölön lukiolaiset tuunasivat Tuula-Maria Ahosen vierailulla upeita miniroskiksia, joista jokainen oli omalla tavallaan kaunis.Kuvat: Mikko Damski


(17.1.2010) Reggaemuusikko Jukka Poika mukana Roskaliikkeessä
"Miksi ei?", Jukka Poika perustelee mukana olemistaan ajatuksia herättävällä kysymyksellä. Ajatuksia ja monille tuttuja kokemuksia herättää myös Jukka Pojan ja Kompostikoplan biisi Äijä.

Kaivopuiston puistojumpassa oli kiva kesällä jumpata tämän biisin tahdissa, kiitoksia Jukka Pojalle!

(1.1.2010) Onnellisempaa ja roskattomampaa uutta vuotta 2010 kaikille!
Roskaliikkeen synnyinseudulla Helsingin Pohjois-Haagassa on tänä vuonna vähemmän rakettiroskaa kuin aikaisemmin.

Onnellisempaa ja roskattomampaa vuotta 2010 kaikille Roskaliikkeen ihmisille ja kaikille maapallon ihmisille, mukaan lukien myös eläimet ja luonto!

Roskaliike täyttää keväällä 10 vuotta. Kuinkahan juhlistaisimme tätä?

Vuoden 2009 ajankohtaistiedotteet löytyvät täältä

Vuoden 2008 ajankohtaistiedotteet löytyvät täältä

Vuotta 2008 edeltävät ajankohtaistiedotteet löytyvät täältä

TAKAISIN ETUSIVULLE