AJANKOHTAISTA

ARKISTO VUOSI 2009
(28.12.2009) Roska päivässä ja Syvempi mielihyvä -liike innostavat uuteen uudenvuoden juhlintaan
Uudenvuoden raketit ovat perinne ajoilta, jolloin kestävän kehityksen ajatusta ei vielä tunnettu. Nykyisin tiedämme paljonkin rakettien ympäristövaikutuksista.

Rakettien kauneus kestää hetken. Roska päivässä -liikkeen jäsenet keräävät rakettijätteitä maasta kuukausien ajan uudenvuodenvaihteen jälkeen.

Kymmenet ihmiset saavat raketeista silmävammoja. Sadat koirat karkaavat uudenvuoden tietämillä, koska ne pelästyvät ilotulitusraketteja. Lukuisat koiranomistajat syöttävät koirilleen rauhoittavia lääkkeitä tai viettävät yön lemmikkinsä kanssa kylpyhuoneessa tai pakomatkalla.

Luonnonvaraisille eläimille rakettien räjähdykset tulevat yllättäen eikä niillä ole mahdollisuutta suojautua ilotulitteilta. Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen mukaan esimerkiksi linnut voivat kuolla säikähdykseen, kun ne lähtevät unestaan äkilliseen lentoon ja törmäävät johonkin.

- Onko ihmisten hyvin lyhytkestoinen ilo tämän hinnan arvoinen, kysyy Syvempi mielihyvä- ja Roska päivässä-liikkeiden perustaja Tuula-Maria Ahonen

Roska päivässä - ja Syvempi mielihyvä -liikkeissä ihmiset vapauttavat itsensä raketeista. Ympäristön tuhoamisen sijaan autamme uudenvuoden kunniaksi elämää eri muodoissaan. Raketeista säästyneitä rahoja tai vaikka vain pientä osaa niistä lahjoitetaan esimerkiksi kehitysmaiden auttamiseen, luonnon- ja eläinten suojeluun, katastrofityöhön, vanhusten tai nuorten auttamiseen.

– Kun lapsilta kysyy ideoita uuden vuoden juhlintaan ilman raketteja, he keksivät nopeasti helposti toteutettavia vaihtoehtoja: leivotaan suklaakakku, syödään yhdessä hyvin, pelataan pelejä, Tuula-Maria kertoo. – Perheen ja ystävien kanssa voisi keskustella yhdessä ja luoda omia kestävän kehityksen juhlintaperinteitä.

Kestävän kehityksen juhlinta tuottaa syvempää mielihyvää. Olisi ilahduttavaa ja tärkeää, jos kirjoittaisit omia ajatuksiasi kotisivun Ystäväkirjaan!

(22.12.2009)
Kauniit kiitokset tästä vuodesta: maailma on tullut siistimmäksi, kauniimmaksi ja paremmaksi, ja sama jatkuu ensi vuonna!

Jouluminiroskikset yllä on tuunannut Mervi "Meppi" Anttila. Joku huomannee Linnasta tutun leppäkerttu-teemankin yhdessä minissä:)

Monet antavat miniroskiksia joululahjoiksi ja toivon mukaan myös uudenvuodenlahjoiksi. Meppi kertoo, että hän käytti tuunauksessaan kotoa löytyviä materiaaleja ja askartelumaalia. Vesiliukoiset maalit kannattaa käsitellä liimalakalla. Purkit ovat diabeetikkojen koeliuskapurkkeja, filmipurkit käyvät myös hyvin ja niitähän löytyy ilmaiseksi valokuvausliikkeistä.

Miniroskikset ennaltaehkäisevät maailman yleisimmät roskat, tumpit ja purukumit.

(9.12.2009) Roskaliikkeelle ja Tuula-Maria Ahoselle Tapateko 2009 -tunnustus
Tapaseura myönsi vuoden 2009 Tapateko 2009 -tunnustuksen Roska päivässä -liikkeelle ja Tuula-Maria Ahoselle tänään Helsingissä. Seuran puheenjohtaja Kaarina Suonperä totesi hallituksen olevan harvinaisen yksimielisesti päätöksen takana.

Kerätäänkö juhlaroskat tunnustuksen kunniaksi!

(8.12.2009) Lehtijuttuja Linnan juhlista
Uutispäivä Demarissa, Kalevassa ja Pohjolan Sanomissa on Roska päivässä -liikkeen edustajien haastatteluja Linnan juhlista. STT:n tekemä haastattelu on ollut useassa lehdessä. Ylekin päivitti tapauksen kunniaksi vanhan televisiohaastattelun.

- Roskaaminen on isiemme työn halventamista. Meidän liikkeemme puolustaa maata hyvin konkreettisesti välinpitämättömyyttä vastaan, Tuula-Maria Ahonen toteaa toimittaja Marja Luumin jutussa Uutispäivä Demarissa.

(7.12.2009) Terveisiä presidentinlinnasta!
- Kun kättelin presidenttiä ja esittäydyin Roskaliikkeen merkeissä, presidentti sanoi iloisesti: "Täällä pyritään samaan!" Kiitin presidenttiä kutsusta koko liikkeen puolesta, Iloisin terveisin Tuula-Maria Ahonen

Jos jotakuta kiinnostaa Tuula-Marian lukuisia symbolimerkityksiä kantava leppäkerttupuku, se näkyy täältä.


(15.11.2009) "Roskakisa!"
"Jari Sarasvuo ja Virpi Kuitunen kilpailevat lenkkipolulla, kumpi kerää enemmän roskia", kirjoittaa tämän päivän Iltalehden nettilehti. Juttu on luettavissa myös tiistain printtilehdessä. Samassa uutisessa lehti kertoo Roskaliikkeen saamasta Linnanjuhla-kutsusta.

"Meillä on lenkeillä välillä suoranaista taklailua, jotta ehtisi roskalle ensin. Pidämme pistetaulukkoa. Hauskaa ja hyödyllistä", Trainers' Housen toimitusjohtaja Jari Sarasvuo hehkuttaa.

- Tarvitsemme hulluuden ja hauskuuden energiaa tähän pimeään vuodenaikaan, kommentoi Tuula-Maria Ahonen lehdessä.

(12.11.2009) Kutsu linnanjuhliin Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen ja puoliso Jari Peltoranta saivat tänään kutsun Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle Presidentinlinnaan Roska päivässä -liikkeen edustajina. Kutsun esittivät Tasavallan presidentti sekä tohtori Arajärvi.

Kutsu on korkeimman mahdollisen tahon arvostuksenosoitus keväällä 10 vuotta täyttävän valtakunnallisen ja maailmanlaajuisen Roska päivässä -liikkeen olemassaololle ja toiminnalle. Parhaimmat onnittelut ja kiitokset siis kaikille Roskaliikkeessä mukana oleville ja mukaan tuleville!

"Arvoihin on hyödyllistä saada kontakti koko olemuksellaan - järjellä, tunteella ja keholla", kirjoittaa vaativan erityistason psykoterapeutti, psykologi ja psykoterapian kouluttaja Juhani Laakso uudessa kirjassaan Mielen taito.

Roska päivässä-liikkeen jäsenet toteuttavat ympäristön kunnioituksen arvoaan jokapäiväisesti käyttäen myös omaa kehoaan, tunteen ja järjen lisäksi. On ilahduttavaa, että Tasavallan presidentti kunnioittaa tätä uuden ajan tapaamme toimia. Kiitos presidentille ja tohtori Arajärvelle!

Jos et vielä ole mukana Roskaliikkeesä, toivottamme sinut lämpimästi tervetulleeksi! Nyt pimeän aikaan Taskulamppu-roskakävelyt antavat energiaa!

(10.11.2009) Pikkuväki-lehti kertoo Kissa kalliolle -projektistamme
Varhaiskasvattajien ammattilehti Pikkuväki kertoo uusimmassa numerossaan Roskaliikkeen Kissa kalliolle -projektista, jossa puhdistettiin joukolla lasten leikkipuiston vieressä sijaitseva kallio lasinsirpaleista Helsingin Pohjois-Haagassa. Alkuun toivottomalta tuntunut hanke onnistui ja kallio on pysynyt puhtaana puhdistamisen jälkeenkin."Kissa kalliolle -projekti on ylittänyt odotuksemme: aloittaessamme sitä en olisi voinut uskoa, että kalliosta tulee pysyvästi lapsille ja eläimille turvallinen paikka. Projekti mahdollistaa myös jatkuvasti eri ikäisten vuorovaikutusta ja tutustumista. Toivoisin siksi, että muuallakin tartuttaisiin yhteisvoimin roskaiseen lähiympäristöön!". Tuula-Maria Ahonen kertoo jutussa.

(3.11.2009) Ruohonjuuri lahjoitti kampanjatuotteensa tuoton
"Ruohonjuuri lahjoitti lokakuun kampanjatuotteen, täyttöpalveluna myytävän Ole Hyvä -astianpesuaineen koko syyskuun tuoton (180.79 euroa) Roska päivässä -liikkeen toiminnan tukemiseen. Kaunis kiitos kaikille kampanjapesuainetta ostaneille! Kiitos Roskaliikkeelle yhteistyöstä. Noin hyvää projektia on mahtavaa olla tukemassa", kirjoittaa markkinointipäällikkö Johanna Koskinen Ruohonjuuren asiakkaille.

Lämpimät kiitokset Ruohonjuurelle tuesta, joka osaltaan mahdollistaa kouluvierailuja ja kasvattaa ympäristöstä huolta pitäviä lapsia ja nuoria!

(2.11.2009) Oppitunti ilotulitteiden haitoista koululaisille

Haagan Peruskoulun luokanopettaja Minna Tahvanainen on laatinut viidesluokkalaisille peruskoululaisille suunnatun ilotulitteiden seurauksia ja niille vaihtoehtoja pohtivan oppitunnin. Voit vapaasti käyttää tuntisuunnitelmaa hyväksesi.

(2.11.2009) Romano Boodos kertoo Roskaliikkeestä
Romanikulttuurin erikoislehti Romano Boodos 3/2009 kertoo Roskaliikkeestä otsikolla Ympäristöön puhtautta! Jutussa todetaan, että romanikulttuurissa puhtaus on tärkeä arvo ja romanit haastetaan mukaan liikkeeseen.

(1.10.2009)Ruohonjuuren kampanjatuote Roskaliikkeen hyväksi
Ekokauppa Ruohonjuuri Oy lahjoittaa lokakuun kampanjatuotteensa tuoton Roska päivässä -liikkeen toiminnan tukemiseen. Suurkiitokset Ruohonjuurelle!

Kampanjatuotteena on Ole Hyvä Luonnontuote: Astianpesuaine täyttöpalvelusta.

Täyttöpalvelupulloon pakattu ekoastianpesuaine säästää sekä luontoa että rahaa.Tuote on valmistettu kasviperäisistä uudistuvista raaka-aineista, jotka hajoavat luonnossa täydellisesti. Ole Hyvä -tuotteet valmistetaan eettisiä arvoja kunnioittaen.

Suosittelemme lämpimästi.


(27.9.2009) City-lehden päätoimittaja mukana Roskaliikkeeessä
City-lehden päätoimittaja Heini Larros on mukana Roskaliikkeeessä.

- Roskat häiritsevät minua ja olen toiminnan nainen, sanoo Larros.

(25.9.2009) Liikettä elämään
Biodynaamisen viljelyn, ravitsemuksen ja luonnonhoidon erikoislehti Demeter kertoo Roskaliikeestä uusimmassa numerossaan 3/2009.

"Roska päivässä -liikkeessä toimitaan suuresta minästä käsin, kaikilla maailman mantereilla", alkaa lehden artikkeli.

(22.9.2009) Samanaikaisesti paikallinen ja globaali

Kirkon akateemisten ja diakonien Crux-lehti 4/2009 kertoo Roska päivässä -liikkeestä Hakavuoren seurakunnan kirkkoherran Jukka Palolan kautta. Hän on Roskaliikkeen jäsen.


- Vaikka en itse roskaakaan, olen osaltani vastuussa myös siitä, että lähiympäristöni on viihtyisä ja roskaton, Palola toteaa.(15.9.2009) Haagan kirkkolaulajat laulavalla RoskakävelylläUusin Kirkkomusiikki-lehti 5-6/2009 kertoo Haagan kirkkolaulajien uraauurtavasta Laulu-Roskakävelystä. Kuoro harjoitteli ulkona ja keräsi ohessa roskia maasta pitkin puistoja kulkiessaan.

(14.9.2009)Timo Soinille ja torikansalle miniroskiksia Loviisassa


Kuva: Jouni Lappalainen/Loviisan Sanomat

Roskaliikkeen iskuryhmä kävi jakamassa miniroskiksia Loviisan torilla torikansalle ja paikalla oleville poliitikoille lauantaina 12.9. "Perussuomalaisten puolueen puheenjohtaja Timo Soini sai Tuula-Maria Ahoselta miniroskikset tarrojen kera pojalleen ja tyttärelleen" kertoo Loviisan Sanomat 15.9. -numerossaan.

Torilla perussuomalaisten vaalitilaisuudessa puhunut Soini on Roska päivässä -liikkeen jäsen, kuten demarien tilaisuudessa puhunut kansanedustaja Kimmo Kiljunenkin. Kiljunen ehti poistua paikalta ennen kuin ehdimme tarjota hänelle omaa miniroskista.

(31.8.2009) Lieksalaiset haastettiin mukaan
Lieksan Lehden toimittaja Tiina Taponen haastoi kaikki lieksalaiset mukaan Roskaliikkeeseen kolumnissaan Pieniä suuria tekoja.

(31.8.2009) Miniroskiksia leikkipuistotapahtumassa Pohjois-Haagassa.
Roskaliike jakoi miniroskiksia paikallistapahtumassa Pohjois-Haagan leikkipuistossa.

Roskaliikkeen jäsenet Raili ja isänsä ottivat miniroskiksen lahjaksi ystävälle.

(26.8.2009) Enkeleitä ja miniroskiksia Haagassa
Haagalainen-lehti kertoo Tuula-Maria Ahosen miniroskistempauksesta kotikulmillaan Pohjois-Haagassa.

"Saanko lahjoittaa tällaisen miniroskiksen, Ahonen kysyy Siwan edessä tupakoivalta vuosaarelaiselta Janina Roiskolta ja näyttää korissa olevia purkkeja.

- Ilman muuta, Roisko vastaa. Hän pitää miniroskiksia niin hyvänä ideana, että pyytää vielä kolme lisäpurkkia viedäkseen ne kavereille lahjaksi."

- Tämä on hyvä keksintö, joka pistää muutenkin ajattelemaan. Tiedän, että tupakan filtteri ei maadu kovin äkkiä. Ja onhan se oikeasti ruman näköistä, kun jalkakäytävä on täynnä tumppiroskaa, Roisko pohtii.

(21.8.2009) Maailman yleisimmät, myrkylliset roskat "stögikseen"

Tuula-Maria Ahonen kävi lahjoittamassa tupakantumppiroskapöntön eli "stögiksen" Pohjois-Haagan Yhteiskoulun tupakoiville oppilaille koulun aidan vieressä sijaitsevalle tupakkapaikalle.

Kauniin stögiksen on maalannut Roskaliikkeen jäsen Mervi "Meppi" Anttila. Kiitos Mepille vaivannäöstä!

Oppilaat ottivat stögiksen heti käyttöön ja lupasivat huolehtia sen tyhjentämisestä isompaan roskasäiliöön.


(10.8.2009) Miniroskiksille löytyi ottajia Järvenpäässä
Keski-Uusimaa kertoo tempauksestamme Järvenpään keskustan kävelykadulla.

"Tuusulalainen Pertti Eerola ilahtuu, kun Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen ojentaa hänelle ilmaisen miniroskiksen tupakanstumppia varten Järvenpään kävelykadulla sunnuntaina.

–Kiitos! Tämähän on hieno idea, Eerola hymyilee. Koskaan aikaisemmin kukaan ei ole tarjonnut hänelle miniroskista eikä hän myöskään ole kuullut Roska päivässä -liikkeestä. Yhtä myönteinen on vastaanotto Kulmakonditorian terassilla", toimittaja Riitta Suomalainen kirjoittaa. Lue nettijuttu.

(9.8.2009) Klaukkalassa miniroskiksia


"Irmeli ja Ilari saivat miniroskikset", uutisoi Nurmijärven Uutiset vierailumme Klaukkalassa.

Ilari Järvinen tuunasi oman purkkinsa possutarralla.

Lue toimittaja Riikka Jokisen kirjoittama juttu näköislehdestä sivulta 2.
(29.7.2009) Tumppi sujahtaa miniroskikseen

Kuva: Jorma Rinne

"Tupakantumpin, purukumin tai lasinsirun voi tunkea miniroskikseen. - Miniroskis on loistava idea, josta en ole kuullut aiemmin, sanoo martinlaaksolainen Adeljina Merovci kauppakeskus Myyrmannin edustalla Länsi-Vantaalla.

Merovci tumppaa tupakan miniroskikseen, vanhaan filmipurkkiin, jota voi luonnehtia myös matkatuhkakupiksi", kirjoittaa Vantaan Sanomien toimittaja Jorma Rinne Myyrmäen miniroskistempauksestamme. Lue koko juttu sivulta 6.

(29.7.2009) Enkeleitä Itäkeskuksessa
Helsingin Itäkeskuksessa nähtiin tiistaina enkeleitä, kun Roskaliike jakoi miniroskiksia kulkijoille. Vartti.fi -nettilehti kertoo tempauksesta:

"Mari Haapalahti sai miniroskiksen Roska päivässä -liikkeen perustajalta Tuula-Maria Ahoselta. Purkin koristeeksi Haapalahti valitsi kauniin enkelitarran.

- Lapsuudessa keräilin kiiltokuvia, mikä ehkä sai minut valitsemaan tällaisen kuvan. Joskus on tullut heitettyä tumppeja maahan, jos lähellä ei ole tupakkatuhkista."

Enää hänen ei tarvitse heittää tumppeja maahan roskisten puutteessa, kun tumpit voi laittaa omaan miniroskikseen. Ongelma saa lopullisen ratkaisunsa elokuun alussa, jolloin Haapalahti lopettaa tupakoinnin kokonaan. Miniroskista koristavat enkelit antavat hänelle voimia päätöksen läpiviemiseksi.

(25.7.2009) Valloittava tuote!
- Tämähän on todella valloittava tuote! hymyilee Olli Soini kädessään juuri saamansa kauniilla lakkamarjatarralla koristeltu tyhjä filmikotelo. Filmikotelo on Roska päivässä -liikkeen jakama miniroskis, johon mahtuu niin tupakantumpit kuin muutkin pikkuroskat, kirjoittaa Aamupostin toimittaja Kirsi Romppanen Riihimäen tempauksestamme.

Aihe on myös päivän puheenaiheena lehden verkkosivuilla. Tosin aihetta ei voi kommentoida ennen maanantaita...(24.7.2009) Galaxi-ohjelmassa Roskaliike ekovinkkinä
Koululaisten oman aamu-tv:n, Galaxin, nettisivuilta löytyy Roskaliike ekovinkkinä:

"Jos haluaa auttaa pitämään ympäristöä siistinä, sen voi tehdä oikein helposti keräämällä vaikka vain yhdenkin roskan päivässä maasta roskikseen. Ajattele, jos kaikki tekisivät niin! Joka paikassa olisi tosi siistiä eivätkä roskat joutuisi eläinten tai vesien kiusaksi.

Muista pestä kädet hyvin, jos olet kerännyt roskia paljain käsin. Ja jos löydät esimerkiksi rikkinäistä lasia, voi olla hyvä, että pyydät aikuista keräämään sen pois.

Toisaalta, jos kaikki laittaisivat roskansa roskikseen alun perinkin, ei kenenkään tarvitsisi siivoilla jälkiä. Joten pidetään me Galaxilaiset huolta, että ainakin meidän roskat, eli lasit, metallit, pahvit, paperit, muovit ja biojätteet, menevät niille kuuluviin keräysastioihin. Siistiä kesän jatkoa!"

(22.7.2009) Maaseudun Tulevaisuudessa Kissa kalliolle -projektistamme
Toimittaja Janne Luotola kävi tutustumassa Roskaliikkeen merkeissä syntyneeseen Kissa kalliolle -projektiin ja kirjoittaa aiheesta Maaseudun Tulevaisuuden 22.7. numerossa.

Projektissa siivottiin joukkovoimalla erittäin roskainen ja lasinsiruillla kyllästetty leikkipuiston lähellä sijaitseva kallio. Nyt kuvan Iiris-kissa voi ulkoilla turvallisesti kalliolla, kuten muutkin lemmikit ja ihmiset.

Kuva: Janne Luotola

(16.7.2009) Kirkkonummella etusivutempaus
Uutispäivä Demari nosti Kirkkonummen miniroskistempauksemme etusivun aiheeksi 16.7. Myös Kirkkonummen Sanomat uutisoi tempauksen omalla etusivullaan 19.7. ilmestyneessä numerossaan.

(13.7.2009) Lohjalla lisämielihyvää miniroskiksista
Länsi-Uusimaan toimittaja Natalia Laurila keksi uuden termin miniroskisten käytön sivuvaikutuksista: Tumpin laittaminen miniroskikseen tuottaa "lisämielihyvää". Lue Länsi-Uusimaan juttu Lohjan vierailustamme otskolla: "Enää ei roskis syty tumpeista".

. (8.7.2009) "Yksi roska päivässä merkitsee niin paljon"
Borgåbladet ja Uusimaa-lehti olivat paikalla miniroskistempauksessamme Porvoossa.

"Ett skräp om dagen betyder så mycket", otsikoi Stefan Holmström juttunsa ruotsinkielisessä Borgåbladetissa.

Unicefin feissari Joose Lassila ei tupakoi itse, mutta hän otti miniroskiksen lahjaksi tupakoivalle ystävälleen. Unicefin auttamisen voit kytkeä roskankeräystoimintaankin. Osa roskaliikkeen jäsenistä lahjoittaa esimerkiksi maasta keräämiensä palautuspullojen panttirahat Unicefille. Pienikin summa auttaa hädänalaisia: yksi poliorokote maksaa kymmenisen senttiä.

(6.7.2009) Lahdessa miniroskiksia
"Tupakantumppi ei ole harmiton roska - Filmipurkista saa kätevän miniroskiksen", otsikoi Etelä-Suomen sanomien toimittaja Hellevi Mauno Lahden miniroskistepaustamme 6.7. -numerossa ilmestyneessä jutussaan.

Vastaanotto oli tällä kertaa vielä tavanomaistakin parempi. Yhtään tylyä tapaamista ei sattunut tempauksessa Lahdessa sunnuntaina.

Ihmiset olivat iloisia ja tyytyväisiä saadessaan käyttöönsä ilmaisen miniroskiksen.

(28.6.2009) Tuska-yleisölle miniroskiksia


Miniroskikset saivat innostuneen vastaanoton Helsingin Tuska-festaeiden osallistujilta. Kuvassa Neo Kristiina.(17.6.2009) Hyvää juhannusta!Kirkko ja kaupunki -lehdestä löytyy Tuula-Maria Ahosen juhannusjuttu "Luonnossa voi kokea pyhyyttä". Roskaliike sisältyy myös tähän juttuun.

(17.6.2009) Tyttäremme täytti viime viikolla 18 vuotta, ja perheellämme oli tämän kunniaksi Uusi maa-projekti: puhdistimme lähikoulun edustan sadoista tupakantumpeista ja istutimme aidan viereen orvokkeja. Maa saa levätä kesän ajan myrkkyroskista ja syksyn tullen voimme palata asiaan. Kokemusten mukaan kukat ehkäisevät murtovarkauksia, toivonmukaan myös myrkkyroskien heittämistä :)

Tuula-Maria Ahonen

(8.6.2009) Uusien meppien joukossa viisi Roskaliikkeen jäsentä
Eurovaalit veivät Brysseliin viisi Roskaliikkeen haasteen vastaanottanutta meppiä.

Roskaliikkeen jäseniä ovat Satu Hassi, Heidi Hautala, Sirpa Pietikäinen, Mitro Repo ja Timo Soini. Onnittelut uusille mepeille!

(5.6.2009) Miniroskistempaus onnistui sateessakin

Roskaliikkeen jäsenet olivat jakamassa miniroskiksia kolmessa eri pisteessä Helsingin ydinkeskustassa Maailman ympäristöpäivän kunniaksi.

Sade ei lannistanut jakajia eikä vastaanottajiakaan, vaan purkeille löytyi runsaasti tyytyväisiä ottajia. Miniroskiksia jakamassa oli myös Roska päivässä -liikkeen jäsen Jaana Pelkonen.

STT:n kuvaajat olivat paikalla kuvaamassa tapahtumasta uutisvideota tiedotusvälineiden käyttöön.

Aamulla YLE:n uutistoimitus teki radiohaastattelua tempauksen johdosta. Katso netistä tarkemmin.

(4.6.2009)Tuula-Maria Ahonen YLE Puheen Päiväntasaajassa tänään
Katso netistä lisää.

(29.5.2009) Helppo ja tärkeä tapa osallistua Maailman ympäristöpäivään (5.6.) ympäri Suomea.
Tartu toimeen!


Maailman yleisin roska on tupakantumppi. Se sisältää tuhansia kemikaaleja. Näistä kemikaaleista mm. kadmium on raskasmetalli, joka ei hajoa, vaan varastoituu maaperään ja kulkeutuu edelleen vesistöihin.

Miniroskisten avulla tumppi voidaan kokonaan poistaa maasta. Jos löydät kotoasi/valokuvausliikkeestä filmipurkin, tai sinulla tai tutuillasi on koeliuskapurkkeja/muita ilmatiiviitä lääkepurkkeja, lahjoitatko purkin tutulle/tuntemattomalle tupakoivalle Maailman ympäristöpäivänä 5.6?

Roskaliikkeen tutkimuksen mukaan kauneus on tärkeä asia miniroskiksissa.Haluaisitko ilahduttaa vastaanottajaa kauniilla tarralla? Purkki kestää käytössä yli vuoden. Siihen voi panna myös erittäin hitaasti maatuvan purukumin tai muita pienroskia. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan purukumi ei maadu lainkaan.

Järjestämme Helsingissä yhdessä Helsingin kaupungin liikennelaitoksen kanssa miniroskisten jakotempauksen keskustan bussi- ja raitiovaunupysäkeillä 5.6. kello 10.30-11.30. Jakopaikat ovat ainakin rautatieaseman edessä, Kansallisteatterin puolella, Kolmen sepän patsaalla ja Sokoksen edessä oleva raitiovaunupysäkki. Mahdollisesti myös Hakaniemen raitiovaunupysätkit, jos saamme lisää ihmisiä! Tempauksessa mukana jakamassa on myös televisiosta tuttu kaupunginvaltuutettu Jaana Pelkonen.

Tervetuloa siis hakemaan ja jakamaan!

Ota yhteyttä: Tuula-Maria Ahoseen ta(ät)welho.com

(Lähdeteos: Katja Muotka: Helsingin ulkoilureittien ja puistojen roskaantuminen Helsingin kaupungin ympäristökeskus, Hki 2009)

(22.5.2009) Lapsemme-lehdessä kerrotaan Roskaliikkeestä sekä vanhempien ja lasten yhteisestä ympäristönhuollosta


Nykylapset kohtaavat maailman ympäristöongelmat jo lähiympäristössään roskien muodossa. Äidit Carla Urbano ja Tiina Jääskeläinen opettavat lapsilleen aktiivisen suhteen ympäristöongelmiin. Juttu on tänään ilmestyeessä Lapsemme-lehdessä 2/2009.

- Roskat suututtavat minua. En ole koskaan itse heittänyt roskia, sanoo Carlan tytär Julia, 7. Julian perheessä on kaksi koiraa, jotka voivat kärsiä roskista vielä enemmän kuin Julia. Eläinlääkärit kertovat ompelevansa rikotun lasin aiheuttamia koirien tassuhaavoja harva se päivä. Carla ja Julia järjestivät kanssa talkoot kotiseudun siistimiseksi.

- Talkoisiin osallistui kymmenkunta ihmistä. Monet lähettivät sähköpostiini kannustavia viestejä, ja pahoittelivat, kun eivät päässeet juuri sinä päivänä mukaan, Carla kertoo.

- Eräs iäkäs osallistuja kannusti: "Onpa hyvä, että tälläisiä talkoita järjestetään. Edellisen kerran talkoot järjesti Tapio Rautavaaran äiti", Helsingin Oulunkylässä asuva Carla hymyilee.

- Julia odottaa jo kovasti seuraavia talkoitamme, ja varmaan ne taas tänä keväänä järjestämme.

Kolmen lapsen äiti Tiina Jääskeläinen kuuluu yhdessä nuorimmaisen poikansa Kallen kanssa Roska päivässä -liikkeeseen. - Me toteutamme liikettä niin, että keräämme monen viikon saldon kerralla. Otamme aina joskus kävelemään lähtiessämme roskapussin mukaan, ja keräämme roskia, Tiina kertoo.

(20.5.2009) Kauniit miniroskikset ja yhteiset roskakävelyt kasvattavat lasta ympäristön kunnioittamiseen
Uusin Kristillinen kasvatus-lehti 2/2009 kertoo miniroskiksista ja eri-ikäisten ihmisten yhteisistä roskakävelyistä ympäristökasvattajina.

(17.5.2009) Kaupunginvaltuutettu haastoi koululaiset Pyhäjärvellä
Anitta Oertel kertoo Iisalmen Sanomien artikkelissa kaupunginvaltuutettujen kouluvierailutilaisuudesta, jonka aikana yksi kaupunginvaltuutetuista haastoi salissa olleet koululaiset mukaan Roska päivässä -liikkeeseen.
- Poimimalla roskan päivässä viihtyisyyskin lisääntyy, valtuutettu Tyyne Tuikka totesi.

(10.5.2009) Hyvää Äitienpäivää ja
Äiti Luonnon päivää!

Keräsimme aamulla Äitienpäivän ja Äiti Luonnon kunniaksi roskia lähiympäristöstä. Kutsumme kaikki Äiti Luonnon ystävät mukaan tähän uuteen ympäristöä kunnoittavaan perinteeseen.

Tuula-Maria Ahonen ja Jari Peltoranta

Kauniilla miniroskiksilla saat näppärästi pienet roskat talteen.

(27.4.2009) Sisäiset sankarit kehiin vappuna!

- Suomalaiseen juhlintaan kuuluu erityisesti vappuna ympäristön roskaaminen. Tuttu tapa tuo turvallisuutta? kysyy Tuula-Maria Ahonen.

Vanha tuttu roskaaminen käy yhteiskunnan laihalle kukkarolle. Roska päivässä -liike täyttää huhtikuussa yhdeksän vuotta. Liikkeen 2–92 -vuotiaat jäsenet ovat ehtineet huomata, että uudet juhlimistavat tuovat paitsi turvallisuutta, myös hyvää mieltä ja säästävät yhteiskunnan varoja.

Roska päivässä-liike haastaakin kaikki suomalaiset löytämään vappuna sisäisen sankarinsa.

– Sisäisen sankarinsa löytänyt nauttii siitä, että arvostaa itseään ja ympäristöä omalla roskattomuudella. Hän haastaa vappuseurueensakin sankaruuteen, Ahonen kuvailee.

– Sisäisen sankarinsa löytänyt kerää roskan maasta iloisen hilpeästi. Kilpailuhenkinen järjestää seurueellen kilpailun: kuka kerää kahdessa minuutissa eniten roskia. Luovasti irrotteleva voi vaikka laulaa roskia kerätessään, tai pukeutuu mielenkiintoisesti lähtiessään Roskakävelylle.

Osa koiristakin on oma-aloitteisesti löytänyt sisäisen sankaruutensa ja kerää ylpeänä roskia, kuten kuvan Monty.

(7.4.2009) Hyvää syntymäkuukautta Roskaliikkeelle!


"Olkoon tämä kakku kunnianosoitus Roskaliikkeen äidille ja perustajalle.Näin kaunis ja kukoistava voi olla roskaton maapallomme...", Marja Kariluoto Roskaliikeaktiivi Turusta

(6.4.2009)Syntymäpäiväkakkua & tulevaa tapahtumaa:Tässä vielä Roska päivässä- liikkeen 9 v-synttärikakkua, Ilona-tytär taiteili kakun viikonloppuna.Päällä on "roskia" ruskeassa maassa, alta paljastuu vihreätä nurmea, eli vihreää marsipaania. Haluaisiko joku leipomisen ystävä palkita itseään ja perhettään/ystäviään Roskaliike-osallisuudesta omalla luovalla synttärikakulla? Olisi kiva nähdä kuvia!

Jos haluaisitte panna almanakkaan jo nyt, meillä tulee olemaan Maailman ympäristöpäivänä 5.6 miniroskisten jakamistempaus bussipysäkeillä, yhdessä Hgin kaupungin liikennelaitoksen kanssa. Tumpithan ovat maailman yleisin, myrkyllisiä kemikaaleja sisältävä roska, ja ne voidaan kokonaan poistaa ympäristöstämme käyttämällä miniroskiksia.

Leipomisluovuusterveisin; Tuula-Maria Ahonen(1.4.2009) Roska päivässä -liike 9 vuotta huhtikuussa!Kiitoksia ja onnitteluja kaikille mukana olijoille!

Jos ajatellaan Roskaliikettä lapsena, voi sanoa, että viime kuukausina Roskaliike on käynyt kylässä kotimaan ulkopuolella: helmikuussa saksalaisessa Myself-naistenlehdessä ja maaliskuussa yhteispohjoismaisessa Rotary Norden- lehdessä. Mitähän sitten, kun liike tulee interrail-ikään?!

Juuri ilmestynyt Helsingin kaupungin Ympäristökeskuksen julkaisu vastaa kysymykseen, miksi Roskaliikkeen kasvaminen on mitä tärkein asia: "Luontoon heitetyt roskat pilaavat maaperää ja vesistöjä. Tupakantumpit, joita monet eivät edes pidä roskina pienen kokonsa vuoksi, sisältävät tuhansia kemikaaleja. Näistä kemikaaleista mm. kadmium on raskasmetalli, joka ei hajoa vaan varastoituu maaperään ja kulkeutuu edelleen vesistöihin.

Vuosittain muovi tappaa noin miljoona merilintua ja satatuhatta merikilpikonnaa sekä merinisäkkäitä: hylkeitä, merileijonia ja delfiinejä. Vuonna 2007 Ruotsissa teurastettiin 2228 lehmää pötsiin joutuneiden lasi- ja metallipalojen aiheuttamien vammojen vuoksi."

Mitä kauneimmat kiitokset siis Sinulle kukkienkin muodossa (tuossa ylhäällä) siitä, että olet mukana tuottamassa asennemuutosta välinpitämättömyydestä välittämiseen!

Aurinkoisin terveisin Tuula-Maria Ahonen

Lähdeteos: Katja Muotka: Helsingin ulkoilureittien ja puistojen roskaantuminen Hgin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 2/ 2009

Julkaisun tilaukset: ymk@hel.fi

(31.3.2009) Rotary Norden -lehdessä Roskaliikkeestä
Kaikkien Pohjoismaiden rotarien yhteisessä Rotary Norden -lehdessä kerrotaan maaliskuun numerossa Kauniaisten rotarien Kiva Grani -hankkeesta, jonka keskeisenä ytimenä on Roska päivässä -ajatuksen levittäminen ja hyvien tapojen edistäminen Kauniaisissa.

(24.3.2009) Merimieskirkko-lehti kertoo Roska päivässä -liikkeestäSuomen Merimieskirkko ry:n lehti kertoo Roskaliikkeestä uusimmassa numerossaan 2/2009 otsikolla "On muitakin, jotka välittävät. Se on ihana asia."

(10.3.2009) Ympäristöpäivä antoi pontta ekoteoille
"Pyhäjärven lukiolaisten tekemien julisteiden mukaan pyhäjärvisten ikävimpinä ekovirheinä pidetään autojen tyhjäkäyntiä, kierrätyksen hankaluutta ja roskaamista. Myös muovin kulutus ja lisääntyvät talousjätteet huolestuttavat. Plussaksi mainitaan maailmanlaajuinen Roska päivässä -liike, koululaisten ympäristön siivouspäivät ja pullomummot", Anitta Oertel kirjoittaa Kalajokilaakso-lehdessä.

(5.3.) Ulkosuomalaisten lasten kotiperuskoulun koululaisille tietoa Roskaliikkeestä
Nousevan sukupolven Roskaliiketietous kasvaa kohisten.

Ulkosuomalaisten lasten kotiperuskoulun koulutuspäällikkö Tuija Tammelander haastaa
blogissaan koululaisia mukaan noin 70 eri maassa.


(1.3.2009) Luonto-Liiton uusi puheenjohtaja mukana
Luonto-Liiton uusi puheenjohtaja Mauno Särkkä liittyi Roskaliikkeeseen.

"Roska päivässä -liike on hieno kansalaisaktiivisuuden muoto. Yritän itsekin jatkossa kerätä roskan päivässä ja haastan läheiseni samaan", Särkkä sanoo.

(14.2.2009) Hyvää ystävänpäivää!

Katso lyhyt kestävän kehityksen Ystävänpäivänlahja täältä.

Tämä video koskettaa hyvin monen sydäntä. Sinulla tulee olemaan oma kokemuksesi, itselleni sen viesti on: mahdoton tulee mahdolliseksi, kun luotamme omaan voimaamme, toistemme voimaan ja mahdollisesti myös Korkeimpaan voimaan. Annatko lahjan eteenpäin, jos se koskettaa sinua?

Tuula-Maria

(4.2.2009) Kauniaisiin yhteishenkeä Roskaliikkeen avulla
Kauniainen-Grankulla Rotary Club julkisti Kiva Grani -hankkeen me-hengen kohottamiseksi ja viihtyisämmän kotiseudun luomiseksi kauniaislaisille.


Tuula-Maria Ahosen käsikynkässä Clas Berggring ja Juha Pulkkinen.


"Minulle syntyi ajatus, että me granilaiset voisimme tehdä yhdessä viihtyisää asuinympäristöä. Ehdotan, että käynnistäisimme "Kiva Grani" -teeman, jossa olisi kaksi osiota: Ensinnäkin Roska päivässä liikkeen -idea ja toiseksi alkaisimme tervehtiä Granissa kaikkia vastaantulijoita hymyn kera.

Nykyisinhän suomalainen kääntää vaivautuneena katseensa, kun kohtaa vastaantulijan. Ero on suuri, kun vertaa vaikka Sveitsin Alppeihin, jossa kaikille vastaantulijoille tulee iloinen tervehdys.

Siivoamalla itse roskamme saamme viihtyisämmän ympäristön ja samalla säästyy myös verorahoja", rotaryklubin presidentti Juha Pulkkinen pohjusti hanketta. Myös tilaisuudessa ollut paikallisen Lions-klubin edustaja Clas Berggring suhtautui myönteisesti hankkeeseen ja lupasi viedä ajatusta eteenpäin Lionsien piirissä.

Tuula-Maria Ahonen kertoi Roskaliikkeestä ja lupautui tarvittaessa alustajaksi Kiva Grani -hankkeen tilaisuuksiin.

Hanke sai tilaisuudessa hyvän vastaanoton ja sitä lähdetään ajamaan eteenpäin kaupungin johdolle, järjestöille ja kouluihin.

(3.2.2009) Uusiouutisissa Roskaliikkeestä


Jätehuollon tärkeä tietolähde ja hyötykäytön ammattilehti Uusiouutiset kertoo numerossaan 1/2009 Roskaliikkeestä ja miniroskiksista.Juttu on sivulla 17.

(28.1.2008) Valtakunnallisilla kirkon lapsi- ja nuorisotyon neuvottelupäivillä
Valtakunnallisia kirkon lapsi- ja nuorisotyön neuvottelupäiviä vietettiin Tampereella. Mukana oli 1200 lapsi- ja nuorisotyön ammattilaista hakemassa vinkkeja ja eri näkökulmia työhönsa.

Tuula-Maria Ahonen oli paikalla esittelemässä miniroskisten tuunausta, Roska päivässä -Workshopissa. Tampereen kirkkosanomat kertoo tapahtumasta uusimmassa numerossaan 2/2009. Kuvassa purkkia tuunaamassa Rita Smolander.
Kuva Hannu Jukola

(23.1.2009) Jaana Pelkonen mukaan Roskaliikkeeseen
Television tuttuakin tutumpi juontaja, eduskunta-avustaja, valtuutettu ja toimittaja Jaana Pelkonen on liittynyt mukaan roskankerääjien joukkoomme.

"Olen vuosien varrella osallistunut yhteisiin talkoisiin monilla erilaisilla tavoilla - milloin kerään roskia puistoista ja kaduilta joita eteeni osuu, milloin pesen oman kerrostalomme käytävien seiniä ym. joita on potkittu ja tuhrittu. Ylipäätään siellä missä kuljen ja olen, pyrin hoitamaan paitsi omat jälkeni myös niiden, jotka eivät ymmärrä korjata omia sotkujaan. Olen myös usein huomautellut roskia kaduille pudottaville ihmisille heidän toimistaan. Niin voisivat tehdä muutkin jotka näkevät jonkun roskaamassa.

Paitsi että roskaamisella ja ilkivallalla on vaikutuksia kaupungeista syntyvään mielikuvaan, on kyse myös taloudellisista resursseista. Siivoamiseen kuluu valtavasti rahaa, jota kaivattaisiin kipeämmin muualla - esimerkiksi lasten ja nuorten sekä vanhusten elinolojen parantamiseen. Siisteys ei voi perustua vain kaupunkien yksipuoliseen huolenpitoon. Kaupungeilla on toki vastuunsa siisteydestä, mutta sillä ei saa väistää jokaisen yksilön omaa vastuuta. Roskaaminen lähtee korvienvälistä. Jos me jokainen keräämme roskan päivässä, on ympäristömme pian aivan toisen näköinen", Jaana rohkaisee muitakin.

(11.1.2009) Uudenvuoden jälkikirjoitus
"Minulla on unelma uudenvuoden vietosta 2010

Katson tv-uutisia, vuosi toisella puolen maapalloa on jo vaihtunut. Australiassa on käytetty 20 miljoonaa euroa uudenvuodenraketteihin. "Raketteja ei voi koskaan olla liikaa", sanoo paikallinen vaikuttaja.

Mieleni valtaa hetkeksi syvä epätoivo ja masennus. Noilla rahoilla olisi voitu auttaa miljoonien hätää kärsivien elämää. Sen sijaan rahat lennätetään taivaan tuuliin, pysyvämpänä muistona suuret roskamäärät maassa ja myrkylliset kemikaalit, jotka laskeutuvat ilmasta maahan.

Ja näin toimitaan kaikissa kehittyneissä maissa ympäri maailmaa.

Kuitenkin tiedän, että yksittäiset ihmiset näyttävät jo toisenlaista esimerkkiä. Syvempi mielihyvä -liikkeessä ihmiset oma-aloitteisesti luopuvat raketeista ja lahjoittavat säästyneen summan tai osan siitä ihmisten tai luonnon auttamiseen.

Minulla on unelma, että Suomessa joku kaupunki/ jotkut kaupungit näyttävät muullekin maailmalle samaa rohkaisevaa esimerkkiä.

Voin nähdä sieluni silmin, kuinka ihmiset Helsingin Senaatintorilla tuntevat ylpeyttä siitä, että omassa kaupungissa on tehty aikuinen päätös, vaikka vain kokeilun merkeissä. Hetken räjähdysten katselemisen sijaan ihmiset katsovat vieraitakin silmiin ja toivottavat hyvää uutta vuotta. Voisi onnellistaa enemmän kuin raketit?

Voisiko unelmani muuttua todellisuudeksi?"

Tuula-Maria AhonenVuoden 2008 ajankohtaistiedotteet löytyvät täältä

Vuotta 2008 edeltävät ajankohtaistiedotteet löytyvät täältä

TAKAISIN ETUSIVULLE