AJANKOHTAISTA

ARKISTO VUOSI 2008
(28.12.2008) Millaista uudenvuodenjuhlintaa Sinä haluat?

Kääpiösnautseri Robi, 14, viettää uudenvuoden yönsä kylpyhuoneeseen sulkeutuneena, tiiviisti isäntänsä Antti Oksasen vieressä.
- Vielä seuraavana päivänä Robi täytyy kantaa ulos, vaikka sillä olisi jo kova tarve päästä ulos. Rakettien äänet saavat Robinin aivan pois tolaltaan. Koska Robilla on sydänvika, emme voi antaa sille rauhoittavaa lääkettä kuin aivan vähän.

Collie Julille, 4, sitävastoin syötetään rauhoittavaa lääkettä 2.5 tablettia tiuhaan tahtiin uudenvuoden yönä.Husky Luna, 1, ei uskalla mennä ulos tarpeilleen uudenvuoden aattona.

Yhtä paljon pelkää Walesin springerspanieli Roni, 8.

- Kerran vein Ronin ulos, ja se meni kauhuissaan pakettiauton alle, enkä meinannut millään saada sitä pois, omistaja kertoo.

Raketteja pelkääviä koiria on paljon, mutta on myös sotia ja pommiräjäytyksiä kokeneita ihmisiä, joille nykyinen uuden vuoden aloituksemme merkitsee pelkoa.

Uusivuosi voi olla painajainen myös hevostalleilla.
Lue hevostietokeskuksen tiedote

Samaan aikaan nuoret, vähävaraisetkin miehet käyvät keskenään kilpavarustelua: kuka tuhlaa eniten rakettien ostoon. Joku ostaa sadalla eurolla, toinen 160 eurolla, kolmas 230 eurolla. Usein jopa Ylen tv-uutisissa näytetään isä ja poika rakettiostoksilla ja toimittaja kysyy summaa, millä raketteja ostetaan. Katsojankin on syytä ymmärtää, että summan on parasta olla suuri?

- Uudenvuoden raketit tulivat Suomeen 1900-luvun alussa. 2000-luvulla ne ovat jo osa vanhanaikaista, kestämätöntä kehitystä Uusi vuosi merkitsee uusia mahdollisuuksia, uutta alkua. Miksi aloittaa uusi vuosi vanhoin huonoin tavoin, kysyy Roskaliikkeen äiti Tuula-Maria.

Raketit sisältävät monia myrkyllisiä kemikaaleja, jotka pilattuaan ensin ilman, laskeutuvat myöhemmin maahan. Rakettiroskaa riittää luonnossa kesäkuukausiin asti, kuten me Roskaliikkeen ihmiset hyvin tiedämme. Vuosi vuodelta raketeista aiheutuu enemmän vahinkoja. Silmävammoista suuri osa tapahtuu katsojille. Suurimman osan raketeista tekevät meille kiinalaiset lapset, vaarallisissa olosuhteissa.

- Rakettien myönteisessä vaakakupissa on hetken ilo. Suomalaiset käyttävät raketteihin 15-20 miljoonaa euroa. Olisiko syytä pysähtyä ja ottaa oma ajattelu käyttöön? Tuula-Maria kysyy.

Syvempi mielihyvä-liikkeessä ihmiset vapauttavat itseään raketeista ja muistakin haitalliseksi kokemistaan tavoista ja antavat vaikkapa vain osan säästyneesta summasta hätää kärsiville, itse valitsemiinsa kohteisiin: esimerkiksi ihmisten katastrofiapuun tai eläinten auttamiseen.

Syvis löytyy osoitteesta http://koti.welho.com/jpeltora/syvempimielihyva.htm

Hyvää uutta vuotta Sinulle, ihmisille ympärilläsi sekä eläimille!


(24.12.2008) HYVÄÄ JOULUA!

(19.12.2008) UUSIA TAPOJA JOULUUN JA UUTEEN VUOTEEN -TEMPAUS NARINKKATORILLA 22.12. KLO 11-12
Roska päivässä -liike ja Syvempi mielihyvä -liike järjestävät Helsingin Narinkkatorilla maanantaina 22.12. kello 11-12 "Uusia tapoja jouluun ja uuteen vuoteen"
-tempauksen.

Tempauksessa annetaan joululahjoiksi miniroskiksia, jotka ennaltaehkäisevät maailman yleisimpiä pikkuroskia, kuten hyvin hitaasti maatuvia tupakantumppeja ja purukumeja. Vastaanottajat saavat tuunata miniroskikset itseään miellyttäviksi ja kauniiksi, sekä tehdä niitä myös joululahjoiksi.

- Haluamme esittää ihmisille pohdintaan myös kysymyksen uudenvuoden rakettien mielekkyydestä, kertoo liikkeiden äiti, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.

- Onko nykyoloissa enää järkevää aloittaa uusi vuosi roskaamalla ympäristöä, myrkyttämällä ilmakehää, pelästyttämällä koti- ja luonnoneläimiä sotatilaa muistuttavilla äänillä sekä syytämällä taivaan tuuliin hyvin suuret summat rahaa, hyvin lyhytaikaisen ilon vuoksi? Olisiko mahdollista luoda uusia, kestävän kehityksen juhlimistapoja?

Syvempi mielihyvä-liikkeen merkeissä ihmiset vapauttavat itseään aikansa eläneistä juhlimistraditioista ja lahjoittavat raketeista säästyneestä summan tai osan siitä itse valitsemiinsa maailmaa parantaviin kohteisiin.

"Päätimme tyttäreni kanssa olla lähettämättä uuden vuoden raketteja. Säästyneistä rahoista laitamme puolet tyttöjen koulutukseen kehitysmaissa ja puolet löytöeläintalolle", kertoo Mikko Cortès-Tèllez Syvempi mielihyvä-liikkeen Ystäväkirjassa.

(8.12.2008) ITSENÄISYYSPÄIVÄN JUHLAPUHUJA JARI SARASVUO KERÄSI JUHLAPUVUSSAAN ROSKIA
Itsenäisyyspäivän juhlapuhuja ja Roska päivässä -liikkeen jäsen Jari Sarasvuo keräsi juhlapuvussaan nuorten roskia Kauniaisissa.

"Kauniaisten hieman (understatement) ruman ostoskeskuksen R-kioskin edessä on nuoria syljeksimässä ja viihtymässä keskenään. Nuoret melskaavat iloisesti, roskaavat ja syljeksivät, syljeksivät ja roskaavat. Mikäs siinä. Minäkin syljeksin ja roskaan, tosin lenkillä ja roskikseen.

Saan päähänpiston. Pyydän R-kioskin myyjältä juomaostokseni yhteydessä ylimääräistä pussia, jotta voin vähän siivota nuorten jälkiä", kertoo Jari Sarasvuo. Lue koko tarina

Sarasvuo on julkaissut koko tekstin myös uusimmassa blogissaan Trainers´Housen nettisivuilla

(5.12.2008) ASENNEKASVATUSTA FILMIPURKILLA
ESSE-lehti eli Espoon seurakuntasanomat kirjoittaa Tuula-Maria Ahosen vierailusta Leppävaaralaisessa päiväkodissa.

"Minä laitan purkan tänne heti sitten kun siinä ei enää ole makua", yksi jätetaiteilijoista miettii huopakaistaleella päällystetty purkki kädessään.

Ei kierrätysideologian ja jätteen vähentämisen tarvitse olla liian vakavaa. Mikä on mukavaa ja värikästä, sitä tekee mielellään uudestaankin", toimittaja Jaakko Kaartinen-Koutaniemi kirjoittaa.
Kuva: Jani Laukkanen

(27.11.2008) "TEKEMINEN ON SANOMISEN KORKEIN MUOTO"
"Ilmastonmuutoksen vastaisella taistelulla olisi paljon opittavaa Roska Päivässä -liikkeen toimintatavoista, jossa jokainen voi omin teoin synnyttää muutosvoimaa", kirjoittaa Suomen Luonnonsuojeluliiton ilmastovastaava Leo Stranius Ystäväkirjassamme.

(7.11.2008) KAUNEUDEN JA HUOLENPIDON HENKEÄ KOULUIHIN
Viherympäristöliitolla ja Roska päivässä -liikkeellä on "Kevääksi kauneutta- ei enää roskia!" - tulppaanitempaus neljässä koulussa Helsingissä. Viherympäristöliitto on lahjoittanut satoja tulppaaninsipuleita kouluille, ja oppilaat istuttavat niitä koulujen pihalle.

- Synkkien koulutapahtumien jälkeen tarvitaan kauneuden ja huolenpidon henkeä, sanoo Roska päivässä-liikkeen äiti, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.

Perjantaina aamupäivällä Pohjois-Haagan ala-asteella istutettiin tulppaneja hymyn muotoisiin kukkapenkkeihin.
- Jos on huono aamu, kukat hymyilevät, kun tulee aamulla kouluun, sanoo kuudesluokkalainen Anna Eklund.
- Ihana asia, että pihalle tulee kukkia. Lapset näkevät ja osaavat arvostaa kauniita asioita, toteaa opettaja Kaisa Latikka.

Pohjois-Haagan Ala-asteen oppilaat osallistuivat innolla istutustempaukseen.

Iltapäivällä Oulunkylän yhteiskoulun oppilaat istuttavat tulppaaneita pihalleen. Suomalaisen yhteiskoulun ja Pohjois-Haagan yhteiskoulun oppilaat istuttavat niitä ensi viikon alussa.

- Tulppaanitempauksen taustafilosofinen ajatus on Dostojevskin ajatus: "Kauneus pelastaa maailman" mitä käsitellään aamunavauksissa, kertoo Tuula-Maria Ahonen.

Ystäväkirjassamme jo pohditaan Dostojevskin lauseen herättämiä ajatuksia.

(6.11.2008) PÄIVÄKERHO ANTOI HUIPPUPISTEET ROSKALIIKEVIERAILULLE
Tuula-Maria Ahonen vieraili päiväkerhossa Tikkurilan kirkolla. Vantaan Lauri -lehti kertoo vierailusta Ajankohtaista-sivuillaan.

Lapset ja ohjaaja arvioivat vierailun onnistuneen vähintään nelosen arvoisesti, kun asteikko oli yhdestä viiteen. Viisivuotias Atte antoi jopa täydet viisi pistettä.

- Lapset ymmärsivät pointin. Askarreltiin miniroskikset, kertoo ohjaaja Hillevi Alm.

(23.10.2008) SANA-LEHDESSÄ ILTAPÄIVÄKERHON MINIROSKIKSISTA

Kansan Raamattuseuran Sana-lehti kertoo 23.10. -numerossaan koululaisten iltapäiväkerhon miniroskisten tuunauksesta. Lapsilla oli taiteellisina välineinä kangastilkkuja ja luontotarroja. Miniroskiksia taiteiltiin perheelle, isovanhemmille ja kaverin tupakoivalle äidillekin. Kuvassa Tuula-Maria Ahosen kanssa Olivia Hellsten ja Eerika Ketola

(20.10.2008) NORJASSA OTETTIIN MALLIA ROSKALIIKKEESTÄ
Valitut Palat kertoi viime maaliskuun numerossa Roska päivässä
-liikkeestä. Juttu käännettiin myös pohjoismaisiin rinnakkaislehtiin. Bergeniläinen kaupunginhallituksen jäsen Siv Gørbitz innostui ideasta niin paljon, että ryhtyi levittämään mallia kotikaupungissaan. Lyhyessä ajassa hän on saanut jo lähes 3000 kaupunkilaista mukaan ja aikoo levittää kampanjaa koko Norjaan. Asiasta kerrotaan Valittujen Palojen norjalaisen lehden marraskuun numerossa.

(17.10.2008) DIABETESLIITON NUORTEN NETTISIVUILLA MINIROSKIKSISTA
Roska päivässä -liike on sopinut Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistyksen kanssa, että diabeetikot voivat viedä yhdistyksen toimistoon tyhjiä liuskapurkkeja. Miniroskista haluavat voivat hakea niitä sieltä (Malminkatu 24 D, Helsinki). Aiheesta kertoo Diabetesliiton nuorten nettisivut. Lue koko uutinen.

(16.10.2008) ILTAPÄIVÄKERHOLAISET TUUNASIVAT MINIROSKIKSIA


Kirkko ja kaupunki -lehti kertoo jutussaan Tuula-Maria Ahosen vierailusta koululaisten iltapäiväkerhossa. "Lapset innostuivat koristelemaan korillisen purkkeja", kertoo kerhon lastenohjaaja Helvi Nurminen. Kuvassa työn touhussa Saara Laustala ja Iiris Törmälä.

(3.10.2008) DEMISSÄ UPEITA MINIROSKIKSIA
Lokakuun Demi-lehdessä 2008 kerrotaan miniroskiksista. Elina Henttonen suunnitteli ja toteutti lehden kuvassa olevat todella tyylikkäät miniroskikset filmipurkkien päälle.
Kuva: Johanna Kinnari

(26.9.2008) ROSKA PÄIVÄSSÄ -LIIKKEEN PERUSTAJA NOSTAA SYNTYMÄPÄIVÄNÄÄN VIISIVUOTIAAN MIIKAN AIKUISTUMISEN ESIKUVAKSI
– Olen viettänyt syntymäpäiviäni matalalla profiililla. Nuoruutta arvostavassa yhteiskunnassammehan iän karttuminen on häpeän aihe, toteaa Roska päivässä -liikkeen äiti, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.

– Mutta oikeastaan juuri syntymäpäiväni- 27.9 - on oikea hetki ottaa esille väärä häpeä ja oikeat arvot.

Ahonen on kerännyt roskia nyt kahdeksan ja puolen vuoden ajan Roska päivässä -liikkeen merkeissä, lukuisten muiden ihmisten lailla.

– Monet suomalaiset aloittavat roskien keräämisen tuntien häpeää oikeasta teosta, ympäristön kunnioittamisesta, Ahonen kertoo. – Sitä vastoin yhteiskunnassamme on paljon "ikinuoria" aikuisia ja nuoria, jotka pitävät itsellään pikkulasten tapoja vailla häpeää. He heittävät roskansa yhteiseen ympäristöömme ja luontoon, ehkä ajatellen, että kyllä Roskaliike korjaa?

– Me keräämme Roskaliikkeessä roskia yhteisen turvallisuuden ja viihtyvyyden vuoksi. Haluan selventää, että Roskaliikkeen tavoite on toimia hyvän äidin ja isän lailla, eli näyttää hyvää esimerkkiä ympäristön kunnioittamisesta, uskoen ihmisten henkiseen kasvuun ja omaan vastuunottoon.

Osa kansalaisista on vastaanottanut Roskaliikkeen viestin toivotulla tavalla. " Ennen heittelin roskia ja ajattelin, että mitä välii, mutta nyt kun tiedän, että on olemassa Roskaliike, lopetan roskaamisen, tulen mukaan ja kutsun kaverinikin", kirjoittaa yläasteikäinen liikkeen Ystäväkirjassa.

Syntymäpäivänsä kunniaksi Ahonen haluaa nostaa esille terveen aikuistumisen mallin, Miika Makuderan. – Kolmevuotiaana vielä heittelin roskia, mutta nyt kun olen täyttänyt viisi vuotta, olen lopettanut roskaamisen, Miika sanoo.

(22.9.2008) HALUATKO SAADA ROSKALIIKKEEN YSTÄVIEN YSTÄVÄKIRJEEN SÄHKÖPOSTIISI?
Uusimmassa ystäväkirjeessä Tuula-Maria Ahonen kertoo miniroskisten luovasta tuunauksesta kouluissa. Aloittestasi myös sinun / lapsesi koulussa?

Pääset Ystäväkirjeen vastaanottajaksi lähettämällä viestin Tuula-Maria Ahoselle

Jokainen saa viestinsä henkilökohtaisesti, muiden osoitteet eivät näy. Kirje on lyhyt ja helppolukuinen:

Tervehdys Roskaliikkeen ystävät!

Kuten tiedätte, lapsi voi panna miniroskikseen purukumin, joka maassa maatuisi vuosikymmeniä tai karamellipaperinsa, sen sijaan että heittelee ne pitkin katuja. Miniroskis ennaltaehkäisee myös maailman yleisimmän roskan eli tupakantumpin.

Viime viikolla Hgin työväenopiston Roskaliike-keskusteluluennollani eräs nainen keksi, että hän maalaa miniroskiksen kauniiksi akryylivärillä. Seuraavana iltana Töölön seurakunnan nuorisoillassa kaksi nuorta päätti ehdottaa kuvataidepainotteisissa kouluissaan, että niissä tuunataan miniroskiksia.

Itsekin havahduin ottamaan yhteyksiä kuvataidekouluihin ja lähikouluun; kaikissa niissä suhtauduttiin hyvin avoimen positiivisesti ehdotukseeni. Vantaan Kuvataidekoulun rehtori päätti jo heti keskustelumme aikana, että heidän koulussaan tullaan tuunaamaan miniroskiksia.

Haluaisitko sinäkin ehdottaa samaa omassa/ lapsesi/ lapsenlapsesi koulussa?

Filmipurkkejahan saa ilmaiseksi valokuvausliikkeistä. Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistyksen toimistosta voi kysellä koeliuskapurkkeja, niissä on kiva "lippis"kansi. Itse asiassa koeliuskapurkki on jopa tässä mielessä parempi kuin filmipurkki, koska kansi pysyy kiinni purkissa. Vantaan Kuvataidekoulun rehtorin mukaan akryylivärien käyttöä ei suositella alle 12-vuotiaille, mutta muitakin tuunauskeinoja tehdä oma kaunis miniroskis on.

Maailman ympäristöpäivän pieni tutkimuksemme osoitti, että ihmiset haluvat kauniita ja kutsuvia roskiksia. Kauneus voi ratkaista ympäristöongelmaa. Onneksi kaunis miniroskis on jokaisen mahdollisuus!

Parhain terveisin; Tuula-Maria Ahonen

(10.9.2008)KIRKKO JA KAUPUNKI -LEHDESSÄ ROSKALIIKKEESTÄ
"Roskaliike leviää seurakuntiin

Roska päivässä -liikkeestä on nyt kiinnostuttu seurakunnissa, kertoo liikkeen äiti, vapaa toimittaja, sosiaalipsykologi Tuula-Maria Ahonen. Kahdeksan vuotta sitten syntyneen ympäristöliikkeen ideana on kerätä vähintään yksi roska päivässä ja kutsua vähintään yksi tuttu mukaan.

Syksyn aikana Ahonen kiertää useissa Helsingin seurakunnissa haastamassa kuulijoita keskustelemaan ja toimimaan puhtaamman ympäristön puolesta.

– Seurakunnissakin on viime vuosina koettu ympäristöherätys. Roska päivässä -liike toteuttaa konkreettisesti Raamatun kehotusta luomakunnan varjelemisesta, hän sanoo.

Jäsenrekisteriä vapaasti leviävä kansanliike ei pidä, mutta ihmisten toivotaan rohkaisevan toisiaan netissä olevassa ystäväkirjassa.

– Tietääkseni nuorin liittynyt on 1- ja vanhin 92-vuotias. Saan viestejä jo kaikilta mantereilta, Ahonen kertoo."

(5.9.2008) HELSINGIN HENKI -LEHTI KERTOO MINIROSKIKSISTAMME
”On vanha sukupolvi, jolla on selkäytimessä, että roskia ei heitetä maahan. Haaveilen siitä, että nyt kasvaa uusi miniroskikset jo pienenä käyttöön ottava sukupolvi, jolle asia menee samalla tavalla selkäytimeen. Ympäristön roskaaminen jää barbaariseksi välivaiheeksi”, Helsingin Henki -lehti siteeraa Tuula-Maria Ahosta.

Tuula-Maria kertoo tänään myös Hyvinkäällä "Ympäristö on IN!” –miniseminaarissa miniroskiksista ja lahjoittaa niitä seminaarin osallistujille.

(4.9.2008) KIRKON ULKOMAANAVUN LEHDESSÄ ROSKALIIKKEESTÄ
Kirkon ulkomaanavun Tule ja auta -lehti kertoo netissä toimivasta Pelastamaailma.fi -sivustosta, nostaen esille yhden sivustolle rekisteröityneen pelastustehtävän, Roska päivässä -liikkeen. Liity pelastuspartioomme, jos kiinnostuit!

(24.8.2008) ROSKAN KERÄÄMISESTÄ VIRALLINEN SUDENPENTUTEHTÄVÄ
Partiojärjestö on hyväksynyt roskien keräämisen yhdeksi sudenpentujen (7-9 -vuotiaat) sudenpentuohjelman tehtäväksi. Kasvatustavoite: "Partiolainen tarttuu toimeen, Partiolainen ymmärtää että yhdessä tekemällä saa aikaan suurempaa, Partiolainen huomaa epäkohdat ja tarttuu niihin asioiden korjaamiseksi, Partiolainen mieltää olevansa osa ihmiskuntaa ja tuntee globaalia vastuuta, Partiolainen kunnioittaa ja tuntee luontoa. Partiolainen tuntee olevansa osa luontoa ja viihtyy siellä, Partiolainen on kiinnostunut myös asuin- ja toimintaympäristönsä hyvinvoinnista siisteydestä ja viihtyisyydestä."

(24.8.2008) RUOHONJUURI ROSKALIIKKEEN TUKIJAKSI
Ekokauppa Ruohonjuuri tukee Roska päivässä -liikkeen toimintaa pienellä summalla pienen yrityksen resurssipohjalta. Ekokauppa Ruohonjuuren kaikkea toimintaa toimintaa ohjaavat eettiset ja ekologiset arvot.Yritys haluaa tarjota asiakkailleen laadukkaita eko- ja luomutuotteita Helsingissä ja Tampereella sijaitsevien myymälöidensä kautta.

Ruohonjuuri toimii monin tavoin myös turhan pakkaamisen ja pakkausroskan tuottamisen vähentämiseksi. Esimerkiksi ekopesuaineita ja shampoita myydään asiakkaiden omiin pulloihin. Samoin monien irtotuotteiden ostamisesta omaan, mukana tuomaansa pussiin saa alennusta. Ylipäätään valikoimissa suositaan mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita.

(18.8.2008) INTIAANIPÄÄLLIKÖLLE MINIROSKIS


Intiaanipäällikkö Lentävä Kotka, Rubert Encinas vastaanotti miniroskiksen todella tarpeeseen. Ennen miniroskista Encinas oli pannut tupakantumppinsa farkkujensa takataskuun,kun roskista ei ollut lähettyvillä. Intiaani ei missään nimessä voi heittää tupakantumppia eikä mitään muutakaan roskaa maahan.

- Kaikki, mistä nautimme, tulee Äiti Maalta. Maa on äitimme ja meidän tulee kohdella sitä kuin äitiämme, Encinas sanoo. - Meidän tulee toimia niin, että myös seuraavat sukupolvet saavat nauttia Äiti Maan lahjoista.

(5.8.2008) OULUN FORUM 24 -KAUPUNKILEHDEN KOLUMNISSA ROSKALIIKKEESTÄ
Toimittaja Sonja Riihikangas pohtii roskaamista ja kertoo Roskaliikkeestä sekä miniroskiksista Forum24 -lehden kolumnissaan. Lue juttu täältä. Se löytyy 5.8. -lehden sivuvalikosta sivun 5 kohdalta.

(3.8.2008) HESARI KERTOO ASEMAN TEMPAUKSESTA
Helsingin Sanomat kertoo jutussaan 3.8. rautatieaseman tempauksesta kaupunkisivuillaan otsikolla "Helsinkiläiset saivat miniroskiksia rautatieasemalta".


Sanna Väisänen, Marja Kiiskinen ja Essi Ojanen saivat käyttöönsä itse tuunaamansa miniroskiksen.

(2.8.2008)TUMPIT PURKKIIN JA ROSKAT PÖNTTÖÖN RAUTATIEASEMALLA

Tempausjoukko: vasemmalta Diego Salvador, Mari Norrby, Tuula-Maria Ahonen, Roosa, Elina ja Lauri Haapanen

Roska päivässä -liikkeen tempausjoukko näytti, että suuren kaupungin suurelle asemalle on luotavissa välittämisen henkeä pieninä tekoina.

Roskaliikkeen aktiivien joukko jakoi Helsingin rautatiesemalla roskaamista ennaltaehkäiseviä miniroskiksia. Tempauksen yhteydessä vapaaehtoiset siivosivat aseman Rautatientorin puoleisen portaikon ja katetun sisäpihan aluetta.

Tämä lienee ensimmäinen kerta, kun aseman ympäristöä on siivottu vapaaehtoisvoimin.

(2.8.2008) "JOKAINEN VOI TEHDÄ LOHJASTA SIISTIMMÄN"
Länsi-Uusimaa -lehti kertoo Lohjan miniroskistempauksesta. "Maassa on tupakannatsa. Kuka sen siitä nappaa? Lemmikkieläin, pieni lapsi vaiko puhtaanapitolaitos? Mikset se olisi juuri sinä?", toimittaja Natalia Laurila kirjoittaa.

(30.7.2008) "ROSKAEVANKELIUMI LEVIÄÄ YMPÄRI MAAILMAA"

Mia Halttunen perheineen sai miniroskikset Tuula-Maria Ahoselta, kuva: Jussi Sippola

Länsiväylä-lehti kertoo 30.7. Roskaliikkeen Tapiolan tempauksesta .

"Mutta tämähän on hyvä idea. Kokeilun arvoinen. Pienten lasten äitinä tällainen purkki on hyvä, koska tänne saa kaikki pienet roskat, Mia Halttunen tekee nopean arvion miniroskakoriksi muuttuneesta filmipurkista Tapiolan uimahallin suihkulähteellä.", toimittaja Jussi Sippola kirjoittaa.

(30.7.2008) HELSINGIN RAUTATIEASEMAN YLEISIMMÄT ROSKAT TÄYSIN ENNALTAEHKÄISTÄVISSÄ! -TEMPAUS 1.8.

Helsingin rautatieasemalle heitetään päivittäin noin tuhat kiloa roskaa. Silmämääräisesti katsottuna maailman yleisin roska, lukuisia myrkyllisiä aineita sisältävä ja hitaasti maatuva tupakantumppi, on yleisin roska myös rautatieasemalla.

Tämä roska on kuitenkin ennaltaehkäistävissä hyvin helpolla tavalla. Roska päivässä- liike jakaa perjantaina 1.8 kaukojunalaiturin edessä olevalla aukiolla kello 11-12 miniroskiksia, joihin tumpin voi panna palavanakin.


Miniroskikseen mahtuu noin 16 tumppia, ja se kestää käytössä kuukausien ajan. Vastaanottajat saavat koristella miniroskiksensa kauniilla luontotarralla.

Näitä filmipurkkeja saa ilmaiseksi valokuvausliikkeestä. Roskaliike toivoo, että ihmiset hakevat itselleen ja lahjaksi filmipurkkeja. Miniroskis palvelee myös purukumin syöjiä, maassahan purukumi maatuu vuosikymmeniä. Kun lapselle annetaan ympäristölahjaksi miniroskis, hän oppii laittamaan sinne karkkipaperinsa ja kunnioittamaan ympäristöään.

Roska päivässä- liike haastaa myös kaikki aseman kulkijat keräämään ohi kävellessän yhden roskan. Päivittäin asemalla liikkuu tuhansia ihmisiä. Yksi ihminen tekee hyvin vähän,suuri joukko voi tuottaa suuren siisteysmuutoksen.

Tumppia kerätessä käden voi suojata esim. paperinenäliinan kulmalla.

Helsingin rautatieasema- haaste on kokonaisuudessan alempana ajankohtaisosiossa.

(28.7.2008)RADIO SUOMI KERTOI RAUTATIEASEMA-HAASTEESTA
Radio Suomen Ylen Aikainen (94 MHz ) kertoi Roska päivässä -liikkeen Helsingin rautatieaseman siistimishaasteesta Tuula-Maria Ahosen haastattelun kautta. Ohjelma tehtiin paikan päällä aseman vilskeessä maanantaina.

(24.7.2008) HELSINGIN RAUTATIEASEMA - HAASTE KAIKILLE SIELLÄ LIIKKUVILLE

Monet kauhistelevat Helsingin rautatieaseman roskaisuutta. Aseman portailla päivittäin aikaansa viettävä Marko Lehto kertoo, että rappuset pestään kerran päivässä, aamulla kuudelta.

"Helsingin asema-alueella syntyy päivittäin noin tuhat kiloa jätettä, ja iso osa joudutaan keräämään maasta", kertoo VR:n tiedottaja Kaisa Keronen HS:n mielipidesivulla. Keronen kertoo myös, että Helsingin rautatieaseman tiloissa ja ympäristössä liikkuu päivittäin tuhansia ihmisiä. Toisin sanoen, tuhansia siisteyden mahdollistajia.

Ensinnäkin, portailla on paljon tumppeja, joiden heitto on täysin ennaltaehkäistävissä. Jos tupakoit, tee itsellesi filmipurkista miniroskis, jonne tumppi sammuu palavanakin. Saat filmipurkin ilmaiseksi valokuvausliikkeestä, ja purkkia voi käyttää kuukausien, ellei vuosienkin ajan.

Lahjoita miniroskis tupakoivalle ystävällesi tai tuntemattomallekin tupakoijalle, hän yleensä ilahtuu saadessaan miniroskiksen. Tulemme vielä Roskaliikkeen merkeissä jakamaan miniroskiksia rautatieasemalla.


Siistiytymisprosessin voimme aloittaa välittömästi. Jos mahdollisimman moni meistä näyttää roskaajille hyvää esimerkkiä ja kerää maasta yhden roskan, lopputuloksena on koko ajan siisteytyvä yhteinen ympäristö. Marko Lehto ja minä - aina kun liikun aseman seudulla- olemme jo aloittaneet. TULE SINÄKIN MUKAAN!

Tiedän, tähän on olemassa kolme estettä, jotka kaikki voit helposti ylittää. Olen itse sen testannut: Ensimmäinen este monille voi olla roskien likaisuuden pelko. Jopa itse koin sitä aseman yhteydessä, vaikka en muuten sitä koekaan. Tämä on ylitettävissä keräämällä siisti roska, esimerkiksi kahvimuki tai tupakka-aski. Kotoa voi myös sujauttaa taskuun mukaan leipä- tai hedelmäpussin, jonka avulla käden voi suojata.

Toinen este monelle on epäilemättä kiire, harhaluulo siitä, että kiireisenä ei voi kerätä roskaa. Olen kerännyt roskan myös kiireisenä juostessani, minipysähdyksestäni huolimatta ehdin määränpäähäni ajoissa. Kysymys on asenteesta ja itsensä ylittämisestä, mikä antaa energiaa.

Kolmas este on paikan ilmapiiri. Asema rakennuksena henkii etäistä kivistä arvokkuutta ja ohitse kävelee kiireisen tuntuisia ihmisiä. Olenko siis kylähullu pysähtyessäni pariksi sekunniksi keräämään roskaa? Voin rohkaista kertomalla, että kukaan ei tunnu näkevän yksittäisen ihmisen tekoa (kuten valitettavasti ei usein huomaa sitäkään, jos joku kaatuu, saa sairaskohtauksen tms.).

Kun meitä on monta, jotka ohikävellessämme keräämme roskan, se näkyy aseman siistiytymisenä ja inhimillisen välittämisen hengen sekä turvallisuudentunteen lisääntymisenä.

Tule mukaan näyttämään, että suuren kaupungin suurelle asemalle on luotavissa välittämisen henkeä pieninä tekoina. Roskaliikkeen avulla moni on lopettanut roskaamisensa.

Välittäminen tuottaa välittämistä - treenatkaamme mielenvoimaamme, kansalaisrohkeuden ja kärsivällisyyden hyveitä parin sekunnin ajan asemalla kävellessämme.

Tuula-Maria Ahonen

(22.7.2008) "ROSKA PÄIVÄSSÄ ON HYVÄ AVAUS"
Iisalmen Sanomat kirjoittaa pääkirjoituksessaan (19.7.) Roskaliikkeestä otsikolla "Roska päivässä on hyvä avaus". Lehti kertoo, että Ylä-Savon Vesaiset haastavat koko Ylä-Savon mukaan Roska päivässä -liikkeeseen.

(19.7.2008) "TUPAKALLA JANI ANTOSALO"...


Kuvat: Mikko Kuusela

"Keravan Prisman rappusilla on tupakalla Jani Antosalo. Hän ottaa miniroskiksen vastaan tyytyväisenä, kun kuulee mistä on kysymys. Antosalo testaa matkatuhkakuppia heti käytännössä ja havaitsee sen toimivaksi", kirjoittaa toimittaja Mikko Kuusela Keski-Uusimaa -lehdessä.

Myös neljävuotias Tuomas Reen vastaanotti miniroskiksen, kuten monet muutkin eri ikäiset ja erilaiset ihmiset.

"Tämä on kova juttu!" riemastui aukiolla istuskeleva seurue. Yksi heistä, Sirpa nimeltään, oli monta kuukautta sitten lukenut jutun miniroskiksista ja oli hyvin vaikuttunut, kun lehdessä haastateltu henkilö tulikin yhtäkkiä tarjoamaan hänelle oman miniroskiksen.

Keski-Uusimaa kertoo miniroskistempauksestamme tänään lauantaina.

(16.7.2008) "KOLMEVUOTIAANA VIELÄ ROSKASIN, VIISIVUOTIAANA OLEN LOPETTANUT"
Jaoimme miniroskiksia Jyväskylän kävelykadulla sekä lapsille että aikuisille. Tulevaisuuden mallikansalainen Miika Makudera, 5, valitsi purkkiin lempieläintään oravaa esittävän tarran."Kolmevuotiaana vielä roskasin, viisivuotiaana olen lopettanut", Miika kertoi kehityksestään.

Hän aikoo laittaa miniroskikseen purkkaa, joka muuten maatuisikin vuosikymmeniä maassa.

Myös Ylen Keski-Suomen televisiouutiset ja radio kertoivat tempauksestamme.


Kuva: Petri Vanhanen, Keskisuomalainen


(12.7.2008) MINIROSKIS KULKEE JA SULKEE...

Aamuposti aktivoi jutussaan "Miniroskis kulkee mukana ja sulkee sisäänsä purkat tupakantumpit" lukijoita hankkimaan itselleen oman miniroskiksen.

Jutun kirjoittaminen alkoi toimittaja Outi Uotilan omasta aktivoitumisesta. Kuljimme hänen kanssaan toimituksen ihmisten luona, ja Uotila esitteli jokaiselle miniroskisidean, ja saikin suurimman osan toimituksen väestä vastaanottamaan miniroskiksen. Juttu ilmestyi Aamupostissa 12.7.
Kuva: Mikko Kuparinen

(7.7.2009) MINIROSKIKSIA KAISANIEMEN PUISTOSSA HELSINGISSÄ
Helsinki Safe City -projektin nuoret jakavat miniroskiksia Helsingin Kaisaniemen puistossa kahden viikon ajan, 19.7 asti. Projektin pöytä löytyy koripallokentän luota, mutta nuoret liikkuvat myös muualla puistossa.

Kuva: Petri Vanhanen,Keskisuomalainen Kuvassa Wisam Elfadl, joka kertoo Roskaliikkeestä sudanilaisten nuorten sivustoillakin.

Helsinki Safe City- projekti on Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Asemanseudun projekti, jota vetää joukko nuoria harjoittelijoita, työllistettyjä, vapaaehtoisia, palkkatuettuja ja kesätyöntekijöitä ohjaajiensa Annelin ja Mahadin kanssa.

(28.6.2008) LAHTELAISET ILAHTUIVAT MINIROSKIKSISTAJaoimme Lahden torilla kauniita miniroskiksia, joita suurin osa tupakoitsijoista otti ilahtuneesti vastaan. Kuvan vastaanottaja halusi pysyä nimettömänä.
Radio Voima teki Roskaliikehaastattelun, toimittaja Tuija Pehkonen tuunasi itselleen miniroskiksen ja jakoi myös lahjaksi kaksi miniroskista.

Haastattelu tuli ulos lauantaina ja lähetetään uusintana sunnuntai-iltana. Haastattelu on kuultavissa myös netissä. Radio Voima löytyy osoitteesta www.radiovoima.fi

(25.6.2008) SEURAKUNNAN KEHOTUS: SÄÄSTÄ LUONTOA. KATSO ROSKA PÄIVÄSSÄ -LIIKE
Vuosaaren seurakunta kehottaa ihmisiä tutustumaan Roska päivässä-liikkeeseen. Toivoisimme muidenkin seurakuntien tekevän saman. Näin raamatun kehotus luonnon varjelemisesta voisi toteutua entistä enemmän.

(18.6.2008)JUHANNUSTAIKA TUOTTAA SIISTIÄ YMPÄRISTÖÄ
"Kaupunkilaisjärkeeni ei mahdu se, että minulla ei ole oikeutta siistiin ympäristöön, mutta lähimmäiselläni on oikeus heittää tyhjä tupakka-askinsa jalkoihini kotikadullani", Taneli Suomi esittää tärkeän kysymyksen. (Helsingin Sanomat, 18.6)

Roska päivässä- liikkeessä olemme ottaneet oikeuden omiin käsiimme; luomme joka päivä itsellemme ja muille siistiä ympäristöä. "Ennen heittelin roskia, ja ajattelin, että mitä välii, mutta nyt kun tiedän, että on olemassa Roskaliike, lopetan roskaamisen, tulen mukaan ja kutsun kaverinikin", kirjoittaa yläasteen oppilas kotisivumme Ystäväkirjassa.

"Oikein hävettää, että olen roskannut", kirjoittaa 16-vuotias, ja päättää hänkin tulla mukaan kerääämään päivittäin ainakin yhden roskan. Liike on saanut myös keski- ikäisiä lopettamaan roskaamisensa. Mutta niinkuin ympäristöstä näemme, arkipäivän ympäristökasvattamista oman esimerkin voimalla tarvitaan yhä.

Juhannuksen kunniaksi asian merkeissä Juhannustaika:
"Kerää kolme tai seitsemän roskaa, tilanteesi mukaan.Laita ne kierrätysastioihin tai roskapönttöön.


Toivo samalla hyvää luonnolle/itsellesi/toisille/eläimille tai kaikille. Roska päivässä -liikkeen Yhteisvastuun Henki suojelee toivettasi."

Taikaa sopii jatkaa ympäristökasvattamisen merkeissä muinakin juhlapäivinä, jolloin vielä vanhanaikaisesti roskataan. Olemme jo matkalla muutokseen.

Tuula-Maria Ahonen

(14.6.2008) RUNO ROSKILLE
Tuula-Maria Ahonen innoittui kesän kunniaksi kirjoittamaan runon roskille:
Teidän paikkanne

Oi arvoisa tupakantumppi,
sinä maailman yleisin , myrkyllinen roska!
Oi jugurttipurkin kansi, sinä tumpin seuralainen!

Te kumpikin olette antaneet nautinnon
teidät kummatkin on heitetty pois
luontoon
mikä ei ole teidän paikkanne

Teitä odottavat toiset tiet
Alumiinikansi, sinä jatkat elämääsi metallinkierrätysastiassa
Tumppi, toivon sinulle kaunista roskapönttöä
ja hyvää jätteenkäsittelylaitosta

Kiitos teille molemmille, te palvelitte,
te ansaitsette oman, oikean paikkanne!

Tuula-Maria Ahonen

P.S. Päähenkilöt ovat mukana luontoteoksessa, jonka kaikki ainekset ovat löytyneet maasta.

- Toivon tämän vaatimattoman hengentuotteen innostavan muitakin kesäluovuuden käyttämiseen!


(9.6.2008)SATAKUNNAN KANSA KERTOO ROSKALIIKKEESTÄ


Satakunnan Kansa kertoo 7.6. numerossaan Roskaliikkeestä otsikolla"Matalan kynnyksen aktivismia".Ohessa jutun kuvituksena ollut Jenni Gästgivarsin kuva (Satakunnan Kansa).

Kuvateksti:
-Kiireessä tupakantumppi sujahtaa vaivattomasti filmikotelosta tehtyyn matkaroskikseen, Tuula-Maria Ahonen esittelee.
(5.6.2008)AURINGONKUKKAROSKIS VOITTI ÄÄNESTYKSEN
Roskakoreistakin voisi tehdä nykyistä kauniimpia ja tunteisiin vetoavampia. Tämän osoitti Maailman ympäristöpäivänä 5.6. Helsingin Hietaniemen uimarannalla tehty pikagallup.

Voittajaksi selvisi italialaistaustainen auringonkukkaroskis (ks. alempi viesti), hopealle pääsi Kiitos-tekstillä varustettu roskis (myös alla) ja pronssia sai vaaleanpunaiseksi maalattu roskis. Helsingissä laajalti käytössä oleva tummanvihreä cityroskis jäi tutkivan äänestyksen peränpitäjäksi.

Eli rantayleisö näytti toivovan kaupungille nykyistä värikkäämpiä roskiksia. Kiittävä roskis tekee roskan laittamisesta arvokkaan ja positiivista palautetta antavan tapahtuman.

Ruotsinkielinen nuorten tv-ohjelma Station T oli paikalla tekemässä ohjelmaa, joka tulee ulos syksymmällä. Radio Dein haastattelu aiheesta tulee pääkaupunkiseudulla klo 16.20 taajuudella 89 MHz.

(2.6.2008)ROSKISTEMPAUS HELSINGIN HIETANIEMEN UIMARANNALLA 5.6.
Roska päivässä -liike järjestää Maailman ympäristöpäivänä 5.6 kello 10.30 Hietaniemen uimarannalla Helsingissä tutkivan äänestyksen erilaisista roskapöntöistä, jotka herättävät tunteita tai mielenkiintoa. Liike jakaa samalla myös kauniita taskuun pantavia miniroskiksia.- Kysymme ihmisiltä, millainen pönttö heitä miellyttää: roskapönttö, jossa lukee kiitos, vaaleanpunainen roskapönttö tai ehkä kuvallinen roskapönttö. Vai miellyttääkö tavallinen roskapönttö sittenkin eniten? Ehkä joku haluaa piirtää ihanan näköisen roskapöntön.


Tervetuloa mukaan!
Kotimaa-verkkolehti kertoo tempauksesta tämän päivän numerossaan (2.6.). Radiossa aihetta käsitellään The Voicen taajuudella 104,6 MHz tänään iltapäivällä.

(28.5.2008) TUULA-MARIA AHOSELLE VIHERVUODEN MITALI
Roska päivässä -liikkeen äidille Tuula-Maria Ahoselle on myönnetty vuoden 2008 Vihervuoden mitali. Mitali jaettiin 28.5. Mikkelissä, Vihervuosi 2008 päätapahtumassa. Mitalin saaja voi olla yksityishenkilö, laitos tai muu sopivaksi katsottu taho, joka on toiminut ansiokkaasti viherasian puolesta.

"Kuntien koulutetun ja ammattitaitoisen työvoiman ajasta aivan liian suuri osa kuluu pelkkään lähiympäristön puhtaanapitoon. Niinpä viherala tervehtii ilolla Roska päivässä -liikettä, ja haluaa palkita Tuula-Maria Ahosen taajamien viherympäristön viihtyisyyden paranemisen sekä vastuunkannon lisääntymisen hyväksi tehdystä työstä", todetaan perusteluissa.

Vihervuoden koordinoijana toimii viheralan keskusjärjestö Viherympäristöliitto ry.

(23.5.2008) DIAKONIA-LEHDESSÄ ROSKALIIKKEESTÄ
Uusin diakonia lehti 3/2008 kertoo aukeaman jutussa Roska päivässä -liikkeestä.

(20.5.2008) MCDONALD´S HAASTAA TYÖNTEKIJÄNSÄ JA ASIAKKAANSA ROSKALIIKKEESEEN
McDonald´s haastaa uudessa McNews-henkilöstölehdessään kaikki työntekijänsä ja asiakkaansa mukaan Roska päivässä -liikkeeseen.

(19.5.2008) RADIO AKTIIVISESSA TUULA-MARIA AHOSEN HAASTATTELU
Tuula-Maria Ahosen Roska päivässä -haastattelu on kuultavissa tänään klo 13.40 Radio Aktiivisen taajuudella 92MHz. Radio Aktiivinen kuuluu Tornion, Kemin ja Haaparannan alueella. Lähetys kuultavissa myös internetissä osoitteessa active.llaky.fi.

(19.5.2008)KALAJOKILAAKSO KERTOO ROSKALIIKKEESTÄ
Kalajokilaakso-lehti kertoo 19.5.-numerossaan Roskaliikkeestä suurehkossa jutussa ja myös pääkirjoituksessa.

(18.5.2008) NYKYAIKA-LEHDESSÄ ROSKALIIKKEESTÄ
Suomen Adventtikirkon nykyaika-lehti kertoo toukokuun numerossaan kolmen sivun jutussa Roskaliikkeestä. "Kun Luoja on luonut meille kauniin luonnon, niin emmekö mekin adventistikristittyinä voisi olla tässä asiassa esimerkkinä muille ihmisille. Jos me keräämme roskia oma-aloitteisesti, se herättää myös muut ihmiset huomaamaan, että meidän täytyy yhdessä pitää maapallostamme huolta sekä roskaamisen osalta että muutenkin", sanoo Seppo Kaitanen jutussa.

(7.5.2008) SUOMEN KUVALEHTI KERTOO ÄITIENPÄIVÄTEMPAUKSESTAMME
Suomen kuvalehden nettilehdessä kerrotaan Roskaliikkeen Äitienpäivätempauksesta jutussa Muistetaan myös Luontoäitiä. Lue juttu.

(6.5.2008) ÄITIENPÄIVÄSTÄ MYÖS LUONTOÄIDIN PÄIVÄ
- Äitienpäivä on vielä toistaiseksi ihmissuhteiden ja kaupallisuuden juhla, ja lapsettomuudesta kärsiville naisille usein kipeä juhla. Toivoisin, että äitienpäivää tulevaisuudessa vietettäisiin almanakkaankin merkittynä myös Luontoäidin juhlana, sanoo Roska päivässä- liikkeen ja kahden tyttären äiti, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.

Tänä äitienpäivänä Roskaliike viitoittaa tietä kohti Luontoäidinkin huomioivaa äitienpäivää jakamalla kauniita miniroskiksia, jotka vastaanottajat saavat koristella luonto- ja koiratarroilla.

Miniroskis on hyvin helppo tehdä itsekin. Valokuvausliikkeistä saa ilmaiseksi filmipurkkeja, ja diabetes-tutuilta voi pyytää ilmatiiviitä koeliuskapurkkeja. Koeliuskapurkeissa voi olla hauskan näköinen lippa, mikä luo purkkiin iloisen hengen. Itse valittu tarra tekee purkista juuri vastaanottajalle sopivan tai itselle oman näköisen.

Pieneen ilmatiiviiseen filmipurkki- miniroskikseen voi panna maailman yleisimmän roskan, tupakantumpin vielä palavankin. Sinne mahtuu myös muuten vuosikymmeniä maatuva purukumi, koirille vaaralliset pienet lasinsirut tai karkkipaperit.

(6.5.2008) MINIROSKISTEN JAKOA ÄITIENPÄIVÄN KUNNIAKSI

Roska päivässä -liike jakaa lauantaina 10.5. kello 12.30-13.30 Kampin Narinkkatorilla Helsingissä Luontoäidin kunniaksi ilmaisia miniroskiksia, jotka vastaanottaja saa koristella valitsemallaan kauniilla tarralla.

Tervetuloa hakemaan äitienpäivälahjaksi tai itselle!

(25.4.2008) OPISKELIJAJÄRJESTÖT HAASTAVAT SADATTUHANNET JÄSENENSÄ VAPPUROSKAN KERÄÄMISEEN
Roskaliikkeen vapputempaus: Kohti kestävän kehityksen vappua. Valtakunnalliset opiskelijajärjestöt haastavat sadattuhannet jäsenensä keräämään vappuna ainakin yhden roskan.

Kevään juhla vappu on vielä toistaiseksi suomalaisille erityisen suuri ja ruma roskaamisen juhla, jonka siivouskulut tulevat kaupungeille ja kunnille hyvin kalliiksi.

- Aikamme haastaa meitä yhä painavammin kestävään kehitykseen. Roskaaminen on vanhanaikainen ja lapsellinen tapa, joka sivistyskansan jäsenten tulisi jo hylätä, toteaa Roska päivässä -liikkeen äiti, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.

Suuret opiskelijajärjestöt Suomen Ylioppilaskuntien liito SYL, Suomen Lukiolaisten Liitto, Ammattiin opiskelevat SAKKI ry , Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta KY sekä Akavan opiskelijavaltuuskunta AOVA haastavat jäsenensä keräämään vappuna ainakin yhden roskan.Tutkimusten ja Roskaliikkeen kokemusten mukaan, mitä vähemmän roskaa on, sitä vähemmän sitä myös heitetään. Moni roskaaja on lopettanut oman roskaamisensa, kun on rohkaistunut keräämään roskia.

- Toivon, että opiskelevien nuorten esimerkki innostaa myös muita suomalaisia näyttämään muille hyvää esimerkkiä keväisen ympäristön kunnioittamisesta, sanoo Tuula-Maria Ahonen

(24.4.2008) VANTAAN LAURISSA ROSKALIIKKEESTÄ
Vantaan seurakuntien Vantaan Lauri -lehti kertoo Roskaliikeestä seuraavassa numerossaan. Viikin normaalikoulussa Helsingissä pidetään päivänavaus Roskaliikkeen merkeissä.

(18.4.2008) ROSKALIIKE TV1:N KIRPPIS-OHJELMASSA
Tuula-Maria Ahonen on yhtenä ohjelmavieraana kertomassa Roska päivässä -liikkeestä TV1:n Kirppis-ohjelmassa lauantaina 19.4. klo 9.05. alkavassa ohjelmassa.

(12.4.2008)ORVOKILLE SEITSEMÄN SUOJELIJAA
Pohjois-Haagan ostoskeskuksessa sijaitsevien pubien edustalla oleva nurmikko oli täpö täynnä tupakantumppeja. Lähdimme perheen kanssa "Tuletko minuutiksi" -talkoisiin ja otimme mukaamme useampia roskapihtejä sekä pari haravaa.Pyysimme ihmisiä osallistumaan minuutin ajan. Lukuisat ihmiset osallistuivat, monet kauemminkin kuin minuutin. Nurmikko saatiin siistiksi ja istutimme siisteyden kunniaksi sinne orvokin.


"Orvokki"

Tapaus herätti pubien asiakkaiden kesken paljon keskustelua. Sailor´s Pubin väki risti orvokin Orvokiksi, ja sille on nyt löytynyt seitsemän henkilökohtaista suojelijaa sekä kasteluvastaava. Eräs pubin asiakas toivoi toista orvokkia, ja tänään Orvokki saakin keltaisen kumppanin. Kapakan väki saa päättää nimestä.

(12.4.2008) UUSI NETTIOSOITTEEMME
Roska päivässä -liikkeen nettisosoite vaihtui vähän yksinkertaisemmaksi www.roskapaivassa.net. Tästä suuret kiitokset Thaimaassa asuvalle Kristian Tuomikummulle, joka lahjoitti liikkeelle uuden uuden domainin ja sen ylläpidon.

(1.4.2008) ROSKA PÄIVÄSSÄ -LIIKE TÄYTTÄÄ KAHDEKSAN VUOTTA HUHTIKUUSSA
- KIITOKSIA, ONNITTELUJA JA ROHKEATA KOKEILEMISTA!


Roskaliike alkoi äidin ja kahden koululaistyttären voimin vuonna 2000. Nykyisin liikkeellä on jäseniä kaikilla maailman mantereilla. Kotisivut on käännetty vapaaehtoisvoimin pian 20 kielelle. Uusimmat kielet tulevat olemaan saamenkieli ja thai-kieli.

Kiitokset ja onnittelut kaikille teille, jotka olette mukana tai olette tulossa mukaan Roskaliikkeeseen! Me opetamme omalla esimerkillämme luonnon, ihmisten ja eläinten kunnioittamista,ja meitä tarvitaan lisää! Kahdeksankertaistetaan joukkomme, kutsumalla jokainen ainakin yhden uuden ihmisen mukaan liikkeeseen!

- Roskaliike on toistaiseksi ensimmäinen ja ainoa Suomesta maailmalle leviävä kansalaisliike. Siksi toivon, että tämän kunniaksi jokainen suomalainen kokeilee ainakin kerran elämässään roskan julkista keräämistä, Tuula-Maria Ahonen kutsuu kansalaisrohkeuteen.

(27.3.2008) HIIDENKIVI-LEHTI KERTOO ROSKALIIKKEESTÄ
Uusin Hiidenkivi- lehti kertoo Roskaliikkeestä otsikolla: "Joka päivä kotiseutu viihtyisämmäksi ja turvallisemmaksi Roska päivässä -liikkeen voimin ".

(13.3.2008) NUOREN ROSKALIIKEAKTIIVIN JUTTU CURLY-LEHDESSÄ
Uusimmassa nuorten Curly-lehdessä Roskaliikeaktiivi Elisa Ruuhijärvi, 15, kertoo Roskaliikkeestä omien ja muiden kokemusten merkeissä:


"Itse kuulin Roska päivässä -liikkeestä ensimmäisen kerran marras-joulukuussa 2006. Sain hommaksi kirjoittaa Töölöläinen-kaupunginosalehteen jutun Tuula-Maria Ahosen vierailusta koulullamme.

Suostuin mukaan arvaamatta seurauksia; jo samana iltapäivänä, kun Ahonen oli koulullamme käynyt, huomasin kiikuttavani jonkun muun roskaa roskikseen. Olin siis mukana liikkeessä, enkä ollut huomannut edes koko asiaa!"

"Mikä Roskaliikkeessä sitten on niin hienoa? Deep Vein -yhtyeen rumpali Lende, 16, käsittää asian näin: "Se periaate on hienoin asia. Roskien kerääminen on tavallaan pieni juttu, mutta ajatus on suuri. Roskaliike on konkreettista maailmanparannusta. Helsinki säästäisi miljoonia euroja, jos ihmiset eivät potkikselisi roskiaan mäkeen, vaan veisivät ne roskikseen. Samalla tässä torjutaan ilmastonmuutosta."

(2.3.2008) VALITUT PALAT KERTOO ROSKALIIKKEESTÄ
Valitut palat kertoo "Sanoista ekotekoihin" -jutussaan maaliskuun ympäristöteemalehdessä Roska päivässä -liikkeestä. Lehdessä on Tuula-Marian haastattelu. Juttu ilmestyy samaan aikaan myös Ruotsin sisarlehdessä ja huhtikuussa Norjan lehdessä.

(18.2.2008) KIEKKO-LEHDESSÄ ROSKALIIKKEESTÄ
Kiekko-lehti kertoo numerossaan 6/2008 Roskaliikkeen haasteen leviämisestä jääkiekkoseurojen ja muiden liikuntaseurojen joukossa. Liikuntaseurojen joukkovoimalla kentän tai hallin ympäristö siistiytyy hetkessä.

(16.2.2008) YHTEINEN YMPÄRISTÖMMEKIN TARVITSEE YSTÄVIÄ!
Kaveriksi matkatuhkakuppi tai purkkapurkki

Roska päivässä -Liike jakoi lauantaina Helsingissä Kampin Narinkkatorilla filmipurkkeja, joita voi käyttää matkatuhkakuppeina tai purkkapurkkeina.

Uudet omistajat saivat "tuunata" purkkinsa kauniiksi valitsemillaan luontotarroilla. Purkkeja haettiin myös ystäville lahjoiksi!

Ranskanbuldoggi Netan kanssa liikkeellä ollut Mika oli Narinkkatorilla totuttamassa pentuaan ihmisvilinään. Mika otti tyytyväisenä purkin heti käyttöön. Monet koirat ja muutkin eläimet syövät myrkyllisiä tumppeja maasta.

Jos asut muualla kuin pääkaupunkiseudulla, matkatuhkakuppi on helppo tuunata itse, löydät ohjeet kotisivultamme.

Helsingissä taajuudella 92,5 MHZ kuuluva Radio Aalto kertoi lauantaisesta Narinkkatorin matkatuhkakuppitempauksestamme.

Katso myös uutisteksti Vartti.fi klo 12.02 . Uutisteksti näkyy etusivulla ainoastaan yhden päivän ajan.

Katso myös amatöörivideopätkä YouTubesta

(30.1.2008)SUOMEN VOIMISTELULIITTO SVOLI ESITTÄÄ KOTISIVULLAAN ROSKALIIKEKUTSUN
Suomen Voimisteluliitto Svoli esittää kotisivullaan haasteen Roskaliikkeeseen.Svoli on Suomen suurin aikuisten liikuttaja ja Suomen toiseksi suurin lajiliitto, johon kuuluu noin 400 seuraa, joissa noin 133 000 jäsentä.
www.svoli.fi

(9.1.2008) NARINKKATORIN MATKATUHKAKUPPITEMPAUKSELLA HYVÄ VASTAANOTTO
Kävimme jakamassa matkatuhkakuppeja Helsingin Narinkkatorilla puolilta päivin. Helsingin Sanomien ennakkojuttu Minne mennä -palstalla toi runsaasti ihmisiä paikalle hakemaan omaa matkatuhkakuppia. Myös perheenjäsenille ja kavereille otettiin tuliaisia. Ylen Aikaisen toimittaja oli tekemässä aiheesta juttua, joka tulee tämän iltapäivän aikana radiosta taajuudella 94 MHz.

(7.1.2008) PALLOLIITON TURUN PIIRI OTTI VASTAAN JANINA ANDERSSONIN HAASTEEN
Suomen Palloliiton Turun piiri otti vastaan kansanedustaja Janina Anderssonin "Roska päivässä" -haasteen. Turun piiri haastaa puolestaan mukaan muut Suomen Palloliiton piirit.


Kuva on pelaajahaavitapahtumasta, jossa nuoret pelaajat konkreettisesti vastasivat haasteeseen keräämällä kukin heti yhden roskan roskakoriin.

TAKAISIN ETUSIVULLE