AJANKOHTAISTA

ARKISTO ENNEN VUOTTA 2008
(27.12.2007) ENSIMMÄISET KANSANEDUSTAJAT VASTAANOTTANEET UUDENVUODENHAASTEEN
Ensimmäiset kansanedustajat ovat vastaanottaneet Roska päivässä -liikkeen uudenvuoden haasteen. Kansanedustajat olivat yllättyneitä, että heidän arvokkaan työpaikkansa rappusilta löytyy maailman yleisimpiä roskia, tupakantumppeja.


Merja Kuusisto painottaa yhteisen välittämisen tärkeyttä: jo pienestä pitäen on hyvä oppia pitämään huolta yhteisestä ympäristöstä.


Ben Zyskoviczin mukaan katujemme epäsiisteys antaa vierailijoille meistä huonon kuvan, minkä vuoksi roskien kerääminen on tärkeätä.
Merja Kuusisto haastaa mukaan Tuusulan Demarit ry:n ja Ben Zyskovicz avustajansa Herttaliisa Tuuren.


Kansanedustaja Janina Andersson näkee Roskaliikkeen ensimmäisenä askeleena ympäristösuojeluun, liikkeen tuottama välittävä asenne vaikuttaa koko olemiseen. Anderssonin perhe on "jalkapallohullu" perhe. Hän haastaa Roskaliikkeeseen mukaan Suomen Palloliiton Turun piirin.Kaikki edustajat lupasivat viedä haastetta eteenpäin myös omissa ryhmissään. Aiemmin Roskaliikkeeseen on liittynyt jo useita kansanedustajia.

(10.12.2007) JULKINEN UUDENVUODENKUTSU KAIKILLE KANSANEDUSTAJILLE
Roskaliikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen esittää julkisen uudenvuodenkutsun kaikille Suomen kansanedustajille:

"Usein sanotaan, että `sellaiset edustajat kuin kansa`. Yhtä hyvin voisi sanoa, että `sellainen kansa kuin edustajat`, sillä esimerkin antamisella on voimaa", puhemies Sauli Niinistö totesi itsenäisyyden juhlapuheessaan.

"Tuleva uusi vuosi haastaa meitä uusiin, kestäviin elämäntapoihin. Tämän vuoksi haluan esittää kutsun kaikille kansanedustajille perustamaani Roska päivässä - liikkeeseen. Liike on sydämen ja omantunnon liike, jäsenrekisteriä ei ole. Me jäsenet - nykyisin kaikilla maailman mantereilla - keräämme päivittäin tai aina muistaessamme ainakin yhden roskan ja kutsumme ainakin yhden ihmisen mukaan. Systeemiälykäs pieni teko virittää myös uusia kestävän kehityksen tekoja ja ajatuksia.

Roskaliike on saanut kannustavat tervehdyksen Tasavallan presidentiltä, Arkkipiispa Paarmalta ja muslimien Imaamilta. Kotisivumme Ystäväkirjassa aikuiset, lapset ja nuoret haluavat rohkaista muita yhteiseen ympäristöstä välittämiseen. Kansanedustajien rohkaisut ja haasteet kannattajilleen olisivat hyvin tärkeitä.

Roskaliikkeen jäsenet lopettavat oman roskaamisensa. Uuden vuoden merkeissä esitän toivomuksen, että kansanedustajat näyttäisivät hyvää esimerkkiä ja luopuisivat mahdollisista omista uudenvuoden ilotulitteistaan.

Vuodenvaihteen juhlallisuuksissahan luontoon joutuu Suomessa tuhansia kiloja erilaisia raskasmetalleja. Eniten maahan sataa luontoon hajoamatonta lyijyä, ja päästöjen joukossa on myös kuparia, kromia, arsenikkia ja kadmiumia. Lyijyn osuus, ympäristöministeriön arvion mukaan noin 2 000 kiloa, on jo niin suuri, että se ylittää lentoliikenteen vuosittaiset lyijypäästöt.

Toivottaen hyvää joulunalusaikaa ja kestävän kehityksen vuotta 2008", Tuula-Maria Ahonen

(8.12.2007) "PÄIVITTÄINEN ROSKAN KERÄÄMINEN JOHDATTAA KOHTI SUURTA HENKEÄ"
Uudessa Ultra-lehdessä pohditaan Roskaliikkeen suhdetta henkisyyteen. Lue juttu

(5.12.2007) REHTORI HAASTAA KOULUYHTEISÖNSÄ JA OPPILAIDEN VANHEMMAT ITSENÄISYYSPÄIVÄNÄ
Pitäjänmäen peruskoulun rehtori Hilkka Jurvajoki oli yksi itsenäisyys-päivähaasteen vastaanottaneista rehtoreista. Lue täältä hänen puheensa itsenäisyysjuhlassa oppilaille ja vanhemmille.

(22.11.2007) ROSKALIIKKEEN ITSENÄISYYSPÄIVÄN HAASTE
Roska päivässä -liikkeen Itsenäisyyspäivän haastetta tullaan lukemaan lukuisten koulujen juhlissa ja aamunavauksissa. Seurakuntien Lapsityön keskus kertoo haasteesta etusivullaan. Haaste esitetään myös kaikille kansalaisille. Lue haaste

(13.11.2007) ROSKA PÄIVÄSSÄ -LIIKKEELLE VAPAAEHTOISTYÖN KUNNIAMAININTA


Diego Salvador, Tuula-Maria Ahonen ja Elisa Ruuhijärvi vastaanottivat tunnustuspalkinnon Roskaliikkeen edustajina .

Helsingin kaupungin vapaaehtoistyön neuvottelukunta myönsi palkitsemistilaisuudessaan kaupungintalon auditoriossa 13.11. Roska päivässä -liikkeelle vuoden 2007 vapaaehtoistyön kunniamaininnan.

Palkitsemisperusteissa todettiin Roska päivässä -liikkeen kulovalkeanomaisen leviämisen innostavan kansalaisia, järjestöjä, kouluja ja viranomaistahoja ympäristönsuojeluun. Liike korostaa yksilön vastuuta ja mahdollisuutta jo pienelläkin teolla vaikuttaa myönteisesti ympäristönsä tilaan. Konkreettinen toiminta ympäristön hyväksi herättää keskustelua ympäristön merkityksestä.

Lisäksi perusteissa mainittiin liikkeen jäsenten järjestämät lukemattomat tempaukset muun muassa vappuroskaamisen ja tupakantumppiroskaamisen ehkäisemiseksi ja siistimiseksi eri puolilla kaupunkia.

(4.11.2007) S&A-LEHTI KERTOO ROSKALIIKKEESTÄ JA MATKATUHKAKUPEISTA
Sihteereille ja assistenteille suunnattu S&A-ammattilehti esittelee marraskuun numerossaan koko sivun artikkelissa matkatuhkakuppi-ideaamme.

(29.10.2007) HAAPAVEDEN KAUPUNGINJOHTAJA HAASTAA KAIKKI KAUPUNKILAISET MUKAAN
Haapaveden kaupunginjohtaja Antti-Jussi Vahteala haastaa blogissaan kaikki kaupunkilaiset mukaan Roskaliikkeeseen:
" Jokainen meistä voi puuttua yhteen epäkohtaan kaupungissamme. Meillä on paljon roskia tienvarsilla ja pyöräteillä. Eivät ne siihen ole itsestään tulleet, vaan joku on aina ne siihen heittänyt. Huolehtimalla siitä, ettei itse heitä roskia maahan vaan roskikseen tilanne paranee. Vielä enemmän tehdään jos keräämme roskia kulkiessamme. Roska päivässä -liike kehottaa jokaista meistä ottamaan yhden roskan pois joka päivä. Haastankin samalla kaikki kaupunkilaiset tähän toimintaan."

(27.10.2007) YHDYSSIDE-LEHDESSÄ ROSKALIIKKEESTÄ
Suomen Setlementtiliiton Yhdysside-lehdessä on Tuula-Maria Ahosen lähes puolentoista aukeaman juttu Roskaliikkeestä "Olen lopettanut roskaamisen ja olen ylpeä siitä".

(9.10.2007) ANKKURI-LEHDESSÄ ROSKALIIKKEESTÄ
Kotkan-Haminan seudun Ankkuri-lehtoo Roskaliikkeestä ja paikallisesta roskaliikeaktiivista Titta Erkkilästä, joka on opettajana ja pienten lasten äitinä havahtunut ympäristön roskaisuuteen. Elokuussa Haminan kaupunginvaltuustossa ja kaupunginhallituksessa istuva roska-aktivisti teki valtuustoaloitteen siitä, että kaupungin keskustaan hankittaisiin lisää roska-astioita. Hän yrittää saada kaupunkiin myös asukkaiden siivoustalkoita Helsingin malliin. Lue juttu.

(21.9.2007) KISSAFANI-LEHTI KERTOO KISSA KALLIOLLE -PROJEKTISTAMME
Uudessa Kissafani-lehdessä on kahden sivun juttu Roska päivässä -liikkeestä ja sen yhdestä paikallisprojektista Roskaliikkeen perustamiskalliolla Helsingin Pohjois-Haagassa. Paikalliset ihmiset puhdistivat roskaliikeaktiivien kanssa lasinsirpaleita täynnä olleen kallion ihmisille ja eläimille turvalliseksi ulkoilupaikaksi.

Tehtävä tuntui aluksi ylivoimaiselta, mutta luja tahto teki mahdottomasta mahdollisen. Kesän aikana kallio saatiin puhdistettua. Paikalla iltaisin kaljoitellut nuorisokin lopetti vähitellen pullojen rikkomisen kallioon, kun Roskaliikkeen jäsenet ryhtyivät keskustelmaan heidän kanssaan ja veivät samalla tyhjät pullot pois.(15.9.2007)APULAISKAUPUNGINJOHTAJA PEKKA SAURIN KIITOKSET ROSKALIIKKEEN JÄSENILLE
Rakennus- ja ympäristötoimesta vastaava Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri on kirjoittanut liikkeemme ystäväkirjaan seuraavan kiitostervehdyksen: "Tervehdys Roskaliikkeelle ja kiitokset arvokkaasta työstä kaupungin viihtyisyyden hyväksi. Hieno homma!"
Yst. Pekka Sauri Apulaiskaupunginjohtaja Helsinki

(9.9.2007) PÄÄMINISTERI VANHANEN MUKAAN ROSKALIIKKEESEEN
Keski-Uusimaa kertoo 9.9. -numerossaan, että pääministeri Vanhanen sai lauantaina Keravan sirkusmarkkinoilla polttareita viettäneeltä morsiamelta haasteen tulla mukaan Roska päivässä -liikkeeseen.

Toimittaja Veijo Eronen kirjoittaa: "Vanhanen paineli avajaisista kävelykadulle onnittelemaan 40-vuotiasta Keravan keskustan puolueosastoa ja joutui heti kampanjahaasteen kohteeksi. Polttaripäivänään Eko-Liinaksi pukeutunut Anna Jukarainen haastoi Vanhasen Roska Päivässä -kampanjaan. -Levitän tietoa tästä hyvästä asiasta, Vanhanen lupasi."

Toimittaja tarkensi kysymällä vielä erikseen Vanhaselta, ottaako tämä haasteen vastaan. Tähän Vanhanen varmisti: "Kyllä otan haasteen vastaan."

Polttareiden päävastaavana toiminut Kaisa Fonsell kirjoittaa Roska päivässä -polttaripäivän tapahtumista:

"Vaihtoehtoinen polttariteema - Roska päivässä

Eko-Liina eli Anna Jukarainen kertoi haasteen alustuksena olleensa aikoinaan Keravan kaupungilla töissä roskienkeräyshommissa. Eko-Liina muistutti sirkusmarkkinoiden kävijöitä roskien viemisestä aina sinne jätesäiliöön asti ja toivoi vanhempien opettavan lapsilleen, niinkuin hänenkin isänsä oli opettanut - karkkipaperit kuuluvat pönttöön.

Vanhanen kertoi kasvattavansa lapsiaan samassa hengessä. Lopuksi Eko-Liina haastoi Vanhasen keräämän Roskan päivässä. Vanhanen otti haasteen sekä Eko-Liinan antaman roskapussin vastaan. Roskia annettiinkin heti Vanhasen saamaan pussiin.

Eko-Liina jatkoi matkaansa Keravan keskustassa ja sai haastettua päivän aikana noin kymmenen sirkusmarkkinakävijää. Lisäksi Eko-Liina jakoi menestyksekkäästi 25 roskapussia, yhden mm. ensiaputehtävää tuomaroineille poliisi-sedille. Lisäksi Eko-Liina jakoi matkatuhkakuppeja, pääsi karuselliin ja suoritti useita tehtäviä."

(3.9.2007) OPETUSHALLITUKSEN KASVATUSAINEISTON TEHTÄVÄ: TEE ROSKA PÄIVÄSSÄ -JULISTE TAI LAULU
Opetushallituksen Kenguru-kasvatusaineiston "Vastuu ympäristöstä, hyvinvoinnista ja kestävästä tulevaisuudesta" -osiossa on perusasteen koululaisille annettu seuraavanlainen tehtävä:

"Roska päivässä -juliste tai -laulu

Tehtävä sopii kuvataiteen tai musiikin tunneille. Tutustukaa yhdessä Roska päivässä -liikkeen verkkosivuihin. Tehkää julisteita tai lauluja, joilla innostetaan ihmisiä osallistumaan Roska päivässä -liikkeen toimintaan. Laulu voi olla itse sävelletty tai tuttuun melodiaan sanoitettu."

(24.8.2007) DEMISSÄ 15-VUOTIAAN ELISAN HAASTATTELU ROSKALIIKKEEN MERKEISSÄ
Tiistaina 28.8 ilmestyvässä nuorten Demi-lehdessä on 15-vuotiaan Elisa Ruuhijärven haastattelu Roskaliikkeen merkeissä Oma planeetta -palstalla. Elisa on itsekin kirjoittanut erittäin hyvän jutun Roskaliikkeestä Töölöläinen-lehteen viime joulukuussa.

- Olen huomannut, että roskan keräämisestä tulee jotenkin välittävä tunne, kirjoittaa Elisa Ystäväkirjassamme.

(20.8.2007) "ROSKA PÄIVÄSSÄ PUHDISTAA MIELEN JA YMPÄRISTÖN"
Kouvolan Sanomat kertoo Roskaliikkeestä sekä Kissa kalliolle ja matkatuhkakuppiprojekteistamme 20.8. numerossa.
"Roska päivässä -liike on elämäntapa. Kerätty roska tuo hyvän mielen, ja puskaradion kautta leviävän projektin avulla puhdistuu vaikka kokonainen kallio", kirjoitaa Pinja Valkonen.

(17.8.2007)SUOMEN RENGASKIERRÄTYS OY:LTÄ TUKILAHJOITUS
Suomessa kerättyjen käytettyjen ajoneuvonrenkaiden hyötykäytöstä vastaava Suomen Rengaskierrätys Oy on päättänyt tukea taloudellisesti Roska päivässä -liikkeen toimintaa, mistä yritykselle suuret kiitokset! Avustus käytetään tiedotustoimintamme hyväksi.


Voittoa tavoittelematon rengasalan toimijoiden perustama Suomen Rengaskierrätys Oy on tuottajavastuun edelläkävijä Suomessa ja maamme ensimmäinen tuottajavastuulain mukainen virallinen tuottajayhteisö. Yrityksen organisoima keräysjärjestelmä kerää hyötykäyttöön yli 90 prosenttia käytöstä poistuvista autonrenkaista. Tämä lienee maailmanennätys alallaan.

Lisää tietoa rengaskierrätyksestä täällä.

(16.8.2007) KISSA KALLIOLLE -PROJEKTIMME UUDENMAAN ALUEUUTISISSA
TV2:n paikallisuutiset esittelivät Roska päivässä -liikkeen piirissä syntyneen Kissa kalliolle -projektin Helsingin Pohjois-Haagassa. Projektissa on puhdistettu erittäin roskainen ja lasinsirpaleita täynnä oleva kallio ihmisten ja eläinten käyttöön.

Samalla on pyritty vaikuttamaan kalliolla käyviin jengeihin, jotta nämä lopettaisivat roskaamisen ja pullojen rikkomisen. Tuloksia on syntynyt ja pulloja ei ole enää juurikaan rikottu.

Katso ohjelma YLE:n nettiareenalla. Osuutemme on uutisten lopussa juuri ennen säätä. Klikkaa sivun linkkiä: avaa mediasoitin omaan ikkunaan.

(10.8.2007)"TÄMÄN IDEAN SAA VARASTAA"
Uutispäivä Demari kertoo 10.8. numerossaan matkatuhkakuppitempauksestamme Hakaniemen torilla. Purkit saivat sielläkin taas kerran erittäin hyvän vastaanoton. Torikahvilassakin matkatuhkakuppejamme pyydettiin viereisestä pöydästä, kun olimme antamassa niitä toisen pöydän asiakkaille.

(6.8.2007) "TILL KAMP MOT FIMP"
Ruotsinkielinen kansanosa sai matkatuhkakuppivalistusta, kun Hufvudstadsbladet kertoo 6.8. -numerossaan matkatuhkakuppien jakamisestamme Espan puistossa. Lehden mukaan vastaanotto oli lämmin.

(4.8.2007) PORVOOSSA NUORET INNOSTUIVAT MATKATUHKAKUPEISTA
Uusimaa-lehti kertoo lauantain numerossaan matkatuhkakuppitempauksestamme Porvoon keskustassa.

Lue osa jutusta Uusimaan nettilehtiarkistosta. Juttu on nimellä "Saisiko olla matkatuhkakuppi?"

Kuva: Joonas Fritze

(30.7.2007)VENÄJÄNKIELISTÄ ROSKALIIKEOHJELMAA YLESSÄ
YLE:n venäjänkielinen radio tekee tänään ohjelmaa Roska päivässä -liikkeestä. Ohjelma tulee ulos lähiaikoina Suomen ja Venäjän lisäksi Baltian maissa ja Ruotsissa.

(28.7.2007) HYVINKÄÄLLÄKIN TUPAKANTUMPIT MATKATUHKAKUPPEIHIN
Hyvinkään-Riihimäen seudulla ilmestyvä Aamuposti kertoo 28.7. numerossaan matkatuhkakuppitempauksestamme Hyvinkään keskustassa. Matkatuhkakuppi-idea välittyi näkyvästi lehden lukijoille, ja aihe nostettiin nettisivuillakin päivän kuuden uutisotsikon joukkoon.

(25.7.2007) VANTAAN TIKKURAITILLA TORJUTTIIN MAAILMAN YLEISINTÄ ROSKAA
Vantaan Sanomat kertoo 25.7. numerossaan matkatuhkakuppitempauksestamme Vantaan Tikkuraitilla. Moni tumppi jää Vantaallakin maahan heittämättä uusien matkatuhkakuppien ansiosta. Toivottavasti ihmiset intoutuvat askartelemaan myös omia matkatuhkakuppejaan.

(19.7.2007) ROSKALIIKKEESTÄ ARABIANKIELISILLE
Roskaliike on leviämässä myös arabiankielisiin maihin. Ensimmäinen arabiankielinen artikkeli on julkaistu Islamonline-nettipalvelussa. Jutun on kirjoittanut Magdy Said, Board Member/Arab Science Journalists Association.

(17.7.2007) MATKATUHKAKUPPEJA ESPOOSSA JA LOHJALLA
Länsiväylä- sekä Länsi-Uusimaa -lehti kertovat 18.7.keskiviikon numerossaan matkatuhkakuppien jakotempauksistamme Espoon Tapiolassa sekä Lohjan torilla. Matkatuhkakupit ovat selvästi haluttua tavaraa kaikkialla, missä olemme käyneet. Niitä ottavat tupakoitsijoiden lisäksi vastaan myös tupakoitsijoiden ystävät ja perheenjäsenet, jotka vievät purkin tupakoitsijalle lahjaksi.

(10.7.2007) KANSALAISAKTIVISMISSA YMPÄRISTÖMUUTOKSEN TOIVO
Uusimmassa Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä arvioidaan Jari Lyytimäen kirja "Unohdetut ympäristöongelmat". Lyytimäen mukaan epävarmassa yhteiskunnassa pienikin toisinajattelijoiden joukko voi olla riittävä käynnistämään tärkeitä muutoksia. Esimerkkinä hän käyttää Roskaliikettä.

Yhdenkin virkamiehen, tutkijan, tai kansalaisen innovatiivisuus tai aktiivisuus voi vaikuttaa suuresti yhteiskunnalliseen oppimiseen, jonka avulla ympäristönäkökohtia voidaan alkaa ottaa entistä paremmin huomioon.

(7.7.2007) MATKATUHKAKUPPEJA JYVÄSKYLÄSSÄ 7.7.

Keskisuomalainen kertoo sunnuntainumerossaan Roskaliikkeen matkatuhkakuppitempauksesta Jyväskylän keskustassa. Käytetyt filmipurkit saivat monta uutta iloista omistajaa.

Tuula-Maria Ahonen tarjosi jyväskyläläisille suurista arkeista luontotarravalikoiman, josta kukin sai valita mieleisensä tarran purkin koristeeksi.
Kuva: Janne Nousiainen/Keskisuomalainen.


(4.7.2007) HIETSUN MATKATUHKAKUPPI- & TALKOOTAPAHTUMA NÄKYI JA KUULUI
Hietsun tempauksessa olivat talkoolaisten lisäksi mukana STT, A-studio , Uudenmaan aluetelevision uutiset Radio Suomi, Radio Ylen aikainen ja Radio Mellannyland. Kiitos talkoolaisille!

Monet ihmiset askartelivat matkatuhkakuppeja lahjaksi myös kavereilleen, eräs äiti pojalleen ja lapset vanhemmilleen. Suhtautuminen oli pääsääntöisesti ilahtunutta.

(29.6.2007) OTA LAHJAKSI MATKATUHKAKUPPI & TUMPPITALKOOT -TAPAHTUMA HIETSUSSA 4.7.

Roskaliike järjestää Ota lahjaksi matkatuhkakuppi & Tumppitalkoot - tapahtuman Helsingin Hietaniemen uimarannalla 4.7.2007.

Tapahtuma on kaksiosainen, joista ensimmäinen osa tapahtuu kello 10–11.30. Jälkimmäinen osuus pidetään kello 16–17, minkä jälkeen talkoolaisilla on mahdollisuus osallistua Friskis&Svettis -liikuntaseuran ilmaiseen Beach-jumppaan.

Tupakantumpit ovat maailman yleisin, myrkyllinen roska. Uuden tupakkalain johdosta tumppeja heitetään maahan entistäkin enemmän. Roska päivässä -liike järjestää siksi Hietarannassa tapahtuman, jossa tupakoijille lahjoitetaan matkatuhkakuppeja. Voit myös tuoda mukanasi pieniä purkkeja jaettavaksi.

Matkatuhkakupin vastaanottaja saa koristella matkatuhkakupin mieleisekseen kauniilla luontotarroilla.

Samalla Hietaniemen uimarannasta tehdään yhteisvoimin tumpeista vapaa alue. Jokainen rannalla olija haastetaan keräämään ainakin yksi tupakantumppi. Paikalla on tarjolla roskapihtejä talkoolaisille.

(25.6.2007) PAPERINKERÄYS OY:LTÄ TUKILAHJOITUS
Kiitämme Paperinkeräys Oy:tä spontaanisti ja oma-aloitteisesti tehdystä tukilahjoituksesta. Sen avulla voimme entistä paremmin jatkaa tiedotustoimintaamme .


Valtakunnallinen tuottajayhteisö Paperinkeräys Oy huolehtii siitä, että maassamme syntyvästä keräyspaperista hyödynnetään vähintään 75 %. Toiminta on kuluttajille ilmaista.

Lisää tietoa paperinkeräyksestä täällä.

(22.6.2007) JUHANNUSTAIKA
Kerää maasta tyhjä lasipullo ja esitä pullon hengelle toivomus. Kun viet pullon kauppaan, luontoäiti tukee kaikin tavoin toivomuksesi toteutumista. Merkiksi toiveesi vastaanottamisesta palautusautomaatti lahjoittaa sinulle heti kymmenen senttiä.

(22.6.2007) AAMUPOSTISSA ROSKALIIKEESTÄ
Hyvinkään-Riihimäen -seudun valtalehti Aamulehti kertoo Juhannuksena suuressa jutussa Roskaliikkeestä.

(21.6.2007) POHJOISEN URHEILUSEUROILLA LAAJA HAASTEKAMPANJA
Ystäväkirjaamme on viime päivinä ilmestynyt kirjoituksia Oulun ja Meri-Lapin seutukunnan haastekampanjasta, jossa tuhansien jäsenten urheiluseurat haastavat toisiaan mukaan Roska päivässä -liikkeeseen. Haastekampanja etenee laajalla rintamalla.

(14.6.2007) TURVAPAIKANHAKIJANUORILLE KERTOMASSA TURUSSA
Kansan Uutiset kertoo 14.6. numerossaan Tuula-Maria Ahosen vierailusta nuorten turvapaikanhakijoiden ryhmäkodissa. Vastaanotto oli pääosin positiivinen, ja nuoret totesivat mukaan tulemisen olevan helppoa.

(7.6.2007) NUORTEN SUURLEIRILLÄ


Tuula-Maria Ahonen oli kertomassa 600 nuorelle Roskaliikkeestä suurella Kesisleirillä Sauvossa. Monet kuulijat ilmoittivat tulevansa mukaan. Ystäväkirjassamme on yksi esimerkki tästä.

Samalla matkalla Tuula-Maria kävi kertomassa Roskaliikkeesta nuorille turvapaikanhakijoille Turun ryhmäkodissa.

(6.6.2007) ROSKA PÄIVÄSSÄ -LIIKKEEN YSTÄVÄT RY PERUSTETTU
Roska päivässä -kansalaisliikkeen rinnalle on perustettu virallisempi yhdistys Roska päivässä -liikkeen ystävät ry. Se toimii järjestäytymättömän Roska päivässä -kansalaisliikkeen tukena ja pykälät täyttävänä yhteistyökumppanina, kun tehdään sopimuksia ulkopuolisten tahojen kanssa.

Varsinainen Roska päivässä -kansalaisliike jatkaa rekisteröitymättömänä ja ilman byrokratiakoukeroita, kuten ennenkin. Roskaliikkeeseen kuuluminen ei siis edelleenkään edellytä muuta kuin päivittäisen roskan keräämistä ja uuden jäsenen haastamista.

Sen sijaan Roska päivässä -liikkeen ystäviin voi liittyä maksamalla yhdistyksen tilille (Nordea 125730-536476) vuosittaisen jäsenmaksun, joka on tällä hetkellä 10 euroa. Ilmoita maksaessasi nimesi ja sähköpostiosoitteesi, koska tiedotamme asioista sähköpostitse turhan roskantuottamisen välttämiseksi. Halutessasi voit liittyä myös kannatusjäseneksi maksamalla haluamasi summan samalle tilille.

Yhdistyksen puheenjohtajana toimii tänä vuonna Seppo Kaitanen Espoosta, varapuheenjohtajana Marja-Liisa Raunio Helsingistä,rahastonhoitajana Jari Peltoranta Helsingistä ja hallituksen jäsenenä Reijo Korhonen Helsingistä.

(6.6.2007) "SAISIKO OLLA MATKATUHKAKUPPI"
Helsingin Sanomat kertoo kaupunkisivuillaan Maailman ympäristöpäivänä 5.6. järjestämästämme matkatuhkakuppitempauksesta. Jaoimme ilmaisia matkatuhkakuppeja tupakoitsijoille Helsingin Hietarannassa. Vastaanotto oli positiivinen, ja useimmat tupakoitsijat ilmoittivat ottavansa mielellään matkatuhkakupin käyttöön. Joku oli juuri pohtinut, mihin saisi laitettua tumppinsa, kun tupakka olisi poltettu.

(1.6.2007) MAAILMAN YMPÄRISTÖPÄIVÄN HAASTE
Roska päivässä -liikkeen kesähaaste Maailman ympäristöpäivänä 5.6:

Ehkäise tai kerää maailman yleisin roska!

Amerikkalaisen tutkimuslaitoksen mukaan maailman yleisin roska on tupakantumppi.

Tumpit sisältävät lukuisia myrkyllisiä aineita. Pikkulapset ja koirat voivat pistää tumppeja suuhunsa. Tumpit rumentavat ympäristönsä ja maatuvat hyvin hitaastI. Kuitenkin toistaiseksi vielä valtaosa suomalaisista tupakoitsijoista heittää tumpit ajattelemattomasti maahan.

Maailman ympäristöpäivänä 5.6.2007 Roska päivässä -liike haluaa haastaa kaikki suomalaiset luomaan tumpeista vapaita alueita.

Tupakoitsija voi helposti ottaa käyttöönsä matkatuhkakupin:

Kotoa löytyy pieniä purkkeja tai valokuvausliikkeistä saa ilmaiseksi filmipurkkeja. Purkin voi koristella persoonalliseksi esimerkiksi itseä inspiroivalla tarrakuvalla.

Tupakoimaton, haluaisitko antaa tupakoivalle ystävällesi Ympäristöpäivän lahjaksi matkatuhkakupin? Osallistutko sinäkin yhteisvastuun hengessä maailman yleisimmän roskan poistamiseen - Keräämällä maasta ainakin yhden tumpin?

Tumppia kerätessä on hyvä käyttää käden suojana esimerkiksi paperinenäliinaa, kotoa otettua pientä muovipussia, maasta löytyvää lehteä tai siistiä muuta roskaa.

- Kun onnistumme tuottamaan lähiympäristöömme siisteyttä ja turvallisuutta, tämä voi innostaa myös muuhun toimintaan yhteisen ympäristömme puolesta, toteaa Tuula-Maria Ahonen.

(1.6.2007) APU-LEHTI KIRJOITTI YMPÄRISTÖPÄIVÄN HAASTEEN TIIMOILTA
"Tumppi on maailman yleisin roska", Apu otsikoi juttunsa numerossa 22/07.

(24.5.2007) KOLUMNI KESKI-UUSIMAASSA
Tuula-Maria Ahonen oli Järvenpään Seurakuntaopistolla kertomassa turvapaikanhakijoille Roskaliikkeestä. Keski-Uusimaan toimittaja Tomi Bäckström oli paikalla tekemässä juttua aiheesta. Hän sai tilaisuudessa oman matkatuhkakupin, josta innostui niin, että teki normaalin lehtijutun lisäksi vielä alla olevan kolumnin matkatuhkakupista:

"Haaste kaikille nikotiinin orjille

Olen aina manannut kauppoja, joiden edustalla ei ole tuhkakuppeja. Paheeseeni liittyy olennaisesti se, että kun kauppareissulla nousen autosta, poltan tapatupakan ennen kauppaan menoa.

Hyvin monen kaupan edustalle vaan ei ole tupakantumpille soveltuvaa astiaa. Silloin kun mahdollista, olen tökännyt tupakan vesilätäkköön ja heittänyt sen varmasti sammuneena roskikseen, mutta kuivalla kelillä en uskalla laittaa tumppia tavalliseen roskikseen kuivien roskien sekaan edes viiteen kertaan poljettuna. Silloin se on tipahtanut katuun.

Roskia en heitä maahan ja autoni on sen näköinen, etteivät ne lennä kyllä ikkunastakaan ulos. Olen tehnyt mielestäni kaiken mahdollisen siistimmän ympäristön puolesta. Mieleeni ei ole koskaan juolahtanut, että tumpin voisi laittaa johonkin purkkiin ja viedä sen siinä lähimpään roskikseen.

Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen kertoi, että Suomen luonnonsuojeluliiton entinen puheenjohtaja, korkeasti koulutettu ympäristöihminenkin nakkeli röökinnatsoja maahan ennen liikkeeseen liittymistään. Ei hänkään ollut koskaan tullut ajatelleeksi, että tumpeille voi kuljettaa pientä purkkia taskussaan.

Nyt minullakin on matkatuhkakuppi ja kokeilinkin jo sitä; hyvin toimii. Ei tarvita kuin tiivis taskuun sopiva kippo. Se voi olla vanha filmirullan muoviputkilo, kosteusvoiteen tai muun taskuun soveltuvan kauneudenhoitotuotteen kippo tai vaikkapa tyhjä maustepurkki.

Tiedän kyllä että parempi teko olisi lopettaa tupakointi kokonaan, mutta siihen saakka kun tupakoin, yritän muistaa kuljettaa taskussa matkatuhkista tumpeille, joita en voi laittaa muualle kuin maahan. Onko teistä muista nikotiinin orjista samaan?"

Tomi Bäckström
kolumni on julkaistu Keski-Uusimaassa 24.5.2007

(24.5.2007) KISSA KALLIOLLE -PROJEKTI HELSINGIN UUTISISSA
Kynnistämämme lasinkeräyskampanja kalliolla Pohjois-Haagassa esiteltiin Helsingin uutisissa 23.5.2007, sivulla 6.

(16.5.2007) PIISPAN SIUNAUS ROSKALIIKKEEN JÄSENILLE
"Luomakunnasta huolehtiminen ja sen herkän tasapainon varjeleminen on meidän kaikkien yhteinen asia. Sitä, joka suojelee Jumalan luontoa, seuraa myös Jumalan siunaus." Näin kirjoittaa tervehdyksessään Roska päivässä -liikkeelle Helsingin hiippakunnan piispa Eero Huovinen.

(6.5.2007) ÄITIENPÄIVÄHAASTE KAIKILLE ÄIDEILLE
Roska päivässä- liike haluaa kunnioittaa Äitienpäivänä meidän kaikkien ensimmäistä äitiä, äiti luontoa. Tällä hetkellähän kaunista luontoamme häpäistään jatkuvasti heittelemällä roskia, joista osa on eläimille vaarallisia.

Liikkeen perustajaäiti Tuula-Maria Ahonen haastaa kaikki äidit, myös tulevat äidit ja isoäidit, keräämään Äitienpäivän kunniaksi ainakin yhden roskan.

Monet tunnetut vaikuttajaäidit ovat jo vastaanottaneet Roska päivässä- liikkeen Äitienpäivähaasteen: ympäristöministeri Paula Lehtomäki, näyttelijä Anu Palevaara, kirjailija Anja Snellman, tapakouluttaja Kaarina Suonperä, laulaja Anna Hanski, kansanedustaja Heidi Hautala, kansanedustaja Leena Harkimo, kasvatuspsykologian professori Kaarina Määttä Lapin yliopistosta, kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri, rikosylikonstaapeli Marja Vuento, ex- huippu-urheilija, kirjailija Heli Kruger, professori Christina Salmivalli Turun yliopistosta ja kaupunginvaltuutettu, kätilö Zahra Abdulla.

"Tervetuloa mukaan äitien yhteiseen välittämiseen! Kaikki nämä kiireiset äidit vastasivat haasteeseen erittäin nopeasti, ilmoittaen ottavansa haasteen vastaan ilomielin", Tuula-Maria Ahonen toteaa.

(2.4. 2007)VAPPU SUJUI SIIVOSTI
Vapunjälkeinen Ilta-Sanomat vahvistaa Roskaliikeläisten havainnot tavallista siistimmästä vapunvietosta. Laajalle levitetty vappuhaasteemme on varmasti ollut vaikuttamassa asiaan!

Ilta-Sanomien juttu 2.4. kertoo:

"Porsastelun sijaan vappu sujui siivosti

Ennakko-odotusten mukaan Helsingissä joutuu vappupäivänä väistelemään pullon sirpaleita, kahlaamaan serpentiinimeressä ja kompastelemaan roskakasoihin.

Väärin!

IS kiersi eilen iltapäivällä katsastamassa, miltä kaupunki näyttää kevään railakkaimpien kekkereiden jälkimainingeissa. Kierroksesta muodostui liki kadonneiden roskien metsästys, sillä porsastelun jälkiä ei löytynyt mistään.

"Kaikkien maiden proletariaatit, liittykää yhteen!", julisti kirkkaanpunainen lakana Kaisaniemen puistossa. Ainakin puistossa oli liittynyt yhteen suuri joukko keväälle skoolaavia valkolakkisia.

Silti hiekkakenttä ja nurmikko kielivät hillityistä bileistä.

Mäen päällä lojui hylätty samppanjapullo poikineen, mutta suurin osa niistä oli sommiteltu siisteihin rykelmiin keräämisen helpottamiseksi.

Siisteyden salaisuus piilee paitsi ajoissa liikkeellä olleessa kaupungin puhtaanapitoväessä, myös Eva Nilssonin kaltaisissa kansalaisissa. Valtiotieteen opiskelijalla oli molemmat kourat täynnä roskapusseja.

- Kerään joka vappu sekä omat että muiden roskat. Pullot jätän, sillä joku muu voi tarvita enemmän niistä saatavia rahoja, Nilsson sanoo.

Myös Senaatintorin mukulakivet loistivat puhtauttaan, eikä juhlien jälkiä ollut juuri Esplanadilla tai Tähtitorninmäelläkään."

(2.4.2007) YLEN YKKÖSEN AAMU-TV:SSÄ ROSKALIIKKEESTÄ
Tuula-Maria Ahonen oli Ylen AamuTV:n vieraana vapun jälkeisenä keskiviikoaamuna. Myös tässä ohjelmassa noteerattiin ympäristön siisteys vapun jälkeen.

(30.4.2007) RADIO SUOMEN AJANTASASSA VAPPUHAASTEESTA 10-10.30
Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa 30.4. tulee Tuula-Maria Ahosen haastattelu Roska päivässä -liikkeen vappuhaasteen tiimoilta.

(28.4.2007) TURKULAISET OPISKELIJAT LAAJASTI MUKANA VAPPUHAASTEESSA
Turun Sanomat kertoo, että turkulaiset opiskelijat ovat ottaneet alla olevan opiskelijoille ja ammattiyhdistysliikkeelle suunnatun vappuhaasteen tosissaan vastaan. Turun yliopiston ylioppilaskunta TYY vie vappuviestiä eteenpäin alayhdistystensä kautta. Ainejärjestöjen puheenjohtajat haastavat sähköpostilla kaikki jäsenensä mukaan liikkeeseen. TYY:n ympäristövastaavan Juhana Harjun mukaan näin tavoitetaan kaikki yliopisto-opiskelijat. "Valtaosa opiskelijoista kuuluu ainakin yhteen alayhdistykseen."

Aktiivisimmalle alaosastolle saattaa olla luvassa palkintokin. "Se ei kuitenkaan ole pointti. Haluamme, että ympäristöstä ei huolehdita vain palkitsemisen takia, vaan opitaan ottamaan vastuuta. Meillä on aktiivista ja fiksua väkeä, joten haaste menee hyvin läpi, Harju lupailee.

Yliopisto-opiskelijat huolehtivat siisteydestä vappujuhlinnan jälkeenkin. Roskaviesti-tempaus järjestetään jälleen Vartiovuorenmäellä vappupäivänä piknikin päätteeksi.

Lue koko juttu täältä.

(27.4.2007) SUURELLA JOUKKOVOIMALLA KOHTI ROSKATONTA VAPPUA
Vappu on työn, opiskelijoiden ja toistaiseksi vielä suuren suomalaisen roskaamisen juhla. Yksin Helsingissä vapun siivous tulee maksamaan veronmaksajille yli 100 000 euroa. Jos koko Suomi yhteenlaskisi vapun siivoushinnan, summa olisi järjettömän suuri.

Todellisuutta voidaan kuitenkin muuttaa yhteisvoimin. SAK, STTK, AKAVA, SYL, AOVA, SAKKI RY, SAMOK, STTK-Opiskelijat, Suomen Lukiolaisten Liitto ja Työttömien Valtakunnallinen yhteistoimintajärjestö haastavat jäsenensä Roska päivässä -liikkeen merkeissä keräämään vappuna ainakin yhden roskan.

"Roskaaminen on vanhanaikainen ja lapsellinen tapa, joka tulee yhteiskunnalle kalliiksi, ja on eläimille vaarallinen. Hyvin monet ihmiset kärsivät roskaamisesta. Opiskelijoiden ja työn juhlana opiskelijat, työläiset ja työtä hakevat ovat avainasemassa lopettamassa tuon vanhanaikaisen tavan, ja luomassa uutta kestävän kehityksen juhlintaa", sanoo Tuula-Maria Ahonen.

Yli kaksi miljoonaa roskaa päivässä

Haasteen vastaanottaneisiin järjestöihin ja niiden jäsenjärjestöihin kuuluu yli 2,4 miljoonaa jäsentä. Jos kaikki jäsenet keräisivät päivän roskansa, tulos näkyisi varmasti kaduilla ja puistoissa siistimpänä ja viihtyisämpänä ympäristönä sekä säästyneinä siivouskuluina.

SAK:n järjestöpäällikkö Reijo Paananen pitää työntekijöiden ja opiskelijoiden yhteistempausta roskattomuuden puolesta hyvänä ideana. Paajanen lupasi itsekin kerätä roskia Rovaniemen puhetilaisuutensa yhteydessä.

- Mielellämme ja mutkattomasti tartuimme haasteeseen, jonka välitimme eteenpäin jäsenjärjestöillemme. SAK:n vapputilaisuuksiin osallistuu yleensä 100 000 – 150 000 henkeä, ja olemme pyytäneet järjestäjiä esittämään haastetta kuulijoille. Olemme myös pyytäneet järjestämään tilaisuuksiin riittävästi roska-astioita, jonne roskat voi laittaa, Paananen sanoi.

Maamme kaikki tärkeimmät opiskelijajärjestöt ottivat myös haasteen vastaan.

- Vappu on työväenjuhlan lisäksi tulevien ammattilaisten eli nykyisten opiskelijoiden juhla. On muistettava, että juuri meistä on kiinni se, millaiseen maailmaan lapsemme ja lapsenlapsemme syntyvät, totesi Ammattiin Opiskelevat – SAKKI ry:n puheenjohtaja Kati Kokkonen.

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ry:n hallituksen jäsen Iina Korkiamäki totesi havahtuneensa roskaamisen vaikutukseen Venäjän matkallaan.

- Siellä todella näki, minkälaiseksi ympäristö voi mennä, kun roskaamisesta ei piitata, hän sanoi.

Suomen Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Antti Melander uskoo joukkovoimaan. Hän totesi, että kestävän kehityksen on pakko tulla ihmisten jokapäiväiseen elämään.

- Roskaaminen on typerä tapa ja aiheuttaa suuria menoja. Helsinginkin sadan tuhannen euron vappusiivouskulut voitaisiin säästää johonkin järkevämpään toimintaan, jos ihmiset jättäisivät heittämättä roskansa maahan ja keräisivät sen lisäksi kukin itse yhden roskan pois, Melander sanoi.

Roskattoman vapun joukkotempauksesta on tarkoitus tehdä jokavuotinen perinne.

(18.4.2007)TOSI SIISTII TAMPEREELLA 28.4.
Tuula-Maria Ahonen käynnistää Tampereen pormestarin Timo P. Niemisen sekä sankan järjestäjäjoukon kera suuren Tosi siistii -kampanjan Tampereen Jugendtorilla keskustorin vieressä lauantaina 28.4. klo 11. Roskaamisen lopettamiseen tähtäävään kampanjaan osallistuu laaja joukko organisaatioita opiskelijoista poliiseihin.

"Siisteys on kaikkia tamperelaisia yhdistävä teema ja sitä pidetään heti vanhusten hoidon jälkeen yhtenä tärkeimmistä kehittämiskohteista kaupunkilaisten keskuudessa", sanoo pormestari Timo P. Nieminen. Hän on kutsunut kampanjaan mukaan kaikki tamperelaiset ja haastoi järjestöt ja yksittäiset kaupunkilaiset omakohtaiseen vastuun ottoon niin kaupungin keskustan kuin kunkin oman lähiympäristön siisteydestä.


(10.4.2007) ESPERANTONKIELINEN KOTISIVU LISÄTTY
Roska päivässä -liike sai uuden esperantonkielisen kotisivun. Raita Pyhälän ja Mikko Mäkitalon tekemä käännösteksti on seitsemästoista Roskaliikkeen käännöskieli.

(6.4.2007) ISÄ MITRO MUKAAN
Isä Mitro, Ortodoksisen kirkon tunnettu pappi ja yhteiskunnnallinen vaikuttaja, on tullut mukaan Roskaliikkeeseen. "Kerään joka päivä yhden fyysisen ja yhden henkisen roskan", Isä Mitro sanoo. " Aion kutsua mukaan paljon ihmisiä, erityisesti kaikki rippilapseni."

(1.4.2007) ONNEA 7-VUOTIAALLE - KIITOKSET JA JUHLATAIKA KAIKILLE!

Roskaliike tulee huhtikuun alkaessa seitsemän vuoden ikään ja on kasvanut varsin isoksi "lapseksi". Ruusuiset kiitokset siitä kaikille, jotka olemme vieneet liikettä eteenpäin omalla osallisuudellamme! Meidän lisäksemme lukuisat ihmiset eri puolilla maailmaa tulevat mukaan tähän arjessa näkyvään yhteisen ympäristömme kunnioittamiseen.

Roskien keräämisessä on myös henkinen ulottuvuus: roskan heittäminen on ajattelematon, välinpitämätön, itsekäs teko. Roskankerääjä voi korjata tämän teon näkyvällä tavalla. Ja kun vie kierrätysastioihin sinne menevät roskat, toimii eheyttävästi , luonnon oman systeemin mukaisesti. Ihminen, jolla on ollut tapana roskata, havahtuu roskia kerätessään lopettamaan vanhanaikaisen roskaamistavan, ja saavuttaa näin uutta itsekunnioitusta.

Juhlan kunniaksi 7- vuotistaika: Kerää seitsemän roskaa, ja vie ne oikeisiin kierrätysastioihin, jos mahdollista. Näe yöllä unta roskattomasta ja saasteettomata maailmasta, rentoutuen syvästi. Herää aamulla harvinaislaatuisen levänneenä, tulevaisuuden suunta kirkkaana mielessäsi..

(31.3.2007) IRC-GALLERIAAN AVATTU UUSI ROSKA PÄIVÄSSÄ -YHTEISÖ
Innokas Roskaliikkeen jäsen Juulia on avannut roska päivässä -yhteisön nuorten irc-galleriaan. Galleriassa oli yllättäen jo ennestään yksi roska päivässä -yhteisö. Ne löytyvät helpoimmin gallerian hakukoneella täältä.

(21.3.2007)SATOJA KOULUJA ERI PUOLILLA MAAILMAA ROSKA PÄIVÄSSÄ -TEMPAUKSESSA
ENO-verkkokoulu järjestää kansainvälisen Roska päivässä -tempauksen tänään keskiviikkona 21.3. Tapahtumaan osallistuu 300 koulua 90 maassa. Suomen Partiolaiset on myös haastettu mukaan tempaukseen.

ENO eli Environment Online on kansainvälinen kestävän kehityksen verkkokoulu, jossa oppilaat opiskelevat ympäristöteemoja ja tuottavat tietoa omasta ympäristöstään kaikkien jaettavaksi.

(19.3.2007) VALITUISTA KANSANEDUSTAJISTA MONI MUKANA ROSKALIIKKEESSÄ
Äänestyshistorian suurimman äänimäärän saanut Sauli Niinistö on mukana Roskaliikkeessä. Uusista edustajista mukana ovat myös Paavo Arhinmäki, Heidi Hautala, Leena Harkimo, Tanja Saarela, Timo Soini, Kimmo Kiljunen, Miapetra Kumpula-Natri ja Håkan Nordman.

Zahra Abdulla pääsi melkein ensimmäisenä maahanmuuttajana kansanedustajaksi. Hänkin on Roskaliikkeen jäsen.

Kansanedustajaehdokas Matti Ranne haastoi kaikki kilpakumppaninsa mukaan Roskaliikkeeseen; toivottavasti te haasteen vastaanottaneet kerrotte tästä osoitteeseen: ta@welho.com .

(6.3.2007) AIRA SAMULIN MUKANA
Äskettäin 80 vuotta täyttänyt Aira Samulin on tullut mukaan Roskaliikkeeseen. "Jokaisen on siivottava jälkensä. Jos jotkut eivät sitä tee, niin autetaan heitä", kutsuu Aira kaikkia yhteiseen välittämiseen.

(23.2.2007) ANNA HANSKI MUKAAN ROSKALIIKKEESEEN
Laulaja Anna Hanski on liittynyt mukaan Roskaliikkeeseen. " Roskaliike edustaa elämänarvojani", Anna Hanski sanoo.

(15.2.2007) JOENSUUSSA TARTUTAAN ROSKIIN
Joensuun lyseon peruskoulussa satsataan viihtyvyyteen ja tartutaan roskiin 22.2.2007. Teemapäivän lähtökohtana on iloisuus ja onnellisuus arkielämässä, koulussa viihtyminen ja ympäristöstä huolehtiminen.

Teemapäivän ovat suunnitelleet ja suurelta osin toteuttavat oppilaat itse. Päivän ovat ideoineet vaikuttajaryhmäläiset, Kaupunki on kotimme -ryhmä, 23 oppilaan ydinjoukko, jotka edistävät koulun viihtyisyyttä mm. haastamalla toisia Roska päivässä -liikkeeseen, ideoimalla yhdessä oppilaskunnan kanssa pelejä ja järkevää tekemistä välitunneille sotkemisen, roskaamisen tai rikkomisen sijasta. Myös Tuula-Maria Ahonen on Joensuussa kertomassa Roska päivässä -liikkeesta klo 12.15-13.15.

(14.2.2007)HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ!
Edelläkävijäihmisille suunnattu Radio Aalto kertoo tänään klo 15 jälkeen Roskaliikkeen Ystävänpäivän haasteesta. Taajuudet vaihtelevat eri paikkakunnilla. Osoite on www.radioaalto.fi

(2.2.2007)ROSKALIIKKEEN YSTÄVÄNPÄIVÄHAASTE
Ympäristöministeri Stefan Wallin, kulttuuriministeri Tanja Saarela, Idols-voittaja Ilkka Jääskeläinen, Idols-tähti Heikki Jääskeläinen, tanssija ja koreografi Jorma Uotinen, Suomen Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen, Rakkausakatemian perustaja, rakkausvalmentaja Sari Norkola, tutkija ja tietokirjailija Jari Lyytimäki sekä runoilija, kirjailija Anna-Mari Kaskinen ovat vastaanottaneet tämän Roska päivässä -liikkeen Ystävänpäivälahjahaasteen - rohkaistakseen muita suomalaisia samaan.

Haaste: Annetaan suuri yhteinen ystävänpäivälahja

Ystävänpäivänä moni lähettää ystävänpäiväkortteja, tai antaa ystävilleen ystävänpäivälahjoja kertoakseen ystävilleen, kuinka tärkeinä heitä pitää.

- Entä jos tänä vuonna antaisimme kaikki myös suuren yhteisen Ystävänpäivälahjan, ehdottaa Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja, sosiaalipsykologi Tuula-Maria Ahonen.

Ystävälle voisi sanoa/ lähettää kortin/ tekstiviestin esimerkiksi näin:
"Arvostan ja pidän sinusta niin paljon, että haluan sinun saavan elää puhtaassa ja siistissä, roskattomassa ympäristössä. Pitkä matka alkaa ensimmäisellä askeleella. Liityn mukaan ystäväverkostoon, jonka jäsen kerää Ystävänpäivänä ainakin yhden roskan ja kutsuu mukaan ainakin yhden ihmisen.

Roskaa kerätessäni ajattelen sinua, teen sen sinun kunniaksesi.

Tervetuloa mukaan, jos haluat antaa muillekin ystävillesi heidän arvoisensa ympäristön! Roskia kerätessä voisi ajatella myös eläinystäviä. Rikotun lasin aiheuttamat koirien tassuhaavathan ovat aivan liian yleisiä, ja liian moni eläin kuolee ihmisten heittämien roskien seurauksena. Roskia kerätessä voisi ajatella myös niitä ihmisiä, joilla ei ole ystäviä. Ystävänpäivä kuuluu kaikille!

Ystävänpäivää roskien keräämisen merkeissä voi jatkaa koska tahansa, kun ystävät tulevat mieleen. Roskaajat lopettavat roskaamisensa tultuaan mukaan liikkeeseen, kannattaa siis lähestyä kaikkia ihmisiä ystävällisyyden hengessä. "

Tähän mennessä Radio Aalto, Ruotuväki ja Seepra-viikkolehti ovat ilmoittaneet tekevänsä juttua haasteen tiimoilta.

(30.1.2007) 75 000 PARTIOLAISELLE HAASTE
"75 000 partiolaiselle tullaan esittämään haaste liittyä mukaan Eno-verkkokoulun järjestämään Roska päivässä -tempaukseen 21.3.2007", kertoo Partiolaisten puheenjohtaja Erja Salo.
Tempaukseen osallistuu satoja kouluja eri puolilta maailmaa

(26.1.2007) USA:SSA ASUVA ISA SALISBURY KIRJOITTAA ROSKALIIKKEESTÄ CALIFORNIAN-LEHDESSÄ

"PLEASE DO NOT LITTER

This letter is dedicated to the man who last week tossed an empty water bottle out his truck window on Keller Road. I am not your keeper, but I picked up that bottle for you. You are welcome. This world is not a trash can, so I am challenging everyone to join a Litter Movement that started in Finland in 2000. There are no membership fees, no sign up fees, no obligations other than to pick up ONE piece of litter per day. As simple as that - you bend over, pick up one piece of trash, and take it to the closest trash bin. I have been a member of this movement for couple of weeks now, and I have to warn you: It is very addictive! You become extremely aware of all the trash around you, and cannot help but to pick it up... It's our world we live in, why not make it more beautiful. You can find out more about the litter movement in Finland by searching it on the web. Isa Salisbury Murrieta, CA"

(18.1.2007)SATOJA KOULUJA ROSKA PÄIVÄSSÄ -TEMPAUKSEEN Ennakkotieto: ENO-verkkokoulu järjestää kansainvälisen Roska päivässä kampanjan keskiviikkona 21.3. 2007. Tapahtumaan osallistuu satoja kouluja eri puolilta maailmaa.

ENO eli Environment Online on kansainvälinen kestävän kehityksen verkkokoulu, jossa oppilaat opiskelevat ympäristöteemoja ja tuottavat tietoa omasta ympäristöstään kaikkien jaettavaksi.

(6.1.2007) HESARIN KUUKAUSILIITE KERTOO ROSKALIIKKEESTÄ
Helsingin Sanomien tammikuun Kuukausiliite kertoo Roska päivässä -liikkeestä kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Kari Uotilan kautta. Uotila liittyi liikkeseen reilu vuosi sitten.

Uotila kertoo lähtevänsä vaikka illalla vielä roskankeruuseen, jos päivän hyvä työ on jäänyt tekemättä. Hän laskeskeli jutussa, että 200 000 espoolaista saisi kerättyä vuodessa 2,3 miljoonaa roskaa, jos kaikki olisivat mukana. Se näkyisi jo varmasti ympäristössä. Uotila on haastanut myös Espoon muut valtuutetut mukaan Roskaliikkeeseen.

(5.1.2007) ROSKALIIKKEESTÄ TÄRKEÄSSÄ UUTUUSKIRJASSA

Tutkija, tietokirjailija Jari Lyytimäki kirjoittaa uudessa kirjassaan "Unohdetut ympäristöongelmat" Arkipäivän Aktivismi- luvussa seuraavasti Roskaliikkeestä:

"Ympäristönsuojelusta löytyy monia esimerkkejä myös sellaisesta aktivismista, jossa yksittäisiä ihmisiä kannustetaan myönteisellä tavalla konkreettiseen jokapäiväiseen toimintaan. Yksi tunnetuimmista on vuonna 2000 perustettu Roska päivässä-liike.

Konkreettinen roskan poimiminen lisää ympäristön siisteyttä ja haastaa pohtimaan roskaantumisen toimintamekanismeja. Parhaimmillaan tämä johtaa ajattelun ja toiminnan laajempaan muutokseen: Roskia ei ehkä heitetäkään huolimattomasti jalkakäytävälle ja ehkä kaupan henkilökunnalle esitetään vaatimus järkevämmin pakatuista tuotteista. Tämä voi puolestaan synnyttää kimmokkeen pakkaustekniikan tuotekehitykseen, jos riittävän moni esittää saman toiveen.

Pienet, oikeaan aikaan ja oikealla tavalla tehdyt teot voivat sysätä kehitystä myönteiseen suuntaan. Roskan poimiminen voi vaikuttaa jätehuoltoon, materiaalien käyttöön ja ihmisten käyttäytymiseen".

( Kirjan kustantaja on Gaudeamus, 2006)

(1.1.2007) JORMA UOTINEN MUKAAN
Tanssija, koreografi ja taiteellinen johtaja Jorma Uotinen on ottanut Roskaliikkeen haasteen vastaan.

" Siivoaminen tuottaa minulle henkistä ja esteettistä mielihyvää ja sitä paitsi roskan korjatessaan näkee työnsä tulokset heti , mitä ei aina tapahdu kun tekee taiteellista luovaa työtä ; missä tuloksia joskus täytyy odotella vuosia.

Eli heti roskia keräämään , koska siististä ympäristöstähän nauttivat kaikki, joilla nyt on ylipäänsä silmää havaita erot" kirjoittaa Jorma Uotinen.

(31.12.2006) UUDENVUODEN VETOOMUKSEMME MONISSA TIEDOTUSVÄLINEISSÄ
Tänä iltana vielä ympäristöä roskataan, myrkytetään ja tuotetaan eläimiä pelästyttävää äänisaastetta, uskoen, että uudenvuodenraketit ovat ainoa mahdollinen tapa vastaanottaa uusi vuosi.

Mutta muutos on lähtenyt liikkeelle. STT on julkaissut Uudenvuoden vetoomuksemme ( vetoomus löytyy tämän viestin alapuolelta) ja useat lehdet, mm. Turun Sanomat, Satakunnan Sanomat, Etelä-Suomen Sanomat ja Kalajokilaaksolehti ovat sen julkaisseet, sekä myös Ylen aamuradio on kertonut vetoomuksesta. Yksittäiset ihmiset ovat levittäneet vetoomustamme eri puolilla Suomea.

STT:n uutisilla on arvovaltaa, medioita on todennäköisesti paljon enemmän kuin olemme saaneet tähän mennessä tietää. Jos olet nähnyt/ kuullut vetoomuksemme muissa medioissa, kertoisitko tästä osoitteeseen:
ta(miuku)welho.com

(13.12.2006) UUSI VUOSI VASTAAN SYVEMMÄLLÄ MIELIHYVÄLLÄ!
Roska päivässä ja Syvempi mielihyvä -liikkeiden vetoomus kansalaisille, kunnille ja kaupungeille:

Kun vuosi vaihtuu, Suomessa on ollut tapana ampua ilmaan 1-2 miljoonaa erilaista ilotulitetta. Hetken leimahduksen jälkeen ilotulitteet tuottavat laajan ja kauan kestävän roskaantumisen. Roska päivässä -liikkeen jäsenet keräävät raketteja teiltä, puistoista ja metsistä pitkälle kesään ja syksyyn. Kunnille ja kaupungeille raketit aiheuttavat turhia siivouskuluja. Ilotulitteet sisältävät mustaa ruutia ja suuren joukon erilaisia kemikaaleja ja raskasmetalleja. Nämä ympäristölle ja ihmiselle haitalliset aineet tulevat alas ilmasta ennemmin tai myöhemmin ja joutuvat maaperään ja vesistöihin.

Monille rakettien ääniä pelkäävien koirien omistajille uudenvuoden yö on jo etukäteen pelätty kauhujen yö. Rakettien kovat ja jatkuvat pamaukset herättävät myös linnut ja aiheuttavat niissä pakoreaktion. Linnut voivat lentää edestakaisin kunnes rakettien aiheuttama häiriö on ohi. Nämä yölliset lennot saattavat olla linnuille kohtalokkaita, sillä juuri pimeimpään vuodenaikaan energian saanti on vaikeaa. Lintuharrastajat raportoivat tuttujen lintujen hävinneen lintulautaruokinnalta uudenvuodenyön jälkeen.

- Ilotulitteet ovat pitkään olleet itsestään selvä, kyseenalaistamaton tapa aloittaa uusi vuosi, mitä tapaa mediakin on vahvistanut. Tv-uutiset näyttävät joka vuosi kuvia isistä, jotka menevät poikiensa kanssa ostamaan raketteja, toteaa Roska päivässä ja Syvempi mielihyvä -liikkeiden perustaja, toimittaja, sosiaalipsykologi, kahden tyttären äiti Tuula-Maria Ahonen.

Toinen uudenvuoden perinne ovat tinat, jotka koostuvat myrkyllisestä raskasmetallista, lyijystä. Suomalaiset kodit tuottavat vuoden vaihtuessa yhteensä noin 30 tonnia lyijyjätettä, joka kaatopaikoilta tai jätteenpolttolaitoksilta voi karata ympäristöön ja levitä muun muassa pohjavesien mukana hyvin laajalle alueelle. Sieltä lyijy kertyy kasveihin, eläimiin ja ihmisiin ja voi vaikuttaa esimerkiksi ihmisen hermoston toimintaan. Tinat tulee siis viedä ongelmajätekeräykseen.

Uusi vuosi ansaitsee uudet tavat

- Uusi vuosi merkitsee ihmisille aina toivoa uudesta. Onko mielekästä aloittaa uusi vuosi vanhoin, ympäristöä roskaavin ja myrkyttävin tavoin, kysyy Ahonen. - Onko mielekästä syytää suuret määrät rahaa ilmaan, samaan aikaan kun Suomessa ja maailmassa on paljon kärsimystä, jota voitaisiin helpottaa uuden vuoden kunniaksi?

Roska päivässä ja Syvempi mielihyvä -liikkeet haastavat suomalaisia aloittamaan uuden vuoden uusin tavoin:

Vapauta itsesi uudenvuoden raketeista (tai ainakin vähennä niiden määrää) sekä tinoista. Anna säästynyt summa tai osa siitä itse valitsemaasi hyvään tarkoitukseen, ihmisten tai luonnon auttamiseen. Näin aloitat uuden vuoden syvemmän mielihyvän merkeissä.

Vaikka oletkin vapauttanut itsesi raketeista, tee uudesta vuodesta uusi vuosi keräämällä maasta ainakin yksi raketti. Kutsu muita mukaan. Yhteinen talkoohetki on iloista hyvää mieltä tuottava kokemus, innostava alku uudelle paremmalle vuodelle.

Vanhoista vahingollisista tavoista luopuminen tekee tilalle uusille luoville, kestävän kehityksen mukaisille uudenvuoden juhlimistavoille.

Erityisen toivottavaa on, että kunnat ja kaupungit säästäisivät ympäristön roskaamis- ja myrkyttämiskuluissa ja järjestäisivät tilalle vaihtoehtoista ohjelmaa. Esimerkiksi tanssi taivasalla uudenvuoden yössä on sykähdyttävä kokemus.

Helsingin kaupunki on julistautunut uudenvuoden kaupungiksi. Erityisen toivottavaa on, että Helsinki toimisi kestävän kehityksen tiennäyttäjänä.

(6.12.2006) UUDEN ITSENÄISYYDEN LIIKE INNOSTAA MYÖS NUORIA (Lehdistötiedote)

- Uusi itsenäisyys on sitä, että itsenäinen kansakunta rohkenee näyttää muillekin mallia maailman yhteisten ongelmien ratkaisemisessa, sanoo Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja, sosiaalipsykologi Tuula-Maria Ahonen

Roskaaminen on Suomen ja maailman laajuinen ongelma ja tutkitusti yksi kaikkein eniten ihmisiä ärsyttävä arkipäivän ongelma.

- Emme ole jääneet odottamaan, että amerikkalaiset tai ruotsalaiset keksivät roskaamisen ehkäisyyn ratkaisun, jota sitten voisimme totutun tavan mukaisesti ryhtyä toteuttamaan täällä Suomessa. Sitä vastoin olemme itse aloittaneet kasvavan kansalaisliikkeen, joka kutsuu kaikenikäisiä ihmisiä välittämiseen ja vastuuseen ja toimii mallina myös muulle maailmalle, sanoo Ahonen.

Roska päivässä -liikkeessä on mukana ihmisiä kaikista maanosista, erilaisista kulttuureista, eri sosiaaliryhmistä, eri ikäryhmistä, eri uskonnoista ja eri poliittisista puolueista. Liike innostaa myös nuoria ja lapsia välittämään yhteisestä ympäristöstämme. Sitaatit liikkeen vieraskirjasta antavat kuvaa nuorten ajatuksista:

" Hei, mä oon se poika joka siellä eturivissä Pitäjänmäen koulussa sanoi, että roskaan joskus. En ole siitä päivästä lähtien, kun meillä kävi vieras kertomassa Roskaliikkeestä, roskannut yhtään. Ja siitä päivästä lähtien olen kerännyt roskan päivässä.. et sillee.. kerron tätä loistavaa liikettä eteenpäin.. kiitos ja kumarrus" Mikko, 13

" Olen siis lopettanut roskaamisen, ja olen ylpeä siitä!" Anna

”OMISTAN TÄMÄN SITAATIN KAIKILLE KIIREISYYDESTÄ TÄRKEILEVILLE IHMISILLE ! Roskien keruu ei hidasta matkaa! Etenkin nyt, kun olen vietävän kiireinen, ehdin aivan mainiosti kerätä roskia!”
Diego, 13

Lisää sitaatteja ja tiedote kokonaisuudessaan täällä

(5.12.2006) ILTALEHTI KERTOO ROSKALIIKKEESTÄ ARJEN SANKARIT -JUTTUKOKONAISUUDESSAAN
Iltalehti kertoo Itsenäisyyspäivän juhlanumerossaan 5.12 arjen sankareista. Mukana on myös Tuula-Maria Ahonen edustamassa Roskaliikettä.

(28.11.2006) IISALMEN SANOMAT KERTOO ROSKALIIKKEESTÄ 11.12. ILMESTYVÄSSÄ NUMEROSSAAN
Jutussa on näkökulmana paikallisten partiolaisten haastaminen mukaan.

(14.11.2006) SUOMEN GOLFLEHTI KERTOO ROSKALIIKKEESTÄ JA HAASTAA GOLFARIT
"Suomalaisissa urheilupiireissä Roska päivässä -liike on levinnyt ainakin suunnistajien ja purjehtijoiden keskuudessa. Nyt on golfareiden vuoro, lehti kirjoittaa.

Suomen Golflehti haastaa kaikki maamme golfarit poimimaan roskan päivässä ja laittamaan sen roskapönttöön tai oikeisiin kierrästysastioihin ja pyytämään pelikaveria tekemään samoin."

(5.11.2006) 14-VUOTIAS MIKKO PAJUKALLIO KIRJOITTAA KOULUNSA, PITÄJÄNMÄEN YLÄASTEEN LEHDESSÄ:
"Tuula-Maria Ahonen oli kerran koulussa puhumassa liikkeestä. Minua ei innostanut yhtään mitä hän sanoi ja vitsailin asiasta ääneen. Koulun jälkeen keräsin pilkallisesti roskan maasta ja laitoin roskakoriin samalla sanoen: ''Muistakaa lapset, kerätkää yksi roska päivässä''. Tästä vitsimäisellä tavalla kerätä roskia tuli tapa ja sitten aloin miettiä, mitä hyötyä liikkeestä on.

Kerran kävelin koulusta kotiin, ja näin erilaisia lääkkeitä avonaisina maassa. Lääkkeitä oli isolla alueella Pitäjänmäellä ja mietin mitä tapahtuu, jos vaikka kaverini koira onnistuu syömään sellaisen kävelylenkillä. En tiedä mitä ne lääkkeet tekee koirille ja muille eläimille, mutta ei ne voi mitään hyvääkään tehdä. Siispä keräsin lääkkeitä pois.

Kaduilla näkee nykyisin paljon tupakan tumppeja, rikkinäisiä pulloja, karkkipusseja, purkkaa ja kaikkea muuta pikku roskaa. Ovatko ihmiset todella niin laiskoja etteivät jaksa kävellä paria kymmentä metriä roskakorille? Vai onko roskien heitteleminen ja pullojen rikkominen niin siistiä ja jos teet niin olet pahis. Ja kun nuorisolta kysyy ''että etkö välitä muista kun heität pullon maahan ja se menee rikki'', he sanovat: '' ei kiinnosta''. Tämä surkea asenne vie maailman ennenaikaiseen hautaan. Mietin asioita ja ajattelin että kyllä sitä maailmaa sopii auttaa ja liityin.

Toivottavasti tämä teksti panee teidät miettimään ja liittymään liikkeeseen. Olen nyt 14-vuotta vanha poika, joka kerää vähintään yhden roskan päivässä ja kertoo liikkeestä yleisesti ja havainnollistaa miksi kannattaa liittyä. Tätä minun tarinaani on kai kerrottu muissa kouluissa ja veikkaan että se saa myös ihmisiä liittymään."

(1.11.2006) ISÄNPÄIVÄKUTSU KAIKILLE SUOMEN ISILLE
Roska päivässä -liike kutsuu isiä konkreettiseen maan puolustukseen Isänpäivän kunniaksi - esikuviksi lapsilleen. Mukana kutsujina on arvostettuja isiä ympäri Suomen.

Monet tunnetut isät ovat ottaneet vastaan Roskaliikekutsun.
- Suhde tyttäreeni on tärkein ihmissuhteeni siinä mielessä, että minun tulee olla hänelle vastuullinen esimerkki, sanoo viihdetaiteilija Jope Ruonansuu.

Roskaliikkeessä ovat mukana muun muassa kahden lapsen isä, yritysvalmentaja Jari Sarasvuo, viiden lapsen isä keuhkosairauksien erikoislääkäri Erkki Perämäki Seinäjoelta, kolmen lapsen isä, Vaasan kaupunginjohtaja Markku Lumio, kahden lapsen isä, Vaasan apulaiskaupunginjohtaja Heikki Lonka, kahden lapsen isä, Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Håkan Nordman, kahden lapsen isä, UKK- instituutin johtaja Mikael Fogelholm Keravalta, yhden lapsen isä biologi, näytelmäkirjailija Ari-Pekka Lahti, kolmen lapsen isä, tulevaisuuden tutkija Osmo Kuusi, kolmen lapsen isä ja kahdeksan lapsen isoisä professori Tapio Markkanen sekä kahden lapsen isä, Lapin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Isä Jyrki Penttonen Rovaniemeltä. Vaikutusvaltaisten isien määrä kasvaa jatkuvasti.

"Välinpitämättömyys on itse asiassa raskaampaa kuin välittäminen", ajattelee Ari-Pekka Lahti.

"Roskan keräämisessä on asennetta", toteaa Mikael Fogelholm.

"Perheeni on sitoutuneella tavalla mukana. Roska päivässä- liike on yksi parhaista ekumeenisista, jopa kristilliset kirkot ylittävistä liikkeistä", sanoo Isä Jyrki Penttonen.

"Roska päivässä -liike on elämää ylevöittävä kansalaisliike", innostaa Jari Sarasvuo.

Roska päivässä -liike onnittelee kaikkia isiä ja toivoo heidän muistavan oman vastuullisen asemansa.

(24.10.2006) MIKKELIN VALTUUSTO JA JOHTO HAASTETTU
Mikkelin sosiaalidemokraattiset kaupunginvaltuutetut haastoivat koko valtuuston ja kaupungin johdon mukaan Roska päivässä -liikkeeseen.

"Monesti ihmisiä hävettää poimia roskia kaduilta. Nyt ei enää tarvitse. Laitetaan tämä haaste eteenpäin niin se leviää mahdollisimman monen mikkeliläisen tietoon. Näytetään esimerkkiä ja poimitaan työmatkalla, kauppareissulla, koiraa ulkoiluttaessa tai lenkillä vähintään yksi roska päivässä. Se on jokaisen henkilökohtainen teko siistimmän Mikkelin puolesta.

Toivomme, että tämä haaste jatkuu kaupungin eri toimialoille, yrityksille, yhdistyksille, järjestöille ja yksityisille kansalaisille," haasteessa perustellaan.

(15.10.2006) JOPE RUONANSUU MUKANA LIIKKEESSÄ
Viihdetaiteilija Rope Ruonansuu on ottanut Roskaliikekutsun vastaan. "Hyvä ajatus", hän sanoo. Jope kutsuu mukaan pian 10-vuotiaan Saara-tyttärensä. "Suhde tyttäreeni on tärkein ihmissuhteeni siinä mielessä, että minun pitää olla Saaralle vastuullinen esimerkki. Jos miljardi ihmistä kerää roskan, roskia on miljardi vähemmän."

Jope rohkaisee roskan keräämistä arastelevia ihmisiä ylittämään omia rajojaan. "On hyvinkin piristävää, kun toimii eri tavalla, kuin on tottunut tekemään."

(10.10.2006) SUUNNISTAJA-LEHTI KERTOO ROSKALIIKEHAASTEEN LEVIÄMISESTÄ
"Kyllä haaste yllätti, sillä mukana liikkeessä on paljon minuakin tunnetumpia henkilöitä", toteaa olympiamitalisti-suunnistaja Heli Jukkola uusimmassa Suunnistaja-lehdessä 8-2006. "Roska päivässä -liike on saanut paljon positiivista huomiota. On hienoa olla mukana liikkeessä ja toivonkin, että voin omalla esimerkilläni innostaa muita suunnistajia mukaan", Heli toteaa. Hän pisti haasteen kiertämään ja haastoi mukaan suunnistusmaajoukkueen valmentajakaksikon Kari Arposen ja Janne Salmen, jotka ottivat haasteen mielellään vastaan.

(18.9.2006) REPLIIKKI-LEHDESSÄ OMAKOHTAINEN ROSKAJUTTU
Uusimmassa Suomen harrastajateatteriliiton repliikki-lehdessä on harrastajanäyttelijä Tapio Rauvalan kirjoittama "Roskajuttu", jossa hän kertoo roskankeräämisharrastuksestaan. Kaikki lähti perheeseen hankitusta koiranpennusta, joka halusi napata suuhunsa kaikki kadunvarren roskat. Isäntä keräsi roskat pois koiran kuonon edestä ja törmäsi samoihin aikoihin Roska päivässä -liikkeeseen.

Toisinaan Rauvala kertoo ahkeroineensa kahdenkin roskan verran päivässä. Joskus hän on heittäytynyt oikein marttyyriksi ja kerännyt kolmekin roskaa. Kodin lähellä oleva mäki on nykyisin kuulemma pysynyt siistinä.

(6.9.2006) YLIPORMESTARI JUSSI PAJUSEN KANNUSTUSTERVEHDYS
Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen lähetti kannustuksensa Roska päivässä -liikkeelle:

"Kuluneena kesänä keskustelu Helsingin katukuvasta ja sen roskaisuudesta on käynyt kuumana. Puisto- ja katualueiden siisteys on avain viihtyisään kaupunkiympäristöön.

Epäsiisteys vaikuttaa myös siihen, miten turvalliseksi tai turvattomaksi oman kotikaupunkimme koemme. Julkinen tila on meidän yhteistä omaisuuttamme, josta täytyy huolehtia.

Roska päivässä -liike on erinomainen aloite, jossa me kaikki kannamme kortemme kekoon ja myötävaikutamme Helsingin viihtyisyyteen.

Siisti stadi olkoon siis mottomme!"
                                                                                        (kuva: Pertti Nisonen)
Jussi Pajunen
ylipormestari

(3.9.2006) TUULA-MARIA AHONEN TUOMAS ENBUSKEN KESKUSTELUOHJELMASSA YLEQ:SSA TIISTAINA 5.9. KLO 14-15
Tunnin mittainen asiakeskusteluohjelma tulee suorana YleQ:n studiolta taajuudella 103.7 MHz. Tuula-Maria Ahosen lisäksi haastateltavana on tutkija Erja Heino Suomen Luonnonsuojeluliitosta.

(1.9.2006)ARKKIPIISPA JUKKA PAARMAN KANNUSTUS
Arkkipiispa Jukka Paarma lähetti kannustuksensa Roska päivässä -liikkeelle. Arkkipiispan kannustusviesti kuuluu kokonaisuudessaan seuraavasti:

"Luonnollisesti luomakunnassa - roskaamatta. Näin jatkaisin äskettäin vietetyn kirkon ympäristöpäivän otsaketta. Tuolloin oli puhe Itämeren huonosta tilasta, joka on sen rannalla asuvien vaikutusta. Lähiympäristömme tila on vielä enemmän meidän omissa käsissämme.

Haluan omalta osaltani innostaa seurakuntalaisia ja seurakuntia etsimään ympäristöystävällisiä ja kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja, olemaan itse roskaamatta ja jos roskataan, niin korjaamaan niin omat kuin muidenkin roskat. Vaikkapa roskan päivässä!"
                                                                                          (kuva: studio brahe)
Jukka Paarma
Arkkipiispa

(24.8.2006) SUUNNISTUKSEN MM-MITALISTI HELI JUKKOLA MUKAAN ROSKALIIKKEESEEN
Kahteen kertaan vuoden suunnistajaksi valittu moninkertainen MM-mitalisti Heli Jukkola ilmoitti ottavansa vastaan Roska päivässä -liikkeen haasteen.

(18.8.2006) TALOUSSANOMAT KERTOO ROSKALIIKKEESTÄ PERJANTAINUMEROSSAAN 18.8.
Lehdessä on koko sivun juttu otsikolla Sinä olet kansanliike.

(15.8.2006)ROSKALIIKE ITÄ-SUOMEN TV-UUTISISSA
Itä-Suomen tv-uutiset kertovat tänään Roskaliikkeestä 100 000 ihmiselle. Digiboksin haltijoillehan nämä uutiset näkyvät koko maassa. Uutislähetys näkyy kello 21 jälkeen, ja on vuorokauden nähtävillä täällä.

(3.8.2006) HELSINGISSÄ SIIVOTTIIN PUISTOJUMPPANURMIKKO
Liikuntaseura Friskis&Svettiksen jumppaajat siivosivat Kaivopuiston puistonurmea haisevista ja likaisista tupakantumpeista ennen jumpan alkua. Suuri osa jumppaamaan tulleista 220 jumppaajasta osallistui tähän Roska päivässä -tempaukseen. Muutamassa minuutissa kaikille saatiin siistimpi ja viihtyisämpi jumppanurmi. Helsingin Uutisten mielipidekirjoituksessa haastettiin muutkin puistojumppien järjestäjät ja urheiluseurat mukaan järjestämään vastaavia siivoustempauksia.

(2.8.2006) THOMAS JOHANSSON MUKAAN
Purjehduksen olympiavoittaja Thomas Johansson on liittynyt mukaan Roska päivässä -liikkeeseen.

(30.7.2006)VIERASKIRJAMME TEKNISET ONGELMAT KORJATTU
Vieraskirjassamme on ollut palveluntarjoajasta johtuvaa takkuamista. Kaikki kirjoitukset eivät ole tulleet näkyviin. Nyt vieraskirja on saatu kuntoon

(29.7.2006)AAMULEHTI KIRJOITTAA ROSKALIIKKEESTÄ LAUANTAINUMEROSSAAN
Tuula-Maria Ahonen oli Tampereella Aamulehden haastateltavana yhdessä filosofian opettaja Sari Raution kanssa, joka kertoi Tuula-Marian kouluvierailun saaneen hyvän vastaanoton Tampereella. Lehti kertoi myös tumppitalkoistamme

(13.7.2006) ONNISTUNEET TUMPPITALKOOT
Suomen ensimmäiset tumppitalkoot Hietaniemen uimarannalla Helsingissä 12.7. onnistuivat hienosti. Kiitos kaikille osallistujille !

Tapahtuma uutisoitiin erityisen laajasti ruotsinkielisessä mediassa. Hufvudstadsbladet levitti talkoojuttunsa (13.7.) suurten kuvien kanssa lähes koko aukeaman kokoiseksi. Radio Suomi, TV 2:n Alueuutiset, Radio Vega, Radio Mellannyland, Radio Extrem ja Västra Nyland tekivät juttua tempauksesta. Jopa Oulussa ilmestyvä Kaleva ja Rovaniemen-Tornion seudulla ilmestyvä Pohjolan Sanomat mainostivat talkoita suurissa roskaliikejutuissaan.

Jälkikäteen talkoita uutisoitiin mm. Pohjanmaalla ilmestyvässä Ilkassa, Hämeen Sanomissa ja Etelä-Suomen sanomissa. Talkoisiin liittyvät mielipidekirjoitukset julkaistiin Helsingin Sanomissa, Turun Sanomissa, Ilta-Sanomissa ja Iltalehdessä.

Katso Radio Vegan toimittajan Mona Sandellin talkookommentti ruotsinkielisestä vieraskirjastamme.

Keräsimme yhdessä rannalla aurinkoa ottavien ihmisten kanssa tuhansia ja tuhansia tumppeja hiekasta. Ylivoimainen enemmistö auringonottajista osallistui talkoisiin ainakin yhden tumpin verran. Kerääjiä oli vähintäänkin satoja.

Nuorten naisten iskuryhmä keräsi roskia ja herätti huomiota aivan keskeisellä bilealueella. Oikeanpuoleisella Akira Aholalla on kädessään hiekkarannalle kehitetty tumpin- ja lasinkeräyshaavi.

Suurkerääjiä oli talkoissa muutaman kymmenen verran, mutta varsinainen massaosallistuminen syntyi, kun lopuksi lähdettiin kiertämään rantaa läpi mansikkalaatikon kanssa. Kaikille tumpin keränneille tarjottiin tuore mansikka. Useimmat auringopalvojat ottivat tarjouksen vastaan ja ranta siistiytyi huomattavasti.

Ihmisille jäi silminnähden hyvä mieli tapahtumasta ja suu makeaksi. Samaa reseptiä saa vapaasti hyödyntää muuallakin.Eväät maistuivat keräyksen jälkeen vielä piknikille jääneille ja tunnelma oli leppoisa viltillä lokoillessa.
(29.6.2006) TUPAKANTUMPPIEN KERÄYSTALKOOT JA MATKATUHKAKUPPINÄYTTELY HELSINGIN HIETARANNASSA
12. HEINÄKUUTA.
Roska päivässä -liike järjestää tupakantumppien keräystalkoot ja matkatuhkakuppinäyttelyn Hietaniemen uimarannalla keskiviikkona 12.7. klo 15-17.

Tumpit ovat maailman yleisin roska ja ne sisältävät lukuisia myrkyllisiä ainesosia. Haluamme kyseenalaistaa itsestäänselvyyden, jolla näitä myrkkyroskia heitellään maahan. Erityisesti paikalla, jossa on paljon lapsia.

Järjestämme keräyspisteeseen matkatuhkakuppinäyttelyn. Tuo mukaan oma versiosi. Esimerkiksi filmipurkki toimii hyvänä matkatuhkakuppina. Tumppien lisäksi voit tietysti kerätä muutakin roskaa, mutta tempauksen pääkohteena ovat erityisesti tumpit.

Helsingin kaupunki tarjoaa talkoovälineet, mutta ota varmuuden vuoksi mukaan pieni muovipussi, jolla suojaat kätesi.

Keräyksen päätteeksi pidämme pienen rantapiknikin nyyttikestipohjalta. Soittopelejä ja laulujen sanoja voit ottaa mukaan, jos sellaisia omistat. Toimintapisteemme on rannan kahvilarakennuksen vieressä. Tervetuloa kaikki mukaan !

(22.6.2006) HELSINGIN OULUNKYLÄSSÄ ROSKA PÄIVÄSSÄ -TEMPAUS 28.6.
Oulunkyläläiset järjestävät seurahuoneen puistossa (Larin Kyöstin tie 7) Roska päivässä -tempauksen.

(7.6.2006) TASAVALLAN PRESIDENTIN KANNUSTUSTERVEHDYS

Tasavallan presidentti Tarja Halonen lähetti 7.6.2006 kannustustervehdyksen Roska päivässä -liikkeelle.

Viestissään presidentti Halonen toteaa muun muassa:

"Toivotan Roska päivässä -liikkeelle menestystä. Pyrin myös omassa toiminnassani huomioimaan Roska päivässä -liikkeen keskeiset periaatteet."


(6.6.2006) HELSINGIN PELASTUSLAITOS on ottanut Roska päivässä -haasteen vastaan.
(Jatkouutinen 21.6.) : Monessa suuronnettomuudessakin pelastajana ollut pelastusmies Jaakko Ulmanen kirjoittaa vieraskirjassamme: "Roska päivässä-liike on myös pelastamista.Se voi tuntua pieneltä,mutta sillä voi olla suuri vaikutus. Liike pelastaa ihmisiä, koiria ja muita eläimiä haavoilta loukkaantumisilta,sekä saattaa pelastaa jopa kuolemalta. Se pelastaa myös luontomme kauneuden. "

(2.6.2006) HAASTE: KERÄÄ ROSKA YMPÄRISTÖPÄIVÄNÄ
Roskaliikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen haastaa julkisesti kaikki mukaan keräämään roskan maailman ympäristöpäivänä maanantaina 5.6. 2006:

" Kunnioita yhteistä ympäristöämme keräämällä ainakin yksi roska. Vie se oikeaan kierrätysastiaan, jos mahdollista. Yksi ihminen tekee hyvin vähän, mutta päivän aikana tämä tarkoittaa Suomessa miljoonia roskia."

" On hienoa olla mukana pienessä, mikä tekee suurta", sanoo Roskaliikkeen jäsen, The Deep Vein- bändin rumpali Leo Stillman. " Pieni askel ihmiselle, suuri askel ihmiskunnalle", kuvaa Roskaliikettä 11- vuotias koululainen Lotta Vartola.

"Sitte alko itekki miettii et jos mäkin laittaisin omat roskani roskiin! Nykyään kaikki OMAT roskat ovat roskiksessa", kuvaa Meilahden ala-asteen oppilas Roni omaa Roskaliikkeen tuottamaa muutosta Roskaliikkeen vieraskirjassa.

Roskaaminen lisääntyy; Roska päivässä- liikkeen perustajan Maailman ympäristöpäivän haaste haluaa nostaa yhteiseen tietoisuuteen meidän jokaisen jokapäiväisen mahdollisuuden olla osa ongelman ratkaisua.

(31.5.2006) IDOLS-ILKKA MUKAAN
Idols-voittaja Ilkka Jääskeläinen ottaa Roskaliikeen haasteen vastaan ja tulee mukaan joukkoomme.

(28.5.2006) SUOMEN MUSLIMIYHDYSKUNNAN IMAAMI MUKANA

Suomen Muslimiyhdyskunnan johtaja, eli Imaami Khodr Chehab on liittynyt mukaan Roskaliikkeeseen. Hän kannustaa vieraskirjassamme kaikkia muslimeja huolehtimaan luonnosta.

(24.5.2006) UUSI KIRJA KERTOO ROSKALIIKKEESTÄ

Ilmo Massan ja Sanna Ahosen toimittamassa tuoreessa kirjassa Arkielämän ympäristöpolitiikka (Gaudeamus) on mukana tutkija Arto Lindholmin kirjoittama kymmensivuinen analyysi Roskaliikkeestä otsikolla "Roskaliike ja ympäristötietoisuus". Teos on ensimmäinen kattava esitys arkielämän ympäristöpolitiikasta Suomessa.

(22.5.2006) SARASVUO KERTOO ROSKALIIKKEESTÄ TILAISUUKSISSAAN

Roska päivässä -liikkeen jäsen Jari Sarasvuo totesi viestissään 21.5.
- Roskaliike on elämää ylevöittävä kansalaisliike. Puhun siitä säännöllisen epäsäännöllisesti yleisöilleni.

(22.5.2006) HUFVUDSTADSBLADET UUTISOI

Suomenruotsalaiset saivat rautaisannoksen roskaliiketietoa, kun Hufvudtadsbladet kertoi koko sivun jutussaan 21.5. Ett skräp om dagen, eli Roska päivässä -liikkeestä.

(19.5.2006) HELSINGIN KAUPUNGIN TYÖNTEKIJÄT HAASTETTIIN Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ympäristönsuojelupäällikkö Camilla von Bonsdorff haastaa tuoreessa Helsingin Henki -lehdessä kaikki Helsingin kaupungin työntekijät mukaan roskaliikkeeseen.

(17.5.2006) VVO:N ASUKKAAT HAASTETTU
VVO:n asukashallituksen varapuheenjohtaja Matti Alén Vantaalta haastaa kaikki VVO:n asukkaaat ja työntekijät mukaan Roska päivässä -liikkeeseen. Haaste julkaistaan VVO-YHTYMÄ Oyj:n Asukaslehden kesäkuun numerossa. Haastettuja on noin 85 000 henkilöä.

(11.5. 2006) Television nuortenohjelma Galaxi kertoo roskaliikkeestä lauantaina 13.5. noin klo 9.20 TV 2 .

(7.5.2006) VAASASSA KAUPUNGINJOHTO MUKANA
Vaasassa järjestettiin 7.5. suuret siivoustalkoot kaupunkilaisille. Tuula-Maria Ahonen oli avaamassa siivoustapahtuman ja kertomassa Roska päivässä liikkeestä. Kaupunginjohtaja oli eturintamassa mukana siivoamassa, kuten myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettuja.

(25.4.2006) KAJAANISSA VALTUUSTOALOITE ROSKALIIKKEESEEN LIITTYMISESTÄ
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä ja 11 valtuutettua allekirjoittivat Kajaanissa valtuustoaloitteen roskaliikkeeseen liittymisestä.

"Kevät paljastaa kotikaupunkimme Kajaanin kauniin luonnon. Kevät paljastaa valitettavasti myös sen roskat ja sotkut. On järjetöntä sotkea omaa asuinkuntaamme, sen puistoja, katuja ja kävelyreittejä. On järjetöntä aiheuttaa turhia loukkaantumisia kotieläimille ja mielipahaa lapsille leikkipaikkojen sotkemisella. On järjetöntä myös tuhlata yhteisiä arvokkaita veromarkkojamme ihmisten heittämien roskien siivoamiseen.

On onneksi olemassa liike, johon liittyäkseen ei tarvitse täyttää lomakkeita eikä maksaa jäsenmaksuja. Tähän liikkeeseen on liittynyt jo eripuolilla Suomea lukuisia yhteisöjä ja yksityisiä kansalaisia.

Me haastamme kaikki Kajaanin valtuutetut mukaan "Roska päivässä - kansalaisliikkeeseen". Tule mukaan näyttämään esimerkkiä ja poimi työmatkalla, kauppareissulla, koiraa ulkoiluttaessa tai lenkillä vähintään yksi roska päivässä. Se on jokaisen henkilökohtainen teko siistimmän Kajaanin puolesta.

Toivomme, että tämä haaste jatkuu myös muille kaupungin yhteisöille, yhdistyksille, järjestöille ja yksityisille kansalaisille."

(7.4.2006) ESPOON MONIKULTTUURIASIAIN NEUVOTTELUKUNTA MUKAAN
Espoon monikulttuuriasiain neuvottelukunta otti huhtikuun kokouksessaan vastaan neuvottelukunnan puheenjohtajan Mari Nevalaisen haasteen liittyä Roska päivässä -liikkeeseen.Neuvottelukunta on ensimmäinen monikulttuurinen ja kaikki etniset, poliittiset ja uskonnolliset rajat ylittävä toimielin

"Roskaliike -haasteeseen vastaaminen on osoitus toimivasta ruohonjuuritason yhteistyöstä. Ympäristömme ja vastuumme siitä ovat yhteisiä. Yksinkertaisella idealla ja pienellä teolla voimme lisätä elinympäristömme viihtyisyyttä ja turvallisuutta sekä säästää suuren määrän verorahojamme muuhun käyttöön – esimerkiksi maahanmuuttajien kielikoulutuksen parantamiseen", Mari Nevalainen toteaa.

Rajoja ylittävän yhteistyön hengessä Espoon monikulttuuriasiain neuvottelukunta haastaa Espoon tasa-arvotoimikunnan mukaan liikkeeseen.

(29.3. 06) HAASTE HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUTETUILLE Kaupunginvaltuutettu, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Paavo Arhinmäki haastoi Helsingin kaupunginvaltuutetut mukaan Roska päivässä -likkeeseen.

"Valtuuston olisi syytä näyttää esimerkkiä roskaamisen suhteen. Haastankin kaikki valtuutetut mukaan Roska päivässä - kansalaisliikkeeseen. Poimitaan työmatkalla, kauppareissulla tai koiraa ulkoiluttaessa vähintään yksi roska päivässä. Se on jokaisen henkilökohtainen teko siistimmän Helsingin ja maailman puolesta", Arhinmäki haastaa.

(28.3.06) YLEN AIKAISEN ILTAPÄIVÄSSÄ keskiviikkona 29.3.06 Tuula-Maria Ahosen haastattelu Roska päivässä -liikkeen merkeissä noin klo 15-15.30 pääkaupunkiseudulla (94 Mhz).

(24.3.06) ROSKA PÄIVÄSSÄ OULUN SEUDUN YMPÄRISTÖTIETOISUUSKAMPANJAKSI

Oulun kaupungin kestävän kehityksen vuoden 2006 ympäristötietoisuuskampanjaksi on valittu Roska päivässä-liikkeen toimintamalli. Kampanjaa toteutetaan Oulun kaupungissa sekä Oulun seudun ympäristöviraston toimialueen kunnissa. Oulun kaupungin ja Oulun seudun kuntien asukkaat ja työntekijät on haastettu mukaan keräämään roskan päivässä. Tämä tekee yhteensä noin 200 000 roskaa eli 7,3 miljoonaa roskaa vuodessa, jos kaikki osallistuvat.

Lisää täältä:

(14.3.06) ESPOON VALTUUTETUT HAASTETTIIN MUKAAN

Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Kari Uotila haastoi Espoon valtuutetut poimimaan ympäristöstään roskan päivässä. Ensimmäisenä haasteen otti vastaan vihreiden valtuustoryhmä kokonaisuudessaan heti samana päivänä.

(21.12.05) RUSKO SIISTIKSI ROSKISTA!

Ruskon kunnan päättäjät ja työntekijät on haastettu ROSKA PÄIVÄSSÄ -liikkeeseen, jonka tarkoituksena on siistiä Rusko maahan heitetyistä roskista.

Kunnanhallitus haastaa nyt KAIKKI KUNTALAISET mukaan Roska päivässä -liikkeen toimintaan, jonka tarkoituksena on kerätä joka päivä vähintään yksi roska.

Nettisivu(14.12.05) Presidenttiehdokas Timo Soini liittyi mukaan Roskaliikkeeseen ja haastaa puolestaan Espoon VPK:n väen mukaan. Myös Henrik Lax ilmoitti liittyvänsä mukaan. Hän miettii vielä kenelle esittää jatkohaasteen.(26.11.05) Presidenttiehdokkaista Heidi Hautala ilmoitti 50-vuotislehtihaastattelussaan kuuluvansa Roska päivässä -liikkeeseen.
Hautala haastaa mukaan Hjallis Harkimon ja Jokerit.

(26.11.05)Presidenttiehdokas Sauli Niinistö ilmoitti 24.11. myös ottavansa roskaliikkeen haasteen vastaan. Niinistö aikoo keskittyä muovipussien keräämiseen, ja hän haastaa mukaan Katukiitäjät-rullaluisteluseuran. Muillekin presidenttiehdokkaille on esitetty haaste.Television Vierivät kivet -ohjelma on ottanut Roska päivässä -liikkeen syksyn kampanjakohteekseen. Ohjelmassa haastetaan katsojia mukaan sekä haastatellaan tavallisia ja julkkisroskaliikeläisiä. Lisäksi joka kuukausi arvotaan roskapihdit niiden kesken, jotka ovat ottaneet ohjelmaan yhteyttä.

Ohjelma on suunnattu ikäihmisille, mutta Roska päivässä -liike ja luonto kuuluvat kaiken ikäisille. Vierivät kivet-ohjelma tulee TV- ykköseltä tiistaisin 17.10. Roskaliikeosuus tulee useimmiten noin 17.30. Uusinta tulee torstaisin kello 16 ja roskaliikeosuus siis noin 16.20.Koillis-Helsingin lukio on ottanut Roska päivässä -liikkeen lukuvuoden Hyväksi teoksi. Katso tarkemmin vieraskirjastamme.

Myös Pihlajamäen ala-aste tuli lokakuun alussa mukaan.

TAKAISIN ETUSIVULLE